Mamusie listopad - grudzień 2015 część 4

MAMUSIE 2015:

Listopadowe:

jankaa - 8 listopada - córka
Niesia_86 - 9 listopada - syn
kwiatuszek23 - 9 listopada - córka
karolka404-89 - 16 listopada
ewela_07 - 17 listopada - córka ?
Ewciuś - 20 listopada - syn
Nitka90 - 20 listopada - syn
Ewelina - 20 listopada
Klaudia_Michal. - 21 listopada - córka
Yoasia698 - 23 listopada - syn
Maman - 24 listopada
Paulina - 24 listopada

Grudniowe:

shani - 1 grudnia - syn
KamCiia - 3 grudnia
Ania.83 - 14 grudnia
CytrynowaMama - 14 grudnia - syn
Ania.83 - 12 grudnia
Rahhel - 14-16 grudnia - syn ?
rybka31 - 17 grudnia
Limonka - 23 grudnia
Szmaragdynka - 23 grudnia
heke1990 - 23 grudnia
innabajka - 26 grudnia - córka ?

Styczeń:

WinnieThepooh - 05 styczeń
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopad - grudzień 2015 część 4

hej kobitki. Postaram sie nadrobic, chwile nie zgaladalam.
My na ostatniej wizycie w 28 t.+5 d. wazylismy 1400g, stopa 6 cm i poza brzuszkiem wszytskie parametry na 2-3 tyg. starszego,ale prawdop. po prostu do malych nie nalezy, zreszta jesli chodzi o gabaryty to ma po kim :) Tatus wysoooki.

Jesli chodzi o pakowanie to powiedzialam mojej gin.,ze po dkoniec pazdziernika bede spakowana bo to nie wiadomo i potwierdzila,e jak najbardziej. Torba moze sobie spokojnie czekac tym bardziej,ze racej nie zapowiada sie,zebym urodzila w polowie grudnia, raczej nastapi to szybciej. Co prawda szyjka jeszcze dluga,ale jak to mowi moja gin. "jak kapelusz Włóczykija" ;) czyli jeszcze udaje, że jakos wyglada,ale w kazdej chwili moze sie spruć bo juz nie jest tak trwada i zbita jak przed ciażami. Po trzeciej ciazy cialo ma juz inna "konsystencje" ;) Drugą Córcię urodziłam dokladnie w 37 t.+0 wiec nastawiam sie raczej na poczatek grudnia albo i koniec listopada.
Ubraka wyprane jeszcze poprasowac i posortowac i do torby, dla siebie tez juz powoli skladam rzeczy takze do przodu.

Ja po raz kolejny będę rodzić w Wejherowie, zresztą tam też mam lekarza ;)

Synuś jest bardzo aktywny, głównie wieczorami i w nocy dzis tak tancowal,ze ...wow. Ulozyl sie na szczescie juz tak jak trzeba.

Cisnienie mam rzedu 90/60 ;] jak anemik :D,ja ogolnie jestem niskocisnieniowcem,ale w ciazy zwykle bylo jak u 20 latki a teraz... ;P
Staw biodrowy poolewa, wiezadla sie rozciagaja wiec ma prawo generalnie dolegliwosci osatatniej prostej sie pojawiaja,ale staram sie nie przejmowac, tylko spadek energii ostatnio. W sumie to za bardzo nie mam czasu sie zastanawiac co mnie ciagnie czy boli hehe bo przy dwojeczce stosunkowo malych dzieci nie ma czasu hehehe.

prasowac bede na siedzaco ;)

Shani moze przed porodem jeszcze sie wlaczy sydrom "wicia gniazda" ;) i jakos pojdzie,ale np, suszyc warto teraz jednak te ubranka, w grudniu bedzie trudniej ;)

Taaa mój Mąż mowi,że kobiety jakieś inne są bo nie śpią, choda na rzesach i daja rade. Facet by wymiekl.

Mi szyjke sprawdza na kazdej wizycie, na kazdej mam tez usg etc.

heke te bole w podbrzuszu takie klujace moga miec bardziej zwiazek wlasnie z rozciaganiem sie wiezadel i rozluznianiem "dołu" ;) miednica sie przygotowuje, rozchodzi sie wszytsko powoli.
Skurcze jako takie tez miewam,bolesne nie sa,ale tchu brakuje ;)

Maluszki w ogole czesto sa aktywniejsze jak my odpoczywamy bo jak chodzimy to je bujamy do snu :P

Nitka90 - Super, że z Maluszkiem wszystko dobrze :) Myślę, że gdyby coś było nie tak to by Ci na pewno powiedzieli. A to chyba dobrze, że nie ma rozwarcia jeszcze na tym etapie- co najmniej 3 tygodnie jeszcze powinno dziecko poczekać :)

Drogie Mamy, zdarzają się Wam nagłe skurcze w podbrzuszu? Wczoraj jak już leżałam i prawie zasypiałam złapał mnie taki ból, że nie wiedziałam co się dzieje. Na szczęście przeszło i się nie powtórzyło, ale przyznam szczerze, że trochę się wystraszyłam. W sumie te skurcze Braxtona - Hicksa mogą się zdarzać na tym etapie, ale chyba nie powinny być aż tak bolesne. Jak myślicie?
Chyba z tego wszystkiego całą noc miałam płytki sen i czułam cały czas jak Mały się rozpychał i kopał. Już wiem dlaczego w ciągu dnia jest taki niemrawy - odsypia po prostu nocne harce :D

Ja mialam dzis wizytę. Ktg poraz trzeci (z dzieckiem wszystko w porządku) krew, mocz, cisnienie też (wyniki mam od razu) w gabinecie mnie nie badali... Powiedzialam o spuchmietych stopach i wymiotach. Dr powiedziala ze jak będą towarzyszyły bóle glowy przy tym to mam jechac do kliniki. Następna wizyta za 11 dni... Wiadomo w de inaczej... Ale martwimnie ze nie znam wagi ani położenia dziecka, ani szyjki, rozwarcia a to prawie 34 tydz.

Drogie Mamusie, a może jesteście w stanie polecić mi jakąś przychodnię i lekarza pierwszego kontaktu dla Maluszka? Przede wszystkim interesuje mnie Gdańsk - Wrzeszcz, Zaspa bądź okolice Oliwy. Do tej pory byłam zapisana w przychodni przy Szpitalu Marynarki Wojennej, ale nie wiem nawet czy tam by mi Małego przyjęli. Będę musiała się dowiedzieć.

U nas 30 tyg. Mały waży 1560 :-) badanie szyjki mamy na każdej wizycie. W pierwszej ciąży nie odczuwałam aż tak tych skurczy. Teraz juz od dłuższego czasu są i dość mało przyjemne ale niezbyt bolesne chociaż dyskomfort jest. :-)

hej dziewczyny :)
ja również mam te badania na każdej wizycie. ostatnio nawet lekarz powiedział zebym uważała jeszcze bardziej i nie dopuszczała ze do żadnych bóli brzucha, bo mogą juz wywołać te "prawdziwe" skórcze

Ja badanie na fotelu mam tak co drugą wizytę , teraz będę miała na koniec października . Skurcze też miewam, wtedy twardnieje mi brzuch i tak jakby ból schodzi od góry do dołu (ciężko to wytłumaczyć) na razie miałam to z 3 razy :-) Oby do listopada !:)

Nitka90, u mnie lekarz sprawdza na fotelu ginekologicznym na każdej wizycie już od około 20 tygodnia. A później poprzez usg przezpochwowe.

Czujemy się dobrze, ale zgodnie z zaleceniami - leżymy :) Mały dzisiaj jakiś niemrawy, ale mam nadzieję, że wieczorem się uaktywni.

Hejka, Nitka90 ja na kazdej wizycie mam badanie na fotelu i doktorka zawsze sprawdza szyjke. A skurcze przepowiadajace mam juz od jakiegos czasu, brzuch twardnieje i czasem pobolewa jak na okres, ale one nie sa bolesne.
Ja odliczam juz czas do spotkania mojej krolewny, jeszcze 3 tygodnie :-)

a macie juz jakies skurcze przepowiadajace? Wiecie moze kiedy lekarz zaczyna sprawdzac skracanie sie szyjki i rozwarcie?

U nas po czwartkowej wizycie 33 tydzień (dokładnie 32 i 5 dni) Mała waży 2100 :-) także rośnie kobietka !
U mnie po całym dniu ,brzuch jest tak napięty że ledwo chodzę i chyba to jest taka największą moja dolegliwość ...

U nas 32 tydzień. Synuś waży 1,8 kg :)

A wyniki badań znowu słabe. W poniedziałek kolejne badania glukozy bleee... a jak wyjdą źle to do szpitala :( jestem załamana...

dziewczyny, może którejś przydadzą się kupony rabatowe: http://www.chiccopolska.pl/landing/chicco-promocje-w-sklepach.html

mi w środe wskoczył 33 tydzien i też miała wymioty ;/ dramat.
Nitka jeszcze troche, już blizej niz dalej :) jakos wytrzymamy :)

U mnie wczoraj zaczął się 33 tydzień i poranne wymioty wróciły... Czuje sie jak na poczatku, nie moge umyc zebow bo od razu wymiotuje...

Skoro już takie zmęczone jesteśmy, to co będzie po urodzeniu dziecka :D
Ja tam zawsze uważam, że matki to jakieś super roboty :D

Byliśmy dzisiaj na wizycie. Mały (o ile nadal jest chłopcem, bo nie dał sobie sprawdzić) waży już około 1130g. Nie dostałam zgody na zajęcia z gimnastyki w ramach szkoły rodzenia, bo szyjka się znowu zaczęła skracać. Mam więcej leżeć i do kolekcji leków dołączył d*phaston :)
Co do kompletowania wyprawki: doszło nasze łóżeczko, Mąż skręcił kołyskę, którą dostaliśmy od mojego brata. Nie wiem gdzie my się z tym wszystkim pomieścimy w jednym pokoju. Ale najwyżej w łóżeczku początkowo będę trzymała różne rzeczy, a jak Mały wyrośnie z kołyski to się go tam przeniesie. O ile w ogóle będzie w kołysce chciał spać :)
A tak to pewnie w ciągu najbliższych 4 tygodni zacznę już kompletować torbę. W sumie mam klapki, podkłady, szlafrok. Pozostaje mi kupić jeszcze jedną koszulę, staniki (ale to chyba tuż przed zrobię), podkłady ze dwa na łóżko, maść na brodawki, laktator itp. W sumie zamówienie w aptece internetowej czeka na kliknięcie :)

Odpoczywajmy dziewczyny póki jeszcze można :D

hehe :) dziewczyny siedze i czytam i aż mi sie buzia śmieja jak takie stare, zmęczone życiem babcie jesteśmy :)

A już myślałam, że to tylko mnie dopadło jakieś lenistwo.

Od poniedziałku zaczynam wielkie pranie, teoretycznie mam jeszcze 2 miesiące, ale nie chcę zostawiać wszystkiego na ostatnią minutę. A mając na uwadze to jak czuje się teraz, obawiam się, że więcej sił już mieć nie będę. Jeśli chodzi o prasowanie, to ja to robię na siedząco ;) ustawiam deskę do prasowania na niższy poziom i siadam na fotel od komputera i jest zdecydowanie wygodniej niż na stojąco ;) polecam :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ciesze sie, ze nie musze pracowac od poczatku ciazy... i marze juz o tym, zeby miec 'to' z glowy (w sensie te wszystkie dolegliwości)... Mimo wszystkich obaw związanych z porodem... Marze by isc na zakupy i pokupowac sobie jakies ladne szmatki w rozmiarze S...

Nitka90 ty nie przesadzaj kochana, odpoczywaj ile się da, ja też mam tak ze po prasowaniu np. jak długo stoję to też mnie boli wszystko i bardzo mi słabo jest wtedy, dlatego staram się często w miarę możliwości leżeć i odpoczywać. Mnie ostatnio baaardzo boli spojenie łonowe z prawej strony najbardziej a jak wstaję po dłuższym leżeniu albo w nocy na siku to nie mogę się podnieść bo tak to boli i jeszcze coś tam strzyka jak szybciej się ruszę, także moje wstawanie w nocy to istna komedia jest jakby ktoś z boku popatrzył, a że ostatnio ciągle chce mi się pić to wypijam 3 butelki prawie 1,5 l wody i wtedy w nocy mnie ciśnie i muszę latać co chwila ;-)

Inne tematy z forum

ile potrafi wasze dziecko? 3 latka... (19 odpowiedzi)

Nasz Filip we wrzesniu skonczy 3 latka. Ale jego rowiesnicy w lipca i sierpnia potrafia duzo...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (97 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

poszukiwany dobry ortopeda (18 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......