Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 5)

Mamusie LIPCOWE 2015:

patrycjamir tp. 1.07.-dziewczynka Zosia
Manna tp. 1.07. - chłopak
aurinio88 tp. 2.07.
k0tt 23 l., tp. 3.07. syn Jakub, szpital Wejherowo
agunineczka 24l., tp. 7.07.
MadzikRóża, tp.9.07- córeczka Kaja
ja tp. 10.07.
goś tp. 13.07.
sylwiaagnieszka tp. 14.07.- syn
malaniunia 28 l., tp. 15.07. - chłopak
magda90 24 l., tp. 15.07. - dziewczynka
joanna86 tp. 16.07.
Kiccek1 16 lub 26.07
Angel, tp. 19.07. syn, szpital w Gdańsku na Klinicznej
Marynarka tp. 20.07. Dziewczynka - Zuzia :)
Madzik050642 tp. 22.07
Ania tp. 25.07. chłopiec
Tusia tp. 25.07. chłopiec
Anielkowa 27 l., tp. 26.07. Córka Lena szpital Wejherowo :)
dominika89 tp. 27.07
Ilka tp. 27.07.
aniaa88 tp. 27.07.
Ania 27, tp. 30.07.
Tysiiiak 23 l., tp. 31.07. - chłopiec Kacperek, szpital kliniczna

Mamusie SIERPNIOWE 2015:

Karolina tp. 2.08.
Nyzosia tp. 04.08.- chłopak
kasietta88 tp. 06.08 - córka Lena, szpital Redłowo
agawcia 8.08
Lineczka tp. 8.08
tihuana tp. 10.08
Marta25 tp. 18.08. - dziewczynka
nowa-malwa, tp. 18.08. chłopak
EvvvaM tp. 24.08.
kaoma, tp. 27.08.
alicja_82 tp. 27.08.
taka1, tp. 30.08
angelina2015 ......

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowe-2015-cz-4-t597970,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 5)

Ja teraz tez będę brala jedna torbe.
Mój w 27/28tyg wazyl ok.1085 gram :) Ciekawe ile teraz przybral bo od ostatniej wizyty nic nie przytylam ,a On rosnie :)

Ja miałam jedną torbę i teraz też tak zrobię. Ale ja leżałam 2 tyg przed porodem na patologii i tam pełno klamotów miałam ale po porodzie mąż zabrał te rzeczy z patologii i zostały mi tylko te co przygotowałam na po porodzie.

Mnie jutro czeka jednodniowy wypad do Warszawy...kilka godzin siedzenia w samochodzie. Ciekawe jak to przeżyjemy:)

Ja pierwsze dziecie rodzilam wprawdzie na Klinicznej ale swietnie sie sprawdzily 2 torby takie do fitnesu, po porodzie jedna z nich maz zabral. A powiedzcie czesto wam brzuch twardnieje ? Bo mi tak i zaczyna mnie to stresowac. Dzis dopiero ponad godzine po 2 nospach mi przeszlo...

Mój synek w 27tc ważył 732g, a teraz w 31tc waży ok 1615g

Mi jeszcze lekarka kazała brać magnez i doraźnie przy stawianiu macicy no spe i oszczędny tryb życia bo nie dość ze mały jest bardzo nisko ułożony to jeszcze szyjka skrócił się z 4 do 3 cm

Witam Was dziewczyny :)

Ja właśnie się zabieram za pakowanie torby i nie wiem czy wybrać opcję walizka na kółkach (mała) czy dwie torby.... Ale torbę jak coś to będę musiała nosić, więc chyba lepiej walizka na kółkach... Cięzka sprawa ;)

Mój synek w 27tc ważył 1.3kg więc nie ma dużej różnicy ;) I teraz w 35tc waży ok 2.6kg :)

Ja na plecach nie mogę wogóle spać, bo mi się słabo robi. Śpię na lewym boku i jestem dość wysoko ułożona. Wtedy nie męczą mnie duszności, ale za to cały bok mam zdrętwiały i obolały.

Ja spodni dresowych nie znalazłam fajnych, ale kupiłam legginsy z hm i jestem bardzo zadowolona. Kupiłam je ok 20tc i do teraz noszę je praktycznie na okrągło.

ja tez mam takie dusznosci, mi czasami pomaga lezenie na boku. przynajmniej mam wrazenie ze lagodzi ono tego typu dolegliwosci. dziewczyny a czy bierzecie nospe ? i mam jeszcze pytanie a propos spodni takich dresowych ... moze ktoras z Was znalazla gdzies takie godne polecenia?

Mysz- ja mialam 2 mniejsze torby. Jak pojechalismy do szpitala to z bagaznika wyjelismy tylko jedna, ta z moimi rzeczami i taki zestaw dla noworotka( body, pajac, skarpetki, rozek), a jak juz urodzilam to maż zabral moje ciuchy i przyniósł druga torbe z wszytskimi rzeczami dla dziecka.

Ja tez jestem dzis po wizycie, dziecko nadal jest bardzo duze-klops jak okreslil lekarz ( 27tc-waga 1350 gr), w tym miesiacu przytylam tylko 1 kg i pilnowalam sie ze slodyczami a mimo to dziecko szybko rosnie. Dziecko ułozone jeszcze nózkami w dół. Bardzo sie boje 2 porodu, i tej wielkosci dziecka.
A wasze dzieci ile orientacyjnie wazyly w 27 tc??

Imie wybrane- Aurelka

Niestety z racji tego, że z Maćkiem musieliśmy w szpitalu spędzić 2 tyg.to byłam parę razy przenoszona z sali do sali. Wtedy jedna torba na kółkach świetnie zdała egzamin. Wtedy byłam w wojewódzkim.
Mąż dowoził i wywoził rzeczy w reklamówce ;)
Ciekawe co internista poradzi ciężarnej na duszności... Ja też je mam, zwłaszcza w nocy.

Ja na Zaspie miałam jedną torbę taką jak na trening, tak jak piszesz :) W zupełności mi wystarczyła, w razie czego zawsze ktoś może Ci coś dowieźć.
Ja dziś byłam na wizycie , wszystko ok, w przyszłym tygodniu planuję wybrać się na glukozę i morfologię. Powiedziałam gin o tych dusznościach i oddechu to powiedziała, że jak będą się powtarzać to do internisty. Po wizycie spotkałam się z koleżankami na kawę , wszystkie w ciąży także tematycznie było :) zaraz zmykam do przedszkola po córcię . Miłego popołudnia!

Ja wizyte mam za tydzień,juz nie mogę się doczekać :) Mi termin porodu wg usg zawsze wychodzi później niż planowo wg OM :)

Ja pakowałam się do pierwszego porodu w jedna torbe, wygodniej mi było mieć jedna duza niż dwie mniejsze,jak pielęgniarki czego szukaly tez było im lepiej. A tez zależy od zmiany bo niektóre babeczki miały np. walizke i torbe i już to poloznym i pielegniarka nie pasowalo :)

Pytanie do dziewczyn, które już przechodziły pakowanie do szpitala. Co będzie lepsze: jedna duża torba dla mamy i malucha czy dwie mniejsze. I jakiej wielkości? Jak sportowa, taka na treningi, czy lepiej taka wieksza jak walizka bagażowa? Chodzi mi głównie o to, czy personel szpitala nie przyczepi się co do wielkości. Dodam, że chcę rodzić na Zaspie, jeśli to ma znaczenie.

Ja jestem juz po dzisiejszej wizycie u gin (31tc4d). Młody bardzo podgonil przez miesiąc bo aż 900g i teraz waży 1615g. Z pozostałymi wymiarami tez podgonil i z usg teoretycznie termin przesunął się na 15.07
Ja obstawiam 13.07 a mąż 10.07 - zobaczymy kiedy Maluszek zechce się przywitać :-)
Mały jest ustawiony głową w dół i to tak mocno wciska się w kanał ze na usg widać jedynie usta z całej twarzy. To też dodatkowo tłumaczy mój ból podbrzusza.
Niestety mały ma UKM prawej nerki poszerzone o 8mm, i konieczność kontroli po porodzie, a w najgorszym przypadku kontrola u nefrologa. Tak czy inaczej nie jest to nic strasznego :-)

W akpolu są łóżeczka,w smyku też widziałam.

w końcu się zalogowałam, byłam w poniedziałek na kontroli niestety supeł na pępowinie na pewno jest malutka waży 1180 teraz czekam ponownie na echo serca.ja zadyszki mam straszne czasem całkowity brak tchu rozmawiałam z lekrazem na ten temat i podobnie moja mała jest dosyć wysoko położona główka jest już w dół.
Nyzosia pojechałam na szadółki do triumph ale jeszcze tylu ludzi nie widziałam dziś jak będe odbierała młodą z przedszkola to podjadę normalnie miałam wrażenie że ocieram się o innych nie wiem czy były mega promocje ale ludzie nie dali przejść spokojnie. Ale byłam w Alfie i tak kupiłam z Laroche kosmetyki dla młodej balsam i płyn do mycia takie coś jak oliatum były - 30 procent więc fajna cena .A wczoraj pełna zapału pojechałam do Ikea chciałam kupić szafę , to mąz jak wróci z szkolenia to mi złoży i co brak nie mogłam uwierzyć , że nie mają na stanie ale byłam wsciekła bo akurat to miała być do garderoby i tam chciałam małej rzeczy już składować i teraz nie mam pomysłu a mąż potem znowu jedzie i nie bedzie miał mi kto tego złożyć mam cichą nadzieję , że dowiozą szybko. wózek wybrałam ale też nie mam jakoś zapału do sklepu iść za szybko się mecze śmieje się ze ta ciąże najgorzej przechodzę ale teraz to też inne lata człowiek ma i do tego jeszcze dwójkę starszych.mam do was jeszcze jedno pytanie czy wiecie gdzie oprócz mama i ja i ikea stacjonarnie kupię łożeczko?

Ja tez staram sie jest regularnie i nie podjadac ,unikac slodyczy itd chociaz to trudne :) narazie mam 7kg na plusie mam nadzieje ,zenie dobije do 18 tak jak w pierwszej :P

alicja_82 mam taki płytki oddech i duszności już od połowy ciąży;/ Rozmawiałam o tym z moją lekarką i niestety takie uroki akurat tej ciąży, bo w poprzedniej tego nie miałam. Wczoraj byłam na wizycie i okazało się, że moje dziecko jest bardzo wysoko ułożone, więc to dodatkowo potęguje ten brak powietrza w płucach. Na szczęście leży główką w dół i mam nadzieję, że tak zostanie.

Jasne, że nie zaszkodzi , a pewnie pomoże w utrzymaniu niskiej wagi. Ja od początku ciąży do teraz przytyłam 7 kg i myślę, ze bez diety cukrzycowej ie byłoby więcej. Dieta jest prosta

Faktycznie dziwne to mierzenie cukru po śniadaniu. U nas taki numer nie przejdzie. Wskaznik na czczo jest bardzo wazny. Tak nawet wykrywa sie cukrzyce u nieciezarnych. Ale co kraj to obyczaj.
Ja bylam dzisiaj u diabetologa i nie mam cukrzycy. Bardzo to dziwne ald w sumie dobrze. Mam sobie cukier zmierzyć od czasu do czasu i trzymac diete tak wszelki wypadek. Co mi z reszta nie zaszkodzi;)

Ja mam szary i bialy top i nic nie smierdzi . Jak wypierzesz pewnie przejdzie tyle to lezalo w worku a tez ma troche sztusznego materialu to sie zdarza :). Ja mam kolatania serca coraz czesciej . Ogolnie mam tachykardie to w ciazy pewnie jeszcze sie nasila. Brzuch coraz wiekszy mam wieczorami wrazenie jakby skora miala mi zaraz peknac ,z Kuba tylam cala teraz tylko brzuch moze dlatego .

Najwyraźniej ma sens badanie glukozy po śniadaniu, skoro tak robią. inne procedury a efekt jest ten sam, z reszta na polskich stronach tez piszą ze bycie na czczo nie jest wymagane. Najważniejsze żeby śniadanie było lekkie, bezcukrowe i beztluszczowe, tak powiedziała mi lekarka a ta zapewne wie co mówi.
Alicja ja często miewam takie stany jak ty czyli duszności i płytki oddech. W pierwszej ciąży miałam i teraz tez. U mnie jest to na tle alergicznym, oraz wynika z tego ze dziecko jest głowa u góry i uciska mocno na narządy. A teraz jak ciagle jest bardzo ciepło to duszności mam nawet w nocy.

Inne tematy z forum

fizjoterapeuta OWI Gdynia M.Morawski (6 odpowiedzi)

hej. czy ktoś uczęszczał z dzieckiem do tego pana? Jakie wrażenia?

Czy jazda konna jest bezpieczna dla dzieci? Proszę o poradę... (10 odpowiedzi)

Dzieciaki namawiają i zmuszają do wykupienia lekcji ale ja mam obawy - że to niebezpieczne, że...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (10 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...