Mamusie lipiec - sierpień - wrzesień 2011r. * 6 *

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html

Lista lipiec/sierpień/wrzesień:

1. arisa6 - 21 czerwiec SYN?
2. francess - 2 lipiec SYN?
3. mona_g - 3 lipiec SYN
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. kasiorek555 - 7 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec SYN?
7. kulka07 - 10 lipiec
8. she_gd - 10 lipiec
9. annamaria836 - 17 lipiec
10. PysiaKrzysia – 19 lipiec
11. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA?
12.aguseek- 20 lipiec SYN
13. carmelasoprano - 22 lipiec
14. marta82 - 23 lipiec
15. magda84 - 27 lipiec
16. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA
17. Tesula- 2 sierpień
18. agusp - 3 sierpień
19. Muszczek - 4 sierpnia
20. wercia83 - 5 sierpień
21. Kejt - 5 sierpień
22. gosia_dim – 14 sierpień
23. Umchi - 16 sierpień
24. mamasyna - 17 sierpień
25. kaska2308 - 18 sierpnia
26. MARKOWA - 26 sierpień
27. Tamara - 26 sierpnia
28. MamaFilipa - 27 sierpień
29. mamasandry - 5 wrzesień
30. gosiunia1108 - 7 wrzesień
31. sałatka - 8 wrzesień
32. czarna84 - 8 wrzesień
33. Jumelka - 24 września
34. pieczenienatalia - 27 wrzesień

Witam nowym wątku i miłego weekendu wszystkim życzę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień - wrzesień 2011r. * 6 *

kulk07 ja wiem MamaFilipa tez mnie zapewniała że euthyrox nie szkodzi dziecku ale ja zawsze taka panikara jestem i boję się wolę sprawdzić:( wtedy jestem spokojniejsza....:)trzymajcie kciuki za dzisiaj:)

Wracając do tematu wanienek, to widziałam na allegro taką nakładkę profilowaną (http://allegro.pl/fotelik-do-bezpiecznej-kapieli-noworodka-foczka-i1428523189.html). Kosztuje 15 zł, więc nawet jak będzie bezużyteczna to nie będę żałować. Bo to tak jak MamaFilipa pisze, że trzeba samemu wyczuć, co będzie dla nas najwygodniejsze.

Słyszałam że USG 3d/4d robi się sensowne, kiedy dzidzia waży więcej niż 0,5 kg, bo inaczej jest tak jak piszecie, że nic nie widać. My poczekamy do kwietnia :)

Póki co w piątek idę na zwykłe USG, zobaczyć jak dzidzia pięknie rośnie :D

Pozdrawiam wszystkie przyszłe i obecne mamusie.

Krzyś- bardzo ładne.
Moja przyjaciółka ma 1,5 rocznego Krzynia. Śliczny i mądry chłopczyk z niego :)

Jak będzie chłopiec to imię wybrane- Krzyś :), jak dziewczynka to jeszcze nie wiemy, może Patrycja?

i własnie doczytałam, że też Gdynia, Morska 122.
Sprzedaż jest detaliczna

U nas imiona też w sumie wybrane. Jesteśmy tradycjonalistami będzie: Staś albo Tosia.
Nasza praca skutecznie zniechęciła nas do obco brzmiących imion (mam nadzieję, że nikogo tym nie urażę)

kulka07- akpol jest na jaśkowej dolinie
dokładny adres znajdziesz tutaj :
http://www.akpol.com.pl/content/9-kontakt

To sporo nas dzisiaj ma wizytę :)

Kulka, nie musisz się przecież jakoś strasznie rozbierać jak nie chcesz :) Ja też nie jestem modelką, ale uważam, że w ciąży każda kobieta wygląda pięknie, naprawdę.

My mamy wybrane na razie kilka imion dla dziewczynki i dla chłopca i co jakiś czas któreś z listy odrzucamy.

gosia_dim przydatny ten twój post :)
mogłąbyś napisać jeszcze, gdzie jest ta hurtownia akpol? czy tam też jest sprzedaż detaliczna?

ja bym chciała łóżeczko z ciemnego drewna ale z szufladą pod łóżeczkiem ale nie wiem gdzie patrzeć takie łóżeczka...

ja mam mnóstwo ubranek po dzieciach mojej siostry, która raczej nie planuje kolejnych pociech ;) jednak gdyby tak się stało to na szczęście nie miałaby do mnie pretensji o jakąś plamkę :)

co do imienia to już myślimy z mężem ale ciężko się zdecydować...może Adaś ale to się jeszcze okaże :)

gosia dim dzięki za wskazówki, to moja pierwsza ciąża więc każdą informację chłonę jak gąbka ;)
co do łóżeczka to zastanawiam się nad turystycznym+dobry materac dokupić, ale sama nie wiem czy to dobre rozwiązanie?. Dzidzia będzie z nami w sypialni więc ilość miejsca jest ograniczona.

aguseek, euthyrox nie szkodzi maluchom, nic a nic. pomaga im się rozwijać prawidłowo, jeśli masz problemy z tarczycą, taże nie martw się :)

gosia dim dobrze napisane, choć ja nie lubię pożyczanych ubranek, bo wtedy pięć razy bardziej uważam żeby maluch przypadkiem nie zaplamił, nie podarł... jak dostawała ciuszki to rozkładałam na podłodze i robiłam zdjęcia, aby pamiętać co komu oddać...

mamafilipa a wy po Filipku nic nie macie, że dla drugiego maleństwa wszystko nowe kupujecie?

Nikita, dziewucha! gratulacje!

chciałabym łóżeczko z voxa, większość mebli mamy z voa, ale niestety łóżeczko 140x70 nie mieści się nam w sypialni :)) także kupimy to mniejsze raczej, ale jeszcze pomyślimy, może kupimy mniejsze łóżko do sypialni ?

sesji brzuszkowej bym nie chciała. nie jestem zgrabną laską i mam opory przed pokazywaniem cycków :)) ale niektóre sesje potrafią być naprawdę piękne.

tyle tu opowiadacie o płci, o usg, a ja się czuję w tyle :) my mamy połówkowe 02.03 - mój lekarz jest z tych, co uważają, że powinno się robić 22-24 tc, ale my zrobimy wbrew niemu w 21 tc - tak jak mówi MamaFilipa, głównie ze względu na normy. a w 22 tc i tak robimy 4d, więc to trochę tak, jakbyśmy mieli 2 połówkowe :) no i wciąż nie znamy płci.

macie już imiona? :)

MamoFilipa to ja pytałam o to łóżeczko :) i dziękuję za linka. Mnie się właśnie takie ciemne łóżeczka podobają i to co pokazałaś widać że super ale cena rzeczywiście duża:(

a ja mam stresa bo też wizyta z usg dzisiaj ale dopiero o 20....oby było wszystko dobrze bo od tygodnia biorę ten euthyrox i mam nadzieje że nie zaszkodził dzidzi że serducho mocno bije!!!!

Witam i od rana czytam, a jest co. Odpisuję zbiorczo.
Kasiu 0606, witam w gronie przyszłych mamuś :)

Mój lekarz robi połówkowe w 22t.c., tak przynajmniej było przy Hani i wyznaczył dokładnie taki termin. Na 3-4D chcę iść znów do dr Olszewskiego, pamiątkowo.
Co do wyprawki, kwot nie pamiętam, ale napiszę kilka własnych refleksji:
1. Kupowanie ubranek przez net: łatwo się naciąć na "pakę dla dzieciaka". Znajomi bardzo tanio kupili 2 czy 3 takie paczki na allegro i żałowali. Niby dużo ciuszków i tanio za sztukę, ale połowa była nietrafiona z rozmiarem, część rzeczy znoszona i niewarta swojej ceny. Najlepiej brać paczkę ubranek w danym rozmiarze np. 62-68 a nie tylko dziewczęce na 0-6 miesięcy.
2. gdzie i za ile kupić ubrania w Gdańsku: najdrożej chyba w Mama i Ja, potem cenowo plasują się sklepy typowo dziecięce, np. Coccodrillo czy Wójcik – ogólnie drogo więc polecam wyprzedaże, 5-10-15 (tu trochę taniej ale ogólnie drożej niż w następnych sklepach), Reserved kids (rozsądne ceny), H&M, C&A. Ceny zbliżone do butików dziecięcych sa w hurtowni AKPOL – jakość ubranek dobra, zdarzają się atrakcyjne wyprzedaże. Hurtownia Boboraj: polskie ubranka, jakość różna (kaftaniki i śpiochy OK, kurtki czy bluzy moim zdaniem gorsze), ceny atrakcyjne. Jest sklep Pepico kids niedaleko Madisona i kina Krewetka. Dużo ładnych ubranek, ceny średnie, skarpetki i rajstopy bardzo tanie w promocji, ale kurteczki, bluzy, spodenki droższe niż w butikach.
3. Pożyczanie ubranek i akcesoriów: polecam, nie ma się co wstydzić, nawet jak się ma kasę to nigdy za wiele przy maluchu. My pożyczyliśmy łóżeczko i masę ubranek, nawet wanienkę na początku mieliśmy pożyczoną. Tak samo kilka nosidełek, leżaczek. Ja wiem, że chciałoby się mieć wszystko nowe, ale... potem szkoda jak dziecko przy pierwszym użyciu uleje albo zrobi kupke na ubranko ;-) Znajomi zwykle dają ciuszki trochę znoszone i nie ma tragedii jak odda się z małą plamą. Ja w ramach wdzięczności dokupuję zawsze jakieś ubranka, zabawkę albo pieluchy dla ich malucha i jest OK. Miałam okazję sprawdzić czy dany typ zapięcia w ubranku mi pasuje, dokupowałam podobne jak się sprawdziły. Poza tym, sweterki, kombinezony, kurteczki są drogie, a zdarza się że użyje się ich kilka razy, więc też szkoda pieniędzy.
4. Co do wózka i fotelika, zaczekałabym jeśli macie możliwość, żeby mieć dłużej gwarancję. Polecam też stronę http://www.fotelik.info żeby sprawdzić jak wybrany model wypada w testach. Koniecznie trzeba przymierzyć na żywo czy fotelik zmieści się w samochodzie, czy łatwo się montuje. A przy kupnie wózka uwzględnić swoją krzepę, to czy macie windę, w jakim terenie bedziecie chodzić na spacery.

Pozdrawiam i przepraszam za rozwlekłego posta, ale krócej się nie dało ;-)

U mnie bólu głowy ciąg dalszy...
Idę dziś na wizytę po południu i juz nie mogę się doczekać zobaczenia Malucha :)
Z wyprawki dużo rzeczy zostało nam po Zośce, w tym najdroższe: wózek i łóżeczko. Na razie Mała śpi jeszcze w swoim niemowlęcym łóżeczku, ale do sierpnia mam zamiar przenieść ją na coś większego.
Wózek mamy coneco v4 i choć w necie są różne opinie na jego temat ja nie narzekam. Do tej pory jeżdzę spacerówką zamontowaną na stelaż po gondoli. Kupowaliśmy go w kwietniu 2009 w Mapu w Gdyni i za wózek (gondola + spacerówka) i pasujący do stelażu fotelik zaplaciliśmy 1200zł.

markowa - jesli tak sie denerwujesz, to moze warto zebys sobie kupila detektor tetna? ja w poprzedniej ciazy wlasnie go sobie kupilam i ilekroc mialam jakies "zle przeczucia" to sluchalam sobie bijacego serduszka i humor mi sie poprawial. w tej ciazy sluchalam juz 2 razy, ale tak bardziej z ciekawosci ;) bylam zdziwiona ze juz w 12 tygodniu zdolalam je uslyszec ;)

nikita - my mamy lozeczko vox seria wenge (malo ze tak powiem "dzieciecie" te meble, bo ciemne, ale mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu i akurat te meble byly w malym pokoju, wiec musielismy dokupic tylko lozeczko, osobiscie wybralabym jasna wersje voxu) tu link: http://www.meble.vox.pl/kolekcje-mebli-baby/modern-wenge/pw/lozeczko-140x70-cm,1814/ lozeczko jest dosc drogie, ale jest mega solidne, no i szerokie i dlugie. w sumie te 20cm, szczegolnie na szerokosc swoje robia, bo jak moj maluch teraz sie rozlozy do spania, to i tak mi sie wydaje ze ma ciasno, a gdyby mial jeszcze ciasniej, toby chyba mial rece w szczebelkach ;)

co do polowkowego, to mozna je spokojnie robic od skonczonego 18 tygodnia, tak jak miala nikita. sa lekarze, ktorzy wola robic wczesniej (zanim wyksztalci sie tkanka tluszczowa, ktora moze troche zaslaniac dokladny obraz narzadow wewnetrznych), ale sa tez lekarze, ktorzy wola robic pozniej, tzn na sam koniec, po 22, bo niby wtedy wszystko jest wieksze i lepiej wyksztalcone i lepiej rozpoznac wady. ja wam powiem tak. w zeszlej ciazy posluchalam swojego gin i poszlam na polowkowe po skonczonym 24 tc i (24t5d) zrobilam blad! bo wiekszosc norm, jakimi dysponuja lekarze, sa podawane do 22, gora do skonczonego 24 tygodnia i nie byl w stanie jednej waznej rzeczy okreslic, czy jest w normie czy nie. dlatego w tej ciazy pojde w 21 tc i nie obchodzi mnie co mi moj gin bedzie w tej kwestii mowil :)

co do usg4d - trzeba sie wybrac do bardzo dobrego specjalisty, ktory ma nie tylko sprzet, ale takze umiejetnosc dosyponowania nim. moj gin potrafi bardzo dobrze operowac tzw. ostroscia i na prawde wszystko dokladnie widac, nawet moj maz spokojnie wiedzial, gdzie co jest. natomiast jak kilka razy trafilam na innego lekarza, bo moj byl na urlopie, to powiem tak - masakra, nic nie widzialam a cos co mialo byc buzia wygladalo jak kulka ze szpikulcem zamiast nosa i nic wiecej...masakra. takze jesli juz chcecie, to na prawde popytajcie sie, nawet tu na forum, ktory lekarz umie robic 4d :) bo za taka kase warto dostac ladna pamiatke a nie rozczarowanie :)

eh, rozpisalam sie :P ja chyba zamowie sobie cos z happymum, przez net, bo tutaj nie ma niestety ani sklepu ani niveny ani happymum :( a rzeczy maja bardzo ladne :) aha, a zamawiala ktoras z was legginsy ciazowe 3/4 ale nie takie jak rajstopy, tylko normalne, bawelniane?

Umchi super, że listę wkleiłaś :) Teraz przynajmniej wiem co będzie potrzebne :)
Markowa na pewno wszystko jest bardzo dobrze :)

Witam drogie Mamusie:)

Ja mam dzisiaj słabszy dzień. Humor od rana jakiś niefajny i brzusio pobolewa. W środę idę zobaczyć Niunię. Już nie mogę się doczekać. Po przejściach w szpitalu każda wizyta i bijące serduszko jest jak zbawienie dla moich uszu. A teraz jakoś wyjątkowo się denerwuje.

Witam nową mamę:)

Inne tematy z forum

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (35 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...