Mamusie Lipiec-Sierpień 2020 :)

Hej, niedawno dowiedziałam się, że po raz drugi zostanę mamą, wszystko wskazuje na to, że maluch pojawi się na świecie w połowie sierpnia. Jeżeli są tu jakieś mamy, które również spodziewają się dziecka w podobnym okresie, to serdecznie zapraszam do tego wątku, fajnie byłoby stworzyć swoistą grupę wsparcia ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Panie ci rozrobia glukoze na miejscu, ale w aptece mozna już kupic gotową do wypicia oczywiście o roznych smakach ja osobiscie mialam szczexcie że ze mna na glukozie byla jeszcze jedna dziewczyna także przegadalysmy całe swie godziny
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Żonkil, a gdzie robisz? :)

I powiedzcie dziewczyny, bo nigdy tego nie robiłam - to jest tak, że pije się tę glukozę, a następnie się czeka w bezruchu? Bierzecie wtedy ze sobą książkę do czytania dla zabicia czasu? A! I wyczytałam, że np. w Brussie trzeba przyjść ze swoją glukozą. I teraz takie d**ilne pytanie - w takim przypadku roztwór przygotowujecie w domu czy na miejscu? :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja właśnie siedzę w laboratorium, mam dzisiaj krzywą cukrową, jakoś dałam radę wypić, w pierwszej ciąży było gorzej, mała błyskawicznie się ożywiała po takiej ilości cukru. Pani otworzyła mi pusty gabinet lekarski, także mam komfortowe i w miarę bezpieczne warunki oczekiwania.

Hej! Studiuje psychologie (specjalności rodzinna) na UMCS i w ramach zaliczenia proseminarium pisze prace na temat: stanu lęku u kobiet będących w ciąży w czasie pandemii. Będę wdzięczny jeśli poświecisz ok. 8 minut na wypełnienie kwestionariusza (40 krótkich twierdzeń), który jest anonimowy, a wyniki będą służyły tylko do celów naukowych. Jeśli będziesz miała ochotę poznać globalne wyniki to pozostaw adres poczty elektronicznej na końcu.

Z góry dziękuje! Pozdrawia i życzę zdrowia oraz spokoju
https://forms.gle/YTkD1gzMn2Q49d4J7

Ola, mój typ budowy jest taki, że najpierw mi poszło w biodra i uda - babcia męża jak mnie zobaczyła, a nie wiedziała, że jestem w ciąży, to skomentowała, że mi się przybrało - brzucha nie zauważyła :P ale to tak w trzecim miesiącu poszło, wcześniej jeszcze się w miarę mieściłam w normalne spodnie. Jagoda, rozumiem, też miałam 34-36 i podobne problemy - kupiłam legginsy ciążowe, S i czuje, że na długo nie starczą raczej i to konkretnie w brzuszku.

Magda1824 długo nosiłam krótką fryzurę i właśnie dlatego,że musiał chodzić do fryzjera raz na 3tygodnie zaczęłam zapuszczać. Dziś mam włosy do brody, regularnie podcinamy,ale chyba pozwolę im rosnąć.
Dostałam od koleżanki spodenki ciążowe w które ona wchodziła w 9mc. U mnie już teraz jest ok. Na szczęście nie kupowałam ciuchów ciążowych oprócz jednych spodni, bo pewnie teraz byłby problem.
Zaczęłam dziś 24 tc.
Bumbox piszesz,że d...nie urywa. Szkoda. A może macie jakieś sposoby,żeby jeszcze szybciej rosły, bo fajnie byłoby związać je w kucyk.

jesli chodzi o włosy to nigdy nie narzekałam, mam z natury jasny blond i bardzo gęste włosy i takie pozostały w ciąży. Ale ponieważ mam krótkie bardzo włosy to z braku comiesięcznego strzyżenia+ rosnące dużo szybciej włosy przez ciąże wyglądam jak zaniedbany Seba.:)

a ciuchy kupuje on line z hm mama. Zrobiłam 2 miesiące temu błąd bo kupiłam z promki na zalando krótkie spodenki i sukienkę a tu psikus- już się w nie nie mieszczę a jeszcze nie przyszedł nawet sezon na krótkie spodenki:) Ale jak sie tyje 15kilo na etapie 22 tc to co sie dziwić:)
Póki co wszelkie wyjściowe ciuchy nosze po domu bo zaraz się w nie zmieszcze i szkoda będzie:)

No ja dzisiaj spróbowałam tego Kallos i na razie ta pierwsza d*py nie urywa. Zobaczę jutro następna.

Zaszłam dzisiaj do piwnicy, więc sprawdziłam, co to za wózek mi siostra dała - firma Emmaljunga, a model chyba Edge Duo. Chyba, bo nie wiem, jak to sprawdzić, więc weszłam na ich stronę internetową i by pasował wyglądem ;) Woziłam nim czasami chłopaków i był super wygodny - zobaczymy, jak będzie po dwójce dzieci i w codziennym użyciu, a nie tylko podczas odwiedzin ;)

Witajcie!
Gratuluję wszystkim przyszłym Mamom, które niedawno dowiedziały się o płci dzieciątka. Teraz musimy się trzymać do 40 tygodnia, a nie do 38 (jak ja w poprzednich 2 ciążach).
Pofarbowałam te moje nieszczęsne włosy i jest ok. Wyjątkowo dobrze wyszły.
Zazdroszczę tym, które mieszczą się w normalne spodnie. Ja chodzę w leginsach i ciążowych jeansach z H&M, bo niestety brzuch jak na moją drobną budowę jest spory. Normalnie noszę rozmiar 34-36, teraz poszło mi tylko w brzuch i te ciazowki ledwo sobie radzą. Co to będzie w lipcu...
Ola zazdroszczę Ci szybkiego wzrostu włosów. Zapuszczam, może teraz się uda.
Masek kallos nie próbowałam, skuszę się jeśli są takie dobre.
Miłego dnia, nie dajcie się.

O, to dokładnie taki sam termin jak ja :) I też czekam na córkę :)

W kwestii włosów, to moje i tak chyba dość szybko rosły - latem 2015 roku oddałam ok. 25 cm fundacji szyjącej peruki, a po trzech latach, latem 2018 roku, znowu to zrobiłam. Także teraz pewnie znowu został mi rok, żeby je ponownie skrócić. W każdym razie wiele osób mi mówiło, że 3 lata na wyhodowanie 25 cm "dobrych" włosów to mało - jeśli teraz rosną szybciej, to to już chyba jakieś zawrotne tempo? ;)
Od lat używam też masek i olejków, ale chyba największe "natychmiastowe" znaczenie ma u mnie pogoda i szampon ;)
Bumbox, Kallosy to taki mój "chleb powszedni", tzn. zawsze mam pod ręką :) Najczęściej używam do golenia nóg, ale jak mam ochotę to i nałożę tradycyjnie albo umyję głowę - są multifunkcjonalne :)

Czokapik, gratulacje :) Chłopaki są fajne - zawsze lepiej sobie z nimi radziłam niż z dziewczynkami, więc trochę zazdroszczę, bo wizja córki mnie przeraża ;)
Jeśli chodzi o ciuchy, to ja od dawna mam problem z wbiciem się w swoje spodnie, bo większość to były rurki typu "modelującego" i z regularnym stanem. Noszę więc wszystkie te, które były na mnie za duże, ale jakoś udało mi się ich nie wydać - biodrówki z czasów studiów, kiedy to byłam 10 kg cięższa niż przed ciążą (czyli ważyłam tyle co teraz :D). Jeśli jestem w domu, chodzę w dresach, których mam sporo :) Mam też jedną dłuższą koszulę, którą noszę z legginsami, do tego kupiłam jedne takie super wygodne legginso-spodnie w H&M. Nno i sukienki, za którymi nigdy nie przepadałam, a teraz okazują się być zbawienne. Całe szczęście (?) mam taki typ budowy, że tyję właściwie tylko w brzuchu i biuście, a biodra, nogi itp. pozostają bez zmian, także góry miałam zawsze raczej "oversize'owe", a doły jakośtam udało mi się ogarnąć :)

Ja sobie przed pandemii jakieś ciuchy kupiłam. Nawet dwie sukienki. I wynika ze niepotrzebnie bo chodzę aż do ogrodu więc śmiało mogę to odlecieć w dresie lub getrach.

Hej dziewczyny
Postanowiłam dołączyć do Was. Termin mam na 12 sierpnia

Co do włosów... rosną jak szalone myślę, zw przyjdzie taki dzień i sama chwyce za nożyczki i podetne końce ale że będę miala córkę to to jedyny z plusow mojego wygladu w ciąży... raczej wygladam jak potworek️

U mnie zastosowanie maski na włosy daje efekt mniej więcej... żaden, więc sobie darowałam temat. Już się pogodziłam z tym, że promienny wygląd w ciąży to chyba nie ja ;) W dodatku wczoraj byłam na USG (chłopak będzie :)) i przepraszam - czy tylko ja, jako jedyną rzecz w garderobie, w którą się mieszczę od pasa w dół mam jeden dyżurny dres? ;) Powinni zrobić dla kobiet w ciąży specjalne godziny w sklepach z ubraniami ;)

Oj tak, włosy i odrosty. Nie wiem jak to będzie ale moje też szybciej rosna i wyglądają badziew nie. Nie mam jednak odwagi na domowe farbowanie. Ale jak tak dalej pójdzie to będę musiała się skontaktować z fryzjerka u zapytać ci radzi.

Ale w ramach dbania o siebie to zamówiłam sobie maski do włosów firmy Kallos. Są śmiesznie tanie i podobno bardzo dobre. Dzisaj kurier przyniósł a ja mam zamiar testować od jutra.

Hej Dziewczyny!
Moja Mama ma niedługo urodziny i postanowiłam jej zrobić prezent. Kupiłam w Rossmanie maseczki, peelingi,jakieś niepotrzebne pierdoły do pielęgnacji i wyślę to kurierem. Ma ostatnio doła,a tak może chociaż trochę poprawię jej humor.

Mi włosy na nogach też nie chcą rosnąć i bardzo dobrze. Skórę mam bardzo suchą, na pewno przez ten brak wychodzenia.

Zatrudnię dziś mojego męża żeby mi pofarbował włosy, bo już nie mogę patrzeć na siebie.
Jak się trzymacie?

Jestem tu nowa. Termin mam na 21 lipca. Więc ciut bliżej, też mam wózek tako i jestem mega zadowolona, fakt faktem w bagażniku dużo miejsca zajmuje.

Cześć Ola :) Mój właśnie chodził ze mną na wizyty grzecznie, nam też obojętne, jaka płeć, grunt, żeby było zdrowe - ale ekscytacja jest, ostatni moment na zakłady chłopiec-dziewczynka ;) jeśli chodzi o widoczność ciąży - póki w pracy nie powiedziałam, to nikt się nie domyślał, a mąż twierdzi, że po tym jak powiedziałam ładnie mi brzuszek wybiło ;) co do włosów - mi obecnie wypada dużo mniej, mimo, że są bardzo długie jak na mnie, natomiast jestem niezadowolona z ich wyglądu - czy umyje czy nie, wyglądają dokładnie tak samo - nie to, że przetłuszczone, ale takie po prostu neutralne?

cześć, czokapiku! :)
ja też z tych niedoświadczonych (pierwsza ciąża), ale nie młodzież (33 lata) :D
koniecznie daj znać, co tam się pokazało na połówkowym ;) dokładnie tydzień temu też tak czekałam i pamiętam, że mimo że było mi wszystko jedno, czy będzie chłopak, czy dziewczyna, to jednak ciekawość okropnie mnie zżerała :) i dobrze, że mój lekarz tak nie żartował z obecnością męża, bo póki co to mąż nie był ze mną na żadnym badaniu, więc wciąż wierzy mi na słowo, że w moim brzuchu mieszka człowiek, a nie jakiś wczorajszy obiad ;)

@Magda1824, mi mój mąż, kiedy mówię, że nieźle się upasłam, powtarza, że to ciąża i dziwne byłoby, gdybym się nie powiększyła ;) na pewno nie jest tak źle :) ja jestem ciut ponad 10 kg na plusie, a rodzice nadal zero pytań czy podejrzliwych spojrzeń ;) także po świętach stwierdziliśmy, że może my tak widzimy, bo po prostu wiemy :)

A jeszcze w kwestii włosów, to u mnie raczej bez większych szaleństw - wypada chyba trochę mniej, ale ciężko stwierdzić. Nigdy nie farbowałam, więc nie zauważam też wzrostu. Trochę mniej się przetłuszczają, ale również bez szaleństw. Nno, generalnie spektakularnych zmian nie zauważam. A na nogach nadal rosną ;) Chociaż może faktycznie trochę wolniej ;)

Włosy na głowie, nie widzę różnicy, ale za to na nogach, bajka, mogę golić raz w miesiącu, praktycznie przestały rosnąć, miałam tak samo w pierwszej ciąży, niestety zaraz po porodzie wszystko wróciło do stanu pierwotnego ;)

Inne tematy z forum

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

Pediatra przychodnia morena (8 odpowiedzi)

Możecie polecić jakiegoś pediatre z przychodni Morena? Długo się czeka na wizytę w gabinecie...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...