Mamusie i dzieciaczki lipiec-sierpień 2011 *24*

Tak się smutno w tamtym wątku zrobiło, że postanowiłam założyć nowy...

Link do starego: http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpin-2011-23-t265651,1,16.html

LIPIEC
she_gd - 10 lipiec
PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
kasisyn - 5 sierpień
Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
mamasyna - 17 sierpień
kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
hokasia – 20 sierpień SYN
Tamara - 26 sierpień
Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie

Rozpakowane:
francess - 12 czerwca, syn PIOTR 4030g 58cm SN
lisiusowa - 17 czerwca, syn JAŚ 2490g 53cm CC
arisa6 - 26 czerwca, syn JAŚ 3400g 56cm SN
Marta - 27 czerwca,córka 4250g 54cm CC
Carool - 30 czerwca, syn, 3000g 54cm SN
mona_g - 01 lipiec, syn KUBUŚ 3600g 56cm SN
kulka_07 - 02 lipiec, córka 2700g 53cm SN
młodamamuśka - 05 lipiec, syn BARTOSZ
hania_m - 07 lipiec, syn MATEUSZ 3090g 51cm
monika – 09 lipiec, córka AMELIA 3160g 54 cm SN
annamaria836 – 10 lipiec, córka MARYSIA 3300g 56cm SN
kaska2308 - 10 lipiec, ŚP. Szymon 3150g 54 cm SN
aguseek - 11 lipiec, syn ADAM 3410g 54cm SN
dzdżi - 14 lipiec, córka ZUZANNA 3310g 54cm SN
Nikita987 - 15 lipca, córka NATALIA 3100g 51cm CC
kasiorek555 - 16 lipiec, syn DAMIAN 2900g 53 cm CC
ciezarowska- 17 lipiec, córka ALICJA 3610 g, 59 cm SN
iiikkkaaa - 18 lipiec, córka NINA 2480g 51cm SN
Kate - 19 lipiec, syn JAŚ
aniolqq - 20 lipiec, córka PAULINA 3830g 57 cm SN
donniczka- 21 lipiec, córka IGA 3160g, 53cm, CC
Kasia0606 - 23 lipiec, syn KRZYŚ 2620g 52cm CC
bruxa - 24 lipiec, syn JAŚ 3480g 56 cm CC
agusp - 27 lipiec, syn MIKOŁAJ 3030g 58 cm SN
wercia83 - 27 lipiec, syn MICHAŁ 3540g 51 cm SN
mata82 - 29 lipiec, córka ANTONINA MARIA 3840g 55cm SN
magda84 - 31 lipiec, syn NATANIEL 3640g 56 cm SN
Muszczek - 03 sierpień, syn KRZYŚ 4270g 61cm SN
weronikaxx - 03 sierpień, córka LENKA 3340g 55 cm SN
milka0928 - 08 sierpień, córka KLAUDYNKA 2860g 55cm SN
Tesula - 09 sierpień, córka JULIA 4000g 57cm CC
Kejt - 09 sierpień, córka LENA 4130g 58 cm SN
a_guniek - 10 sierpień, syn MARCEL
gosia_dim_ - 11 sierpień, syn WIKTOR 3515g 58cm SN
Mimi - 11 sierpień, córka POLA 4150g 55cm SN
umchi1 - 13 sierpień, syn DOMINIK 4060g 59cm SN
MissMarple - 20 sierpnia, córka HELENKA 3280g 56cm SN
Margola13 - 23 sierpnia, córka GABRYSIA 3490g 56cm CC
MamaFilipa - 28 sierpnia, córka OLA 3540g 55cm SN
MARKOWA - 30 sierpnia, córka ZUZIA 3400g 54cm SN

No cóż życie płynie dalej... ciekawe co u Maua_mama, chyba jest bardzo zajęta bo wcześniej dość mocno się tu udzielała a teraz cisza...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie i dzieciaczki lipiec-sierpień 2011 *24*

kwiatek3081 my z kolei mamy taki problem, że mały nie chce leżeć na plecach, a zaśnięcie na wznak to cud. Karmię go na leżąco i on często przysypia więc zasypianie kojarzy mu się z leżeniem na boku. Potem jak już się obróci przez sen na plecy to OK, śpi tak. Może u nas pomogą zabawki na pałąku nad łóżeczkiem, jak już zacznie się nimi interesować, bo póki co wiszą a Wiktor zwraca na nie uwagi. Może u Was też pomoże jakaś karuzelka czy zabawka.

MissMarple babcie zawsze wiedzą najlepiej ;P A jeśli jest inaczej to patrz punkt pierwszy, babcie wiedzą najlepiej i już. Ja mam co rusz akcję pt. karmisz piersią? a dokarmiasz sztucznym? a czemu, nie wystarcza małemu? I oczywiście muszę wysłuchiwać wszystkich cudnych teorii :/ Obym ja tak nie zdziczała na stare lata i nie truła mojej córze w podobny sposób.

Agusp dzięki za listę :-) w końcu jest jak powinno :-) ufff :-)))

My też już coraz lepiej się rozumiemy więc może niedługo będę miała więcej czasu na skrobanie i czytanie forum :-)

Może coś podpowiecie bo nasza malutka nie chce spać inaczej niż na brzuszku w pozycji na żabkę nawet w nocy jak kładziemy ją w innej pozycji to całą noc kwęka i się wszyscy męczymy ale boimy się bo różnie mówią o bezpieczeństwie w takiej pozycji więc mała nocą śpi z nami i czuwamy.... nie mamy już pomysłów co robić bo probowaliśmy już wszystkiego co nam przyszło do głowy...

No właśnie. Dzieci są różne, niektóre śpią w każdych warunkach, a niektóre budzi brzęk talerza. Nasza Maleńka to skrzyżowanie Wrażliwca, Poprzeczniaka i Żywczyka :) Ale powoli uczymy się siebie nawzajem, a łatwy plan pomaga nam w tym BARDZO !! Już nawet zasypia bez specjalnych wrzasków ;) Tylko trzeba szumieć, poklepywać i wtykać smoka :) W ogóle to nareszcie nauczyła się go ssać !!

Mam jeszcze chwile załamania, jak np. wczoraj jak przyszła teściowa i stwierdziła, że jej żadne dziecko tak się nie darło, bo zawsze się starała by miało sucho i było dobrze nakarmione... No i jak ja mam się wtedy czuć...?? O losie..

Dziewczyny

znalazłam na facebooku coś takiego

http://www.facebook.com/pages/VN-Baby-Boutique/127604857301099

można kupić te cuda na allegro
http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=20404042

na jakąś sesję bo na codzień to nie bardzo:( ale są dośc drogie niestety, może któraś z Was chciałaby coś kupić "na spółę"?

Markowa

mi się wydają ze chusty się sprawdzają zimą, ale z autopsji dowiem się niedługo;) - można dokupić np. polar, który jest podwójny, ja będę nosiła mój płaszczyk z okresu ciąży, pod którym na pewno zmieścimy się obie

Co do Łatwego planu to u nas Julka sama sobie ułożyła plan, który dla nas jest "łatwy" - je o stałych porach (butle z MM lub z moim pokarmem jak ściągnęłam), zasypia sama w łóżeczku bez lulania i bujania i w dzień i w nocy, mamy "czas przytulania" od 8 do 13 kiedy leżakujemy sobie obie w moim wyrze (ja zazwyczaj śpię), potem 2h spacerku, a od 16 do 19 jest "czas taty" kiedy leży sobie w bujaczku zabawiana przez tatę, o 19 jest kąpiel i spanie...

I nie zaciemniamy ani nie wyciszamy mieszkania w dzień

Się sprawdzają zimą?

Hmmm mi się nie sprawdza łatwy plan. To znaczy różnie to z nim bywa. Ale jak na 3 tygodnie i tak już mamy niezły rytm. My zaciemniamy sypialnie do spania ale za to normalnie funkcjonujemy. Mała i tak śpi w ciągu dnia od 1h do 2,5h w nocy ostatnio co 4h wstawała na karmienie. Także nie jest źle. Ze względu na słabszą laktacje muszę przystawiać częściej do piersi. Więc zaspakajamy pierwszy głód, odbijamy i z powrotem do cycka. Mała się dojada i zasypia przeważnie. A jak jest bardziej towarzyska z rana to po karmieniu pobawimy się wycałujemy stópki i rączki, cyc i spanko.

Powiedzcie może jak chusty

Aha - w nocy zasypia już sam w kołysce a w dzień śpi w wózku w salonie - przy włączonym tv a my normalnie rozmawiamy i hałasujemy (łącznie z odkurzaniem). Wyciszać i zaciemniać pomieszczenie do każdej drzemki? Kto to wymyślił:P Obawiam się, że gdybym tak robiła, skończyłoby się tym, że chodzilibyśmy po domu na palcach i szeptali ze strachu że obudzi go najmniejszy hałas.

Dziewczyny przecież każdy maluch jest inny, do głowy by mi nie przyszło, żeby sprawdzać zachowanie małego z tabelkami:D Nie wiem co to jest ten łatwy plan, ale my póki co mamy całkiem wyregulowaną dobę - je co 3 godziny, w nocy co 4, 'wstaje' o 7 rano, w dzień po jedzeniu zabawa a w nocy sam się jakoś przestawia i wie, że to 'tryb nocny' - zjada i momentalnie śpi:)
A chusty są super, właśnie zamierzam kupić a wiązać nauczyła mnie w mig kumpela, nie byłam w żadnym KK:)

MissMarple, my stosujemy tak z grubsza :) Tzn. nie karmię częściej niż co 2,5 godziny (na początku karmiłam) i po karmieniu przewijam i chwilę staramy się bawić, po czym zasypiamy. Poza tym Krzyś zasypia sam w łóżeczku i w dzień też sam, tyle że na kocu w salonie - nie przypadła mi do gustu wersja zaciemniania i wyciszania pomieszczenia na każdą drzemkę, dzięki temu wie kiedy jest dzień i noc, a ja mam go przy sobie w ciągu dnia i cały czas widzę.
Na razie mamy drzemkę po każdym/ prawie każdym jedzeniu, jak Krzyś nie śpi, to jest strasznie marudny, mimo że wg tabelki z książki niemowlę 1-3 miesiące ma mieć 3 drzemki chyba tylko? No ale trzymać go na siłę nie będę, jak się męczy. Zresztą on w ogóle śpi więcej niż było w tych tabelkach :p

Dziewczyny , czy Wy stosujecie Łatwy Plan ?? Bo u mnie to chyba zaczyna działać !!! Mała wreszcie trochę się odessała od piersi i zasypia w łóżeczku. Tesula, jakie Ty masz doświadczenia ??

Kulka, a jak tam Anielka, lepiej je ??

MauaMama, Carmela cudne Maluchy !! Gratulacje !!!

tesula w takim razie do zobaczenia w sobote :)

widzisz jaki ten swiat mały:P

ja do Klubu Kangura chodziłam jeszcze w ciąży :) dzięki temu Aniela śmiga w chuście niemal od urodzenia :) teraz tylko sobie podniosłam skilla i sama już sobie radzę w wiązaniu, bo wcześniej potrzebowałam meża. reasumując: po raz kolejny polecam KK :)

camelasoprano no dzieeeń dobry bardzo :)
gdyby nie zdjęcia Sarki, to bym nie wpadła, ze to Ty. co się nie przyznałaś? :)

carmelasoprano

ja byłam dziś na spotkaniu Klubu Kangura i będę na pewno za tydzień w Rumii (to jest Osiedle Królewskie - ten blok koło ronda Kaczyńskiego)

na takich spotkaniach można zapoznać się z rodzajami chust i nosidełek, nauczyć się wiązać chusty, sprawdzić jak Twojej dzidzi pasuje noszenie w chuście i jak Tobie to pasuje (ja na przykład leppiej się czułam w elastycznej niż w tkanej), poznać inne chustomamy.

Dziś było mało osób, oprócz nas jeszcze dwójka dzieci, ale było bardzo fajnie, pożyczyłam dwie chusty do wypróbowania na codzień i potrenowania wiązań przed zakupem własnej, mojemu małżowi też się podobało, nawet na sobie wiązał chusty i przymierzał nosidełka

carmelasoprano - jaka fajna pyza! :)

Zabawki Lamaze są genialne:) Zawsze stawiałam na Fisher Price, ale te są równie udane jak nie lepsze. My kupujemy tutaj:

http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=22609892

24 września, sobota, 16.00-18.00 - Klubobawialnia w Rumii

kto sie wybiera do Rumii, ja bym chetnie poszła, tylko gdzie to jest dokładnie? i co sie robi na tych spotkaniach ;)

Inne tematy z forum

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...

Obniżenie /wypadanie macicy (1239 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

Czy kiedykolwiek "żałowałyście" że zdecyedowałyście się na drugie dziecko? (38 odpowiedzi)

Hej, wiem, że brzmi strasznie, ale nie chodzi mi o wywołanie jakiegoś poruszenia. "Żałowanie" w...