Mamusie Wrzesień - Październik (5)

Kotek85 - 14.09.2016
Emilia - połowa września
Ruda - połowa września, córka, Kliniczna
kawa o poranku - 18.09.2016, syn Kajetan
JestemMonika- 17.09.2016
SandraS - 24.09.2016, syn, Kliniczna
Kama 27.09.2016, syn,Kliniczna
skoniek 29.09.2016
em - 29.09.2016
aniolleczek - 30.09.2016
Ewa - koniec września
Anka - 01.10.2016, syn, Redłowo
justicia85 - 05.10.2016, Zaspa
nidra 05.10.2016, córka
amadea 09.10.2016
Stiviuszka 10.10.2016, syn
paaml - 13.10.2016, syn, Redłowo
Mała_1985- 14.10.2016, Wojewódzki
Majka123 - 17.10.2016, syn, Zaspa
szafir - 19.10.2016
Ann 20.10.2016, córka, Zaspa
Mariola koniec października, córka

Rozpakowane:
Kika-1987 10.06.2016, syn, Zaspa
Pirelka 14.08.2016, córki, Kliniczna
Alicja synowie, Kliniczna
Dorota 08.09.2016, synowie, Redłowo
Princessa 16.09.2016, syn, Kliniczna
Basiula 21.09.2016, syn, Zaspa

Poprzedni wątek: http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2016-4-t684085,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie Wrzesień - Październik (5)

fakt fajnie byloby sie wyspac , ale cos mi sie wydaje ze jeszcze dlugo to nie nastapi. Co do wychodzenia na spacery to ja jesli caly dzien pada nie wychodze z nim na spacery. Nosicie swoje dzieci czestk na rekach albo sadzacie w lezaczkach bujaczkach? zastanawiam sie jak czesto powinnam to robic.

Ja nie wiem jak dlugo dam radę z tym karmieniem, mam cichą nadzieję że przerwy niedługo wzrosną z tych 2godzin, bo padnę, marzę aby przespać ciurkiem chociaż 3h, bo tak to spię w systemie 1-1,5h w nocy i pobudka, noc się przez to dla mnie wlecze strasznie i mam wrażenie że trwa wiecznie.
Najgorsze było w niedziele...niestety złapałam od starszaka grypę żołądkową i to była najgorsza noc w moim życiu. Co 1,5-2h rzyganie w między czasie karmienie małego, co za masakra nikomu nie życzę. Całe szczęście mały nie złapał i oby tak pozostało.
My jutro na wizytę patronażową sie wybieramy, chociaż jakaś atrakcja dnia ;)
Dziewczyny w wychodzicie z maluchami co dziennie w taką pogodę?

katia ja karmie tylko piersia i moj synek glodomorek tez bardzo czesto chce cyca ;-) w miesiac przybral az 1,5 kg. Wazy juz 5kg. Najgorzej jest wieczorem , kiedy to po kapieli synek najchetniej by jadl jeszcze wiecej. Nocki u mnie rozne, wczoraj np po kapieli i jddzonku spal az 5 godzin, a pozniej budzil sie co 3 i 2 godzinki. Mialam juz dwa dni kryzysu z tym karmieniem bo czasami mam wrazenie ze nic tylko przy cycku go trzymam, ale ponoc ma to minac i czekam wytrwale :-)

Moj tez ma potowki na buźce. Od spania na nas i na brzuszku..

A może to trądzik niemowlęcy? U mojego Tomka też raz jest go wiecej a raz mniej i tylko na twarzy.

Moje nie mają potówek na szczęście w ogóle, teraz mają koło ust krosteczki, ale chyba od ulewania,ślinienia się i smoczka.

Paaml gratuluję synka.
Katia ja karmię tylko piersią mój też się często budzi w nocy ale u niego to jeszcze problem brzuszkowy bo budzi się aby wystękac kupkę.
Czy Wasze dzieciątka też mają potowki. Mój ma wysypana cała buźkę,aż mam wątpliwości czy to Napewno potowki ale z drugiej strony jak pije z piersi to się wtula i wtedy go wysypuje.

Ja karmie mieszanie: butla i piers (zawsze miedzy karmieniami i to co ua mi sie odciagnac to wtedydo butli)

paaml gratuluję synka :) najważniejsze, że wszystko skończyło się szcześliwie :* teraz cieszcie się sobą.

Paalm gratulacje!
Tak jak pisałam niestety większość porodów wywoływanych kończy się i tak cc, dobrze że lekarze nie zwlekali długo z decycją i was nie męczyli długo i wszystko dobrze się skończyło!
Ja się bardzo cieszę że postawiłam na swoim i naciskałam na to cc bo tak też by jeszcze czekali i mogłoby być różnie. No i bardzo dobrze się czuje po drugim cc sto razy lepiej niż za pierwszym razem, w zasadzie tylko przez pierwsze dni czułam jakieś tam pobolewanie czy ból mięśni brzucha, po 2 tygodniu już nic nie czułam zupełnie.

Dziewczyny a ktoś tu karmi cycem lub mieszanie? bo jak czytam to wszystkie na mm ;) Ja w zasadzie zawsze byłam bardziej zwolenniczkom butli i przy pierwszym dziecku szybko przeszłam na mm ale teraz o dziwo jakoś się to kręci i mały jest głownie na moim mleku, tylko wieczorem dostaje porcję mm z butli bo widzę że glodny a moje mu nie starcza.
Najgorzej ze w nocy z zegarkiem w ręku budzi się na szamę co 2h, trochę chodzę jak zombi ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hej dziewczyny, w koncu mam czas zeby napisac. 22.10 o 22.50 przyszedł na swiat moj synek Oskar. 55cm 3310g 9/10 urodzony 9dni po terminie.

7dni po terminie zglosilam sie na patologie ciazy w Redlowie, niestety przez caly czas nie bylo zadnego postepu porodu. Rozwarcie na pol palca po 3 dniach czopkow rozpulchniajacych szyjke, brak skurczy na ktg. W poniedziałek mialam miec podlaczana oxy, jednak w sobotę wieczorem spadlo tetno malemu i podjeto szybka decyzje o cc z powodu podejrzenia zamartwicy plodu. Maly urodzil sie w zielonych wodach, wiec dziekowalam bogu, że zrobili mi ta cc w sobotę bo gdybym czekala na indukcje do poniedzialku nie wiadomo w jakim bylby stanie. Ja fizyczne i psychicznie czulam sie bardzo dobrze, zostałam pieknie zszyta przez dr Żółkiewskiego. Mlody niestety przez zielone wody nabawil sie malej infekcji crp 11, dostawal antybiotyk i musielismy zostac w szpitalu do czwartku. Teraz jesresmy w domu, tylko jemy, spimy i przebieramy ale ogólnie jest bardzo spokojnym i grzecznym dzieckiem.
Wczoraj zaliczyliśmy pierwszy spacer.

Jesli chodzi o warunki szpitala to mimo remontu jestem bardzo zadowolona z caloksztaltu, super opieka i sale poporodowe.
Pozdrawiamy

efcia, dziękuję za szczegółowe wyjaśnienia :)

Dziewczyny, przepraszam, że się wtrącam, bo nie jestem z Waszego wątku (jestem mamusią wrześniową, ale 2015 :) ), ale chciałam Wam napisać co nieco o tym badaniu okulistycznym.
Po pierwsze, powinno się je zrobić jak najszybciej, nie w 2. roku życia. Ja byłam z córką w 3. miesiącu życia i lekarz stwierdził, że to bardzo późno. Badanie ma za zadanie wykryć retinopatię wcześniaczą i im szybciej zostanie wykryta, tym lepiej. Nie chcę nikogo straszyć, ale retinopatia to poważna choroba prowadząca nawet do ślepoty, więc zachęcam te z Was, które mają wątpliwości, a dostały skierowanie - nie bójcie się. Faktycznie, najlepsza jest Poradnia Leczenia Zeza na Wejhera na Żabiance. Oni tam są świetnie przygotowani, mają duże doświadczenie w badaniu dna oka - w końcu jest to również szpital. Dzieciątko podczas badania jest owinięte szczelnie pieluszką, trzymane przez pielęgniarkę (lub jak w naszym przypadku pielęgniarza) i w tym czasie lekarz okulista dokładnie ogląda dno oka. Faktycznie, oczka są otwierane specjalnymi haczykami, ale uwierzcie mi, badanie tylko wygląda nieładnie. Dziecku nic nie jest, po prostu, jak każdemu człowiekowi, nie podoba mu się to, że jest zamotane i ktoś mu świeci do oczu. Ja też przeżywałam ten moment bardzo, ale badanie jest ważne, dacie radę i Wasze pociechy też, wszystko trwa kilka minut, oczywiście wcześniej, tak jak która z Was pisała, dziecku są podawane kropelki w kilku dawkach i czeka się jakieś 1,5-2 godziny. Ale samo badanie to naprawdę momencik. Pozdrawiam

Pirelka 4,5miesiaca (korygowanie 3)właśnie dostałam wyniki badań małego witamina D3 57.

kika a ile synek ma?

Podaje ok 900 jednostek witaminy wydaje mi się ze to trochę za dużo.
Od wczoraj wprowadzam synkowi nowe produkty zaczynamy od marchewki dyni i ziemniaczka.Maly waży juz 4900 .

Kika,

może oblicz ile podajesz tej witaminy,
w Bebilonie jest 48 j.m/ 100 ml

Princessa okulista jest na zabiance ul Wejhera.Podaje bebilon +moje mleko odmrazam.Do pediatry idę dopiero w połowie listopada chyba odstawie na razie omega baby żeby nie przedawkowac

Ja podaję 1 kroplę vigantolu (500 jednostek) i to co w mleku (ok 400 jednostek na to co teraz wypija).
Nie jestem na 100% pewna czy to nie za dużo, pediatra powiedziała, że nie przy naszym klimacie, ale inny pediatra z kolei mówił, że wystarcza z mleka.
Zalecenia są sprzeczne, część źródeł podaje, żeby dawać 400 jednostek niezależnie od sposobu karmienia, a część , że 400 jednostek łącznie (uwzględniajac wszystkie źródła).

Opórcz tego podaję mu dziennie 5 kropel Dicofloru, żeby odbudować florę po antybiotykach.

Jeżeli dajesz do tego mm , to będzie za dużo moim zdaniem, bo z suplementów już wyjdzie 800 plus z mleka (możesz obliczyć ). a max co może być to 1000.

Gdzie na żabiance jest okulista dla niemowląt?

Inne tematy z forum

anoreksja (23 odpowiedzi)

Mamy w rodzinie taki problem. Moja kuzynka przez drastyczne odchudzanie zachorowała. Nie...

Jak odpieluchować malucha? (37 odpowiedzi)

Dziewczyny doradźcie mi proszę co mam zrobić :) Mój synek ma rok i 7 m-cy i od dziś postanowiłam...

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...