Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *9*

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-8-t220530,1,16.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. kasiorek555 - 7 lipiec SYN
6. lisiusowa - 8 lipiec SYN?
7. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
8. she_gd - 10 lipiec
9. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA - Aleksandra
10. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
11. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA
12. aguseek - 20 lipiec SYN
13. hania_m - 20 lipiec SYN
14. monika:-) - 21 lipiec
15. carmelasoprano - 22 lipiec
16. marta82 - 23 lipiec
17. magda84 - 27 lipiec SYN
18. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
19. Tesula - 2 sierpień
20. agusp - 3 sierpień SYN
21. Muszczek - 4 sierpień SYN
22. wercia83 - 5 sierpień SYN
23. Kejt - 5 sierpień
24. kasisyn - 5 sierpień
25. a_guniek - 10 sierpień
26. Kasia 0606 - 12 sierpień
27. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
28. gosia_dim_ - 14 sierpień
29. milka0928 - 14 sierpień
30. Umchi - 16 sierpień SYN
31. mamasyna - 17 sierpień
32. kaska2308 - 18 sierpień
33. MARKOWA - 26 sierpień
34. Tamara - 26 sierpień
35. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA OLA
36. MissMarple - 27 sierpnia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *9*

ja biore FALVIT dla kobiet w ciąży. wyniki mam ok, oprocz tych tarczycowych, poziom tyroksyny w tuz nad dolna granica, nie wiem, moze te wiataminy maja za mala dawke jodu jak dla mnie... poprzednia ciaze bralam Centrum Materna z DHA i wyniki tarczycowe mialam lepsze na tym stadium ciazy... w sobote sprobuje dostac sie prywatnie do endokrynologa, bo na nfz to dopiero w sierpniu sa wolne terminy ;)

moj maz powoli zdrowieje, ale za to synek do rana ma goraczke, wiec pewnie zarazil sie do taty... na 12 lekarz i zobaczymy co to za paskudztwo... eh... od soboty same jakies klody pod nogi :(

Nikita, ja biorę od początku Femibion Natal (dawniej Feminatal Metafolin), aktualnie Femibion Natal 2. To są dwie tabletki, jedna z witaminami, druga z DHA. Łatwiej je połknąć niż Prenatal, dlatego w poprzedniej ciąży przeszłam szybko z Prenatalu właśnie na Feminatal.

Nikita987, ja tylko od 7 tygodnia ciąży biorę FOLIK i teraz w czwartek chcę się zapytać mojego ginekologa cze mam coś brać, słyszałam że FALVIT i ELEVIT to dobre witaminy.
Ale u mnie nie wiadomo, bo wyszło mi w badaniach, że mam anemię i na pewno dostanę jakąś większą dawkę żelaza.

Witam się ze wszystkimi mamusiami,

MamaFilipa - gratulacje córuni.

Mój mały nie ma czykawki to jest możliwe? Kopie, buszuje, warjuje generalnie raczej jest bardzo aktywny ale czykawka hmmm...

Mi przed badaniem na glukozę lekarz zalecił dwa dni przed badaniem zrobić taka mini dietę tzn. niby jeść normalnie ale odbuścić sobie extramalne zachcianki tj. pudełko lodów czy kilka batoników itp. w tym czasie.

A swoją drogą to w tej Invicie ostatnio to burdelik na kółkach.. mi mieli zrobić 50 a okazało się że zrobili 75.. krzywda mi się nie stała, ale zalecenie było inne..

Mi niestety słodycze w ciązy smakują za bardzo - normalnie raczej
mogły by dla mnie nie istnieć..

Co do witamin ja biorę najzwyklejszy prenatal co 3-4 dni , ponieważ wyniki ogólnie mam oki i żeby nie przedobrzyć - a w między czasie czasem biorę kwas foliowy.

A my dalej się lenimy...mogłabym z łóżka nie wychodzić...

Kulka kuruj się nie zazdroszczę!

teraz panuje wirus grypy żołądkowej, u mnie 3 znajomych miała... wiec mozliwe ze to wlasnie to...

Nikita, no ja niestety jestem fanką słodyczy, a w ciąży to już na maksa. staram się jednak teraz nie jeść i przestrzegać diety. mam nadzieję, że mi po obciążeniu wyjdzie wszystko ok :)

przed chwilą dzwoniłam do rodziców i moja mama mówi, że mój tata ma to samo, co my z mężem. moze to jednak grypa żołądkowa ?
idę sobie zrobić herbatkę miętową - to zacny pomysł :)

Dziewczyny, bierzecie jakies witaminy dla kobiet w ciązy??
jesli tak to jakie??

kulka07 moze napijcie sie miety... mi czesto pomaga... oby złe samopoczucie szybko mineło!

Kulka07 zapomnieli o tym badaniu w Invikcie i zrobili mi tylko po obciazeniu... ja 75 wcale nie bede miała, tylko mam isc na kliczna do poradni...dzowniłam tam i powiedzieli mi ze spoko, wszystko ze mna ok. tylko, ze przed wizyta mam zrobic sama glukoze na czczo i bedzie wszystko si...
ja troche tego wszystkiego nie kumam, bo co innego wyczytałam w necie a lekarz w sumie nie chce mi robic 75...pytała sie go czemu to powiedział, ze nie ma po co i mam sie zgłosisc na kliniczna... ja mu w sumie wierze i wogole :) wiec sie zgłosze na klinaczna i zobacze co dalej :)
a co do skłodyczy, to ja ich nie jadam praktycznie wcale... nie lubie... no moze tylko calipsiaki ze 2 razy w tygodniu i jakis batonik ja wiem...tak raz na 3 tygodnie... albo i rzadziej...

musze popatrzec na te indeksy co MamaFilipa pisala moze tam cos wyczytam ;)

MissMarple jak maluch ma czkawkę to są takie szybkie rytmiczne ruchy, w bardzo krótkich odstępach czasu. a czasem całym brzuchem trzęsie :) będziesz wiedziała od razu, bo to inny ruch od buszowania po macicy :)

Kulka 07 mam nadzieję, że szybko Wam przejdzie. Trzymaj się Dziewczyno!

I takie pytanie być może nawet bardzo głupie, ale powiedzcie mi jak to czujecie że Mały ma czkawkę ? Strasznie mnie to fascynuje. Ja jeszcze niestety nic nie czuję, ale to dopiero 17 tydzień...

image

ja na glukoze ide dopiero w następny wtorek i też się martwie bo objadam się niesamowicie słodkim. badanie mam w piatek 25 marca.

a co do ruchów to jedni odczuwają wczesniej inni później ja mam to szczęście że już koło 19 tygodnia czułam delikatne szturchnięcia. A teraz to już jest maraton i zawsze o tej samej porze rano po śniadaniu i popołudniu przed kolacją. Chyba mój synek już sobie ustala sam pory karmienia :-) No i czkawka tez bardzo czesto jest u mojego synka.
A najlepsze jest to że jak ja trzymam ręke na brzuchu to kopie i kopie i kopie a jak zawołam męża żeby poczuł i on kładzię ręke to zapada cisz i nic nawet drgnięcia :-) chyba będzie miał dobrą ręke na uspokajanie synusia :-)

Nikita, to dziwne, powinni zrobić Ci i na czczo i po pobraniu. ale może, jak Ci zrobią powtórkę z 75 to wtedy tak zrobią?
ja od razu będę miała obciążenie 75. uhuu :)

dziś się fatalnie czuję. od 6:30 wiszę niestety nad kibelkiem. mąż tak samo. chyba się potruliśmy - wczoraj miałam dzień lenia i on przywiózł obiad z jakiejś restauracji. jak widać dzień lenia nie popłaca. ehh. mam nadzieję, że takie zatrucia pokarmowe nie wpływają na małą.

ale mi mieli zrobic i na czczo i po obciążeniu...
troche zła jestem na ta całą glukoze!

Czyli nie lubią gazowanego - mój mi daje kopy jak się napiję coli przed snem:))

Nikita987 mi też jak robili obciążenie to tylko dali wypić glukozę, zapisali godzinę wypicia i kazali przyjść na pobranie na chwilkę przed minięciem godziny. Trochę mnie to zdziwiło, ale w LuxMedzie tak robią, że kłują tylko raz. Może trzeba dopłacić za pobranie na czczo...

agusp widzisz jak relaks działa na kobietę? Zakupy zrobi, ugotuje i zadowolona z życia ;-)

A ja w ramach wieczornego relaksu byłam z koleżanką na RANGO, ale nie polecam. Film świetny jeśli chodzi o grafikę i animację, ale treść słaba i "pokręcona". Maluch kopnął mnie pod koniec w pęcherz, bo się opiłam Sprite ;-)

hej:)

Ja dziś miałam boski dzień - bo nie musiałam wstawać rano do pracy:D Byłam tylko u swojej lekarki po zwolnienie do końca marca, połówkowe mam 01.04 (także tesula jednak nie mamy w ten sam dzień, myślałam, że będzie 31.01, ale okazało się że mojej gin nie będzie w czwartek). Byłam na zakupach, przywiozłam pół pięknego arbuza, 5 opakowań truskawek i tort truskawkowy hehehe:) Jak przystało na 'żonę w domu' zrobiłam popisowy obiad i tak mi minął dzień....ciekawe kiedy zatęsknię za pracą:) Dziewczyny a jeśli chodzi o ciuchy ciążowe, zamówiłam w New Looku (u nas jest, ale nie ma działu ciążowego - niestety), więc zamówiłam z UK- ciuchy naprawdę rewelacyjne:D Wczoraj złożyłam już drugie zamówienie:))

a mi sie okazało, ze nie zbadli glukozy na czczo, a moj lekarz i tak mi kazał isc do poradni na klinicznej... pytałam sie czy mam powtorzyc badanie to mi powiedział, ze nie, ze na klinicznej mi wszystko powiedza...troche mnie to w sumie zdziwiło...
w kazdym badz razie mam podejrzenie cukrzycy...cos czuje, ze bede miała znia przeboje...

mona_g ciesze sie ze u Ciebie wynik ok.

A my dzisiaj po badaniu obciążenia glukozą 75g i 2 godzinnej nasiadówce na korytarzu. Śmiałyśmy się z babką, że leżanki powinni zrobić na takie okazje, bo ile można siedzieć na tych niewygodnych krzesłach.

Na szczęście wyniki już mam 88 było na czczo, a po 2 godzinach i glukozie wyszło 84. Więc chyba dobrze :D

Dziewczyny,które już rodziły mam pytanko.
Ostatnio rozmawiałam z koleżanką która rodziła na Zaspie, to mówiła że generalnie tam wszystko dawali. Na miejscu były waciki, sól fizjologiczna, maść pośladkowa, sudocrem, kosmetyki do pielęgnacji maleństwa, podkłady poporodowe takie duże na łóżko oraz wkładki. Malucha ubierali po porodzie w swoje, i w rożek swój także dawali. Nawet pampersy były.

Ja mam bliżej i raczej będę decydować się na Wojewódzki. Czy któraś z Was ma jakieś już informacje, czy tam też to wszystko dostaniemy, czy trzeba swoją wyprawkę zabierać całą?

Mi też daleko od tęsknienia za pracą ;-)

Inne tematy z forum

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (35 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?