Mały pokoik dla rodzeństwa - prośba o aranżację

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Hej
Stoję przed dylematem zagospodarowania pokoju dla trójki dzieci.
(chłopiec - dziewczynka - dzidziuś)
Pokój mały, bo 10 m2

macie jakieś koncepcje albo fajne rozwiązania aby upchnąć wszystkie zabawki? Ja najchętniej bym wszystko podwiesiła pod sufitem, no ale tak się nie da..... :)

planuję wstawić jeszcze tam łóżeczko dla najmniejszego synka takie o wymiarach 120x60

Na razie POKÓJ WYGLĄDA TAK:

image

image

image

image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mały pokoik dla rodzeństwa - prośba o aranżację

aha, pomiędzy drzwiami a łóżkiem piętrowym jest regał z Ikea drewniany wysoki (obecnie widzę tylko biały w sprzedaży) o taki

image

a jaki wymiar ma pokój dł i szerokość? jak wstawisz łóżeczko to miejsca na stolik i komodę nie będzie

domyślam się że ta duża szafa jest bardzo wygodna bo wszystko tam wejdzie, ale ja bym zlikwidowała tą szafę koło drzwi lub przeniosła ją w miejsce naprzeciw łóżka piętrowego gdzie ten czerwony stolik, i w miejsce szafy postawiła łóżeczko maluczha, a na przeciwko łóżka piętrowego ewentualnie zamiast szafy postawiłabym najlepiej taki zestaw młodzieżowy z biurkiem coś w tym stylu
http://brw.com.pl/pl/kolekcja/9-Pok%C3%B3j+m%C5%82odzie%C5%BCowy/78-Candy
niewiem ile maja starsze dzieci ale jak któreś zacznie szkołe to takie mlodzieżowe zestawy są naprawde wygodne, a w razie potrzeby dostawienia 3 łużka potem taki zestaw można dowolnie rozstawić.
albo też rzeczywiscie w miare możliwości wydzielic najmłodszemu dziecku kącik w waszym pokoju a nie u starszych dzieci

oddajcie dzieciom duzy pokuj a sami wejdzcie na mały.
Moja siostra kiedys tez stateła przed takim problemem i dokładnie to samo jej powiedziałam,najpierw sie na nie spojrzała jak na debila ,a za jakis czas robiła przemeblowanie:) teraz 2 dzieci poszły na swoje a 2 młodziezy została i sie odmienili na pokoje.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

w zależności ile ma pokoi bo jak np. z aneksem to nie bardzo dla dzieci taki, Renni fajne masz te piętrowe łóżko

ja bym starszą 2-kę zostawiła w małym pokoju i tam im nic nie zmieniała a niemowlakowi bym wstawiła łózeczko do dużego - tak bym się z rok przemęczyła ..potem trzeba coś kombinować niestety
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja bym tak zostawiła tylko zamontowała polki wiszace(teraz jest pelno takich zamykane/nie zamykane itp.:)) zawsze masz oszczednosc miejsca na podlodze :))) tak jak jest a lozeczko do was do pokoju, albo na prawde zamiencie sie pokojami no chyba, ze macie z aneksem to odpada :) tak z 1-2 lata sie przemeczcie, a potem mozecie kupic lozko 3osobowe cos tego typu:
http://www.sklepmorfeusz.pl/257-489-large/lozko-pietrowe-3-osobowe.jpg

Mamufa, chętnie bym oddała pokój dzieciom, ale mam aneks kuchenny w salonie, więc nie wchodzi w grę, tak samo jak oddanie mojej sypialni (ten sam metraż), bo nie miałabym co zrobić z meblami i dużym łóżkiem z materacem.

Rybalon - łóżeczko obecnie mam w sypialni, obok swojego łóżka. Jest troche ciasno, ale na razie daje rade :)

Aranżacja miała być tymczasowa.
Planujemy sprzedać mieszkanie i kupić coś większego, najlepiej z działką :P
Niestety rynek nieruchomości stoi, więc moje plany też...

aaaaaa to masz jeszcze sypialnię :-))) to nie jest żle , sprzedaj to wielkie łoże z materacem i meble wstaw składaną wersalkę (ja mam np. mam wygodną z IKEA 140x200 u syna w pokoju ) i wtedy zmieścisz jeszcze pewnie łożeczko

aa noo doczytałam ze juz tam masz łożeczko nooo ale napewno będzie lużniej w pokoju jak zmienisz te meble na coś składanego - wystarczy Ci chyba składana kanapa , łożeczko + ew.np. mala komoda

Albo przenieście z mężem swoje spanie do salonu, a dzieciom zaaranżujcie 2 pokoiki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

jesli masz oprocz tego jeszcze sypialnie to moze warto sprzedać te wielkie loze i wstawic tam dziecka lozeczko? chyba, ze na nowe mieszkanie bierzecie te meble wasze z sypialni to bez sensu :))

potwierdzam powyższe - jeżeli masz jeszcze jeden pokój to bym się wogole nie zastanawiał - albo zamiast dużego łózka rozkładana kanapa albo całkiem zrezygnowałabym z sypialni i przeniosła do dużego pokoju a sypialnie przerobiła na kolejny pokó dziecięcy - np. jeden dla chłopców, a drugi osobny dla dziewczynki

noo moze faktycznie przenieść się do salonu na jakiś czas ....a do waszej dawnej sypialni wstawic łożeczko i niewielką kanape rozkładaną abyś w razie czego mogła spać z maluchem w pokoju (np.choroba czy coś)

Z oddaniem sypialni dzieciom to jest ból ;))) też przechodziłam tą fazę, nie wyobrażałam sobie spania w salonie, no ale cóż dzieci są i potrzebują miejsca... Radzę dobrze przemyśleć tą sypialnę :)

dziekuje za porady:)

chyba rzeczywiście stanie na tym ze bede nocowac w salonie, a dzieciakom oddamy dwa pokoje.

to jedyne sensowne rozwiązanie, tyle bede sie musiała pogimnastykowacć aby przekonać męża bo on sypialni nie ma zamiaru oddać :P za bardzo kocha wygodne łóżko (do domku zjeżdza na weekendy a w delegacji śpi na składanym łóżku polowym)

RENNI ja werze ze to nie jest łatwe,moja siostra na początku mówiła ze sie dusi w małym pokoju ale jak pomyslała jak ciasno miałyby dzieci to od razu jej przechodziło:):)
Pociesze cie,ze inni maja gorzej, ze ja z rodziną ,a jest nas wszystkich 5 sztuk mieszkamy w kawalerce:):)
pozdrawiam

Renni a ja mam do Ciebie pytanie jak sie sprawdza takie piętrowe łózko w praktyce, czy takie blisko 5 letnie dziecko juz moze bezpiecznie spać u góry bo myślę o zakupie takiego łózka za rok tylko nie wiem czy nie za szybko to jeszcze będzie

Ja bym oddała swoją sypialnię, w sumie trójce dzieci w jednym pokoju będzie bardzo ciasno, tym bardziej przyszłościowo dobrze jakby chłopiec i dziewczynka mieli osobne pokoje

Renni, a może Wasza sypialnia jest większa i wystarczy zamienić pokoje? Wy zrobicie sypialnię w tym 10m2, a dzieciom oddajcie większy. Oczywiście, jeśli tak jest.
Ja osobiście zamieniłabym łóżko, które masz na takie: http://www.google.pl/imgres?q=%C5%82%C3%B3%C5%BCko+pi%C4%99trowe&hl=pl&safe=active&sa=X&biw=1366&bih=643&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=SeBs-k7x_7WVXM:&imgrefurl=http://www.meblosklep.pl/p/5091/Pietrowe-lozko-dzieciece-lewe-m-85-System-modulowy-Dab-PROMOCJA-Meble-Dab&docid=VV1MMikn88fCjM&imgurl=http://www.meblosklep.pl/mpanel/uploads/product_img/image-4065-1287129629.jpg&w=800&h=600&ei=r5VjT7zaD4eK4gSns5XiBw&zoom=1 , wystawiła szafę z pokoiku - każde dziecko miałoby pod łóżkiem swój kąt, swoją szafę. napisz mi wymiary pokoju, to rozrysuję, może coś CI podpasuje :)

na razie, jeśli dzieci są małe, to nie oddawałabym sypialni. Zabawki mają i tak częściowo wspólne, bawią się razem. W przyszłości owszem, ale dopiero, jak zaczną "dorastać" :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wercia83 - łóżko pietrowe zakupiliśmy jak starsze dziecko miało 3 lata a córeczka 1,5 roku.

Na początku podstawiałam mały stoliczek pod schodki, bo bałam się ze jak dojdzie do upadku, to przynajmniej z niższej wysokości. Okazuje się ze bałam się niepotrzebnie. Dzieci spokojnie dawały rade a dziś córeczka (niespełna 3 lata) zamieniła się z bratem na miejsca i śpi na górze :)
Wymiary łóżka mam 90x200 więc osoba dorosła też spokojnie może się wyspać.

Renni,maluchy sa w malym a my z mezem w pokoju z aneksem .I to z tym duzem lozem z sypialni;-)Mielismy ten sam problem,ze szkoda bylo sprzedawac duze lozko;-)..Ni i jest po prostu nieskladane,duze loze w duzym pokoju...Mam ladna kape i wszyscy sa zadowoleni;-)...Nawet jak przychodza gosice tio przynajmniej po tem nie siedza szytwno na krzeslach tylko moga "sie rozlozyc";-)Mowie o dluzszych nocnych nasiadowkach;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dziękuje dziewczyny za porady.
Tak jak już pisałam zapewne dojdzie do tego ze zamienimy się na pokoje.

pozdrawiam :)

Super są łóżka piętrowe, dzięki nim naprawdę można oszczędzić miejsca jak widać na zdjęciach. Ja dla swoich dzieci kupiłam łóżko na http://www.lozkapietrowe.com
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zdecydowanie kup łóżko piętrowe. Jest to najlepsze wyjście z małego pokoiku. Zyskasz o wiele więcej powierzchni. Fajne łóźka znajdziesz tutaj https://www.anpol-meble.pl/lozka-dzieciece-i-modziezowe
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...

nnt. budowa domu czy kupno małego mieszkanka? (138 odpowiedzi)

Dziewczyny zwracam się z tym pytaniem do Was bo naprawdę już nie wiemy z T co zrobic.... mamy...