Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 3)

Mamusie LIPCOWE 2015:

patrycjamir tp. 1.07.
aurinio88 tp. 2.07.
k0tt 23 l., tp. 3.07.
agunineczka 24l., tp. 7.07.
ja tp. 10.07.
goś tp. 13.07.
sylwiaagnieszka tp. 14.07.
malaniunia 28 l., tp. 15.07.
magda90 24 l., tp. 15.07.
joanna86 tp. 16.07.
Angel, tp. 17.07.
Marynarka tp. 20.07.
Ania tp. 25.07.
Anielkowa 27 l., tp. 26.07.
dominika89 tp. 27.07
Ilka tp. 27.07.
aniaa88 tp. 28.07.
Ania 27, tp. 30.07.
siiiak 23 l., tp. 31.07.

Mamusie SIERPNIOWE 2015:

Karolina tp. 2.08.
Nyzosia tp. 04.08.
Lineczka tp. 8.08
nowa-malwa, tp. 18.08.
EvvvaM tp. 24.08.
kaoma, tp. 27.08.
taka1, tp. 30.08
angelina2015 ......

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowe-2015-cz-2-t587088,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 3)

Ja w drugiej ciazy czyje ruchy od 18tyg . Najpierw bylo tylko "bulgotanie" teraz czuje juz silniejsze jest od jutra 21 tydz. Karolina dobrze,ze nic mlodemu nie jest,goraczka czasem sie zdarza nie ma sie co martwic ,spokojnie :)

Dziendobry dzieki za wasze odpowiedzi strasznie sie deneruje tym polowkowym usg ale teraz juz wiem o co zapytac a czy wy nagrwacie usg na plyte cd na pamiatke? Ogolnie mam bardzo maly brzuch i caly czas sie martwie czy wszystko ok chyba w zadnej ciazy tak sie nie denerwowalam . z synem pojechalam do szpitala na zaspe zrobili badania usg nerki ale okazlo sie wszystko ok a teraz mlodemu nic nie jest nie wiem od czego taka wysoka goraczka ,wczoraj popoludniu poszlam do lekarza rodzinnego dal nam jeszcze raz na badania moczu i posiew i teraz nie wiem czy go poscic do szkoly czy nie zycze wam milego dnia ja zmykam zaraz do pracy

Zosia to czekamy dalej :-) ja nawet nie wiem czego sie spodziewać!

Marta ja jestem w drugiej a jeszcze nie czuje ruchów:) choć codziennie ich wyczekuję:)

Dzieki dziewczyny :-) dzieki Wam zrobiłam naprawde porządna listę rzeczy które obowiązkowo muszę miec przed sierpniem :-)

Wszystko mnie przeraża, juz mam koszmary w nocy ze jestem straszna mama i nic nie umiem...ehhh zobaczyny....

Ja nie musiałam podejmować decyzji o pracy gdyż nie pracuje(zwolniłam sie rok temu i tak mi dobrze) i narazie wracać nie zamierzam :-) i tez sie nie decydowałam na badania genetyczne... Nie neguje tego że ktos robi ale my postanowiliśmy nie robić.

Teraz czekam na pierwsze ruchu... Chociaz w pierwszej ciazy to podobno pozniej sie czuje, zobaczymy.

Ja wywdy rozdzilam na klinicznej bylo tyle rodzacych ze mleko wyliczali :) ale wyedy nie wiedzialam ze takie mozna kupic w aptece :)

Ale żeście naprodukowały!

Jeśli chodzi o pracę to ja procuje i pracować będę do końca a nawet zaraz po porodzie:) pracuję na umowie zlecenie i nie mam jak zrobić przerwy. ale pracuje w swojej fundacji do tego mam wspólniczkę więc spoko.

Nie wiem jak jest w Gdańsku ale w Gdyni nie ma w nocy otwartych przychodni i jedzie się na pogotowie albo na izbę przyjęć. ja byłam z młodą jak miała rota i się odwodniła o 18 na ip i co prawda Pani się zapytała o skierowanie ale jak ją zmierzyliśmy wzrokiem to odpuściła:)

Ola ale teraz zaraz będziesz miała 100% pewność, że wszystko jest ok.

W Redłowie dają mleko bez problemu.

tak noramalnie to w szpitalu trzymaja chyba 3 doby, ale moja mała miała mocna żółtaczke dlatego bylismy dluzej.

Ja jesli mialabym jeszcze raz wybór to na pewno nie zdecydoałabym sie na test pappa. U mnie usg wyszlo dobrze, ale w zestawie ( jakis program na nfz) dostałam skierowanie na pappa, usg genetyczne w 20 tc i jakies badanie z krwi w 17 tc. No i skoro wszystko za darmo to poszłam. No i wynik testu- biochemia nieprawidłowa !! (cokolwiek to oznacza).Stąd zamiast cieszyc sie ciąża czlowiek chodzi nerwowy, placze po kontach i tak naprawde nie wie co bedzie dalej. Na poczatku odmowilam amniopunkcji, minal tydzien, dwa-i zadreczajace mysli nie dawaly mi spokoju. Takze znowu ginekolog, genetyk no i tym razem wizelam skierowanie na amniopunkcje. Robiona mialam na klinicznej, po 15 minutach siedzenia na korytarzu pozwolili jechac do dmou-zero obserwacji itd. Gdybym miala to wszystko robic jezcze raz to ograniczylabym sie do usg, chyba ze tam byloby cos nie tak-to wowczas dalsze badania.

Ja tez zadowolona bylam z parafiny ciekłej, koszt bardzo niski a niby te same zastosowanie co olilatum , emolium itd.
Elektronicznych temometrow nie lubie, bo za kazdym razem inna temperatre mi pokazuja, ja stosuje ten zwykly, tyle ze nie rteciowy, a cieczowy.

Dziewczyny, mam takie pytanie do mam przynajmniej 2 dzieci. Czy to prawda ze kolene dzieci rodza sie wieksze/cięższe od poprzednich, czy tak tylko gadaja?

Jaki koszt wizyty na usg połówkowym u dr Grzybowskiego?Czy ktoś posiada aktualny nr tel? Czy długo wcześniej trzeba się umawiać?

Patrycjamir dobrze, że piszesz o tej godzinie badań na połówkowym. Będę musiała przeorganizować trochę ten dzień by na spokojnie tam iść.

Nie kupujcie na razie sterylizatora, a co jeśli uda się karmić naturalnie? To zawsze można dokupić a do tego czasu wyparzać butelki w garnku/misce.
Przy Maćku miałam elektryczny aventu, bo ten do mikrofali TT się nie mieścił. Miałam tego nie kupować ale parę razy się poparzyłam i mąż sam zdecydował. Żadna pleśń się nie zadomowiła a obsłużył już dwoje dzieci.

W 2012r. w wojewódzkim nie robili problemu z mlekiem dla malucha, nie widziałam by któraś mama miała swoje mleczko. Byliśmy tam w sumie 13 dni, więc co nieco widziałam :)

Ja też walczę z infekcjami. Brałam macmiror i natamycynę, na co dzień lactovaginal ale ciągle nie jest idealnie.

Czy któraś z Was ma paciorkowca GBS? Świństwo mnie zaatakowało i trochę mnie martwi, bo powikłania mogą być nieciekawe.

Karolina jeśli syn ma problemy z nerkami to ja bym od razu na pogotowie jechała, na aksamitnej nic nie poradzą. Choć pewnie sprawa się już rozwiązała?

A ja myślałam, że przy drugim dziecku wiem wszytsko a teraz to zapomniałam o połowie rzeczy:-) może zróbmy jedną wspólną liste druk i zakupy :-) Ostatnio ogladałam tvn wypowiadała się matka, która urodziła dziecko bez kończyń góra i dół z kikutami w ciąży miała 7 Usg, TERAZ OSKARŻA 7 lekarzy bo żaden z nich nie wychwicił nieprawidłowości nie mogę w to dosłownie uwierzyć. Jeżeli chodzi o usg połókowe u mnie trwało ponad godzinę na tym usg dr grzybowski sprawdzał wszystko od: policzenia kości paluszków u rąk i nóg poprzez wymiary stopy, długości kości itp, usg połówkowe bada z tego co pamiętam

mase, ułożenie ruchy, zarysy twarzoczaszki, kształt, gałki oczne, soczewki, warg, komory, sploty naczyniowe mózgu, móżdżek, kanały kręgowe, serce, ujścia naczyń, komory, przegrody, łuki aorty, żołądek, wątrobe, nerki, pęcherz moczowy , jelita, kończyny, pępowina itp. jest tego sporo ja mam wydruk na dwie storny a4 oraz chyba z 90 fotek usg dziecka z tabelkami itp., a opróćz tego wody płodowe, łożysko jego przepływy , szyjkę dlatego ważny jest dobry sprzęt.

Ja po cc Kube dostałam po ok godzinie dwóch na chwile,odrazu po urodzeniu dostawal butle (bylam po narkozie) później już nie umial dobrze ssac piers,jak załapał miałam zapalenie cewki ,antybiotyk i podsumowując nie karmiłam.
Ja wezme swoje mleko w razie czego,jakby w szpitalu robili problemy z tym ,ze np. nie dadza bo się zdarzylo,ze mieli wyliczone, a nic im do tego ,ze będę karmila swoim a n iech tylko cos powiedzą ,to mój wybor:)

Dla mnie też sterylizator wydawał się zbędny jednak kupując laktator dostaliśmy gratis taki mały tt do mikrofali właśnie i potem jak mi zaczął przeciekac kupiłam na olx.pl taki duży tt też do mikrofali na chyba 5butli. Sterylizowalismy do 1 roku życia synka i byłam bardzo zadowolona. Butle zawsze czyste,swiezutkie podobnie jak smoczki. Teraz też zamierzam używać. Także ja osobiście polecam ale decyzja o zakupie to indywidualna sprawa ;-)
A w szpitalu rzeczywiście najlepiej zdają egzamin pajacyki i flanelowe pieluszki ;-) oczywiście musowo smoczek i butelka. Zastanawiam się teraz nad kupieniem swojego mleka w razie czego. Widziałam że niektóre z Was kupowały już wcześniej. Czy w szpitalu nie robią problemu z tym ze ma się swoje mleko? Pytam bo nie mam pojęcia ostatnio brałam to szpitalne do wyboru był nan i bebilon..

karolina jesli chdzi Ci o infekcje intymną to ja miałam i teraz znowu mam.. towarzyszą temu upławy. Pierwszy raz wyleczyłam globulkami i przeszło tylko lekarz zaznaczył zeby ograniczyc słodycze, no i teraz znowu wrociło, ale jadłam słodycze no i dostałam małą reprymendę, ze widzi ze jadłam słodycze, no i teraz znowu sie globulkami lecze, ale juz ograniczam słodycze.
Co do sterylizatora to ja cały czas uzywałam butelek i nie miałam go i wydaje mi sie zbedny, ja na pewno nie kupuję

Dzięki za wszystkie rady;) temat wyprawki pewnie nie raz sie jeszcze przewinie:) Ja też skrupulatnie spisuję co potrzeba żeby rozłożyć w czasie zakupy. Czy sterylizator jest niezbędny?Jaki polecacie?

U mnie podgrzewacz tez sie nie sprawdzil. A laktaror mialam aventu reczny i elekt. Teraz wypozycze z apteki. Zadowolna bylam tez ze sterylizatora Tommy tippe do mikrofali. Niestety elekryczny od avent zaszedl plesnia w srodku i nie Nadaje sie juz do niczego bo nie Mozna tego domyc.

Ja miałam laktator ręczny Aventu, byłam zadowolona , chociaż nie używałam go często , karmiłam 6 mcy do powrotu do pracy. Bardzo się cieszę , że teraz roczny macierzyński :-)
Jeśli chodzi o wyprawkę to wymieniłyście chyba wszystko. Z ubranek w szpitalu najbardziej sprawdziły mi się pajacyki.

Co do wyprawki to z tego co mialam przy pierwszym a mi sie nie sprawdzilo to podgrzewacz do butelek i laktator. Teraz juz wiem ze tego nie kupie :) a tak to bede miala to co wymienilyscie wyzej :)

Na polowkowym lekarz ocenia budowę i prace narządów wewnętrznych dziecka. Dodatkowo stan kośćca np kęgosłupa (np czy nie ma rozszczepu wiem bo doswiadczylam.. Niestety.) ogląda budowę podniebienia tzn czy jest ono kompletne (też ewentewentualny rozszczep) dodatkowo ocenia się przepływy i stan,budowę oraz prace łożyska, mierzy też ilość wód plodowych. Tyle ja wiem może jeszcze coś ominelam... Nie pamiętam...Ja w każdym razie mam polowkowe w najbliższy piątek i mam ogromnego stresa....

Inne tematy z forum

krzywe ząbki (23 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

Pierwsze dni w przedszkolu - przyzwyczajanie (51 odpowiedzi)

Dziewczyny, naczytałam się w necie, że warto stopniowo wydłużać pobyt dziecka w przedszkolu. No...

Zadania do gry dla dzieci (17 odpowiedzi)

Szukam pomysłów na zadania do gry dla dzieci w wieku przedszkolnym. Np. udawaj kota, zrób...