Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 13)

Mamusie LIPCOWE 2015:

aurinio88 tp. 2.07.
agunineczka 24l., tp. 7.07.
ja tp. 10.07.
goś tp. 13.07.
joanna86 tp. 16.07.
Madzik050642 tp. 22.07
Tusia tp. 25.07. chłopiec
Anielkowa 27 l., tp. 26.07. Córka Lena szpital Wejherowo :)
Ilka tp. 27.07.
aniaa88 tp. 27.07.

Mamusie SIERPNIOWE 2015:

kasietta88 tp. 06.08 - córka Lena, szpital Redłowo
agawcia 8.08i
EvvvaM tp. 10.08. - chłopak, Aleksander
kinki.em tp.15.08
Maria tp. 17.08, dziewczynka,szp. wojewódzki
Marta25 tp. 18.08. - dziewczynka
nowa-malwa, tp. 18.08. chłopak
Gosia - 23.08, chłopiec
kaoma, tp. 27.08.
alicja_82 tp. 27.08.
taka1, tp. 30.08
angelina2015 ......

ROZPAKOWANE:

Manna - 17.06.2015 syn 3170g 50cm SN
patrycjamir - 30.06.2015 córka Zosia - SN szpital Kliniczna
sylwiaagnieszka - 02.07.2015 syn Wojtuś, 3790g, 54cm, 10/10, cc szpital Kliniczna
Lineczka - 03.07.2015 syn 2970g 52cm - SN szpital Kliniczna
Mysz - 06.07.2015 córka Ula 3110g 53cm - SN szpital Zaspa
malaniunia 28 l. - 08.07.2015 syn Patryk 3130g 56cm - cc szpital Kliniczna
Marynarka - 08.07, córeczka Zuzia, 3500 g, 57 cm, 10/10
magda90 24 l., 11.07., waga 3530g i 56cm - dziewczynka
007Angel- 14.07, syn Łukasz, 3140g i mierzył 57cm i 10/10, SN na Klinicznej
K0tt 14.07, Jakub 3,760kg 56cm
Karolina- 15.07, córka Jagoda, waży 2800 i 56 długa, cc
Smerfeta - 19.07, córeczka, Redłowo, sn
MadzikRóża - 19.07- córeczka Kaja, waga 4 kg i wzrost 58, cc, Wojewódzki
Ania- 24.07 Mikołaj, 54 cm 3480 g, szpital zaspa
Justa14-Iga 3400 i 57 cm długa, sn szpital Wojewódzki.
Dominika- 30.07 o 1.40, córeczka Marta, 3070g 56 cm, Zaspa, sn
dominika89 31.07, córeczka Agatka, 3260 10/10pkt i ma 56 cm
kiccek1 31.07, syn Konstanty, waga 4280 wzrost 58 cm
Anka33 04.07, Tomek, 3530 i 56 cm
Tysiiiak - 05.08, synuś Kacperek 3570 i 56 cm 10/10 zaspa sn :)
Oolenka - 05.08, córka, 55cm, 3750 gr
Ania27 06.08, Natalia, 3590 dł.53cm
Tihuana 06.08 coreczka Asia, 3930g, 55cm, SN na Klinicznej
Nyzosia 09.08, Rysiu, 3760g i 58 cm
Dotty81, 11.08, Michał
Nowa Malwa 17.08 synek Mateusz
Stella 24.08 córeczka Sara, waga 4100

Poprzedni wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowe-2015-cz-12-t632411,1,160.html#npu1
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 13)

Smerfeta jak z dzieciakami po biedra na rynku kolo 14 z niebieskim wozkiem ja:)

Dzieki za rady i propozycje. Chyba faktycznie spróbuj mu zrobić przerwe. Choc wanienke i tak musze kupić.

Co do przewijaka z ikea to ja spuscilam mlodemu powietrze z tej nakladki z góry i z dolu w sensie tych co sa przy glowie i nogach i jest ok.

Czy któras skladala wniosek o becikowe w Gdyni? Ja probuje rozgryzc temat ale to jakas masakra. Bralyscie oświadczenia z us i zus?czy same wyliczylyscie? Jak same to jak?:)

Dominika nie wszędzie znajdziesz katarek. W gemini i w akpolu jest. Kiedyś widziałam w sklepie medycznym na Biegańskiego.
Zwykłą solą fizj.można i 5x dziennie inhalować. Można spróbować inhalować nebu dose, ale ostrożnie na początek bo może być za mocne dla malucha. Wojtek to toleruje. To 3% roztwór soli, lepiej oczyszcza drogi oddechowe. U nas inhalacja + katarek codziennie rano, po nocy trochę mu zalega.
Można dać też fenistil w kropelkach, tyle kropli ile kg dziecko waży.
Jeśli to prawdziwy katar(a nie zalegające mleko po ulaniu) to ja bym się wstrzymała ze szczepieniem.

My mamy zwykłą, długa wanienkę, faktycznie te z ikei są krótsze. Foczkę do wanienki też mam, dostałam od kogoś, bo sama bym jej nie kupiła, jakoś nam nie przypadła do gustu. Nyzosia jakbyś chciała, to możesz ją ode mnie wziąć. A!!! no i zdaje się, że Cię wczoraj widziałam z dzieciakami pod Biedronką:)
Domminka inhalacje z soli fizjologicznej jak najczęściej, raz dziennie to za mało, ja małą inhalowałam po każdym jedzeniu. W nawilżaczu mam tylko wodę, łóżeczko skrapiam amolem.

Inhalacje robimy raz dziennie. Wystarczy? Wlasnie chce podjechac do apteki po katarek. Ciekawe co ze szczepieniem. Dziewczyny macie nawilzacz powietrza. Dodajecie do niego jakis olejkow czy tylko wode?

Zajecia sa na Kartuskiej na przeciwko szpitala wojewodzkiego.

NyZosia ja tez miałam taki problem z corka, poprostu magle nabrała wstrętu do kąpieli.
Próbowałam ja wykapać w misce, w dużej wannie itd. W koncu przestałam ja kapac na jakis tydzien, poprostu wycierałam mokrym recznicZkiem. Przeszło jej bo chyba zapomniała w czymś leżał problem. Ta zmiana czasu to koszmar ja sie nie moge ogarnąć, mały wczoraj ryczał do 23, a od 4 rano ma kolki, corka wstała o 6 bo dla niej to wciąż 7godizna. Jezuuu niech ten poniedziałek sie juz skonczy.
Ania27 moj Bolek dostał szcZepionke na Rota bo mam to zapisane w książeczce szczepień. Poza tym im szczepienia pozniej tym lepiej, takie jest moje zdanie wiec chyba nie masz co sie stresowac.

Mi lekarka mowila ze u takich maluchów katar tak dlugo trwa. I jak sie nic poza katarem nie dzieje to olac to. Nasz mial katar z 3 tyg.

U mnie tez fajna noc.mlody obudzil sie o 2:30 a potem po 6 jak go mloda obudzila.a tak by pewnie dluzej spal.

Dominika a gdzie sa takie zajecia?

Dominika Katar u Kuby (5 lat) trwa 5-7 dni. Za to jak maly zachorowal jak mial (2mce) to katar ciagnal sie 5 tyg. Lekarze byli bezradni,nawet antybiotyki dea dostal zeby mu na oskrzela sie nie przedostal :/ ja polecam inchalacje z soli i wyciaganie katarku odkurzaczem, taki aplikator co soe do odkurzacza wsadza,nazywa sie " katarek". U Nas frida dokladnie nie sciagala , dopiero po tym katar zaczal mu schodzic i szybko przeszlo

U nas pobudki starego czasu i choć ta nocna była przesunięta o pół godziny to ta ranna taka sama 7.00 starego czasu więc przez kilka dni będę miała pobudki o 6.00 później jakoś się wyrówna.

Karolina wątpię czy mu dziś przejdzie, u nas raz w tygodniu taka kłótnia,cały czas o to samo,już mowie ze go kiedyś tu zostawię jak któregoś pięknego dnia nie wytrzymam nerwowo to wyjadę z dziećmi a na razie muszę się trzymać dla nich żeby ich wychować.

I juz po chrzcinach. Zrobilismy impreze w domu tylko dla najblizszej rodziny. My, dziadkowie i rodzice chrzestni. Bylo 9 osob. Bez spiny... Zmywarka wszystko pozmywala i jest super😊
Marta caly chrzest przespala oprocz polewania glowki na chwile otworzyla oczy.
Marta lepiej znosi zmiane czasu niz ja. Znow pobidka o 5.30. Marta dalej spi... Wieczorem kapiel o 19 czyli pol ggodziny przesunieta. I do tej pory spi.
Z zabawek mam karuzele mate bujak jakies maskotki grzechtki. Na wszystko sie patrzy i macha raczkami ale jeszcze nie siega. Poki co obczaja swoje raczki. I jeszcze lubi ogladac taki obrazki czarno biale. Chodze z nia na zajecia z dziecmi. Prowadzone przez fundacje, sa bezplatne najpierw sa muzyczne taka rytmika potem cos dla starszakow w zeszlym tygodniu dzieci malowaly liscie i przyklejaly do drzewa teraz wycinaly buty z filcu(rodzice) a dzieci wiazaly sznurowki. Potem jest poczestunek a na koncu zajecia dla rodzicow. Wtedy opiekunki zajmuja sie dziecmi a rodzice maja zajecia z psychologiem albo jakie warsztaty. Naprawde super sprawa...
Dziewczyny ile czasu moze trwac sam katar? U nas juz tydzien frida masc majerankowai inhalacje. Nawet przez kilka dni nasivin do nosa i nie chce przejsc. Mozecie cos jeszcze polecic?

oszaleje mała miała wczoraj mega niespokojny dzień ale to dlatego że cała 3 w domu i nie miała się jak wyspać i wieczorem takiej histerii dostała ze sama się przestraszył am bo nigdy jeszcze nie słyszałam jak tak płakała ale jak zasnęła to teraz od 21. ale teraz widzę ze na spanie to ona nie jest . nyzosia nie wiem co Ci doradzić ale może kup taka wkładkędo wanienki gdzie Rysia będzie mógł spokojnie leżeć i obserwować taka foczke ja ją mam do zwykłej wanienki z akpol i przy przedniej córce super teraz Jagodka jakoś się z.niej zsuwa i nie wiem o.co chodzi.Moja znowu uderza się w przewijak i tez szukam większego a mamy ten stolik z ikea.dziękuję za info w spr ciemiaczka pytam bo lekarz mi napisał kontrola około roku i nie mogłam sobie przypomnieć czy moje poprzednie dzieci jeszcze wtedy miały ciemiaczko.Ania 27 tak bywa że jestem z sama i tak naprawdę bo mimo że mieszkam w Pl to jestem jedynączka i mam tylko mamę niesetety moja mamusia jest dosyć schorwana osoba i tak jak było jak urodziłam to musiałam sama jej pomóc wtedy na dwa miesiące był mój m ale musieliśmy i tak ściągnąć mojej mamy brata żonę do pomocy dla niej bo tez nie mieszkamy blisko siebie z mama. a teściowa och szkoda słów niby nie jest zła ale potrafi doprowadźi mnie do łez pracuje i wczoraj u wnuków była 2 raz od kiedy Jagodka się urodziła i mówi do mnie bym coś sobie porobiła a ona przypilnuje mała ale ona na je rękach non stop płakała.ale staram się nie nakręcąc bo wtedy najgorzej . a jeśli chodzi o starszaki czasem na maksa się kłócą czasem wielka miłość ale też mają szalone pomysły razem ze ręce opadają. wczoraj w kościele mój 10 letni syn zaczął czapka rzucać ,- zapomnial gdzie jest a potem jak szłam.do komuni to zaczął tak moja średnia córkę gilgotać ze słyszałam jak się śmieje i piszczy z końca kościoła aż do mnie przybiegla.a ja całkowicie z snu wybita wie trzeba spożytkować czas i idę włączyć pralkę i suszarkę to akurat po następnym karmieniu złoże,:)Ania 27 trzymaj się czasem człowiekowi nerwy puszczają ale jutro z m. napewno się pogodzisz

Kaoma my na U3 dostaliśmy druga dawkę wit.K a na rotawirus podają też doustnie przy pierwszym szczepieniu którego my jeszcze nie mieliśmy.Jesteś pewna że to był na rota, masz gdzieś to zapisane bo teraz to już jestem skołowana.

Ja dziś nie miałam dobrego dnia, co prawda Natalia prawie cały przespała ale ciężko z dziećmi, nie lubię takiej niedzieli w domu wtedy o kłótnie z mężem nie trudno a wieczór zakończył się fatalnie, właśnie siedzę i rycze,mam wszystkiego dość.

To są większe/dłuższe wanienki?Myślałam,że wszystkie są jednakowe.Nasz Mały też się już ledwo mieści i na dodatek wierzga jak szalony.Na szczęście problemu z wodą wlewającą się do uszu czy oczu nie ma,bo jest przyzwyczajony do tego na basenie :-)

Hehehe no tak, ale może wlało mu się do ucha. Mój starszak był na tym punkcie przeczulony. Może zmień wanienkę skoro już za mała a jak nie podziała to będziesz znowu się martwić.
Wojtas na początku wrzeszczał, ale to ze strachu, mało co widział. Teraz radośnie zalewa pół pokoju i mnie ;)

Uszy zawsze ma mokre...no a ja ma uraz to co mogę zrobić żeby mu przeszedł?:)

Nyzosia może faktycznie mały się wkurza, że nie może swobodnie pofikać w wanience. Wojtek też raz się pobeczał jak uderzył się w głowę gdy wybił się nogami. Też musimy już wyciągnąć dłuższą wanienkę, mamy zwykłą. A może woda kiedyś mu się nalała do ucha, oka i ma uraz.

Też mamy karuzelkę fp rainforest. W leżaczku staram się nie kłaść. Matę mam taką by dziecko na brzuszku się bawiło, więc na razie odpada.
Przez 2 dni trochę ćwiczyłam z Wojtkiem i już łepek lepiej trzyma. Mam nadzieję, że nie będzie potrzeby długiej rehabilitacji.

Też myślałam że może głodny jest ale któregoś dnia nie kapałam go na głodniaka...nie wiem o co chodzi. a tak trochę podkarmić to się go nie da:) ale może spróbuje...

Nyzosia my mamy standardowa z akpol tyle ze nasz mały to już piąte dziecko które się w niej kapie. Ostatnio go wykąpałam w dużej wannie (potem córka wskoczyla się umyc) to miał radoche jak na basenie :-)
A może spróbuj dać mu trochę mleka żeby głodny się nie kąpał ale tylko trochę żeby też nie ulewał. Ja mojemu czasem dla zabawy pokazuje wanienke przodem, mocze rączki dla zabawy a potem kapie.

U nas jakies zamieszanie po tej zmianie czasu ale nie jest zle właśnie sie usypiamy.ciekawe jak bedzie w nocy.

Nasz najbardziej lubi siedziec w lezaczku a do niego przyczepilam mu zabawke z maty edukacyjnej i ta zabawke lubi najbardziej. To jest czerwony piesek z dzwonkiem w srodku i z tasiemkami na dole i mlody uwielbia go tracac i lapac.
Mam tez po corce taka super edukacyjna zabawke tiny love ci ma rozne guziki przyciski kreciolki i lusterko.mloda ja bardzo lubila i Ryś tez. A tak to grzechotki.

Dziewczyny poratujcie. Rys uwielbial sie kąpać a od tygodnia jest w wannie histeria. W ogóle nie wiem o co mu chodzi. Nic nie zmienilismy. Zastanawiam sie czy nie wkurza go to ze wanienka jest za krótkie i jak kopie nogami to uderza sie tez głową. Ale patrzylam na wieksze wanienki i szalu nie ma.jakies waskie stresznie sa. Teraz mamy ta z ikei i jest super szeroka tylko krótka;( jakie macie wanienki?

A zapomniałam,że też mamy karuzele z FP z projektorem.Mala różnie ja odbiera,zależyod nastroju :)

Inne tematy z forum

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

POMYSŁY NA PRZYJĘCIE TYPU BABY SHOWER - tak na szybko (5 odpowiedzi)

Dziewczyny brała któraś z Was w takiej imprezce? dziś pod wpływem chwili zaprosiłam sąsiadkę...

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (20 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...