Mamusie Lipiec-Sierpień 2020 :)

Hej, niedawno dowiedziałam się, że po raz drugi zostanę mamą, wszystko wskazuje na to, że maluch pojawi się na świecie w połowie sierpnia. Jeżeli są tu jakieś mamy, które również spodziewają się dziecka w podobnym okresie, to serdecznie zapraszam do tego wątku, fajnie byłoby stworzyć swoistą grupę wsparcia ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

@Ania to mnie zmartwiłaś,ale może panią przekbacęina2 h pójdę do domu. Zobaczymy.
@Bbox fajnie, że wszystko ok. Czyli u Ciebie i u mnie będą dziewczynki.
Co do wózka- nie mam i kompletnie nie wiem jaki kupić. H e l p
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Bumbox, serio przytyłaś tylko 2kg? Kurczaki, aż się wierzyć nie chce, bo ja jestem już 10 na plusie (22 tydzień) :D Dopóki nie przeczytałam Twojego wpisu, to myślałam, że te wszystkie kalkulatory wagi w ciąży to takie ściemy i nie da się tak mało przytyć ;) Szczególnie, że siostra w obu ciążach przytyła po ok. 18 kg, co tylko utwierdzało mnie w przekonaniu, że tyję "normalnie" :)

Ja wózek już mam - po siostrze :) Stoi póki co w piwnicy i czeka na odrobinę wolnego czasu, żebym go mogła wyprać :) Niestety nie wiem, jaki to model itd. - pewnie i tak już nieaktualny, bo sprzed 7 lat ;)

@Jagoda. Ja do nich dzwonilam. Nie robią obecnie krzywej, ponieważ nie mają warunków wg Pani

A z takich lajtowych tematów.
Macie wybrane wózki?

Ja też się staram patrzeć pozytywnie.
Jakoś to będzie i kiedyś się w końcu skończy.
Co do wagi to byłam gruba prZed ciąża, t raz nie przytyłam specjalnie (niecałe 2 kg- 23 tydzień.) Ale ja o dziwo tak mam, w ciąży nie tyje a jak karmię chudnę. Niestety to jedyny taki czas w życiu...

@Żonkil, gratulacje! Ja dzisiaj idę na połówkowe i jestem strasznie ciekawa i podekscytowana. Po pierwsze, czy wszystko z dzieckiem w porządku, a po drugie, ciekawa płci, bo z mężem robimy zakłady ;)

Jeśli chodzi o glukozę, to ja tak jak Jagoda, zrobię prywatnie - punkt mam bardzo blisko domu, jest tam zawsze pusto, więc z nikim się pewnie nawet nie minę ;) Sprawdzałam ceny i kosztuje to ok. 11 zł, tylko trzeba przyjść z własną glukozą :)

ja się staram do wszystkiego pozytywnie podchodzić. Do mojej tuszy też:) W poprzednich ciążach też dużo przytyłam (30kg) i miałam z tym straszny problem. Ale też miałam innych ludzi wokół. Teraz jak widzę moje tendencje do puchnięcia i trzymania wody ale też tycia w ciąży to mam do tego dystans...nic nie trwa wiecznie, jakoś to mam zamiar przetrwać- nie ukrywam , że pomagają mi zakupy on line;-)))))))
Oczywiście takie zakupy z których mogę czerpać radość, czyli nie sweter na który przyjdzie mi rok popatrzeć zanim do niego dochudne:)
No i nie mogę doczekać się połówkowych żeby sprawdzić co u Henia bo widziałam do ostatnio ponad tydzień temu a połówkowe 21go dopiero....kawał czasu!

Hej, jakoś chyba z nadmiaru czasu, zapomniałam o forum ;) Byłam dzisiaj na połówkowych, na szczęście odbyły się bez problemu, rośnie zdrowa dziewczynka :) Co do wagi, to tę ciążę zaczynałam o 8 kg lżejsza niż poprzednią, łudziłam się, że nie przytyje dużo, tamta ciąża +15 kg, ale porównywałam karty, no i ważę tyle samo co w pierwszej ciąży, w tym samym okresie, więc finalnie pewnie wyjdzie, że przytyje więcej. Ja dopiero dzisiaj dostałam skierowanie na krzywą, jutro zorientuje się, czy laboratorium obok mnie pracuje normalnie i czy będę mogła tam zrobić badanie. Jeśli chodzi o ubranka, to mam kilka pudeł po córeczce, także nie planuje żadnych zakupów, teraz to wszystko muszę przebrać, uprać i wyprasować, trochę się z tym zejdzie. Ogólna sytuacja nie wpływa na mnie dobrze, zresztą jak na większość osób, ja dzisiaj wyszłam z domu pierwszy raz od ogłoszenia kwarantanny, to jest coś strasznego, trochę przez to wszystko gubię radość z tej ciąży, miało być inaczej, ale nie pozostaje nic innego jak się trzymać i jakoś to przetrwać

@Ania ja robię krzywą prywatnie w laboratorium Diagnostyka. Mają kilka punktów w Gdańsku. Robię tam wszystko, bo od początku prywatnie chodzę do gina, a poza tym mam ten punkt blisko domu. Pewnie,że boję się zagrożenia, ale trzeba się badać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

moja przychodnia jest dość duża. I ma bardzo duże korytarze. Myślę, że po prostu usiądę gdzieś z boku i przeczekam...jeżeli będzie tylko taka możliwość to postaram się zrobić to badanie na czas

Bumbox
2020-04-07 09:56:59
Ale tak zupełnie obiektywnie, to zgodnie z zaleceniami MZ w obecnej sytuacji nie powinno się zlecać tego badania ciężarnym

Ja robiłam w 10 tygodniu bo jestem.grupie ryzyka( wiek, nadwagą, pierwsze dziecko powyżej 4 kilo, mama ma cukrzycę).

Generalnie wyszło mi że mam ale tylko przez wyniki na czczo. Też on wynosił 95. Jeszcze w 2012 roku to był.super wynik, ale teraz zmieniły się normy i poranny cukier powinien być do 92.

Teraz wiem że muszę poprostu zjeść kolację o 21 i wtedy m cukry grubo poniżej 90.
Bardzo często jest tak, że za długi przerwa powoduje wybicie się cukru porannego, szczególnie w ciąży. Więc warto zjeść malutka kolację przed samym snem i dobrze żeby w tej kolacji było coś tłustego. (Masło, ser żółty)

Ja generalnie uważam że mam naciągana to cukrzycę, mierze sobie poranne cukry a raz na jakiś czas mierze cały dzień po każdym posiłku i jest ok.

Kurcze, taka piękna pogoda.
No tak.. ale chodzi o to, że musisz siedzieć w przychodni jakieś 2 godziny i przez ten czas jesteś narażona na kontakt z innymi, a jak to bywa w przychodniach tym bardziej z chorymi. Samo badanie jest b. ważne i trzeba je zrobić - jeżeli ktoś ma taką możliwość najlepiej pielęgniarka do domu. Drogie to ale jak ktoś może to warto.

Ale tak zupełnie obiektywnie, to zgodnie z zaleceniami MZ w obecnej sytuacji nie powinno się zlecać tego badania ciężarnym

Ja robiłam w 10 tygodniu bo jestem.grupie ryzyka( wiek, nadwagą, pierwsze dziecko powyżej 4 kilo, mama ma cukrzycę).

Generalnie wyszło mi że mam ale tylko przez wyniki na czczo. Też on wynosił 95. Jeszcze w 2012 roku to był.super wynik, ale teraz zmieniły się normy i poranny cukier powinien być do 92.

Teraz wiem że muszę poprostu zjeść kolację o 21 i wtedy m cukry grubo poniżej 90.
Bardzo często jest tak, że za długi przerwa powoduje wybicie się cukru porannego, szczególnie w ciąży. Więc warto zjeść malutka kolację przed samym snem i dobrze żeby w tej kolacji było coś tłustego. (Masło, ser żółty)

Ja generalnie uważam że mam naciągana to cukrzycę, mierze sobie poranne cukry a raz na jakiś czas mierze cały dzień po każdym posiłku i jest ok.

Kurcze, taka piękna pogoda.

Dziewczyny jak możecie róbcie glukoze nie czekajcie bo może się okazać, że później nigdzie nie będzie można zrobić albo będzie z wykonaniem tego badania większy problem niż teraz bo to się tak szybko nie skończy, mi wyszła cukrzyca ciążowa od dzisiaj wstrzykuje insulinę gdyby nie zmiana ginekologa to chyba do dnia dzisiejszego bym o tym nie wiedziała a powinna być leczona już od 1 trymestru ehh

Dieta ma duże znaczenie w cukrzycy ciążowej. To właśnie dieta głównie się ja leczy. Jeśli dieta nie pomaga dopiero wtedy leki.

Jagoda, a gdzie będziesz robiła krzywą?

Magda1824 też się boję tej krzywej, w przyszłym tygodniu będę robić. Chyba lepiej przystopować ze słodyczami. Ja w poprzedniej ciąży byłam na granicy i okazało się, że właśnie podjadanie słodyczy plus winogrona wieczorem miały na mnie zgubny wpływ.

@Ola
Ja ze względu na anemię i to,że łapałam wszystkie infekcje poszłam na L4. Nikomu nie jest łatwo. I tym, którzy są w domu, i tym co pracują. Na pewno każdy chce, żeby to wszystko się skończyło i żebyśmy wrócili do normalności.

ale powiem wam że boję się tej krzywej cukrzycowej. Uwielbiam słodycze co widać na wadze. I się zastanawiam czy jedząc je (często)
narażam się na tą cukrzycę ciążową czy to już trzeba czegoś więcej żeby wyskoczyła cukrzyca...

i oby tak było cały czas! Czyli ze wszelkimi środkami ostrożności ale na bieżąco się odbywało...

Magda, przepraszam. Jednak wprowadziłam Cię w błąd.
To badanie miałam mieć jutro. Dzisaj do mnie zadzwonili żeby ustalić procedurę tego badania. W sensie żeby wchodzić pojedynczo. Więc przyjmują. Ja że względu że mam zrobione u mojego ukochanego lekarza to zrezygnowałam.

Fizyka w SP jest dość prosta. Ale chemia to jest masakra. Przeładowany program i naprawdę trudne sprawy. Nie zazdroszczę tłumaczenia.

Inne tematy z forum

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...

rośliny na balkon - jakie? (18 odpowiedzi)

Może pomożecie... Chcę coś posadzić na balkonie, tylko w lato tak strasznie tam praży słońce...

Jaki wozek wybrac? (82 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)