Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 5)

Mamusie LIPCOWE 2015:

patrycjamir tp. 1.07.-dziewczynka Zosia
Manna tp. 1.07. - chłopak
aurinio88 tp. 2.07.
k0tt 23 l., tp. 3.07. syn Jakub, szpital Wejherowo
agunineczka 24l., tp. 7.07.
MadzikRóża, tp.9.07- córeczka Kaja
ja tp. 10.07.
goś tp. 13.07.
sylwiaagnieszka tp. 14.07.- syn
malaniunia 28 l., tp. 15.07. - chłopak
magda90 24 l., tp. 15.07. - dziewczynka
joanna86 tp. 16.07.
Kiccek1 16 lub 26.07
Angel, tp. 19.07. syn, szpital w Gdańsku na Klinicznej
Marynarka tp. 20.07. Dziewczynka - Zuzia :)
Madzik050642 tp. 22.07
Ania tp. 25.07. chłopiec
Tusia tp. 25.07. chłopiec
Anielkowa 27 l., tp. 26.07. Córka Lena szpital Wejherowo :)
dominika89 tp. 27.07
Ilka tp. 27.07.
aniaa88 tp. 27.07.
Ania 27, tp. 30.07.
Tysiiiak 23 l., tp. 31.07. - chłopiec Kacperek, szpital kliniczna

Mamusie SIERPNIOWE 2015:

Karolina tp. 2.08.
Nyzosia tp. 04.08.- chłopak
kasietta88 tp. 06.08 - córka Lena, szpital Redłowo
agawcia 8.08
Lineczka tp. 8.08
tihuana tp. 10.08
Marta25 tp. 18.08. - dziewczynka
nowa-malwa, tp. 18.08. chłopak
EvvvaM tp. 24.08.
kaoma, tp. 27.08.
alicja_82 tp. 27.08.
taka1, tp. 30.08
angelina2015 ......

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowe-2015-cz-4-t597970,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 5)

Kaoma,nie przejmuj się,w Twoim przypadku to szybko mija,a ja mam takiego doła codziennie od 3,5 roku jak tu jestem,więc pocieszę Cię że inni mają gorzej,do tego sto myśli na minutę do głowy napływają,jak sobie poradzę sama z dziećmi jak ewentualnie wrócę bo mąż dojechałby za kilka miesięcy,czy to będzie to dobra decyzja dla wszystkich która kiedyś albo zaowocuje albo totalnie zrujnuje,poza tym mamy teraz mega problemy z naszym mieszkaniem w PL,a raczej ze ściągnięciem długów od ludzi którzy u nas mieszkali,niezłych nam kłopotów narobili,dużo pieniędzy winni i nie wiadomo jak ta sprawa się zakończy,napewno w sądzie ale czy odzyskamy pieniądze to nie wiadomo.

Nie słyszałam o takiej teorii płeć kontra usg,to jakaś bzdura moim zdaniem,tak samo jak dziewczynki się wstydzą pokazać co mają między nóżkami,ludzie sobie to wszystko wymyślili.

A ja zaczynam już się mega męczyć,brzuchol ogromny,zaraz centymetrami dobije do końca 9 miesiąca pierwszej ciąży,więc różnica spora bo to dopiero 29 tydzień,czyli połowa 7 miesiąca,jednak co ciąża to brzuch coraz większy bo wszystko bardziej rozciągnięte a jeszcze jak tłuszczyku zostało po ciążach to tym bardziej,hehe

Ja mam filmik 3d na ktorym corka ssie palca, teraz robic nie bede no chyba ze jak przyjade do Pl to zrobie ale tak jak mowicie to kwestia szczescia. Moj maly jest strasznie ruchliwy i na kazdym usg robi problemy. Kiedys czytalam ze podobno chlopcy w brzuchu sa brziej aktywni bo usg ich drazni i probuj sie bronic, a dziewczynki 'zamieraja' albo odracaja sie plecami. Podobno wynika to z poziomu testosteronu ale czy tak jest?
Ja dzis mam dola emigracyjnego... strasznie mi zle. nawet truskawki i lody nie pomagaja.

Właśnie wszystko zależy od położenia malucha,l. Do tej pory nasz ładnie pokazywał buzię a przedwczoraj tylko d*psko wywalił, głowę schował w ręce.

Drogie Mamy,

nowa_malwa, szukając środka odpowiedniego do prania ubranek dziecięcych, dobrze zwrócić uwagę na jego skład oraz informacje zawarte na etykiecie. Bez względu na to, na środek jakiej marki się zdecydujesz, warto zadbać, by był on przeznaczony dla dzieci. Wybierając środek do prania dla niemowląt, warto upewnić się, że jest on odpowiedni do stosowania od pierwszego dnia życia maluszka. Często zdarza się, że producenci jako obietnicę delikatności przedstawiają na opakowaniu wizerunek dziecka. Skład ich produktów jest jednak w pełni bezpieczny do stosowania dopiero od pewnego etapu życia dziecka.

Warto wiedzieć, że zapobieganie objawom alergii to nie jedyny powód, dla którego specjaliści zalecają stosowanie produktów stworzonych z myślą o maluszkach. Brak podrażnień na skórze dziecka nie świadczy o tym, że wszystko jest z nią w porządku. Do 3. roku życia skóra malucha nie jest jeszcze w pełni ukształtowana i nie stanowi odpowiedniej bariery dla silnych składników zawartych w zwykłych proszkach (dla dorosłych). Komórki skóry u dzieci można porównać do tkaniny o luźnym splocie, której nici są ułożone bardzo rzadko. Nie tworzą one właściwej bariery ochronnej i są przepuszczalne dla zanieczyszczeń, temperatury i wszelkich substancji, z którymi skóra ma kontakt. Naczynia krwionośne u dzieci (ze względu na swoją budowę i bliskość naskórka) mają dużo większą podatność wchłaniania przedostających się przez skórę substancji. Składniki chemiczne zawarte w zwykłych proszkach przenikają w głąb organizmu dziecka i nawet gdy nie wywołują widocznych podrażnień, mogą być szkodliwe dla zdrowia maluszka. Powodują także nadmierne zmywanie się płaszcza hydrolipidowego skóry, który stanowi jej naturalną warstwę ochronną. Nie działa to korzystnie na prawidłowy rozwój naskórka oraz przyszłą kondycję skóry dziecka.

Skóra maluszka przez pierwsze trzy lata jest inna i nie da się przyspieszyć procesu jej dojrzewania. Dlatego, ważne jest, by przez cały okres wrażliwości skóry stosować bezpieczne produkty przeznaczone dla dzieci.

Mam nadzieję, że moja odpowiedź będzie dla Was pomocna :)

Zachęcam także do odwiedzenia strony internetowej programu edukacyjnego 3 lata pod ochroną. Znajdziecie tam ciekawe informacje na temat budowy i właściwej pielęgnacji skóry dziecka.

Pozdrawiam,
Doradca Lovela
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja robiłam teraz dokładnie tydzięń temu i mega efet gdybym potrafiła to bym wstawiła

Ja sie napatrzylam na fotki z usg jak znajome robily i postanowilam teraz w drugiej ciazy zrobic i lipa :) wszystko zalezy od ulozenia dziecka Nasze na usg nigdy nie chce wspopracowac i lekarka mi obija brzuch zeby sie poruszyl i zeby bylo wszystko widac :)

Ania27 ja robiłam w pierwszej ciąży, efekt był mega, mała była dobrze ułożona , widać było pięknie, ssała sobie palec od nogi heheheh do dzisiaj w ramce mam fotę jej buźki z tego usg. Teraz nie robię w drugiej ciąży.

Ania27 ja w tej ciazy sie zdecydowalam na 4D za ktore zaplacilam,ale mam tego pecha,ze Maly nie chce sie pokazac,za kazdym razem ma zaslinieta buzke,w dodatku jest teraz odwrocony jakby buzka tylem tzn w str mogego kregoslupa wiec niestety u Nas takie usg jest zbedne. Teraz chodze do lekarza ktory zawsze robi usg w 4D w cenie ale efektu nie ma zadnego :) ale jesli u Waz maluszek jest ladnie ulozony itd to moga wyjsc fajne fotki :)

kaoma a dlaczego tutaj nie rodziłaś?No tu jest jednak duży plus że o nic w szpitalu nie musisz się martwić,co chcesz to masz,a łazienka w pokoju to normalka,także warunki super,wody pijesz do woli,kawa,herbata dla Ciebie+gości jak w dobrym hotelu i położne na każde zawołanie z uśmiechem przychodzą a nie jak w Polsce za karę i jeszcze odburkną coś nie miło.

A ja dziś byłam na kroplówce z żelaza i w sumie się ciesze bo to co się wchłania z tabletek to jest nic do tego jak jak idzie prosto w żyłę,więc mam nadzieję że mi to hemoglobinę polepszy,za tydzień mam wizytę u gina i już nie mogę się doczekać bo ostatnio nie miałam USG,zastanawiam się czy jest sens płacić za 3D czy zdjęcia wyjdą efektownie czy tylko strata kasy jak myślicie?

Do mnie wlasnie paczka doszla z allegro wiec znow troche rzeczy z glowy :) ja z moim szczesciej po cc na sali pooperacyjnej lezalam na zwyklym lozku jeszcze z czasow komuny zapewne. Wszyscy mieli tecz pilotami ktore mozna ustawiac itp a ja nie,to byla masakra wstac z niego jak nie mozna bylo wyregulowac .

ja po CC tez nosilam te wielkie poduchy, oj to byla masakra hehe a juz chyba 4 tyg po porodzie dostalam okres chyba najbolesniejszy w moim zyciu. W Swissmedzie byly elektryczne lozka i w sumie nie wyobrazam sobie lezenia na normalnym po CC, chyba ze na jakiejs piramidzie z poduszek? No i majtki wysokie z siatki elastycznej dla mnie podstawa po cc, bo normalne draznily blizne a ze ta byla otwarta prawie 3 miesiace to naprawde dluuuugo je nosilam. Kurde tak mi sie wydawalo ze prawie nic kupowac nie musze a jak sie zastanowie to lista jest calkiem dluga. Na szczescie tutaj do szpitala musze wziac tylko pizame,klapki, recznik i szczotke do zebow, dla dziecka tylko ciuchy na wyjscie. Mimo to duzo pitol trzeba kupic.

Ja chyba do powrotu do domu uzywalam tych wiekszych podpasek ale juz dokladnie nie pamietam :) ja tez wlasnie mysle o tej sali z lazienka,ale czegos sie dowiedziec w szpitalu graniczy z cudem . Podobno dopiero na miejscu jak jest wolna ta sala to jest szansa ja sobie zalatwic ...ehhhh chyba musze podpytac lekarki :)

Mi jakoś mocno nie leciało, już drugiego dnia przeszłam na zwykłe, dłuższe podpaski. Te wielkie poduchy oddałam koleżankom z sali.
Też myślę o sali o podwyższonym standardzie, głównie ze względu na łazienkę. Ponoć są tam łóżka z elektryczną regulacją, co przy cc byłoby zbawieniem.

Kupiłam dzisiaj żel do mycia rossmannowski. Będę testować na starszaku, spróbuję odstawić mu emolienty. Mam nadzieję, że jego skóra dobrze to zniesie.

Ja tez wole malucha nie przegrzewac ,w koncu to tez czlowiek tylko ze malusi :) mialam cc to sie zgarza,"takich problemow jak przy sn "tam" nie mialam ,ale co lecialo to lecialo trzeba bylo dbac :D

Z tym naszym latem różnie bywa, więc nie ma co teraz planować w co się ubierze malucha. Jestem takiego samego zdania co Smerfeta, zawsze można dodatkowo okryć kocykiem.
Ja teraz sobie kupiłam Białego Jelenie z macierzanką do hig.intymnej, polecam :) Malaniunia Ty po cc, cwaniaro, to nie miałaś TAM problemów ;)
Mój bąbel, wczoraj równo 30tyg., miał 1662gram.

Takiego malucha to zawsze można przykryć cienkim kocykiem i po sprawie. Wolę nałożyć coś cieńszego i jakiś sweterek niż przegrzać i później walczyć z potówkami. Daleka byłabym od nakładania body+pajac przy letniej temperaturze, tak ubierałam małego a rodził się późną jesienią.
Pełne usg to teraz będę mieć dopiero w maju, tak to tylko mam badane przepływy i łożysko, przyjmuje heparynę i każda ingerencja usg kończy się u mnie większymi siniakami i krwawieniem, więc ograniczam je do minimum.

No to i ja w końcu wiem, będzie córeczka :) gin niby powiedziała , że na 80% , bo nie pokazała się dobrze. Ale wszystko dobrze , wszystko na swoim miejscu, waży 630 g . Także cały asortyment mam kombinezony, buty itd, starsza córcia urodziła się we wrześniu także podobnie, a był wtedy upał. Termin wychodzi na 25.08 , czyli podobnie jak na początku.
Ubranka córki prałam długo w Lovelli , miała problemy ze skórą.

Ja koniecznie kupię tantum rosa z irygatorem. miałam go już w szpitali i to była wielka ulga.

Co do ubrania na wyjście ze szpitala to ja z młodą wychodziłam 30 lipca i miała na sobie pajaca i kocyk do przykrycia. teraz pewnie wezmę podobne ciuchy.

Ja jakieś ciuchy kupuje al głównie body i pajace bo to się najbardziej zużywa. część dostanę więc jak przejrzę co mam to będę działać.

tantum rosa super kosmetyk jak dla mnie, ja uzywalam teraz bede musiala kupic jak bede w PL. Ja mam po corci sliczny blodorozowy kombinezon z zary ale tak sobie mysle ze to chyba siara tak chlopaka w babski kombinezon wsadzic? chociaz z drugiej strony to tylko max 3 miesiace w moim wypadku bo tutaj raczej zimy nie ma. Teraz sie zorientowalam ze dla corki nawet nie kupilam kurtki 'przejsciowej' bo odrazu przeszla z zimowej do polarku.
Ja jeszcze kocham tekst 'corka ci zabrala wlosy' bo przed porodem mialam super ciemne loki, poprostu korkociagi z ktorymi nic nie musialam robic, wygladaly zawsze pieknie. Po ciazy mam suche badyle i ratuje mnie tylko keratynowe prostowanie wlosow dzieki ktoremu jakos wygladam. Corka oczywiscie wlosy ma proste, mega sliskie i blond wiec ja nie wiem co ona mi zabrala? :)

Ja do higieny intymnej po porodzie uzywalam Lactacyd. Teraz kupie albo to samo ,ale cos innego, w sumie dla mnie to nie ma znaczenia.

Mój w 29tyg wazyl ok.1100gram,ale u mnie to norma :)

Ja na wyjście ze szpitala ubiore to samo Mlodemu,co miał ubrany Kuba :)
Były wtedy mega upaly, miał body , spodenki mięciutkie jeansowe (bardziej bawełniane wygladajace jak jeans) , bluzeczke i bluze cieniutka bawełniana albo tylko bluze na body ,już nie pamiętam co miał pod spodem :) Ogolnie tydzień po porodzie wychodziliśmy już na caly dzień tylko w bodziaku taka była pogoda :)

Kombinezon tez już mam i na jesien i na zime bo starszym :)

Inne tematy z forum

Fajne gry (planszowe, zręcznościowe) dla 5-7-latków (88 odpowiedzi)

Dziewczyny - może napiszecie jakie gry sprawdzają się w przypadku Waszych dzieci? Po które często...

Gdzie się fajnie ubrać w rozmiarze xxl? :-( (47 odpowiedzi)

Mam dwoje dzieci. Przed drugą ciążą mocno przytyłam. Teraz młodsze dziecko ma prawie 6 miesięcy....

Energylandia (10 odpowiedzi)

Witam. Chciałabym się wybrać z dziećmi do Energylandii,a ponieważ to dość daleko od...