Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *12*

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-8-t220530,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-9-t221819,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-10-t225144,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-11-t227447,1,130.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN / KUBUŚ :) / Szpital Wojewódzki
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. ciezarowska- 5 lipiec CÓRA / Alicja / Szpital Zaspa
6. kasiorek555 - 7 lipiec SYN / Gdynia Redłowo
7. lisiusowa - 8 lipiec SYNEK / Jaś / Szpital Wojewódzki
8. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
9. she_gd - 10 lipiec
10. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
11. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA / ROKSANA / Gdynia Redłowo
12. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
13. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA
14 bruxa - 20 lipiec SYN
15 aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
16. hania_m - 20 lipiec SYN
17. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELIA / Szpital w Pucku lub Wejherowie
18. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
19. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA / TOSIA / Szpital Wojewódzki Elbląg
20. dadżi - 24 lipiec , CÓRKA / Zuzanna / Szpital Wojewódzki?
21. magda84 - 27 lipiec SYN
22. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
23. Tesula - 2 sierpień
24. agusp - 3 sierpień SYN Borys / Swissmed
25. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
26. wercia83 - 5 sierpień SYN Michał / Szpital na Zaspie
27. Kejt - 5 sierpień CÓRKA
28. kasisyn - 5 sierpień
29. a_guniek - 10 sierpień
30. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
31. Kasia 0606 - 12 sierpień
32. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
33. gosia_dim_ - 14 sierpień CÓRKA (?) Zofia
34. milka0928 - 14 sierpień CÓRKA (?) Laura / Szpital w Wejherowie
35. Umchi - 16 sierpień SYN
36. mamasyna - 17 sierpień
37. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
38. kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
39. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
40. Tamara - 26 sierpień
41. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
42. MissMarple - 27 sierpień
43. Maua_mama - 28 sierpnia SYN / Szpital w Wejherowie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *12*

witam wszystkie mamusie:)
* o krwi pępowinowej czytalam, uważam to za dobre zabezpieczenie w razie czego, no ale jak juz pisałyscie koszta tego są ogromne, gdyby było mnie stac na to to pewnie bym sie zdecydowała.

dzisiaj wyjezdzam na majowke odpocząc w Bory Tucholskie, takze zycze udanych majówek wszystkim:) i uważajcie na siebie :)

A ile w ogóle kosztuje takie przechowywanie? Z ciekawości.

ja zarówno teraz jak i przy Tymku pobieram i przechowuje krew pępowinową. Moja pediatra (przyjaciel rodziny) nie raz z krwi pępowinowej korzystała w swojej karierze. :)

Witam z rana,

pewnie gdybym miała kasę to bym zostawiła krew. Ale nie mam, więc nie zachowam. Może i sprzedaż może i marketing ale jednak sens widać.

odnoszę wrażenie, że przechowywanie krwi pępowinowej jest wyciąganiem kasy od rodziców, którzy są w stanie dla dziecka zrobić wszystko. widze, ze i wy macie pdobne zdanie. w naszej SR była dość niekompetentna przedstawicielka z Polskiego Banku, która twierdziła, że daje nam wykaz 80 jednostek chorobowych, do których można użyć krwi. w rzeczywistości był to wykaz 80 użyć tej krwi (na całym świecie), a jendostki chorobowe się powtarzały.
dostrzegam przede wszystkim wielki marketing w przechowywaniu krwi. zważywszy na fakt, ze w polsce bank działa dopiero 9 lat i użyli krwi kilka razy.

Marta ja też nie wchodzę ale jutro mnie to nie ominie... mam wizytę :)

My też nie pobieraliśmy krwi- dla mnie to ściema i wielkie naciąganie, ale oczywiście niech każdy robi jak uważa :)

Ja na wagę nie wchodzę- ze strachu przed tym co zobaczę :) :) :)

tesula, dzięki, dopiero teraz sobie przypomniałam, że on był w dwóch wersjach! Super, to kupujemy Jedo, bo zdecydowanie bardziej mi się podobał :)

My na pewno nie będziemy pobierać krwi.

kulka, my nie pobralismy krwi pepowinowej. z wielu wzgledow. ale to sprawa indywidualna. poczytaj rozne artykuly, nie tylko te na stronie banku i zdecydujcie sami :)

Witajcie,
a ja byłam dzisiaj na odciążeniu glukozą 75g.I wyszło suuupppeerr!!!
Przed podaniem glukozy 90 po dwóch godzinach 88.Więc nie mam się czym martwić.
Jeśli chodzi o wagę to przytyłam przez ostatni miesiąc 2kg czyli ogólnie od początku 8kg - niestety!!!
Najbliższą wizytę u gina mam 06.05.Ciekawe ile mała waży?I czy leży już główką na dół? Już nie mogę doczekać się kolejnego usg.
Co do wyprawki do szpitala to ja pewnie spakuje się dopiero na początku czerwca,a jeśli chodzi o pranie i prasowanie ubranek to pewnie zabiorę się za to gdzieś w połowie albo pod koniec maja.

w mojej bliskiej rodzinie było chore na białaczkę dziecko. na szczęście mieli dawcę do rodzinnego przeszczepu, ale wiem, że była z nimi dziewczynka, której mama urodziła w czasie jej choroby. pobrali krew pępowinową, a jak była potrzebna, to okazało się, że komórek macierzystych nie było dość, żeby zrobić przeszczep, musieli dawcy szukać na zewnątrz...
z tą krwią pepowinową to chyba bardziej uspokajanie rodziców. z drugiej strony.... nie dopuszczam myśli, że moje dziecko zachoruje i będzie potrzebowało przeszczepu. nie będę przechowywać krwii, bo to dla mnie jak czekanie, kiedy będzie potrzebna. nie będzie:) i koniec.

Ale Jedo też się ładnie buja (przyajmniej nasz, mamy wersję na pasach)

kupiłam okazyjnie:))

No ja też sobie nie wyobrażam po porodzie kompletować wszystko - chyba nie bardzo będziemy mieć wtedy czas? Zresztą wole mieć też wcześniej przygotowane.

Właśnie wróciłam z laserowego zabezpieczania siatkówki, faktycznie nie było tak strasznie jak się obawiałam, tyle tylko, że dowiedziałam się, że w drugim oku też jest rozwarstwiona i za tydzień powtórka z rozrywki :/ No ale jak trzeba to trzeba.

Byliśmy też w Akpolu przed chwilą porównać Jedo Bartatinę i Roana i nadal nie wiem :( Jedo ma okienko w budce, budka się składa znacznie ciszej i ma znacznie lepiej regulowaną rączkę, ale trochę mi się nie podoba obicie tej rączki. I podstawowy minus: jest taki sztywny, a Roan się super bujał, można w miejscu kołysać dziecko. I nadal nie wiem... Bo to wg mnie największa zaleta Roana była, ale ta rączka i budka... w Roanie strasznie hałasuje.

Mnie się marzy mieć już naszą pociechę na rączkach. Tak chciałabym być już po wszystkim. A tu zostały 2 m-ce :(
Samego porodu jakoś się nie obawiam, ale na samą myśl szycia i szwów, to mną telepocze ;/
Dziwne to być może, ale cóż takie podejście się u mnie wyrobiło ;)
Piszecie o tych majówkach, a my z mężem nie mamy żadnych planów, poza jednodniowym pobytem na działce. Może coś w praniu się zrodzi ;)

ej tam porodu nie ma sie co bać, choc jest to nieco gorszy ból niż ból zęba jednak :)

powodzenia dziewczyny, kurcze a nie tak dawno ja rodzilam :)

Ciężarowaka, z tym balknem to świetny pomysł. Słoneczko zawsze dobrze robi na gorszy humor :)

Kulka, jedz na zdowie jak i my jemy :P Co do krwi pępowinowej to szczerze mówiąc nie jestem jeszcze obczytana w tym temacie. Wiem tylko, że przechowywanie jej jest straaaasznie drogie dlatego nawet nie mam się nad czym zastanawiać. Jedak gdybym miała mozliwości finansowe i w razie czego dodatkową szansę dla dziecka to pewnie bym skorzystała. Chociaż napisałaś że to kontrowersyjne, czyli jest chyba coś o czym nie wiem :P

kasiorek, mi zostały 2,5 ale tak jak Ty czuje, że rozdwoje się pod już koniec czerwca. Także ja mam zaplanowane aby do czerwca mieć wszystko gotowe.

My na majówkę ruszamy w sobotę rano, już nie mogę się doczekać :))))

A no i jutro mam wizytę z USG. Ostatnio USG miałam 3 marca i ciekawa jestem jak Młoda urosła. Trzymajcie jutro kciuki ;D

Tesula, ja bym się bała zostawić wszystko na po porodzie. Nie chciałabym też oddawać komuś tej radości z przygotowań, kupowania, układania itd. A wózek też będziemy mieć wcześniej, tak na początku czerwca :)

Hej Mamuśki - witam poświątecznie

u mnie po świętach 1,5 kg na plusie, czyli razem już 13,5 potem się będę martwić jak to zrzucić...

Mnie przez święta za to wszystkie ciotki podnosiły na duchu, że poród to nie gorszy ból niż ból zęba i one rodziły max 30 minut....

Mamy pierwszą rzecz dla malucha - kupiliśmy wózek Jedo Bartatina Classic, stoi sobie już w garażu, oczywiście nic nie mówię mojej mamie bo mi zrobi awanturę, ona uważa, że nie powinnam nic kupować, co najwyżej zrobić listę co i w jakim sklepie i jak ja urodzę to mąż ma jechać i kupić - jak dla mnie ciekawe podejście, no ale jak ona ostatnio rodziła to na porodówkę nic własnego nie wolno było wnieść...

Idę od 9 maja na szkołę rodzenia do Ego-Vita w Rumii.

Idę gotować obiad i pakować się na majówkę:)) Jutro wyjeżdżamy na grilllla!!!!

Pozdrawiam w ten piękny dzionek

no mi zostały 2 miesiące więc wcale nie tak dużo a wole mieć wcześniej poprane wszystko najwyżej potem jeszcze raz przepiore.
Ja i tak mam mega przeczucie że urodze w polowie czerwca niewiem skąd mi się to wzielo ale tak czuje będe teraz u lekarza 16 maja to zobaczymy co i jak.

A wiadomo zawsze może się zdarzyć wcześniejszy porod i co ja wtedy zrobie? A nie lubie zdawac się na innych taka zosia samosia ze mnie :-) Dzisiaj konczymy pokoik bąbelka :-)

weszłam na forum, przeczytałam, co zjadłyście, wrociłam do kuchni, zrobiłam i zjadłam oczywiście 2 kanapki z nutella :)

i do mnie dotarła koniecznośc przyjmowania żelaza.
mała ułożona główkowo, tak śmiesznie wystaje - wczoraj ją głaskalismy po pleckach i dupce, niesamowicie wyraźnie było czuc :)

dziewczyny, nie chcę znowu włożyc kija w mrowisko, ale chciałam się Was zapytac, co sądzicie o przechowywaniu krwi pępowinowej? czy te z Was, które mają juz starsze dzieci, korzystają z tego ? trudny to dla mnie temat, wciąż kontrowersyjny i jakby nie patrzec: bardzo drogi.

Markowa- dzięki za wsparcie ;)
Wezmę Twoją radę do siebie, idę na balkon posiedzieć. Zaczerpnąć powietrza ii... posłuchać jak visa vi mojego bloku robotnicy klną na siebie. Oni to dopiero mają stresa dziś .
Pozdrawiam.

Inne tematy z forum

Jaki wozek wybrac? (79 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

Pomysł na wieczór panieński ? (17 odpowiedzi)

Przyjaciółka poprosiła mnie żebym została świadkową na jej ślubie. Zgodziłam się i wiąże się z...