Majowo - czerwcowe mamusie 2013 (3)

Majowo - czerwcowe mamusie 2013

Maj 2013

04.05 Kasieńka79
07.05 kinki.em
09.05 Muszczek
12.05 ZielonaCytrynka
15.05 aravls
17.05 aniella
23.05 gani
24.05 _dee_
26.05 Grosik
27.05 Kitka_86
27.05 Adziula - SYNEK

Czerwiec 2013

06/07.06 Hexusia
07.06 Jotenka
08.06 stenemi
08.06 inka
12.06 MamaJasia
13.06 ja_sama
14.06 h_and_m (haemka)
14.06 Aniaa
16.06 stokrotka24s
20.06 julka
21.06 Justa78
23.06 Buniak
28.06 edycia32
28.06 moseka

jesli ktos zostal pominiety w liscie to dajcie znac, to dopiszemy :)

i przepraszam, ale nie pamietam, ktora z was podawala juz plec, zeby dopisac do listy, takze tez dajcie mi znac :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Majowo - czerwcowe mamusie 2013 (3)

kolacje o 18? o.O ja bym umarła z głodu.. muszę jeść co 3-4h inaczej padam z głodu i zaraz mi słabo.. tylko że ja chodzę spać o 24-1.. więc kolację jem około 20-21. Obiad jak mąż wróci, czyli albo 16 albo 18. Ogólnie teraz posiłki ustawiły mi się tak : 10 śniadanie, 12 drugie śniadanie, 16 lub 18 obiad i 20-21 kolacja. Chodzę spać właśnie między 24 a 1, czasem się zdarzy po pierwszej, a wstaje koło 9.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hexusia, ciąża to nie czas żeby odmawiać sobie jedzenia jak się jest głodnym :) Jedyne co możesz zrobić to jeść zdrowo ile potrzebujesz.
No i błagam, "codziennie dwie kostki czekolady"?! Ja mogę zjeść codziennie tabliczkę :D

Ja o Wojewódzkim juz pisałam i nie chce mi się powtarzać trzeci raz, można sobie moje wypowiedzi wyszukać w poprzednich wątkach. Zamierzam tam rodzić znowu. Wszystkie moje koleżanki też tam rodziły i każda jedna była zadowolona. W tym jedna miała cesarkę po 2h na oksytocynie (też duże dziecko, ale naprawdę duże - 4700; moje ważyło 4270g i wyszło samo w trzy godziny ;)). Przed porodem nic nie zwiedzałam, bo nie chciałam nikomu głowy zawracać :p

stenemi, z tyciem różnie bywa - też już pisałam kilka razy, w poprzedniej ciąży do 18 tygodnia waga stała w miejscu, a potem poszło 20kg. Nigdy nic nie wiadomo ;) No i wiadomo że na tym etapie ułożenie dziecka to żadne ułożenie, przecież one się ciągle wiercą jeszcze :)

puk puk kto tam nie lubi mojego wpisu , że jem obiad o 12.00 a kolacje o 18.00 ;)??

ooooo jakie badanie połówkowe mam 31 stycznia ! cant't wait !

Hej dziewczyny. Ja na razie nie cały 1 kg do przodu, a to już 20 tydzień. Ale kiedy byłam w zeszlym tygodniu u ginekologa, to powiedział, że nie mam się czym przejmować, tylko się cieszyć. Nie jestem drobniutka, więc, po prostu dziecko ma z czego czerpać :) Strasznie się bałam, bo siostra mamy, przytyła w ciąży 28 kg, a jesteśmy podobnej budowy. Oczywiście jeszcze może się wszystko zmienić, ale nie sądzę, abym ja sama dużo przytyła skoro przez połowę ciąży ledwo kilo przybrałam.
Byłam wczoraj na USG prenatalnym, Doktor potwierdziła, że będzie Córcia. Niunia zdrowa "jak ryba", a wszystko rozwija się prawidłowo. Niuńka ułożona jest główką do dołu już, ale nie ma się czym martwić, bo jej ułożenie może się jeszcze kilka razy zmienić. Waży 280 gram :) Na pamiątkę dostaliśmy cudowne zdjęcie naszego Szkraba :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

o 22.00 już śpię:)

to wcześnie jesz tą kolacje ... a o której kładziesz się spać?

Ja nadal nic na plusie,waga stoi w miejscu.W tej ciąży nie wymiotowałam ani razu z powodu mdłości.Ostatnio miałam anginę,to nie mogłam nic przełknąć,wczoraj poszłam do lekarza i okazało się,że potrzebny jest kolejny antybiotyk.Jakaś masakra,nie mam pojęcia co się dzieje.Od rana wymiotuję,nie wiem czy to skutek uboczny antybiotyku,czy jakiś wirus się przypałętał.

ten kalkulator super jest ;)))

DZIĘKI ZA LINKI.

Ja na początku jadła mniej bo czułam się zaraz syta i mnie mdliło. Ale teraz jem i końca nie widać. Obiad jem o 12.00 kolacje najpóźniej do 18.00 !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja zauważyłam,że jem częściej, typowo 5 posiłków w ciągu dnia. Dużo jem owoców - mandarynki i pomarańcze moje ulubione :)
ale ogólnie nie jem dużo w sensie porcji bo potem jest mi niedobrze no i źle się czuje wiec w sumie pilnuje by jeść częściej a mniej, bo jak ostatnio u rodziców cały obiad zjadłam bo tak mi smakował a już czułam ze dość hehe no to potem cały wieczór mnie kręciło, także staram się na to uważać.

http://viggo.pl/ciaza-i-polog/art/kalkulator-wagi-w-ciazy/

ja sobie zrobiłam na początku ten kalkulator i w sumie idę faktycznie w tym tempie z waga.

http://dzieciowo.pl/2010/06/ile-mozna-przytyc-w-ciazy.html

tutaj tez ciekawy artykuł, może coś ci podpasuje ;)

dzięki dziewczyny ! fast food hymmmm mam ochotę ale nie jem. ale od czekolady nie mogę się powstrzymać. jak przed ciążą jadłam batona raz na miesiąc tak teraz jem czekoladę co dziennie- oczywiście nie całą ale dwie trzy kostki. i chleb mniam. nie jadłam go trzy lata ! a teraz wchodzi jak nie wiem co.

czy wy macie też taki wzmożony apetyt??

Hexusia jak na polowe ciąży 2,5 kg to mało ;) także spokojnie :)
ja jestem w 18tyg i mam 3,5kg na plusie. Wszytko tez zalezy czy jak zaszłaś w ciążę miałaś nadwagę, niedowagę czy prawidłowe BMI? a także ile wymiotowałaś na początku? ale myśle,że nie masz co się przejmować ;) niektórzy maja w polowie ciąży juz 10 kg.

Wg mnie 2,5 kg od początku to niedużo, więc zupełnie się nie przejmuj. Ja ogólnie nie przejmowałam się i w 1 ciąży sporo przytyłam, ale u mnie sporo to była zatrazymująca się woda w organiźmie- był tak czas że w 3 tygodnie na wadze było + 8 kg, także niemożliwe żeby tyle przytyć od jedzenia. Jedz więc śmiało- byle nie same fast foody ;) Chociaż ja nie powiem- mam na nie sporą ochotę i w sumie sobie na nie pozwalam... Ważne, żeby jeść różnorodnie, warzywa owoce, ale ja też spokojnie jest te mniej wartościowe rzeczy. Wszystko w granicach rozsądku:)

Hexusia, ja jestem w 16tyg i mam 8kg do przodu - przytyłam strasznie na początku rzucając palenie (pierwsze 4tyg to 4kg!) , teraz tyje 2kg miesięcznie, strasznie rosną mi cycki i brzuch mi wypycha, nogi i d*pa bez zmian, więc jestem jeszcze spokojna, mój gin nie widzi w tym tyciu nic złego, bo po mnie tych kg nie widać tj brzuch mi odstaje, ale idzie do przodu, więc tak jak iść powinno :P

Ja poczytałam sobie te artykuły, są z początku 2012, więc świeże.. ogólnie wiele mi to nie dało, bo wszystkie są opisane b.dobrze, ale jak się czyta między wierszami, to można potwierdzić to co o porodzie np w wojewódzkim opowiadała mi koleżanka - rodziła 3lata temu, druga ciąża, pierwsza przez cesarkę, bo młody ważył 4,200 a ona jest naprawdę mikra.. 12h na oksytocynie i nic, ordynator kazał przestać dawać oksy i poczekać 8h i znów spróbować - koleżanka miała od ginekologa skierowanie na cesarkę, drugi syn miał być też dużym dzieckiem i wg jej gina miał się nie przecisnąć... gdyby nie położna, która po wyjściu ordynatora przebiła jej pęcherz płodowy, po 8h odpoczynku znów by ją męczyli, bo szpital jest nastawiony na porody naturalne...

a w artykule : "Szpital wspiera porody naturalne bez względu na czas ich trwania, na co przyszłe mamy reagują różnie: część z nich cieszy się z tego, że personel kładzie nacisk na fizjologiczne rodzenie, innym nie pasuje to, że muszą spędzać w porodówce kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt godzin. "

tu masz linki :
http://zdrowie.trojmiasto.pl/Jesli-rodzic-to-gdzie-Sprawdzamy-Szpital-sw-Wojciecha-na-Zaspie-n55023.html

http://zdrowie.trojmiasto.pl/Jesli-rodzic-to-gdzie-Sprawdzamy-Szpital-Wojewodzki-im-Kopernika-n55602.html

http://zdrowie.trojmiasto.pl/Jesli-rodzic-to-gdzie-Sprawdzamy-Klinike-Poloznicza-UCK-n55305.html?strona=2#opinie

Słuchajcie od tygodnia mam niepohamowany apetyt. Martwi mnie to ale nie za bardzo wiem jak z tym walczyć. Przed ciążą byłam na diecie od 3 lat i chyba teraz organizm się domaga. Gdybym nie nosiła dzidzi to bym zamknęła gębę na kłódkę i nic nie jadła ale może ono potrzebuje. Sama nie wiem. Jestem w 20 t.c i przytyłam 2,5 kg jak do tej pory ale przy takim tempie wiosłowania łyżką teraz poleci w górę. Wieczorami mam jeszcze mdłości ale na samym początku nie jadłam tyle a teraz nie mogę się opanować.

Jak jest u Was??

Ja byłam tylko na Zaspie i to też tylko dlatego, że chodziłam do przyszpitalnej szkoły rodzenia. W sumie znając mentalność polskich szpitali pewnie oprowadzą po oddziale, ale z łaską, także ja się raczej na takie spacery nie wybieram. Chętnie bym posłuchała jednak Waszych opiniii, jeśli już poród lub zwiedzanie macie za sobą- chodzi o Gdańsk

Dziewczyny chodziłyście po porodówkach? Trzeba się jakoś umówić czy po prostu się idzie, mówi że chce się rodzić w tym szpitalu i prosi o oprowadzenie?

Inne tematy z forum

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...

Co na piknik? (45 odpowiedzi)

W weekend wybieramy się ze znajomymi na piknik, taki 'z prawdziwego zdarzenia'. Nie mam...