Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *14*

No to nadpisuję bo mi się długo otwiera:)
Trochę zaktualizowałam ale jakbym o kimś zapomniała to przepraszam.

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-8-t220530,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-9-t221819,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-10-t225144,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-11-t227447,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-12-t232368,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-13-t235896,1,160.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN / KUBUŚ :) / Szpital Wojewódzki
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. ciezarowska- 5 lipiec CÓRA / Alicja / Szpital Zaspa
6. kasiorek555 - 7 lipiec SYN / Gdynia Redłowo
7. lisiusowa - 8 lipiec SYNEK / Jaś / Szpital Wojewódzki
8. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
9. she_gd - 10 lipiec
10. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
11. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA / ROKSANA / Gdynia Redłowo
12. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
13. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA Natalka
14 bruxa - 20 lipiec SYN
15 aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
16. hania_m - 20 lipiec SYN
17. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELIA / Szpital w Pucku lub Wejherowie
18. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
19. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA / TOSIA / Szpital Wojewódzki Elbląg
20. dadżi - 24 lipiec , CÓRKA / Zuzanna / Szpital Wojewódzki?
21. magda84 - 27 lipiec SYN / Natan
22. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
23. Tesula - 2 sierpień
24. agusp - 3 sierpień SYN Borys / Swissmed
25. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
26. wercia83 - 5 sierpień SYN Michał / Szpital na Zaspie
27. Kejt - 5 sierpień CÓRKA
28. kasisyn - 5 sierpień
29. a_guniek - 10 sierpień
30. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
31. Kasia 0606 - 12 sierpień
32. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
33. gosia_dim_ - 14 sierpień CÓRKA (?) Zofia
34. milka0928 - 14 sierpień CÓRKA (?) Laura / Szpital w Wejherowie
35. Umchi - 16 sierpień SYN
36. mamasyna - 17 sierpień
37. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
38. kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
39. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
40. Tamara - 26 sierpień
41. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
42. MissMarple - 27 sierpień CÓRKA Helenka / Kliniczna
43. Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *14*

Ja u siebie też zauważyłam włoski na brzuszku i mam brązową kreskę a zanim się pojawiła to wokół pępka uwidocznił się brązowawy okrąg, aż mój mąż się wystraszył że mam siniaka :-) ale szybko go uspokoiłam ze to normalne

Co do seksu to wiem na pewno że są żele na których piszą o zakazie stosowania w ciąży!!! więc czytajcie uważnie U nas w przeciwieństwie do czasu sprzed ciąży żele nie są potrzebne
Na początku też mieliśmy zakaz ze względu na krwawienia która miałam, a gdy wszystko wróciło do normy to trochę byliśmy przestraszeni wcześniejszą sytuacją i rzeczywiście częstotliwość spadła. Teraz jest ok choć mój mąż przyznaje że jemu wraz ze wzrostem brzuszka jest "dziwnie" w sensie że tam w środku jest dzidzia ale i z tym sobie radzimy :-)))))

Wszystkie zmartwione Mamusie głowy do góry :-))) !!!

Jeśli chodzi o ruchy to raczej należę do tych które odczuwają ich sporo ale niedawno miałam takie 2-3 dni podczas których małą czułam praktycznie tylko rano i też się wystraszyłam, żaliłam mężowi, rozmawiałam o tym z brzuszkiem ale wygląda na to że mała jakoś dziwnie była ułożona bo jak się mocno skupiłam to jakby czułam ją na swoich wnętrznościach a ledwie na brzuchu i wszystko wróciło do normy, bo znowu skacze jak szalona :-)

Kosmetycznych rzeczy brakuje mi i dla mnie i dla dzidzi, wózek w drodze, łóżeczko, materac, pościel, pieluszki itp jeszcze nie kupione ale w większości mam upatrzone i pomału będę zamawiać i kupować. Do pokoiku brakuje lampy i zasłonek.

Niestety nie mamy wpływu na ułożenie naszych dzieciaczków dlatego ja cierpliwie czekam i liczę że mała na czas się odpowiednio ułoży :-)

Jak dodać zdjęcie do mojego posta?
Chwaliłyście się w poprzednim wątku swoimi brzuszkami, a ja nie umiem fotki wstawić :(

A czy Wam też pojawia się więcej włosków na brzuchu niż przed ciążą było?? Bo u mnie tak jest i są takie jasne, cieńkie i delikatne...

jeśli chodzi o współżycie, to u nas było normalnie i z częstotliwością jak przed ciążą, ale gdy wylądowałam w szpitalu, to na wypisie znalazł się zakaz współżycia. Wtedy było zero seksu nagle... A potem u mojego ginekologa na wizycie okazało się, że wszystko jest już ok, szyjka się nie skraca, wszystko mocno zamknięte i powiedział, że zakaz współżycia to przesada. Jedynie aby wybierać pozycje, w których penetracja jest nieco płytsza... i dalej u nas jest jak dawniej :)

Moja mała od m-ca ma dzień w dzień czkawkę ;) Śmieszne uczucie. Najbardziej dręczy ona ją w noc koło 23 godz. hehe...
Wracając do ułożenia pośladkowego z tego co piszecie, to moja mała poprawnie leży- główką w dół, a że kopie tylko po prawej stronie to tak widocznie ma nóżki ;) albo mała bokserka rączkami boksuje ;p

bruxa, u nas spadek ilości ale nie jakości ;-) Powody mniejszej częstotliwości to moja senność ciążowa i ogólne przemęczenie nas obojga (jednak przy aktywnym dwulatku romantyczne wieczory to rzadkość). W pierwszej ciąży przez pewien czas był zakaz z powodu skracającej się szyjki, ale potem znów było wolno. Żelik Durex to przydatna sprawa, chociaż nawet z nim nie zawsze się da, intymne miejsca bywają przekrwione, stąd nadwrażliwe i bolesne :-( No i niedługo przydadzą się kondomy, żeby się chronić przed ewentualnymi bakcylami. W poprzedniej ciąży czytałam coś na ten temat i się zastosowaliśmy, tak na wszelki wypadek.

Żartujesz? Żelik to standard i bez ciąży ;)

bruxa, a z jakimś żelem nawilżającym? Bo dla mnie też na początku było średnio fajnie, ale podobno jak się karmi piersią to problem niestety zostaje. No chyba że ból jest czymś innym spowodowany.

U nas tylko częstotliwość znacznie spadła i to już od samego początku :p Bo najpierw zasypiałam ledwo mąż wrócił z pracy, potem też jakaś wiecznie zmęczona, no i jakość też trochę nie ta sama co przed ciążą... Niby wszędzie piszą, że w II trymestrze jest tak super, ale ja jakoś nie zauważyłam :p A teraz to już w ogóle, z tym gigantycznym brzuchem między nami :p Więc teraz jest średnio raz na tydzień albo dwa tygodnie. Czekam na po porodzie :)

Bruxa, u nas tak do połowy 2 trym było wszystko super. Potem zaczął mi strasznie twardnieć brzuch i bolało mnie tak jakby dostała sinej kolki. Próbujemy co jakiś czas ale nic z tego... no i chociaż mój lekarz stwierdził, że nie ma to wpływu na dziecko, jedynie mój dyskomfort to rezygnujemy bo oboje boimy się o małą. Tak więc czekamy jeszcze tylko kilka miesięcy i sobie odbijemy (mam nadzieję :))

Ja z tym miałam problem jeszcze przed ciążą, ale mój lekarz to delikatnie mówiąc olewał, a teraz w ciąży to już w ogóle jakby jakiekolwiek leczenie miało nas zabić :/ dał mi tylko jakiś dowcipny krem, ale pomogło to na kilka dni. W II trymestrze miałam względny spokój, ale teraz znowu się chyba zaczyna :/

Mam niedyskretne pytanie - jak jest u Was z seksem w ciąży? W moim związku pożycie praktycznie umarło, a to dlatego, że każdym razem od początku ciąży seks to jest dla mnie tak potworny ból, że wolałam całkowicie zrezygnować z takiej "przyjemności"... :/ Oczywiście mój lekarz nie ma zbyt wiele do powiedzenia na ten temat.

bruxa- męcze się z bakteriami od końca pierwszego trym. Najlepiej zrób wymaz lub biocenozę to wykluczy lub potwierdzi bakterie ewentualnie lekarz poda antybiotyk. Ja już przeszłam 2 kuracje antybiotykiem, lactovaginal i tamtum rosę niestety nic nie pomaga. Taki mój urok. Na szczęście lekarz mój trzeźwomyślący nie podaje mi za antybiotyku za każdym razem, zeby mnie nie wykończyć:)

Eh... Właśnie wróciłam z Biedronki z dwoma zestawami Loveli do koloru i białego i się chyba przedźwigałam. Nie wiem, czy cena była jakaś super, bo szczerze mówiąc jestem jakoś obok tematu proszkowo-płynowego, ale zaufałam Biedrze :)

Białko nie musi być w moczu żeby była infekcja/ bakteria. Ja teraz po badaniu moczu dostałam Furagin bo zaplątała się jakaś bakteria, a po białku nie było śladu w badaniu.

Wczoraj byliśmy na kontroli i początkowo lekarz zapewniał mnie że nie grozi mi duże dziecko bo sama jestem wagi i postury piórkowej. A tu nagle w 27 tc Borys waży 1400g :) Od ostatniej wizyty przybrał dokładnie 1kg :) Więc albo będzie bardzo duży (!) albo rozpakujemy się 3tyg wcześniej!

podejscie lekarza marteczki jest na prawde fajnie. aczkolwiek niestety czasem zdarzaja sie relikty, ktore "zalecenia" maja w powazaniu albo interpretuja na wlasne sposoby. dlatego warto poczytac zalecenia ptg zeby miec w razie co jakas podkladke no i modlic sie zeby na taki "relikt" nie trafic.

moja mama tez pracuje w szpitalu i tez zapamietuje tylko te "straszne" historie, takze cos w tym jest, ze tylko takie historie maja racje bytu ;)

bruxa - pieczenie to objaw infekcji albo pecherza albo pochwy. warto skonsultowac z lekarzem. przede wszystkim zrobic zwykle badanie moczu - jak jest infekcja, to jest w moczu bialko. jak nie ma, to pewnie jest to infekcja pochwy.

ułożenie pośladkowe to wskazanie do cc. w czwartek byłam u lekarza i powiedział mi, że nikt mnie nie będzie zmuszał do rodzenia naturalnego, szczególnie, że to moja pierwsza ciąża (przy kolejnych porodach zdarza się, że lekarz proponuje próbę porodu naturalnego, ale nigdy za pierwszym razem).
kuzynka położna tez mi powiedziała, że nie odbierają naturalnych porodów z położenia pośladkowego. opowieści koleżanki mojej mamy, która jest położną, o wydłużających się porodach, przyduszonych dzieciach i morzu krwi, mój lekarz kazał włozyć między bajki i się nie przejmować (bo podobno położne to plotkary i lubią sensacyjne historie:P).
no i dziecko ma czas się obrócić do 37tyg w zasadzie. potem mój lekarz zalecił wizytę w szpitalu w celu ustalenia szczegółów porodu (zwykle dzień terminu porodu albo kilka dni przed). mówił, że czasami zalecają poczekać do rozpoczęcia akcji, bo wtedy macica się robi cieńsza w tej częśći, którą przecinają. opowieści o zbawiennym działaniu uwalniających się podczas porodu naturalnego hormonów, tez zalecał odrzucić.
generalnie ja tam czuję się uspokojona:)

A pieczenie "na dole" to też normalne czy raczej objaw infekcji?

ulozenie posladkowe jest wskazaniem do cc (zgodnie z wytycznymi ptg) ale lekarze starej daty nic sobie z tego nie robia - takze warto trafic na madrego lekarza :) obracanie dziecka jest zabronione - warto o tym wiedziec, bo gdzieniegdzie zdarzaja sie jeszcze takie "relikty", ktore to probuja robic.

ucisk na pecherz moczowy jest zupelnie normalny w 3trymestrze ciazy, siusiania co 15minut, uczucie klucia pecherza etc. wszystko za sprawa ucisku glowki dziecka, ktore juz swoje wazy. ja nie pamietam, zeby cos takiego bylo zwiastunem mojego porodu, mnie sie siusiu bardziej nie chcialo... wiadomo, kazdy odbiera porod na swoj sposob, dlatego mylnie mozna cos opisywac. u mnie zwiastunem byl bol jak kolka nerkowa, ale jak juz wiecie... takie bole zdarzaja sie takze normalnie w czasie ciazy, takze na dwoje babka wrozyla :)

wiem, ze na pewno w redlowie ojciec nie ma prawa wstepu i widzenia sie z dzieckiem. dla mnie to po prostu masakra, dyskryminacja i dzialanie na niekorzysc i matki i dziecka. ja w prywatnej klinice tez lezalamw pokoju 2osobowym i jakos zadna z nas nie wstydzila sie, jak do drugiej przychodzil i siedzial maz... ludzie sa wtedy tak bardzo skupieni na swoim dziecku, ze nie obchodzi ich inna matka i inne dziecko. a popularne 'wietrzenie krocza' moze spokojnie odbywac sie przy lekko zaslonietych kolanach koldra... a karmienie piersia... nie wiem czego tu sie wstydzic... szczeolnie, ze jak napisalam, kazdy ojciec jest wpatrzony we wlasna zone i dziecko :) szkoda, ze w publicznych placowkach sa czasem takie relikty jak za czasow prl... moj tata tez mogl mnie ogladac za szybka...

Aha no i jak będę chcieli mi zrobić CC ze względu na dziecko to nie mam zamiary protestować. :P

Wracając do ułożenia mojej małej, to umieszczam link. Ponoć leży właśnie tak i kopie w prawy bok, a nie w żebra. Mam rozumieć , że takie ułożenie jest tzw. ułożeniem pośldkowym sugerującym CC ?:
http://agencjagazeta.pl/foto/5,103178,7933061,Infografiki_Wawrzynca_Swiecickiego.html?i=7

Inne tematy z forum

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

Pomysł na wieczór panieński ? (17 odpowiedzi)

Przyjaciółka poprosiła mnie żebym została świadkową na jej ślubie. Zgodziłam się i wiąże się z...