Mamusie Wrzesień - Październik (5)

Kotek85 - 14.09.2016
Emilia - połowa września
Ruda - połowa września, córka, Kliniczna
kawa o poranku - 18.09.2016, syn Kajetan
JestemMonika- 17.09.2016
SandraS - 24.09.2016, syn, Kliniczna
Kama 27.09.2016, syn,Kliniczna
skoniek 29.09.2016
em - 29.09.2016
aniolleczek - 30.09.2016
Ewa - koniec września
Anka - 01.10.2016, syn, Redłowo
justicia85 - 05.10.2016, Zaspa
nidra 05.10.2016, córka
amadea 09.10.2016
Stiviuszka 10.10.2016, syn
paaml - 13.10.2016, syn, Redłowo
Mała_1985- 14.10.2016, Wojewódzki
Majka123 - 17.10.2016, syn, Zaspa
szafir - 19.10.2016
Ann 20.10.2016, córka, Zaspa
Mariola koniec października, córka

Rozpakowane:
Kika-1987 10.06.2016, syn, Zaspa
Pirelka 14.08.2016, córki, Kliniczna
Alicja synowie, Kliniczna
Dorota 08.09.2016, synowie, Redłowo
Princessa 16.09.2016, syn, Kliniczna
Basiula 21.09.2016, syn, Zaspa

Poprzedni wątek: http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2016-4-t684085,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie Wrzesień - Październik (5)

Paalm to u mnie podobnie, w dzień maluch ładnie śpi a pod wieczór zaczyna się marudzenie i tak do ok 21, w tedy usypia dopiero na noc.
Pępek u nas też tak sobie, dopiero po 2 tygodniach odpadł kikut a teraz mimo że już 4 tygodnie minęły wczoraj to dalej troszkę coś tam się sączy.
Windy też nie mamy i 4 piętro, więc wózek trzymam na dole a małego znoszę, i też co dziennie nie wychodzi przez tą pogodę.

Hej dziewczyny, w końcu chwila dla siebie, nie sądziłam, że z małym dzieckiem będzie aż tyle zachodu :) aktualnie mąż jest w domu więc jakoś to idzie ale za tydzień do pracy i będę musiała przez pół dnia radzić sobie sama. Mały jutro kończy 3 tygodnie ogólnie w ciągu dnia jest spokojnym dzieckiem, ale ok 17 zaczyna marudzić, płacze i najchętniej by do wieczora siedział przy cycku i ćumkał jak smoczka, wczoraj chciałam wyjść na pół godziny jak usnął (z reguły przesypia ok 2-3h ciągiem) to po 5minutach mąż dzwonił, że mały płacze aż się zanosi i biegiem wracałam do domu. Podejrzewam pierwszy skok rozwojowy, bo kolek ani problemów z kupką nie mamy. Karmimy się wyłącznie cycem, ładnie przybiera. Martwi nas tylko pępek, wczoraj dopiero odpadł kikut i średnio się goi ale jesteśmy dobrej myśli. Na spacery za często nie chodzimy bo zimno, a ja nie mogę dzwigać po cc ( nie mamy windy w bloku.. niestety) A co u was?

Pozdrawiam ze śnieżnej Gdyni :)

No my już po badaniu dna oka, cieszę się że to za Nami!
Dziewczynki zniosły to lepiej niż przypuszczaliśmy, oczywiście bardzo płakały, ale mam wrażenie że przy szczepieniu płakały jeszcze mocniej.
Poszło dość szybko, bez kolejek. Siatków w normie, retinopatii nie ma :) nie trzeba powtarzać badania, po roku dzieci albo po 2 latach do rutynowej kontroli.
Plus dla mnie taki, że to pielęgniarka i lekarz trzymają dziecko, a rodzic siedzi na krześle, bo nie mogłabym na to patrzeć.

Anioleczek, Dorota pisala o rotawirusach. Pneumo niestety 900.

I faktycznie nas nie dotyczą darmowe pneumokoki.

katia ustawa jest podpisana ale darmowa bedzie dla dzieci urodzonych od stycznia 2017r. Takze nasze dzieci sie nie zalapia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

lepiej jest wybrac 5w1 czy 6w1? Jesli pneumokoki beda podane 3 razy to czyli 900zl na nie potrzeba a nie jak pisze dorotA ze 600? czy cos zle zrozumialam ?

My szczepienia mamy 5w1 darmowe i pneumokoki, ze względu na wcześniaki. Myślałam o rotawirusach, ale jednak ich nie podajemy.

Od stycznia pneumokoki mają być za darmo, ustawa podpisana, myślę że warto poczekać.

Pewnie jestem tu wyjątkiem, ale ja raczej szczepie tymi darmowymi z NFZ, pierwszego syna też tak szczepialiśmy i zupełnie bez powikłań jakichkolwiek się obyło.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zgadza sie 300 zł jedna dawka, czyli łącznie wyjdzie 600 zł

Anioleczek 6w1 to koszt 230 zł, a pneumokoki to 300 zł x 3( co 6tyg).

Kika rotawirusy 300zł.

Dorota ile płaciłas za szczepienie na rotawirusy?

Ja 5 w 1 i pneumokoki mialam za darmo w ramach tego ze chłopcy to wczesniaki, a dodatkowo na rotawirusy zaszczepiłam

ja tez mam niebawem szczepic synka i zastanawiam sie nad tymi 6w1 i pneumomoki. Jaki jest wogole koszt takich szczepien? ile kasy przygotowac?

Przy okazji, na co szczepicie? Tymi na NFZ czy płatnymi?
Ja szczepiłam 6 w 1 i na pneumokoki. Sama nie wiem co z rotawirusami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

a nie pomyślała żadna z Was że to NOP i trzeba takie dziwne zachowanie dzieci zgłosić?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Moje dziewczyny po szczepieniu na drugi dzień były marudne i płaczące, ciągle na rączki chciały, a i to nie zawsze pomagało. Po 2-3 dniach się uspokoiły.

U Nas Chrzciny 20 listopada.

A u nas był ciezki tydzien. Tomka bardzo bolał brzuszek (obstawiam ze to po szczepionce na rotawirusy). Dzisiaj już znaczna poprawa. Tak to był wielki płacz podczas jedzenia i po. A zaczeło sie dzien po szczepieniu.
My chrzciny mamy 13 listopada, mam nadzieje, że beda grzeczni podczas mszy.

A moje dziewczynki znowu mają lekki katar i kichają :/
We wtorek wizyta u okulisty, już się boję ale postanowiliśmy iść.

Powoli szykujemy się do Chrztu w listopadzie.

Noce u Nas raz lepsze, raz gorsze..zależy.

Czy któreś dzieci używają smoczki kauczukowe?

Gratulacje dla kolejnych Mamusiek!

Majka 67cm??? Ale długi ;-) Dlaczego az Warszawa?

Pisalyscie o bioderkach i dr.Sieliwonczyku. Do niego szybciej można się dostać dzwoniąc codziennie rano - często ktoś nie przychodzi - nam się tak udało.

Katia, u nas też kolki, co prawda już lepiej, ale masakra jakaś była. Podaje Sab Simplex i Debridat. Espumisan i Dicoflor nic nie działały. Masaze i suszarka tez działają ale tylko na chwilę.

Z tym przesypianiem nocy to zależy od dziecka, są dzieci co w wieku 2 miesięcy ciurkiem prześpią ok 5h, mój starszy syn dopiero po skończeniu 4-5 miesięcy i dodatkową kaszką na noc przesypiał ok 6-7h a to już była bajka.

Ja jeszcze do leżaczka nie daje, ale mój ma dopiero 3 tygodnie, ok 4 tygodnia chce już go wsadzać, na rękach nie noszę często aby się nie przyzwyczaił.

Nas chyba niestety dopadły kolki :( Ma ktoś z tym doświadczenie? Od paru dni w godzinach ok 18-21 jest dramat ze spaniem, przysypia na parę minut i budzi się z krzykiem, strasznie zanosi się płaczem i cały pręży, nie można go uspokoić.

Inne tematy z forum

Ostrogi piętowe - jakie zabiegi najskuteczniejsze? (77 odpowiedzi)

Czy ktoś się borykał z tym problemem? Jakie zabiegi najbardziej pomagają?

Ortopeda Gdansk szpital kolejowy (21 odpowiedzi)

hej. ma moze z Was nr do przychodni w szpitalu kolejowym?? i jeszcze prywatnie do dr Pawlaka??

Mrowki Bigbitowki - kto zna? (21 odpowiedzi)

Chodzi mi o tekst tej piosenki, spiewalam jak bylam mala, ale nie pamietam, a chcialabym nauczyc...