Mamusie listopad - grudzień 2015 część 4

MAMUSIE 2015:

Listopadowe:

jankaa - 8 listopada - córka
Niesia_86 - 9 listopada - syn
kwiatuszek23 - 9 listopada - córka
karolka404-89 - 16 listopada
ewela_07 - 17 listopada - córka ?
Ewciuś - 20 listopada - syn
Nitka90 - 20 listopada - syn
Ewelina - 20 listopada
Klaudia_Michal. - 21 listopada - córka
Yoasia698 - 23 listopada - syn
Maman - 24 listopada
Paulina - 24 listopada

Grudniowe:

shani - 1 grudnia - syn
KamCiia - 3 grudnia
Ania.83 - 14 grudnia
CytrynowaMama - 14 grudnia - syn
Ania.83 - 12 grudnia
Rahhel - 14-16 grudnia - syn ?
rybka31 - 17 grudnia
Limonka - 23 grudnia
Szmaragdynka - 23 grudnia
heke1990 - 23 grudnia
innabajka - 26 grudnia - córka ?

Styczeń:

WinnieThepooh - 05 styczeń
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopad - grudzień 2015 część 4

hej kobitki. Postaram sie nadrobic, chwile nie zgaladalam.
My na ostatniej wizycie w 28 t.+5 d. wazylismy 1400g, stopa 6 cm i poza brzuszkiem wszytskie parametry na 2-3 tyg. starszego,ale prawdop. po prostu do malych nie nalezy, zreszta jesli chodzi o gabaryty to ma po kim :) Tatus wysoooki.

Jesli chodzi o pakowanie to powiedzialam mojej gin.,ze po dkoniec pazdziernika bede spakowana bo to nie wiadomo i potwierdzila,e jak najbardziej. Torba moze sobie spokojnie czekac tym bardziej,ze racej nie zapowiada sie,zebym urodzila w polowie grudnia, raczej nastapi to szybciej. Co prawda szyjka jeszcze dluga,ale jak to mowi moja gin. "jak kapelusz Włóczykija" ;) czyli jeszcze udaje, że jakos wyglada,ale w kazdej chwili moze sie spruć bo juz nie jest tak trwada i zbita jak przed ciażami. Po trzeciej ciazy cialo ma juz inna "konsystencje" ;) Drugą Córcię urodziłam dokladnie w 37 t.+0 wiec nastawiam sie raczej na poczatek grudnia albo i koniec listopada.
Ubraka wyprane jeszcze poprasowac i posortowac i do torby, dla siebie tez juz powoli skladam rzeczy takze do przodu.

Ja po raz kolejny będę rodzić w Wejherowie, zresztą tam też mam lekarza ;)

Synuś jest bardzo aktywny, głównie wieczorami i w nocy dzis tak tancowal,ze ...wow. Ulozyl sie na szczescie juz tak jak trzeba.

Cisnienie mam rzedu 90/60 ;] jak anemik :D,ja ogolnie jestem niskocisnieniowcem,ale w ciazy zwykle bylo jak u 20 latki a teraz... ;P
Staw biodrowy poolewa, wiezadla sie rozciagaja wiec ma prawo generalnie dolegliwosci osatatniej prostej sie pojawiaja,ale staram sie nie przejmowac, tylko spadek energii ostatnio. W sumie to za bardzo nie mam czasu sie zastanawiac co mnie ciagnie czy boli hehe bo przy dwojeczce stosunkowo malych dzieci nie ma czasu hehehe.

prasowac bede na siedzaco ;)

Shani moze przed porodem jeszcze sie wlaczy sydrom "wicia gniazda" ;) i jakos pojdzie,ale np, suszyc warto teraz jednak te ubranka, w grudniu bedzie trudniej ;)

Taaa mój Mąż mowi,że kobiety jakieś inne są bo nie śpią, choda na rzesach i daja rade. Facet by wymiekl.

Mi szyjke sprawdza na kazdej wizycie, na kazdej mam tez usg etc.

heke te bole w podbrzuszu takie klujace moga miec bardziej zwiazek wlasnie z rozciaganiem sie wiezadel i rozluznianiem "dołu" ;) miednica sie przygotowuje, rozchodzi sie wszytsko powoli.
Skurcze jako takie tez miewam,bolesne nie sa,ale tchu brakuje ;)

Maluszki w ogole czesto sa aktywniejsze jak my odpoczywamy bo jak chodzimy to je bujamy do snu :P

Nitka90 - Super, że z Maluszkiem wszystko dobrze :) Myślę, że gdyby coś było nie tak to by Ci na pewno powiedzieli. A to chyba dobrze, że nie ma rozwarcia jeszcze na tym etapie- co najmniej 3 tygodnie jeszcze powinno dziecko poczekać :)

Drogie Mamy, zdarzają się Wam nagłe skurcze w podbrzuszu? Wczoraj jak już leżałam i prawie zasypiałam złapał mnie taki ból, że nie wiedziałam co się dzieje. Na szczęście przeszło i się nie powtórzyło, ale przyznam szczerze, że trochę się wystraszyłam. W sumie te skurcze Braxtona - Hicksa mogą się zdarzać na tym etapie, ale chyba nie powinny być aż tak bolesne. Jak myślicie?
Chyba z tego wszystkiego całą noc miałam płytki sen i czułam cały czas jak Mały się rozpychał i kopał. Już wiem dlaczego w ciągu dnia jest taki niemrawy - odsypia po prostu nocne harce :D

Ja mialam dzis wizytę. Ktg poraz trzeci (z dzieckiem wszystko w porządku) krew, mocz, cisnienie też (wyniki mam od razu) w gabinecie mnie nie badali... Powiedzialam o spuchmietych stopach i wymiotach. Dr powiedziala ze jak będą towarzyszyły bóle glowy przy tym to mam jechac do kliniki. Następna wizyta za 11 dni... Wiadomo w de inaczej... Ale martwimnie ze nie znam wagi ani położenia dziecka, ani szyjki, rozwarcia a to prawie 34 tydz.

Drogie Mamusie, a może jesteście w stanie polecić mi jakąś przychodnię i lekarza pierwszego kontaktu dla Maluszka? Przede wszystkim interesuje mnie Gdańsk - Wrzeszcz, Zaspa bądź okolice Oliwy. Do tej pory byłam zapisana w przychodni przy Szpitalu Marynarki Wojennej, ale nie wiem nawet czy tam by mi Małego przyjęli. Będę musiała się dowiedzieć.

U nas 30 tyg. Mały waży 1560 :-) badanie szyjki mamy na każdej wizycie. W pierwszej ciąży nie odczuwałam aż tak tych skurczy. Teraz juz od dłuższego czasu są i dość mało przyjemne ale niezbyt bolesne chociaż dyskomfort jest. :-)

hej dziewczyny :)
ja również mam te badania na każdej wizycie. ostatnio nawet lekarz powiedział zebym uważała jeszcze bardziej i nie dopuszczała ze do żadnych bóli brzucha, bo mogą juz wywołać te "prawdziwe" skórcze

Ja badanie na fotelu mam tak co drugą wizytę , teraz będę miała na koniec października . Skurcze też miewam, wtedy twardnieje mi brzuch i tak jakby ból schodzi od góry do dołu (ciężko to wytłumaczyć) na razie miałam to z 3 razy :-) Oby do listopada !:)

Nitka90, u mnie lekarz sprawdza na fotelu ginekologicznym na każdej wizycie już od około 20 tygodnia. A później poprzez usg przezpochwowe.

Czujemy się dobrze, ale zgodnie z zaleceniami - leżymy :) Mały dzisiaj jakiś niemrawy, ale mam nadzieję, że wieczorem się uaktywni.

Hejka, Nitka90 ja na kazdej wizycie mam badanie na fotelu i doktorka zawsze sprawdza szyjke. A skurcze przepowiadajace mam juz od jakiegos czasu, brzuch twardnieje i czasem pobolewa jak na okres, ale one nie sa bolesne.
Ja odliczam juz czas do spotkania mojej krolewny, jeszcze 3 tygodnie :-)

a macie juz jakies skurcze przepowiadajace? Wiecie moze kiedy lekarz zaczyna sprawdzac skracanie sie szyjki i rozwarcie?

U nas po czwartkowej wizycie 33 tydzień (dokładnie 32 i 5 dni) Mała waży 2100 :-) także rośnie kobietka !
U mnie po całym dniu ,brzuch jest tak napięty że ledwo chodzę i chyba to jest taka największą moja dolegliwość ...

U nas 32 tydzień. Synuś waży 1,8 kg :)

A wyniki badań znowu słabe. W poniedziałek kolejne badania glukozy bleee... a jak wyjdą źle to do szpitala :( jestem załamana...

dziewczyny, może którejś przydadzą się kupony rabatowe: http://www.chiccopolska.pl/landing/chicco-promocje-w-sklepach.html

mi w środe wskoczył 33 tydzien i też miała wymioty ;/ dramat.
Nitka jeszcze troche, już blizej niz dalej :) jakos wytrzymamy :)

U mnie wczoraj zaczął się 33 tydzień i poranne wymioty wróciły... Czuje sie jak na poczatku, nie moge umyc zebow bo od razu wymiotuje...

Skoro już takie zmęczone jesteśmy, to co będzie po urodzeniu dziecka :D
Ja tam zawsze uważam, że matki to jakieś super roboty :D

Byliśmy dzisiaj na wizycie. Mały (o ile nadal jest chłopcem, bo nie dał sobie sprawdzić) waży już około 1130g. Nie dostałam zgody na zajęcia z gimnastyki w ramach szkoły rodzenia, bo szyjka się znowu zaczęła skracać. Mam więcej leżeć i do kolekcji leków dołączył d*phaston :)
Co do kompletowania wyprawki: doszło nasze łóżeczko, Mąż skręcił kołyskę, którą dostaliśmy od mojego brata. Nie wiem gdzie my się z tym wszystkim pomieścimy w jednym pokoju. Ale najwyżej w łóżeczku początkowo będę trzymała różne rzeczy, a jak Mały wyrośnie z kołyski to się go tam przeniesie. O ile w ogóle będzie w kołysce chciał spać :)
A tak to pewnie w ciągu najbliższych 4 tygodni zacznę już kompletować torbę. W sumie mam klapki, podkłady, szlafrok. Pozostaje mi kupić jeszcze jedną koszulę, staniki (ale to chyba tuż przed zrobię), podkłady ze dwa na łóżko, maść na brodawki, laktator itp. W sumie zamówienie w aptece internetowej czeka na kliknięcie :)

Odpoczywajmy dziewczyny póki jeszcze można :D

hehe :) dziewczyny siedze i czytam i aż mi sie buzia śmieja jak takie stare, zmęczone życiem babcie jesteśmy :)

A już myślałam, że to tylko mnie dopadło jakieś lenistwo.

Od poniedziałku zaczynam wielkie pranie, teoretycznie mam jeszcze 2 miesiące, ale nie chcę zostawiać wszystkiego na ostatnią minutę. A mając na uwadze to jak czuje się teraz, obawiam się, że więcej sił już mieć nie będę. Jeśli chodzi o prasowanie, to ja to robię na siedząco ;) ustawiam deskę do prasowania na niższy poziom i siadam na fotel od komputera i jest zdecydowanie wygodniej niż na stojąco ;) polecam :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ciesze sie, ze nie musze pracowac od poczatku ciazy... i marze juz o tym, zeby miec 'to' z glowy (w sensie te wszystkie dolegliwości)... Mimo wszystkich obaw związanych z porodem... Marze by isc na zakupy i pokupowac sobie jakies ladne szmatki w rozmiarze S...

Nitka90 ty nie przesadzaj kochana, odpoczywaj ile się da, ja też mam tak ze po prasowaniu np. jak długo stoję to też mnie boli wszystko i bardzo mi słabo jest wtedy, dlatego staram się często w miarę możliwości leżeć i odpoczywać. Mnie ostatnio baaardzo boli spojenie łonowe z prawej strony najbardziej a jak wstaję po dłuższym leżeniu albo w nocy na siku to nie mogę się podnieść bo tak to boli i jeszcze coś tam strzyka jak szybciej się ruszę, także moje wstawanie w nocy to istna komedia jest jakby ktoś z boku popatrzył, a że ostatnio ciągle chce mi się pić to wypijam 3 butelki prawie 1,5 l wody i wtedy w nocy mnie ciśnie i muszę latać co chwila ;-)

Inne tematy z forum

na co zwrócić uwagę przy podpisywaniu umowy z Biurem nieruchomości (60 odpowiedzi)

Chcę sprzedac mieszkanko, kawalerke. Ile zycza sobie w tej chwili biura nieruchomosci, znaczy...

przedszkole "Zielona Dolina" na Jasieniu (6 odpowiedzi)

Czy ktoś mógłby podzielić się swoimi opiniami na temat tego przedszkola? Jak personel, warunki,...

Szkoła podstawowa nr 47 Gdańsk opinie zerówka pierwsza klasa (29 odpowiedzi)

Witam, moje dziecko chodzi teraz do przedszkola ale za kilka miesięcy będzie dylemat zerówka...