Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *17*

Aktualizacja listy :D

CZERWIEC/LIPIEC

1. mona_g - 3 lipiec SYN / KUBUŚ :) / Szpital Wojewódzki
2. Caroool - 3 lipiec SYN
3. ciezarowska- 5 lipiec CÓRA / Alicja / Szpital Zaspa
4. kasiorek555 - 7 lipiec SYN / Gdynia Redłowo
5. lisiusowa - 8 lipiec SYNEK / Jaś / Szpital Wojewódzki
6. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
7. she_gd - 10 lipiec
8. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
9. aniolqq - 13 lipiec CÓRKA / KLAUDIA / Wojewódzki lub Zaspa
10. annamaria836 - 13 lipiec CÓRKA / ROKSANA / Gdynia Redłowo
11. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
12. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA Natalka
13. bruxa - 20 lipiec SYN
14. aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
15. hania_m - 20 lipiec SYN
16. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELIA / Szpital w Pucku lub Wejherowie
17. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
18. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA / TOSIA / Szpital Wojewódzki Elbląg
19. dadżi - 24 lipiec , CÓRKA / Zuzanna / Szpital Wojewódzki?
20. magda84 - 27 lipiec SYN / Natan
21. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
22. Tesula - 2 sierpień CÓRKA Julia/ Swissmed
23. agusp - 2 sierpień SYN Mikołajek/ Swissmed
24. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
25. wercia83 - 5 sierpień SYN Michał / Szpital na Zaspie
26. Kejt - 5 sierpień CÓRKA
27. kasisyn - 5 sierpień
28. a_guniek - 10 sierpień
29. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
30. Kasia 0606 - 12 sierpień
31. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
32. gosia_dim_ - 14 sierpień SYN Wiktor / Swissmed
33. milka0928 - 14 sierpień CÓRKA (?) Laura / Szpital w Wejherowie
34. Umchi - 16 sierpień SYN
35. mamasyna - 17 sierpień
36. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
37. kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
38. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
39. Tamara - 26 sierpień
40. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
41. MissMarple - 27 sierpień CÓRKA Helenka / Kliniczna
42. Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie

Rozpakowane:
1. francess - 12 czerwca syn Piotr 4030g 58cm SN
2. arisa6 - 26 czerwca, syn Jaś 3400g 56cm SN

Zapraszam do nwego wątku bo tamten się już długo otwierał.

Arisa6 serdecznie gratuluje lekkiego porodu.Ja też liczę na szybki poród.Podobno przy przy trzecim dziecku wszystko idzie błyskawicznie.Oby... :)
Uczucie mokrości też towarzyszy mi codziennie,szczególnie kiedy się sporo ruszam.I skórcze przepowiadające męczą mnie po kilka razy na dobę.Jedni mówią,że brzuch mam jeszcze wysoko inni,że juz się obniżył.Wiem tylko,że jest mi coraz ciężej,a przede mną jeszcze "podobno" 2 tyg.
No cóż... pożyjemy zobaczymy...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *17*

dziewczyny, ja pisalam wyraznie, ze uzasadnione jest branie l4 przez meza na pierwsze dni po porodzie, to jest uzasadnione, ale nie przesadzajmy, po max dwoch tygodniach kazda babka, nawet po cc jest na tyle sprawna zeby zajac sie dzieckiem. nie robmy z porodu, czy to naturalnego czy cc jakiejs tragedii, owszem, czlowiek jest wtedy obolaly i niewyspany, ale szybko aklimatyzuje sie do nowej sytuacji i na prawde po max 14 dniach jest juz w pelni samodzielny. a branie wiekszej ilosci l4 na zone w pologu - jest mocno nieuzasadnione... to ze bruxa ma pecha do pracodawcy, to nie znaczy ze i my mamy byc nieuczciwi... na tej samej zasadzie moze tamten pracodawca zostal kiedys oszukany przez ciezarna i teraz na tej samej zasadzie sie msci... bierzmy to co sie nam nalezy, a nie naciagajmy. nikogo tutaj nie oskarzam, ale mowienie, ze nalezy sie 60 dni platnego zwolnienia na dziecko nie oznacza, ze mamy go wykorzystac... bo podkreslam, on jest w uzasadnionych przypadkach, jak zreszta kazde zwolnienie.

ciezarowska - sa 3 stopnie dojrzalosci lozyska. fakt, to jakie ono jest da sie ocenic od wewntarz, czyli dopiero jak lozysko sie urodzi :D zapewne to mial lekarz na mysli. ocena dojrzalosci lozyska jest subiektywna ocena lekarza - moj tez mi tak tlumaczyl. ocenic mozna stopien zwapnienia, a on posrednio przeklada sie na to, czy jest 1,2 czy 3 stopien. doppler pokazuje czy przeplywy (cisnienie/ilosc krwi) sa odpowiednie. wiadomo, im bardziej zwpanione lozysko, tym przeplywy gorsze. niestety nie wszystkie skrzepy itd widac na usg, nawet dopplerowskim (tak np. bylo u mnie)

Kasiorek555 pamiętaj że pomiary z USG nie są zawsze dokładne. Zależy jak lekarz zmierzy itp. Mi wczoraj u jednej lekarki wyszło 3100, a dziś u drugiej 3400. jak się spytałam skąd taka rozbieżność, to powiedziała że pomiary mogą się wahać między +/- 10% i są głównie po to żeby określić czy dzidzia jest w przedziale 3 kg czy np 4 kg. Więc nic się nie martw, na pewno wszystko będzie ok. jakby było coś nie tak to pewnie by zalecili jakieś dodatkowe badania.

ciezarowska - mi wczoraj gin powiedziała po usg że łożysko jest ... (nie pamiętam jak to określiła) w każdym bądź razie wszystko jest ok i powoli szykuje się do porodu... ale żadnego dodatkowego badania "od wewnątrz" nie miałam :)

tak się jeszcze zastanawiam nad tym co piszecie o łożyskach. Słyszałam, że może być stare łożysko itp. a kiedy byłam na usg dopplerowskim i zapytałam o łożysko moją gin. to powiedziała , że tym badaniem nie jest w stanie stwierdzić stan łożyska, że jedyną metodą na sprawdzenie jest badanie wewnętrzne ;/ i mam takie zapytanie: Czy wy w związku z informacją o stanie łożyska macie robione badanie specjalną aparaturą od wewnątrz?

Tesula zgadzam sie ze jest to okres bezskladkowy. Coś musiało mi się pokiełbasić. Dzięki za sprostowanie. W każdym razie dobrze zbierać te dokumenty ;)
Mój kier. odprowadza za mnie jeszcze ubezpieczenie prywatne i tam on opłaca co m-c ;) o to zawsze mam wypłatę mniejsza ;)
Z szacunkiem Tesula za czujność, pozdrawiam :)

Ja jak się urodziłam ważyłam 2,5 kg a moja kuzynka zaledwie 2,1 kg i wszystko z nami ok (taką mam nadzieję ;), także Kasiorek myśl pozytywnie :)

Bruxa trzymam kciuki, by udało Ci się odzyskać to, co Ci się należy i przy okazji utrzeć nosa pracodawcy.

Milka, sto lat !!

Ja byłam wczoraj na dokładnym USG i wszystko z Maleństwem w porządku, waży jak na razie 1, 9 kg :) Łożysko i wszystkie parametry też w porządku, także jestem chwilowo baaardzo szczęśliwa :)

cieżarowska - małe sprostowanie do Twojej wypowiedzi - gdy jest się na zwolnieniu pracodawca nie płaci za Ciebie składek do ZUS - to jest tak zwany okres bezskładkowy (w końcu pensja tak na prawdę pochodzi z ZUSu i byłoby absurdem gdyby ZUS miał sam sobie składki płacić) niestety jest to minus bo czas spędzony na zwolnieniu i na macierzyńskim liczy nam się do stażu pracy do emerytury, ale niestety nie wpływa na wysokość środków zgromadzonych na koncie emerytalnym...

Mój druk RMUA dostaję regularnie do domu pocztą od pracodawcy razem z kwitkiem płacowym i niestety jest on pusty... (stanowi dla szpitala zaświadczenie o ubezpieczeniu ale nie ma na nim żadnych wartości wpłat ze strony pracodawcy)
A mój pracodawca raczej sobie nie pozwala na "lecenie w kulki" jest na to za duży i zbyt szanowany...

Kasiorek555 - na pewno będzie dobrze, kiedyś nie było USG i kobiety rodziły i dzieci były zdrowe, a przynajmniej mniej paniki i stresu było!!
A mój małż jak się urodził ważył tylko 3200 a teraz ma 190 cm i 120 kg:)

Ja mam za to dziś zgaga-day, a dzidzia czkawka-day;))

kasiorek555 wiem co czujesz mój mały po ostatnim poniedziałkowym badaniu niecałe 2600 gram też sie martwię czy wszystko ok i modlę się aby przytył jeszcze do porodu :(

kasiorek555 bodajże w SR mówili nam, że dzieci mogą przeciętnie ważyć od 2600g do 4000g przy urodzeniu, a USG podaje tylko szacunkowe wartości. Moja pierworodna ważyła 3080g jak się urodziła w 39t.c., a wcześniaczka znajomych niewiele ponad 2kg i wszystko jest OK. Uszy do góry!

A ja po badaniu i synek jest nadal malutki 2800 wazy tylko :-( jest niby to +/- 400 ale optymistyczne by było + , bo jeżeli miałby wazyć 2400 to okropnie malutki by byl jak na ten tydzien ciąży.
Dla mnie ten ostatni okres jest okropny juz bym chciala urodzic i zobaczyć co i jak jest czy jest wszystko dobrze. To zamartwianie mnie wykończy chyba.

Dzięki, dziewczyny, za wsparcie...
Ciut mi lepiej, Małż dzwonił, był u prawnika i w ZUSie i podobno mój pracodawca za swoje praktyki zasługuje na solidną grzywnę...
Więc będziemy pisać do kadr, żeby to załatwić polubownie, ale jak się nie da to Mąż chce wytoczyć ciężkie działa. Ja już bez kitu nie mam siły, tylko siedzieć i płakać...
A z wynagrodzeniem wcześniej to było tak, że miałam wypłacane najróżniejszej wysokości (wahania do 300-400 PLN) i jak dzwoniłam do kadr kilka miesięcy temu to babka stwierdziła, że to dlatego, że przynoszę zwolnienia od połowy miesiąca do połowy kolejnego i oni mają problemy z rozliczeniem i muszą wypłacać mi wynagrodzenie za kilka dni w formie tak jakby zaliczki a potem w następnym miesiącu to wyrównać w dół. Co, jak się okazuje, jest bzdurą, ale nvm.
W każdym razie od czasu tamtej rozmowy czyli jakieś 3 miesiące chodziłam na wizytę a potem dodatkowo do lekarza po samo zwolnienie i jeździłam z nim do pracy zaraz jak je dostałam, tudzież następnego dnia, po to tylko żeby było do końca miesiąca a nie w środku. Wahania w pensji się skończyły, a ja żyłam w błogim przekonaniu, że jest wszystko OK a tu nagle mi wyskakują ze ścinaniem kasy za rzekome nadwyżki, a naprawdę pojęcia nie mam z czego takowe mogą wynikać...
A paski już zamówione, tylko cholera wie, ile będę na nie czekać...

Przychylam się do wypowiedzi MamyFilipa, że uzasadnione jest wzięcie opieki nad żoną w pierwszych dniach, bo - odpukać - ma komplikacje zdrowotne, nie daje sama rady po CC, ona lub maluch jest w szpitalu itd., ale potem to już trochę nie fair. Ja wiedząc że jestem w ciąży, ustaliłam z mężem że będzie "oszczędzał" urlop i damy radę, tak jak daliśmy przy pierwszym dziecku. Zawsze to płatne 100% a nie 80% i oszczędza się wypełniania papierków ;-)
Wiadomo, że wszystkie chcemy się zregenerować po porodzie i jak najdłużej pobyć z maluchem nie głodując, a poza tym wrócić potem do pracy. Do tego może posłużyć dodatkowy urlop macierzyński a potem obniżony etat chroniący przed zwolnieniem. Niestety, Polska nie dorosła jeszcze do tego, żeby ojciec bardziej liczył się w "rodzeniu" i wychowaniu, ale pracodawca też nie chce płacić za czas kiedy kogoś nie ma w pracy.
Abstrahując, ale pozostając w podobnym temacie, "kombinacje" to dopiero się zaczną, jeśli w Polsce wejdą przepisy podobne do unijnych, że za czas zwolnień lekarskich będzie odejmowany urlop. Nie powiem, żeby mi się to podobało, ale wtedy pacjenci będą prosić lekarza, żeby czasem ich nie wysłał na zwolnienie ;-)
bruxa, napiszę Ci coś na priv.

Bruxa

Zarządaj z okresu bycia na zwolnieniu dokumentów ZUS RUMA !! ja od mojego pracodawcy pobieram ten dokument regularnie. Będziesz wiedziała czy oby na pewno składki płacą za Ciebie w ZUS-e !! Niekiedy taki dokument ( ze względu na to że nie ma juz ksiazeczek RUM) szpital podczas przyjecia do szpitala rząda ;/
Tak jak dziewczyny pisały musisz dostarczyć zwolnienie wciągu 7 dni. Jeżeli pracodawca zatrudnia mniej niż 20 osób, widnieje wtedy między tobą a Zusem jedynie pośrednikiem i musi Ci wypłacić 100 % z ost. pensji !!! Walcz o swoje, a jak nie uda się to masz PIP, lub ZUS.
Trzymaj się i nie płacz!!
P.s zawsze możesz skorzystać z bezpłatnej porady prawnika....

MamoFilipa ja wyjasniajac nasza sytuacje- moj maz przez 6 lat pracy ?NIGDY nie byl na L4 !!!!! Moze keidys jakis pojedynczy dzien, nic wiecej. Kiedys sam szef zapytal go , czemu on nie wezmie sobie L4 na bol kregoslupa, ale mój mąż nie potrafi ściemniać i walić w rogi szefa, bo ma go zbyt dobrego ;) Więc teraz jak się pytali go, jak planuje wziąć wolne na słowa" urlop wypoczynkowy" naskoczyli na niego mówiąc " czyś ty oszalał? nie marnuj urlopu, weź opiekę na żonę ;) poza tym jak się później dowiedzieliśmy to i tak musi wziąć na mnie opiekę ze względów moich przeżyć (doświadczeń) neurologicznych ;/
Poza tym zobacz MamoFilipa co robi pracodawca z bruxą!!! to my mamy być feer i pchać palec w d*** , gdzies oni nas mają za zwykłych murzynów ;/

MamaFilipa mi nie chodzi o naciąganie. No ale nie ukrywajmy przez pierwsze dwa tygodnie może być ciężko się ogarnąć w szczególności po trudach porodu, a nie wiadomo jaki każda z nas będzie miała. Więc uważam że przynajmniej te 14 dni opieki nad żoną się każdemu należy.

aha, dziewczyny, widze, ze niektore z was plauja zeby maz wzial "zwolnienie lekarskie" w ramach opieki nad wami/nad dzieckiem... nie polecam... pracodawcy nie lubia takich pracownikow, ktorzy naciagaja ich na zwolnienia. jeszcze jak maz wezmie takie zwolnienie w pierwszych dniach po porodzie - to wiadomo, logiczne i zrozumiale, ale brac miesiac zwolnienia czy co kilka tygodni coraz to kolejne zwolnienie na dziecko, gdy mama jest na macierzynskim... to juz przegiecie i kazdy pracodawca sie wkurzy. i poniekad bedzie mial racje. pamietajcie tez, ze nidgy nie wiecie czy takie zwolnienie nie przyda sie na prawde, np kiedy ktoras z was - odpukac w niemalowane - zlamalaby noge czy wyladowala w szpitalu i wtedy rzeczywiscie niemialby sie kto zajac dzieckiem. poza tym mozliwosc wziecia do 60 dni zwolnienia na dziecko nie jest czyms co sie nalezy jak psu zupa, tylko czyms, co przysluguje w uzasadnionych przypadkach :)

poza tym... nie jestem pewna... czy jak matka jest na macierzynskim i wychowawczym to maz moze wziac opieke na dziecko... z tego co kojarze, na dane dziecko przysluguje zwolnienie dla jednego rodzica, tak zeby drugie moglo isc do pracy. a zus przeciez ma informacje, ze np. matka siedzi w domu bo jest na macierzynskim czy wychowawczym. co innego jak trafia do szpitala lub jest niezdolna do samodzielnej opieki (np. zlamala noge, jest po operacji, porodzie etc) i dzieckiem nie ma sie kto faktycznie zajac, wtedy wiadomo, zwolnienie wypisuje sie z odpowiednim kodem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bruxa

Twój pracodawca na prawdę sobie w kulki leci!!! Ja co miesiąc dostaje więcej niż podstawę, ponieważ do zasiłku chorobowego ciążowego wliczają sie również premie, a że moja comiesięczna pensja składała się z podstawy + premii to teraz mam średnią z 11 przepracowanych miesięcy.
Jeśli Twój pracodawca zatrudnia więcej niż 20 osób to odlicza sobie Twoją pensję od składek, które wpłaca do ZUSu, więc tak na prawdę nie ma większego znaczenia, kiedy otrzyma Twoje zwolnienie (bo przecież płaci Ci za miniony miesiąc) a ZUS musi wpłacić do 10 następnego miesiąca.

Ja nie rozumiem takich pracodawców - przecież to i tak nie jego pieniądze dostajesz tylko ZUSowskie, on jest tylko pośrednikiem w ich wypłacie i jeszcze tak postępować z kobietą w ciąży!!!

bruxa, napisz mi co i jak na priv, to podpytam meza co zrobic i jakie pismo ewentualnie napisac - tyle ze jutro, bo dzisiaj jest w wawie.

Ale dostarczałaś im zwolnienie w ciągu 7 dni?

Jak się uprzecie to nie ma bata, że nie wygracie. Prawo jest po Twojej stronie!
Mój pracodawca (kobieta) też leciał w kulki i chciał się mnie pozbyć łącznie z utrudnieniami pt. malowanie mojego biura bez uprzedzenia - za co jak powiedzieli mi w PIPie jak chce może nieźle beknąć.
Nic się nie bój i walcz o swoje, a jak nie masz zamiaru tam wracać to walcz również w sądzie pracy o odszkodowanie. Jeśli wszystkie będziemy siedziały cicho to takie sytuacje będą się zawsze powtarzały, a pracodawcy będą czuli się bezkarni...

Bruxa to jakies przegiecie. Przeciez w ciaży należy ci się 100% wynagrodzenia średniego z ostatnich 12 miesięcy poprzedzajacych pójscie na zwolnienie ( o ile byłaś tyle zatrudniona), więc nie ma mowy abyś dostawała mniej niż podstawe.

Tutaj masz artykuł w którego treści masz napisane jak obliczać zasiłek chorobowy. http://pgp.infor.pl/index.php?act=mprasa&sub=article&id=96993
Na Twoim miejscu wzięłabym wszystkie kwitki wynagrodzenia i wyliczyła sobie ile Ci sie należy. To była pierwsza rzecz jaką zrobiłam przed pójsciem na zwolnienie. A musisz tylko pamiętać, że jeżeli w ciągu tych 12 miesiacy byłaś na zwolnieniu dłużej niż 14 dni to ten miesiąc nie jest brany do średniej i wtedy średnią podzielisz przez 11.

A tu są dwa artykuły odnośnie nieterminowego dostarczenia zwolnienia. Pracodawca ma obowiązek wypłacić Ci za cały miesiąc, ale okres za który zwolnienie zostało dostarczone nieterminowo potrącić 25% od 8 dnia niezdolności do pracy do dnia otrzymania tego zwolnienia przez pracodawce.

http://www.podatki.biz/artykuly/18_311.htm
http://www.zasilki.gofin.pl/17,1,110,132654,czy-wyplacic-zasilek-jesli-pracownik-nie-dostarczyl.html

Nie mam pojęcia o jakie, wysłałam do nich maila, żeby mi przesłali wszystkie paski płacowe i wskazanie, z czego dokładnie to wynika, ale moja kierowniczka powiedziała, że "raczej nic się z tym nie da zrobić" ;(
Mój Mąż wziął na żądanie i objeżdża urzędy, żeby się zorientować co i jak... Ale ja jakoś nie jestem optymistycznie nastawiona, robią mnie w trąbę całą ciążę i dupa, nic nie można wywalczyć ;(

Inne tematy z forum

przedszkole NR 27 W GDYNIA; MALUTKOWO opinie (25 odpowiedzi)

proszę o opinie tego przedszkola. szukamy fajnego przedszkola dla naszego dziecka...

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...