Majowo - czerwcowe mamusie 2013 (3)

Majowo - czerwcowe mamusie 2013

Maj 2013

04.05 Kasieńka79
07.05 kinki.em
09.05 Muszczek
12.05 ZielonaCytrynka
15.05 aravls
17.05 aniella
23.05 gani
24.05 _dee_
26.05 Grosik
27.05 Kitka_86
27.05 Adziula - SYNEK

Czerwiec 2013

06/07.06 Hexusia
07.06 Jotenka
08.06 stenemi
08.06 inka
12.06 MamaJasia
13.06 ja_sama
14.06 h_and_m (haemka)
14.06 Aniaa
16.06 stokrotka24s
20.06 julka
21.06 Justa78
23.06 Buniak
28.06 edycia32
28.06 moseka

jesli ktos zostal pominiety w liscie to dajcie znac, to dopiszemy :)

i przepraszam, ale nie pamietam, ktora z was podawala juz plec, zeby dopisac do listy, takze tez dajcie mi znac :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Majowo - czerwcowe mamusie 2013 (3)

ja się tylko zapytałam lekarza odnośnie tych kwasów dha. powiedział, że nie mam brać a jeść ryby. zapytałam dlaczego ? a on , że nie będziemy sztucznie dziecka tuczyć. i weź tu bądź mądra. inne moje koleżanki biorą lub brały.
muszę spisać sobie wszystko na kartce o co chce się zapytać bo znowu zapomnę ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja biore witaminy dla kobiet w ciazy femibion i kwas foliowy, eutyhrox 175 i jodid bo tak kazal lekarz- ufam mu i chyba wie co robi..mam niedoczynnosc tarczycy i hashimoto,ale on o tym wie jest endo no i dalyscie mi do myslenia.. wiem,ze przy hashimoto nie mozna brac joditu ale sadze,ze on wie co robi.. kolejna wizyta 12.02 no ale jutro u gin to zapytam..

Witam po długiej przerwie ;)
Trochę mnie nie było - kompletnie nie miałam ostatnio czasu ;)
Moja tarczyca nadal się nie wyrabia :/ z 50 przeszłam na euthyrox 75.. i niestety zaczęły się kłopoty ze snem :/
Brzuch mi ostatnio coraz częściej twardnieje - znów zaczynam przesadzać :/ Ogólnie to wyglądam coraz ciężarniej :P
myśleliśmy że w czwartek poznamy płeć - niestety maluch się ułożył do nas plecami i poszedł spać :/ w ogóle nie chciał zmienić pozycji, machał tylko łapkami i nóżkami...

Ja od początku ciąży biorę multiwitaminę i kwas foliowy.. może dzięki temu jeszcze nie chorowałam, podczas gdy mąż zdążył zaliczyć już dwa epizody grypowe :/

Na którejś wizycie lekarka mi powiedziała, że mam nie brać witamin. Nic na wyrost. Powiedziała, że dopiero później. Teraz zaleciła mi branie witamin, ale co drugi dzień.

wiecie co nie pamiętam czy przed zabiegiem miałam wyniki wskazujące na niedoczynność. to było 10 lat temu i nie za bardzo wtedy się znałam ale też miałam fatalnego lekarza.na pewno miałam wole i musiałam wyciąć prawy płat. drugi na razie jest w normie.
na szczęście w czwartek idę na lekarza i zapytam się - być może przeoczył ten fakt i też nie powinnam brać leków z jodem. w każdym razie mój lekarz zalecił mi brać falvit mama a tam jod jest.

Hexusia ja biorę euthyrox 75 i lekarka powiedziała,że jak pogorszą mi się wyniki to mam brać witaminy ale koniecznie bez jodu!Obecnie wyniki w normie (morfologię i mocz robie 1x w miesiącu) więc nie ma czego uzupełniać.

Hexusia masz wycięty jeden płat,ale czy przed zabiegiem chorowałaś na niedoczynność tarczycy?

nie nie w tym wypadku nie na zapas. ale w innych umartwiania na zapas mam dość:)
co do witamin też raz mi się zdarzy nie wziąć.

Ja biorę Centrum materna- czyli chyba dośc zwykłe witaminy i to dopiero od 2 trymestru i w zasadzie, jak sama o nie zapytałam lekarza. Biorę je też na zasadzie- jak mi się przypomni, niby staram się codziennie- ale wiadomo czasami zapomnę. Nie stresuję się jakoś specjalnie tymi witaminami skoro wyniki są ok, zobaczymy jak będzie w kolejnych badaniach

A, spoko, myślałam, że martwisz się na zapas :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja mam wycięty jeden płat tarczycy i jak już pisałam biorę Euth.100, miałam niedoczynność i niby teraz jest wszystko ok ale jak widzę, że dziewczyny piszą że z niedoczynnością lekarz każe brać leki bez jodu więc muszę dopytać się mojego.

Muszczek no wiadomo,że w ciąży wyniki się liczą ale odkąd się dowiedziałam o ciąży biorę witaminy. Więc nie jestem w stanie powiedzieć jakie by były jakbym nie brała witamin. Dlatego napisałam,że przed ciążą wyniki ok a lekarz i tak powiedział o witaminkach.

Ja nie biorę i zupełnie nie rozumiem idei brania witamin na zapas. Biorę tylko to, czego mi brakuje, czyli żelazo. No i liczą się wyniki w ciąży, a nie przed ciążą :)

Hexusia a Ty na coś chorujesz? Czemu jod miałby być niewskazany?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

tylko mnie zmartwiło to, że biorę euthyrox 100 i w witaminach mam jod. ciekawe czy w moim przypadku ten jod jest wskazany.

Tak sie zastanawiam nad tymi witaminami, że Wy nie bierzecie.
Ja wyniki też miałam dobre przed ciążą bez brania witamin, ale jednak dzidzia od Nas dużo "wyciąga" i wiem,że w diecie nie jestem w stanie dać tych wszystkich witamin no i żeby anemii sie nie na bawić. Jak będę pamiętać zapytam lekarza na następnej wizycie jakie jest jego zdanie, ale skoro mi powiedział,że mam kupic witaminki no to chyba jasne. Ale tez wszsytkie moje koleżanki ciężarówki biorą witaminy i powiem szczerze,że się nie spotkałam by ktoś nie brał.Ja biorę i będę brać, biorę bez jodu bo też mam takie wskazania tarczycowe.

może ja też nie będę musiała brać tych witamin ;/ jakoś tak nie że nie chce ale apetyt mam po nich większy;/

Hej, ja nie biorę żadnych witamin, bo mam bardzo dobre wyniki morfologii i moczu i lekarz stwierdził, że na razie po prostu nie ma takiej potrzeby. Biorę euthyrox 50 bo mam niedoczynność.

hej ! ja biorę falvit mama i tam też jest jod i do tego biorę euthyrox 100. mój lekarz kazał mi brać ale w czwartek idę na badanie i zapytam się jak to jest z tym jodem:)

ja też bez witamin, jednak gdyby morfologia się pogorszyła to zostaje mi elevit ze względu na niedoczynność tarczycy (lekarka tylko o tych mówiła)

Ja bez witamin mam dobre wyniki,ale zawsze coś można dołożyć.Tym bardziej,że mam swoje lata.
Jodu nie mogę ze względu na chorobę Graves Basedowa i strumektomię,po której mam niedoczynność.I gin i endo absolutnie mi zabronili brać witaminy z jodem.Szkoda,że ten elevit mi nie podchodzi,miałabym z głowy.

Inne tematy z forum

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (20 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...

rozedma płuc, i co dalej? (5 odpowiedzi)

Dziewczyny,moja najlepsza przyjaciółka zadzwoniła dzisiaj do mnie z informacją,że zdiagnozowano u...