Mamusie kwietniowe 2014 (12)

No i mamy wreszcie komplet :)

Mamusie rozpakowane
1. Mirandaja 04.04/16.03 - Maksymilian - 2700g - Redłowo - cc
2. Kasia 08.04/22.03 - Lilianna - 3140g 50 cm - Redłowo - cc
3. Kasienkas 30.03/29.03 - Dominika 2960 g 52 cm - Kliniczna - cc
4. Ru.minka- 24.04/03.04 - Anna Rita - 2710g 55cm - Wejherowo - sn
5. anaju 10.04/25.03 - Alicja - 2760g 55cm - Zaspa - cc
6. Sara83 10.04/05.04 - Lena - ? ? - Kliniczna - sn
7. ag_86 11.04/09.04 - Fabian - 3445g 54cm - Kliniczna - sn
8. Agnieszka56 - 19.04/10.04 - Franek - 3500g 58 cm - Zaspa - sn
9. sharana - 12.04/13.04 - Sebastian - 3710g 53cm (57 bo źle zmierzyli:) - Kliniczna - sn
10. Domikaj - 15.04/13.04 - Iwo - 3290g 58 cm - Redłowo - sn
11. Majka2 - 20.04/? - ? - Kliniczna - sn
12. Blondynaaa - 08.04/16.04 - Kornelia - 4095g 55cm - Kliniczna - cc
13. SheIsLike - 11.04/12.04 - Jaś - 3590g 56cm - Zaspa - cc
14. Morelka - 20.04/19.04 - Laura - 3485g 56cm - Kliniczna - sn
15. Rahhel - 09.04/19.04 - Kornelia - 4150g 55cm - Wejherowo - sn
16. Osanna - 21.04/22.04 - Mateusz- 4330g 60cm - Zaspa - cc
17. Mattelka - 23.04/23.04 - Weronika - 3589g ? - Kliniczna - sn
18. Kaja - 30.04/27.04 - córka ? - 2865g 49cm - Kliniczna - sn
19. Drosera- 29.04/07.05 - Staś - ? ? - Redłowo - ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie kwietniowe 2014 (12)

Sharana ja brzuszek szybko zgubilam, na tyle,zeby nie bylo jakos widac,zostalo troszke na srodku tluszczyku,ale mysle,zejdzie bo sukcesywnie schodzi.Troche cwicze,ale wiecej sie obijam ;0 kilka dni cwize i 3 dni przerwy np.;p takze wiecej odpoczywania niz ruchu,ale jednak zasze cos. Po 6 tyg. od porodu waga byla juz jak przed ciaza natomiast teraz mam juz kolo 2 kg mniej niz przed ciaza.troche sie waha dlatego "mniej wiecej")

Jakis ciezki dzien dzis, co polozylam Anke to mi starsza obudzila skaczac biegajac ;p, nie uwiaze Jej , to dziecko ma tez prawo sie bawic,ale momentami juz sie wkurzalam ;/ Moja Mama zabrala Ja na wycieczke ,niewyspana bonie kladlam Jej w dzien (bo wstala o 10:30) i placzliwa jakas, jakis ma taki etap,ze jak cos JEj sie podoba( nawet jesli jest to cuchnaca przebieralnia na plazy , do ktorej wlazla i w ktorej jest pelno szkiel) to masakra zeby Ja wyciagnac, wrzask.
Mam nadzieje,ze z tego wyrosnie ;/

Oo to klopsik.Majka ważyła wczoraj 5940

Drosera wybacz, skopiowałam nie tę listę..

W czwartek idziemy na szczepienie, a w piątek na usg bioderek. Dziś minęło 6 tygodni od porodu i mały waży 5900g, mamy w domu wagę noworodkową więc sprawdzamy postępy, ciekawe co na to powie lekarka, mam nadzieje że nie zacznie panikować i wymyślać jak mu dawać mniej :/ Pączuś jest silny i już pojawił mu się kaloryferek na brzuszku ;) liczę bardzo że dzięki temu ominą nas kolki, jeszcze tego by brakowało. Nie mogę się wyspać, nawet odsypianie w dzień nie pomaga, ciągle się boję że starsza się rozchoruje i będzie siedziała w domu, bo wtedy po dwóch nocach będę nie do życia :/

Na tym etapie maluchy będą tak spały w dzień, na jakąś większą zmianę myślę że można liczyć dopiero po skończeniu 3 miesiąca. U nas mały śpi trochę dłużej jak położę się z nim do łóżka lub na spacerze, ale to też nie zawsze. Wczoraj np zasnął na półtorej godziny jak się trochę ochłodziło.

mirandaja mały w dzień w tym upale jest w samej pieluszce na naszej kołdrze w wietrzonym pokoju, nic chłodniejszego nie znalazłam. W nocy sam pajacyk i cienki kocyk, ale korci mnie żeby w nocy okno otwierać bo strasznie duszno jest.

Mattelka przy pierwszym dziecku też się krępowałam karmić w miejscu publicznym, na szczęście nie musiałam tego robić, bo córka zawsze była dokarmiana sztucznym więc po prostu brałam butelkę. Teraz niestety mały zmusił mnie do tego od początku :) zdziwiłam się bo nie czuję skrępowania, szukam po prostu jakiegoś spokojnego miejsca gdzie mało ludzi chodzi, 5 minut i jest najedzony na tyle że wytrzyma do następnego karmienia w domu.

Ru.minka brzuch mi prawie zszedł, zaczęłam wreszcie ćwiczyć i zostało jeszcze 6kg do zejścia. Nie jem za wiele nabiału, głównie ciągnie mnie do słodkiego, a to nie służy chudnięciu ;) problem mam z rozstępami, nie wiem jak sobie z nimi poradzić.

Ja daje Ani na zmiane bobotic i delicol. Delicol jest enzymem-laktaza,ktora pomaga trawic laktoze.
Bobotic i sab simplex ti ti samo, identyczny sklad, My po prostu przeliczylismy sobie i dajemy boboticu 7 kropli co okolo 4h.Mniejsza ilosc jest bez sensu.

U Nas chyba jest poprawa, dolaczylam delicol i obserwuje bo mi to wskazywalo na nieprzerabianie laktozy.
Domikaj Ile dawaliscie delicol-u? U Nas wysypka z twarzy zmniknela, chociaz nie wiem czy to byla po czyms co zjadlam czy brzuszkowo bo byla bardzo delikatna, drobne czerwone punkciki.

jesli chodzi o koperkowa ja pije zwykla ekspresowa, Ani tez dam slaba, jest tez hippa w torebkach nieslodzona,ale dla mnie to to samo co zwykla tylko 3 razy drozsza ;P kolezanka,farmaceutka te mowila zeby parzyc koper w torebkach bo po co dawac slodzona,teraz tylko kwestia czy torebki hipp-a czy zwykle. Ja dam zwykle ot slabiej zaparzone,a sama wrzucam koperkowa i rumiankowa.

Ja starszej do mleka modyfik.bebilonu zreszta, dosypywalam troszke kleiku,po 2 mies. i troche zageszczalo,(kukurydziany bezpieczniejszy)a po 4 mies.,juz przesypiala cale noce,nie budzila sie do jedzenia.

W tym tyg. bylismy na szcepieniu, masakra, Anka przybrala kolejny kilogram, pediatra zachwycona.

My jesteśmy na bebiko comfort.
do tej pory mała jadła 90 ml wody plus miarki i ładnie przybierała na wadze, z tym, że chciała jeść dość często bo co 2-2,5 godziny, a od dwóch dni przy ostatnim ważeniu odnotowaliśmy spadek wagi i widać że mała się nie najada, więc trzeba będzie zwiększyć dawkę bo z tego co niby jest na opakowaniu 2-3 miesiące 120 ml wody, ale znając jej możliwości to szybko będzie to za mało ;)

Wczoraj w nocy zjadła o 18.30, po 20 poszła spać i tak spała do ok 2, potem karmienie i sen do po 6.

A podgoda średnia się zrobiła... od ponad godziny burzowo, nawet grad padał... a jutro planowaliśmy wyjazd do mojej mamy, aby moja babcia poznała prawnuczkę :)

No i już wkrótce nasze święto :)
za każdym razem cieszy mnie fakt, że mała coraz bardziej już mnie kojarzy, reaguje na mój głos, uspokaja się, uśmiecha :) A oczy i buźkę ma jak te ludziki z kreskówek mangi ;)

Mirandaja jestesmy na bebilonie 1. Wiec powinna sie najada TEORETYCZNIE;-)
Ale dzieki za rade, do nastepnego karmienia dosyoie pol miareczki wie ej i zobacze czy dziala:-)

Ale sie pogoda skiepscila. Szok. Sloneczko mogloby wrocic jutro, ale z temperatura 22/3 w zupelnosci by wystarczylo nam i maluchom;-)

No to dziewczyny - te z nas ktore pierworodki - za dwa dni mamy nasze swieto po raz pierwszy:-D hurraaaa:-D

Chyba się pomyliłam, to chyba rumiankowa nie ma cukru :/

Domikaj herbatka HIPPa nie jest dosładzana, może spróbuj??

Mattelka unikam takiej sytuacji, bo jest to dla mnie krepujace. W szpitalu na pediatrczynym maz poprosil, aby wpuścili nas do pustego gabinetu nakarmić małego.

Wg mnie to w przychodniach dla dzieci, na izbie przyjęć. Oddziałów dziecięcych powinno być miejsce do karmienia, ale cóż....

Ruminka ja od tygodnia to już nawet chleba masłem nie smaruje, a kawę zabronili mi pić :(.... Od dwóch tygodni serów itp. Nie jem. Delicol stosowalam, ale zmienilismy na bibotic i czeksmy na sab simplex z Niemiec. Na razie poprawy nie widzę...

Wysypka się nie zmniejsza, a wzdęcia sa..... Najlepiej się sprawdza windi. Myślę, żeby kupic tez herbatke koperkowa, ale przeraża mnie fakt, ze jest dosladzana przez producenta.

a jak tam Wasze male brzuszki? Mi kolezanka polecila delicol i probujemy, Mialam nie jesc nabialu zupelnie i nie jesm praktycznie poza lekko maslem smarowanego chleba(wkoncu margaryna jeszcze gorsza) i mleka do kawy.

Mattelka mi sie raczej nie zdarza, a spacerze wrocilam pod blok i wsiadlam do auta i nakarmilam, natomiast raz jak bylam u gin.w szpitalu po pologu to faktycznie musiala karmic, byly same babki wiec ogolnie nie bylo zle, jesli chodzi o skrepowanie,poza tym ja mam troche tak,ze czuje sie jak maszynka do karmienia i tak stara sie to traktwac w takich miejscach zeby sie nie nakrecac bo jest to,badz co badz krepujace.
W kazdym razie polozylam Anke na kolanach, zarzucilam kocyk na moje plecy i spuscilam na kolana i w takim "namiociku" dalam Jej jesc, starajac sie zakryc i juz.

Ja przyznam, że unikam takich sytuacji w miare mozliwosci Jesli już musze to zakladam chustke a bluzke odchylam od góry

Jeszcze jedno jak sobie radzicie w karmieniu piersią w miejscach publicznych, Np.na spacerze,w przychodni zdrowia itp? Czy Was to krępuje czy nie macie z tym problemu

Nam też wczoraj minął miesiąc :) . Badanie bioderek mamy 6 czerwca,mam nadzieję że będzie ok. Weronisia spi w ciągu dnia po 3-4, czasem pięć godzin a w nocy budzi się co 1,5 lub co 2 h,tak wiec spania tez nie mamy chyba zacznę w dzien odsypiać. Ja też ubrałam pajaca bez bodzikow na noc bo ze mnie plynelo i z malej również zwlaszcza przy karmieniu. No i nabawiłam się kataru i bolącego gardla. Dziewczyny za dwa dni nasze święto :):):)

no to ja tak samo, ubrałam go w końcu w cienkiego pajaca. najchętniej bym go w samej pieluszce widziała, bo ja się rozpływam ;) ale niech się chłopak stopniowo przyzwyczai

u nas dzis po wizycie u ortopedy wyszło, że najbliższe 4 tygodnie mały musi chodzić w pieluszce frejki, dodatkowe grzanie będzie miał biedaczek

Jutro ok. 14.00 ma u nas już padać.

Mirandaja u nas w dzień tez było 27 stopni. Rozebralam małego do bodziaka i tak z nami siedział. Nie poszlismy tez na dwór, bo za gorąco.
A na noc, wywietrzylismy, wieczorem chłodniejsze powietrze... I małego ubralam w cienszego pajaca. Na poczatku nie przykrywalam, a teraz okrylam go pieluszką.

Inne tematy z forum

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...