Mamusie kwietniowe 2014 (13)

No to po przekroczeniu zaczynamy nowy wątek, może dzięki temu będzie więcej odwiedzin ;)

1. Mirandaja 04.04/16.03 - Maksymilian - 2700g - Redłowo - cc
2. Kasia 08.04/22.03 - Lilianna - 3140g 50 cm - Redłowo - cc
3. Kasienkas 30.03/28.03 - Dominika 2960 g 52 cm - Kliniczna - cc
4. Ru.minka- 24.04/03.04 - Anna Rita - 2710g 55cm - Wejherowo - sn
5. anaju 10.04/25.03 - Alicja - 2760g 55cm - Zaspa - cc
6. Sara83 10.04/05.04 - Lena - ? ? - Kliniczna - sn
7. ag_86 11.04/09.04 - Fabian - 3445g 54cm - Kliniczna - sn
8. Agnieszka56 - 19.04/10.04 - Franek - 3500g 58 cm - Zaspa - sn
9. sharana - 13.04/13.04 - Sebastian - 3710g 53cm (57 bo źle zmierzyli:) - Kliniczna - sn
10. Domikaj - 15.04/13.04 - Iwo - 3290g 58 cm - Redłowo - sn
11. Majka2 - 20.04/? - ? - Kliniczna - sn
12. Blondynaaa - 08.04/16.04 - Kornelia - 4095g 55cm - Kliniczna - cc
13. SheIsLike - 11.04/12.04 - Jaś - 3590g 56cm - Zaspa - cc
14. Morelka - 20.04/19.04 - Laura - 3485g 56cm - Kliniczna - sn
15. Rahhel - 09.04/19.04 - Kornelia - 4150g 55cm - Wejherowo - sn
16. Osanna - 21.04/22.04 - Mateusz- 4330g 60cm - Zaspa - cc
17. Mattelka - 23.04/23.04 - Weronika - 3589g ? - Kliniczna - sn
18. Kaja - 30.04/27.04 - córka ? - 2865g 49cm - Kliniczna - sn
19. Drosera- 29.04/07.05 - Staś - 4000g 58cm - Redłowo - sn
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie kwietniowe 2014 (13)

Cześć dziewczny, aktualizuję się :)
Pochwalę się, bo tylko Wy to należycie docenicie, że mały dwie noce przespał od 23 do 6 rano!!! AAAaa co za szczęście w domu nastało :) Teraz trzymamy kciuki za kolejną noc :D
Kolki wciąż męczą, kupiłam mleko kolkowo-zaparciowe, może to coś da.. W przyszłym tygodniu USG bioderek, wizyta u pediatry i podcięcie wędzidełka u chirurga. Teoretycznie mogłabym zacząć karmić piersią potem, ale po tych wszystkich przebojach, to już chyba mi się nie chce :/ Tym bardziej, że po moim mleku ma większe kolki :/
Czy te z Was, którym zdarza się ściągać i karmić z butli naturalnym potrafią mi powiedzieć, ile młodzież jadała około 5tego tygodnia?? Stasiu chce jeść tyle naturalnego mleka, że pomimo, iż laktacja u mnie ostatnio fajna, to nie starcza mi z jednego ściągania na zadowalający posiłek, czasem nawet dwie sesje z laktatorem nie wystarczą :/ Młody jest straaasznie żarłoczny.
Wygląda na to, że drugi skok rozwojowy za nami. Wcześnie, ale pediatra mówiła, że przenoszone dzieci przechodzą skoki odpowiednio wcześniej.
d*pencja młodego jeszcze nie zaznała odparzeń, oby jak najdłużej. Myślę, że to dlatego, że nie używamy chusteczek nawilżanych do kupki, tylko po siku na szybko przecieramy, a po kupce zawsze pod kran.

Na dworze od razu nastrój się poprawia i lepiej się oddycha :) No i balkon na lato już gotowy :) Krzesełka, ławeczka i parasol, wśród kwiatów i owoców. Może któraś mamusia chce wpaść na icecoffee? ;)

My zabieramy maluchy na początku lipca do dziadków, zobaczymy jak to przeżyjemy, bo zawsze mam nerwa że taka mała miejscowość i do najbliższego lekarza jest godzina drogi :/

domikaj ja zawsze mialam liste zrobioną w torbę, duło sprawniej pakowanie idzie no i nie ma stresu że o czymś się zapomni. Takie ciężkie odparzenia to może być niestrawność laktozy lub inna alergia. Często musisz go kłaść bez pieluszki, jeśli sudocream nie dziala lub ta masc klora dostalas, to moze sproboj wodnym roztworem gencjany, takie fioletowe, mocno farbuje. Dobre jest na ranki i odparzenia na wietrzoną skórę. Jeśli nic sie nie zmieni to lekarz bedzie musial dalej myslec.

Rahhel, my akurat tak daleko nie jezdzimy, ale wydaje mi się, ze jeżeli się dobrze do tego przygotujecie, to taki wypad może mieć sens. Jedyne co mnie przeraża w wyjazdach to pakowanie :) wózek, fotelik, lozeczko, ekwipunek do karmienia, przewijania itp :P

Ja byłam u ginekologa po6 tygodniach kiedy plamiłam. Po wizycie plamiłam jeszcze bardziej aż stwierdziłam, ze to okres :P. Normalnie mnie zbadał.

Dziewczyny, czy Wasze dzieci tez zmagają się z odparzeniami? My nie możemy wyleczyć od 1,5 tygodnia. Zmieniamy pieluchy przy każdym bobku, mały nie jest w pielusce dłużej nuż 3 godz.,w nocy i w dzień dłużej niż 1,5-2. Probowalismy nawet z pieluchami wielorazowymi. Lekarz nam przepisał maść i na początku pomogła, ale znów przyszedł upał i zaczęło się od nowa (Iwuś robi dużo, rzadkich kupek, a przy katarku były jeszcze rzadsze). Zastanawiam się, ze może tez od wyciersnia sa te oparzenia :/

My dzisiaj po szczepieniu... mała rozdrażniona, ale udało mi się ją uspokoić i teraz śpi. Ciekawe ile pośpi dzisiaj w nocy i ufam, że nic jej nie będzie.

Umówiłam się do ginekologa... a tutaj chyba okres mi się zaczyna, a raczej plamienie... ufam, że jutro jeszcze nie będzie tak, źle i będę mogła pójść...

My też chcielibyśmy gdzieś wyjechać z małą, póki jeszcze w wózku na spacerze śpi i nie marudzi ;) ale to w lipcu. Mąż chce jechać w góry bo to taka nasza tradycja coroczna ale ja powiem szczerze mam obiekcje nad wyjazdem tak daleko z tak małym dzieckiem...
Może macie doświadczenie w tej kwestii?

domikaj ja ograniczam,ale generalnie nie wykluczam, co prawda Ania zdaniem pediatry jest uczulona.(łuszcz Jej sie skórka przy brwiach) Daję Jej tez delicol.

Mattelka Nam sie zdarzaja od jakiegos czasu pojedyncze takie "wyskoki" 6 godzinnego snu,a zwykle jest to kolo 3-4h za kazdym razem z przerwami tylko na jedzenie, powolutku sie wydluza okres spania.

Choc bardziej doswiadczona mama , kolezank ma, mowi,ze wybudzla nawet do jedzenia MAlenstwo na poczatku.

Jak jest tak cieplo to Naszej MAlutkiej tez ciezej zasnac i w ogole sobie polezec spokojnie takze chyba faktycznie goraco nie lsuzy dobremu humorowi MAluszkow.

My w tym tyg. jedziemy na kilka dni na domki.

No to się z Agnieszką spotkałyśmy, fajnie bo nie jest łatwo dostać się z Jasienia :) Szkoda że frekwencja nie dopisała i pozostałych zdeklarowanych nie było, a szkoda, liczyłam że bardziej dostępne miejsce to więcej chętnych będzie...

sharana - tak, młody jest na mieszance, więc po 4 miesiącu zaczynamy wprowadzać nowe smakołyki. Żarłok z niego straszny, więc myślę, że będzie ciekawie :) a taka mała masa urodzeniowa była...zwiększył ją już o ponad 100% i waży tyle samo co jego kolega miesiąc starszy :P no ale to jeszcze miesiąc do nowego jedzonka, ja już nie mogę się doczekać hehe. Czas leci!

kasia - z tego co wiem maluchy źle znoszą takie upały, temperatura 20-22 jest najbardziej odpowiednia, więc chwilowo za gorąco... nasz mały jak nigdy nie chciał wody i nią plul to ostatnio pochłania jej ogromne ilości biedaczek. Ciuszki mu piorę w płynie dla niemowląt bobini.

Mattelka - super, że nie masz tej frejki, zadroszczę! w takie upały to tylko dodatkowe grzanie :/

kasia skóra malucha jest niedojrzała do 3 roku życia, takie maluchy muszą mieć specjalny proszek lub płyn do prania i bez płyny do płukania. Jest duża szansa że to od normalnego proszku :/ wczoraj jak było gorąco mały też ciągle wył, a dziś odwrotnie ciągle śpi, też nie wiem czemu, może właśnie tak reaguje na temperature.

moja chyba ma skaze białkowa, ma suche plamiki i pod kolanami i w zgieciach raczek,masakra. przerabiałam to ze starsza i myślałam ze sie upiecze tym razem . starsza miala cale poliki czerwone i szyjka a teraz jak na razie bez tego sie obchodzi.
teraz mi wpadlo ze moze od proszku ma.
zaczynam jej ciuszki prac juz w naszych płynach do prania wiec moze od tego? a wy w czym pierzecie maluchom ciuchy?

chrzciny będziemy najprawdopodobniej robić w sierpniu,mala troche podrośnie to bynajmniej bez problemu coś jej znajdę :)

lilka ciagle wyje juz myślałam ze w jakas depresje wpadne nic tylko ryk, uspokaja ja cyc albo branie na rece, moze jest za goraco?

planujemy juz wakacje może wrzesień albo październik jakies cieple kraje ciekawe jak mala zniesie?

Aha jeszcze jedno, mam dwie duze paczki pampersow rozmiar 2, sa juz za male dla mojego a nie chce zeby sie marnowaly. W sklepie kosztuja ponad 50zl za paczke, ja chce 35zl :)

SPOTKANIE NA CHEŁMIE

No to jutro w takim razie w Tesco się spotkamy, jakoś się w sowie z tymi wózkami pomieścimy ;) o tej porze nie powinno być dużo ludzi.
Godzina 10.30 na razie, chyba ze bardzo komus nie pasuje, ale póżniej moze byc za cieplo.

Mattelka zawsze możesz podskoczyć do przychodni zwazyc malucha i jesli dobrze przybiera to wszystko jest w porzadku. Jesli bedzie w ciagu doby duzo spac to wtedy mozesz o tym powiedziec przy nastepnej wizycie pediatrze, ale na razie widac malenstwo po prostu wie kiedy jest noc :)

pewnie że normalne :) Skoro śpi to znaczy że niczego mu nie trzeba Zależność ilości pokarmu od stresu jest bardzo duża W druga stronę tez to dziala, przy lepszym niż zwykle humorze - pokarmu mam dla dwójki conajmniej

Hej czy to normalne ze 7 tygodniowe dzieciątko przesypia w nocy 7 h? VDwie nocki tak się zdarzylo . A wczoraj na wieczór wogole nie miałam pokarmu w dzien normalnie nawet sciagnelam 100ml a wieczorem pusto musielismy mieszanke kupić nad ranem mleko juz mialam swoje, nie wiem czy to ze stresu , bo bylismy wczoraj na drugim badaniu tym raxem prywatnie bioderka badalismy , okazalo się ze dysplazji nie ma ale jest delikatne splycenie frejka nie jest konieczna a jedynie cwiczenia . Lekarz mowil ze skoro juz kupiliśmy to zeby tylko na noc zakladac.

Nie mam ustalonej godziny wizyty na chełmie, w sumie to bez różnicy dla mnie Mogę się dostosowac :)

Ag_86 przynajmniej wiesz z czym masz do czynienia przy oczkach i możesz zaradzić, oby szybko leki zadziałały

Piszecie że dzieciaczki Wam prawie nie śpią w dzień Przyznam szczerze ze ciezko mi to sobie wyobrazic, ja po maks 3 h bez snu "walcze" Staram sie klasc w łóżeczku, ewentualnie zasypia przy cycku Czesto odplywa w lezaczku

Ciekawe z tym karmieniem. Póki co dobrze się czuję, jedynie pić mi się bardzo chce. Co do brodawek, to ja co jakiś czas kremem na brodawki mustele smarują, bo mój mały tez ma taki ciąg, że mnie bola, więc zapobiegawczo nakladam krem.

Sharana, współczuję chorych dzieci. Mój Wiek juz drugi tydzień ma katar, bo się wszyscy przeziębilismy. Byliśmy z nim tydzień temu na rentgenie. Na szczęście miał czyste plucka, dostal kropelki, cebion i probiotyk.

Sharana, co do nocnego karmienia poczytam o tym :).

Ruminka, ja sobie dałam spokój z ta dietą bez nabiału. Sądzę, że mały nie ma z tym problemu.,z moich obserwacji wynika, ze ma więcej gazów po bananach.

Co do spacerów zwykle chórze wieczorem po 16.00-17.00... Zależnie od karmienia. Choć dzisiaj chyba pojdziemy wcześniej, bo chcę na bulwar pojechać.

Sharana od 3 dni mam tak że zaczynając karmienie robi mi się niedobrze, musze o tym poczytac wiecej

Sharana to Ci nie zazdroszczę chorych dzieciaczków... a teraz te upały dodatkowo męczące.
Co do karmienia to nigdy nie miałam takiej sytuacji jedyne co to jak jestem bardzo zmęczona to zawroty głowy ale to chwilowe i później ustępuje. Na obolałe brodawki mogę Ci szczerze polecić purelan medeli (najtaniej dostaniesz w Gemini). Ja na początku jak zaczęłam małego karmić to miałam straszny problem bo miałam rany i też skóra mi schodziła więc wiem że to ból niesamowity... i stosowałam wiele specyfików ale to najszybciej zadziałało.
No i odebrałam wyniki wymazu małego... ma gronkowca złocistego w oczku :( więc na pewno skończy się na antybiotyku :(
Zastanawia mnie tylko jedno skąd to się tam wzięło? czy możliwe że się wytworzył przez niedrożny kanalik czy zarazili go w szpitalu bo oczko ropieje od jego trzeciej doby z tym, że były już chwilowe momenty poprawy...
Dziś oboje z Fabiankiem nie mogliśmy spać mieszkanie za mocno przegrzane...

Eh ciężko teraz u nas, nawet nie mam kiedy czytać. Starsza się rozchorowała i siedzi w domu, marudna, ma katar, kaszel i oczy jej ropieją tak że rano ma zaklejone, kropli nie chce jest oczywiście krzyk. Maluszek niestety też się zaraził i ma katarek. Zmęczona jestem jak licho :/

Mam pytanie, czy przy karmieniu też Wam robi się niedobrze? Już trochę grzebałam w necie i może to wynikać z osłabienia, ale dziwne to. Do tego mały ma taki ciąg, że ssie jak odkurzacz i mam obolałe brodawki, skóra mi z nich schodzi, nie wiem co z tym zrobić :/

Kaja moja starsza Karinka tak ma, tylko że np dziś wstała o 6.30 a pójdzie spac o ok 20-21 i też nie śpi, ale nawet jeśli chce to jej nie pozwalam zeby szybciej poszla spac nocą. Maly spi, nawet juz zaczyna miec jedna dluga drzemke ale o roznych porach. To sie niedlugo zmieni i mała zacznie miec dluzsze drzemki, bo niestety na poczatku to sa takie 15 minutowki :)

Agnieszka56 no niestety nasz maluszek budzi się po ok 3,5h, dostaje spoka i dzis np mial przerwe 5,5 miedzy karmieniami. Meczy go katar wiec moze dluzej by pospal, ale musze mu dac smoka. W jakich godzinach bedziesz na chelmie? Mąż jutro zostanie z Karinką to może bym sie wybrala z malym, ale musze kiedys odespac te kilka dni :/

domikaj troche mnie pocieszylas ze nie tylko moj tyle je ;) wiesz co ja na spanie nocne mam patent, z reszta wyczytany w ksiazce o spaniu maluchow :) dawaj mu normalnie jesc przez caly dzien a wieczorem jak idziesz spac miedzy 22 a 23 (chyba ze idziesz wczesniej) daj mu jesc na noc, bez wzgledu na to o ktorej jadl wczesniej. Czyli masz np kąpanie o 20, karmisz o 20.30, a potem o 22. Bedzie solidnie najedzony i powinien spac dluzej, dzieki temu tez nauczy sie ze to jest noc i czas dluzszego spania.

ag_86 zazdroszcze Ci tych nocy :) moze od masowania kanalik sie udrozni, ale domyslam sie ze malemu to nie do konca pasuje. Sebastianowi juz sie tak nie ulewa, po jedzenie zostawiam go troche na kolanach zeby sie ulezalo, ale przy spaniu juz nie ulewa, widac to kwestia czasu, ale je nadal duzo bo wazy juz 6,5 kg ;) a na spacer zwykle przed poludniem, bo potem juz za cieplo, niestety teraz musimy siedziec w domu bo Karinka chora wiec tylko balkon otwieram.

mirandaja a karmisz mieszanka? no to zeczywiscie bedzie zabawnie z rozszerzaniem diety, ale czas zlecial :)

Mattelka - no problem :) trzymam kciuki zeby skonczylo sie u was na tych 6 tygodniach :)

co do spania to widzę, ze tutaj macie calkiem ogarnięte maluchy :) nasz spi tak od 20:30 do 2:30, jedzenie i od razu spanie, sen do ok 6, znow jedzenie i spanie i wstajemy (i jemy) tak ok 9:30. W dzien nie spi prawie wcale, najwyzej jakieś 15-30 minutowe drzemki albo na spacerze. Na szczęście jest taki ze mogę go na spokojnie zostawic samego na lozku i isc umyć sie/sprzatac/robic obiad i sam sie sobą zajmie :) kiedyś rekord to 2h sam sie "bawil", przewaznie daje mi ok godzinki zanim sie znudzi ;)

jeśli chodzi o spacery to dzis bylismy 11-15 i raczej za goraco bylo, wczoraj wyszlam po południu i jakos tak o wiele przyjemniej bylo.

jeszcze miesiąc i zaczniemy dawac nowe produkty do jedzenia, to będzie zabawa cos czuje ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

pomóżcie-pomysł na własny biznes (110 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...