Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *11*

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-8-t220530,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-9-t221819,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-10-t225144,1,16.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN / KUBUŚ :) / Szpital Wojewódzki
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. kasiorek555 - 7 lipiec SYN/ Gdynia Redłowo
6. lisiusowa - 8 lipiec SYNEK / Jaś / Szpital Wojewódzki
7. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
8. she_gd - 10 lipiec
9. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
10. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA / ROKSANA / Gdynia Redłowo
11. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
12. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA
13 bruxa - 20 lipiec SYN
14 aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
15. hania_m - 20 lipiec SYN
16. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELIA / Szpital w Pucku lub Wejherowie
17. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
18. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA, TOSIA, Szpital Wojewódzki Elbląg
19. magda84 - 27 lipiec SYN
20. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
21. Tesula - 2 sierpień
22. agusp - 3 sierpień SYN Borys/Swissmed
23. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
24. wercia83 - 5 sierpień SYN
25. Kejt - 5 sierpień
26. kasisyn - 5 sierpień
27. a_guniek - 10 sierpień
28. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
29. Kasia 0606 - 12 sierpień
30. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
31. gosia_dim_ - 14 sierpień
32. milka0928 - 14 sierpień
33. Umchi - 16 sierpień SYN
34. mamasyna - 17 sierpień
35. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
36. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA/ Kliniczna
37. Tamara - 26 sierpień
38. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
39. MissMarple - 27 sierpień
40. Maua_mama - 28 sierpnia SYN / Szpital w Wejherowie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *11*

aguseek, w spaniu na lewym boku chodiz o to (że posłuże się cytatem) "Leżenie na lewym boku dla kobiet w ciąży jest najbardziej optymalnym rozwiązaniem. Dzięki temu można zapobiec przynajmniej jednej z przyczyn choroby żylnej, która w pierwszej fazie powoduje: uczucie ciężaru kończyn odczuwalne szczególnie wieczorem, niekiedy kurcze łydek, słabość nóg a nawet problemy z chodzeniem. Znacznie gorsze są powikłania, którymi mogą być: zakrzepica żył powierzchownych oraz bardziej niebezpieczna zakrzepica żył głębokich. Zakrzepica żył głębokich w ciąży niesie duże ryzyko dla zatorowości płucnej."
ja już brałam w ciąży zastrzki przeciwzakrzepowe, miewam duszności i bóle w klatce piersiowej.
no i takei leżenie ułatwia przepływ krwi do łożyska i lepszą pracę nerek.

My wczoraj po wizycie, Sara jest na 100% Sara 24 tc i 763 gram
Tylko szyjka mi sie skraca i dosc twardy brzuch, ma wiecej odpoczywac, ale kurcze wydaje mi sie ze sie nie przemeczam. Wiecej odpoczywac to chyba bedzie lezec plackim i koniec...

jak można spać ciągle na jednej stronie? ja np. lubię spać po prawej ale w nocy się ciągle kręcę.....dziwny nakaz:/

witam wszystkie mamuski:) troszke nas nie bylo bo niestety mamcia mi chorowała... dwa dni wozilam ja i siedzialam przy niej na klinicznej...juz jest zdecydowanie spokojniej. Jedno Wam powiem po tych wizytach.... jestem bardzo ale to bardzo mile zaskoczona tym szpitalem:) Super izba przyjęć...przynajmniej ta zmiana na ktora trafialysmy...lekarze przemili...kurde zastanawiam się czy nie zminic zdania co do porodu i rodzic wlasnie tam:)

mi też lekarz powiedział, że mam spać na lewym boku.

pieluszek wielorazowych nie będą uzywać, mimo że idea eko jest mi bliska. przede wszystkim, dzieciaczki mają to do siebie, ze nie tylko w pieluchę trafiają :) w tej sytuacji wkład do pieluszki wielorazwej na niewiele się zdaje.
istnieją też ekologiczne pieluszki jednorazowe. niestety nie znam nikogo, kto ich używa, może któraś z Was? cenowo wydaje mi się, ze kosztują tyle samo co pampersy w supermarketach (?)
tu link do nich http://www.krainapieluszek.pl/index.php?route=product/category&path=57
ogólnie na tej stronie znajdziecie wiele rodzajów pieluszek i opisów :)

kulka07, to się z nimi wozisz... Ja przerabiałam akcję z Gdańską Fabryką Okien, montaż okien i żaluzji...
Jeśli chodzi o spanie na "lepszym" boku to zawsze wiedziałam że w ciąży na LEWYM. Znalazłam m.in. taką stronkę http://naszedziecko.net.pl/w-ciazy/51-dlaczego-w-ciazy-warto-spac-na-lewym-boku.html

ja osobiście mam zamiar używać jednorazowych, podobno mało ekologicznych pieluch pampers ale chwała im właśnie za to że nie trzeba prać :) podejrzewam że prania będzie tyle że i tam będę go miała dosyć :) ja również nie rozumiem idee pieluch wielokrotnego użytku i szczerze mówiąc nie mam zamiaru :)

wiem że używa ich Reni Jusis która często w tv o tym mówiła ale mnie nie przekonała......zresztą jej pomysły też są dziwne np. mówiła że dodaje mleko z piersi do wody do kąpieli dla dziecka, dla mnie to za wiele .....

kulka, ale masz przeboje z tymi meblami - ja mialam podobna sprawe z komfortem. zamawialam dywan przez internet, z oplaconym kurierem, i dywan po wielkich bolach przyszedl...po 2 tygodniach (gdzie w sklepie online bylo napisane 48h od momentu zaksiegowania przelewu). po tygodniu zaczelam dzwonic i ciagle slyszalam, ze bedzie za 2 dni... i ciagle cos bylo, a to ze jeszcze nie ma, a to ze kolega zapomnial zamowic kuriera etc!!! bylam w szoku, bo przeciez komfort to powazna i duza firma. az w koncu napisalam skarge, oficjalna, zostala chyba przeczytana przez wszystkie "duze misie" i dywan nagle sie pojawil, razem ze zwrotem kosztow kuriera... czasem trzeba postraszyc skarga, chociazby dla dobra innych potencjalnych klientow :) byla to moja pierwsza skarga jaka napisalam, ale widze, ze poskutkowala wiec jesli raz jeszcze trafie na trefnego sprzedawce, to z pewnoscia napisze, wlasnie dla innych, zeby inni nie mieli pod gorke...

Ja bym chciała takie długie do ziemi, krótsze nie problem znaleźć :)

Czy ktoś się w końcu na Morenę dodzwonił?

nie no. u nas wątek szafki ciąg dalszy. jak powiedzieliśmy, że chcemy zwrot kasy, pani powiedziała, ze oddzowni. od tamtej pory nie oddzwania ani nie odbiera tel od nas..

Marteczka, w moich spodniach z decathlonu się kolana nie rozciągnęły. ale skłamałam co do długości, bo to nie 3/4 tylko takie za kolano. chyba, że to jest 3/4 :P

znowu za oknem szaro, eh.

monika, raczej nie bedziesz miala powodow do zmartwien, w ciazy, szczegolnie juz od II trymestru, nie zaleca sie lezenia na plechach lub na lewym boku bo macica z dzieckiem uciskaja na tetnice doprowadzajaca krew do macicy i lozyska. stad zalecenie spania i lezenia glownie na prawym boku. stad zapewne bradykardia u twojego maluszka - wiadomo, w trakcie usg, szczegolnie polowkowego, bardzo dlugo lezy sie na plecach i ten ucisk na tetnice daje o sobie znac. unikaj tej pozycji i lez/spij na prawym boku. mam nadzieje, ze echo to potwierdzi :)

my najprawdopodobniej kupimy drugie lozeczko juz po porodzie, bo planujemy, zeby Ola spala u nas w pokoju (salonie), w kolysce, zeby w nocy nie budzila brata (ktory i tak kiepsko sypia). w ciagu dnia kolyska bedzie wedrowac do pokoju dzieciecego, zeby Filip nie przeszkadzal w spaniu Oli, on i tak zwykle bawi sie w salonie :) tylko w lipcu bede musiala ostro przeszukac allegro, w celu uchwycenia okazji. wymarzyla mi sie kolyska fisher price, z serii zen (pasuje i do mebli w salonie i pokoju dzieciecym), takie wiklinowe czy tradycyjne a'la żłóbek mi sie raczej nie podobaja i sa chyba mało bezpieczne w przypadku drugiego, wspinajacego sie dziecka. choc i tak zamierzam w salonie i pokoju dzieciecym zamontowac haczyki, do ktorego bedzie "zakotwiczona" kolyska, zeby sie nie przewrocila pod ciezarem wiszacego na niej synka ;) minus taki, ze te kolyski sa meeeega drogie, wiec zamierzam upolowac uzywana, za conajmniej polowe ceny a pozniej, po 3 mcach ja odsprzedac dalej i zakupic juz docelowe lozeczko z voxu :) taki mam przynajmniej plan :)

Ania a co z kołyską? sprzedałaś?
Jeżeli nie to może masz zamiar? ;)

dziewczyny, nie chce nikt z was kupić x lander x3-komplet?
Doadam do tego moskitierę i spiworek, + sporo ciuszków H&M i next'a.
zapraszam mamuśki!

Cześć Dziewczyny!!

Bardzo dlugo mnie nie bylo na forum, bo nie mialam Internetu, ale nadrobilam troche zaleglosci (przyznam ze sporo piszecie i szybko!!)
Pisalyscie o echu serca w Invikcie. Ja mam 7 kwietnia na 11 to badanie, bo ostatnio na usg moj ginekolog powiedzial, ze Amelce razy serduszko zwolnilo. Na opisie usg napisal: trzykrotna barykardia i zalecenia echa serca. tez ide do doktora Chojnickiego. Boje sie co bedzie z małą.
Pociesza mnie to, ze pozniej jak polozylam sie na prawym boku (na usg) to moj lekarz stwierdzil, ze juz jest ok. Ale PRO FORMA mam zrobic badanie. A wasze maleństwa jak się mają? Dlaczego robicie echo?
Życzę wam, żeby wszystko było w porządku,żeby serduszka zdrowo się rozwijały, sama też modlę się o swoją dzidzię, żeby serduszko pukało dobrze. Trzymam kciuki i pozdrawiam!

Oooo nie, żadnego prania i suszenia pieluch ;-) Ja mam 20 czy 25 pieluch tetrowych i miałam dosyć prawie codziennego prania ich i ubranek po ulaniach i kupkach. Jednorazówki są najepsze. Gorzej że są nieekologiczne.

nie za bardzo kumam idee wielorazowych pieluszek..
to są takie że wymienia się w nich "wkłady", czy takie że się pierze?

Muszczek bedziesz w decathlonie po spodnie? jak coś kupisz, to daj znać, też się wybiorę:)też by mi się przydały. jestem wysoka i nienawidzę dresów;) w tych z decathlona wypychają się kolana?

dziewczyny chcialam was zapytac o pieluszki wielorazowego użytku, co o nich myslicie i czy może znacie/slyszalyscie , ktorej firmy warto zakupic, a moze nastawiacie sie tylko i wylącznie na jednorazowe pampersy? mi sie spodobaly bardzo jak pani na targach Brzuszek i maluszek pokazywala i generalnie najpierw trzeba troche na raz wydać ale jest to bardziej ekonomiczne dla kieszeni w ciagu całego czasu uzywania.

kulka07 współczuję ale bym się też mega wkurzyła:/ co za brak profesjonalizmu, zapłaciliście na szafkę więc już mają klienta w d.... co za porażka:/

dziewczyny, nigdy ale to nigdy nie zamawiajcie żadnych mebli z MADAMEBEL z Hallera w Gdańsku! Bardzo nieprofesjonalna firma traktująca klienta jak debila! w piątek mieli nam przyjechać zamontowac szafkę. w piątek zadzwonili i powiedzieli, że w poniedziałek. w poniedziałek godzinę przed wyznaczonym przyjazdem zadzwonili i powiedzieli, że dziś o 17:00. dziś o 17:30 mąż zadzwonił z pytaniem, gdzie są, a pani na to: nie przyjedziemy jednak dziś. kpina! od 30 min czekamy na kolejny tel od nich, żeby powiedzieli, kiedy mogą łąskawie przyjechać. mąż specjalnie zrezygnował z wyjazdu służbowego - już drugi dzień z rzędu. pani ze sklepu nie oddzwania do nas i ciągle się tłumaczy szefową. mała szafeczka kosztowała 500 pln, a obsługa jest żenująca.

Inne tematy z forum

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...

Czy naprawdę? (19 odpowiedzi)

od lutego wchodzą te zmiany w prawie jazdy?? kurdee kto coś wie konkretnego, bo dzowniłam do...

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...