Mamusie listopad - grudzień 2015 część 5 częściowo rozpakowane

MAMUSIE 2015:

rozpakowane:

jankaa
kwiatuszek23
Nitka90
Ewelina

Listopadowe:

Niesia_86 - 9 listopada - syn
karolka404-89 - 16 - 21 listopada
ewela_07 - 17 listopada - córka ?
Ewciuś - 20 listopada - syn
Klaudia_Michal. - 21 listopada - córka
Yoasia698 - 23 listopada - syn
Maman - 24 listopada
Paulina - 24 listopada

Grudniowe:

shani - 1 grudnia - syn
KamCiia - 3 grudnia
Ania.83 - 12 grudnia
Ania.83 - 14 grudnia
CytrynowaMama - 14 grudnia - syn
Dorka - 14 grudnia - córka
Rahhel - 14-16 grudnia - syn ?
rybka31 - 17 grudnia
Ruminka- 18 grudnia- Synek- Wejherowo
Limonka - 23 grudnia
Szmaragdynka - 23 grudnia
heke1990 - 23 grudnia, Synek
innabajka - 26 grudnia - córka ?

Styczeń:

WinnieThepooh - 05 styczeń
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopad - grudzień 2015 część 5 częściowo rozpakowane

Jankaa, a te kropelki Biogai to podajecie oprócz Espumisanu? Bo my podajemy Espumisan od 5 tygodnia, ale takie wiercenie i stekanie pojawia się i ostatnio dużo częściej,zwłaszcza nad ranem. I niestety ostatnio dużo bardziej marudny. Zje i od razu uśmiecha, ccueszy by po 15 minutach płakać.

Heke my podajemy odkąd mała miała 3 tygodnie, pediatra na zaleciła po 3 kropelki az do końca 6 miesiąca, więc na pewno nie zaszkodzą. Są lepsze niż dicoflor bo podobno po dicoflorze pojawiają się zaparcia. U nas też były kłopoty z kupą, gazami , brzuszkiem, jęczeniem i stękaniem i okazało się ze jest nietolerancja laktozy i alergia na białko. Może warto zbadać kupkę pod kątem nietolerancji.
U nas super, mała uśmiecha się cały czas i nas zaczepia, a jak brat z nia gada to jest zachwycona! Fajny taki widok, mam nadzieję, ze zawsze będą mieli ze sobą dobry kontakt.

Cześć Mamusie :)
Jednak przy małym dziecku ciężko znaleźć czas na jedzenie czy pójście do WC, a co dopiero na przeglądanie forum :D
Synek ma już 3 tygodnie, w ciągu tygodnia przybrał około 400g i teraz waży już prawie 3,5kg :) Cieszę się, że udało mu się tak nabrać masy przy piersi, bo jednak muszę karmić go z nakładkami. Moje brodawki nie chcą współpracować, ale mam nadzieję, że za jakiś czas z nakładek będę mogła zrezygnować. Poza tym to w czwartek idziemy na usg bioderek. Szybko, bo dzisiaj dopiero dzwoniłam się umawiać. Ale w sumie postanowiliśmy pójść prywatnie.
Zastanawiam się czy nie podawać Małemu kropelek Biogaia, bo męczy się z gazami i kupką strasznie. Najgorzej jest w nocy, bo kręci się i jęczy w tym łóżeczku. Miała któraś z tymi kropelkami styczność i czy nie zaszkodzą one takiemu maluszkowi?
Pozdrawiamy :)

Ooo, a może rzeczywiście o głód chodzi,choc fakt mój też non stop głodny ;):ja też na poczatku nie miałam pokarmu,w szpitalu było tyle stresu, że jak raz przez cały dzien udało mi się zebrać 7 ml i to do strzykawki( bo laktatorem to tylko pobudzalam bo większość zebranego na lejku zostawalo :() to byłam szczesiliwa.

Jeśli chodzi o spacery to my też na ok. 1 godziny wychodzimy.

kawał chłopaka ;)
Mój Igi ssie paluszki jak jest głodny. A głodny jest często ;) czasami prześpi 5 min, budzi się i już sygnalizuje, że by coś zjadł, tak jakby spał kilka godzin ;) ja karmię mm niestety :( przez stres szpitalny, mimo starań wcale nie miałam pokarmu (tj. dostałam pokarm w piątej dobie, przez cała dobę ściągając laktatorem uzbierałam oszałamiające 15ml, a potem ani kropelki).

To tyle odnośnie porodu, a było to 2 miesiące temu :) Jeśli ktoś ma jakieś pytania, to piszcie, choć u nas już chyba wszystkie rozpakowane czy nie?

2 dni temu Mały skończył 2 m-ce i niby kolek nie ma, ale nieraz nad ranem potrafi się tak wiercić i stękać i chyba go gazy męczą. Też profilaktycznie dajemy 3xdzień Espumisan (lekarz zalecił). Szczepienia przeszedł bardzo dzielnie, tylko potem przez kilka dni mega marudny.

Nasz je co 1 lub 1,5 godziny, chyba, ze zdarzy mu się przysnąć. Karmię piersią, więc jest to dość męczące. Na całe szczęście noce już uregulował. Ale tyje na potęgę, tydzień temu ważył 6100 g (waga urodzeniowa 3800 g) i jak to lekarka powiedziała "kandydat na dokarmienia". Wieczorami rzeczywiście jestem już wyschnięta, ale często udaje mi się ściągnąć w nocy troszkę i wtedy go dokarmiamy :) Mamy butelkę Medela Calma, którą bardzo polecam, jeśli ktoś nie chce przyzwyczaić dziecka do butli, bo karmi piersią i tylko dokarmia. Z tej butli trzeba ssać :)

Aaa i czy Wasze Maluszki też już zaczynają ssać piąstkę? Bo mój od kilku dni, jakby się zorientował, że ma rączki i ssie piąstkę, mimo, że smoczka dostaje ;)

Hej dziewczyny! Już miałam tyle razy opisać swój poród, ale Młody cały czas przy cycu, a jak uda się go akurat odłożyć do łóżeczka, to albo sama śpię albo trzeba coś ogarnąć.

Rodziłam w wojewódzkim i jestem zadowolona. Naprawdę wszystko zależy jak się trafi, teraz to wiem z doświadczenia. Porodówka super (o ile można tak powiedziec;)). Ja najpierw byłam 1 dzień na patologii ciąży, bo przenoszona ciąża. Skurcze zaczęły się o 23, a urodziłam o 11:40. Uch...powiem Wam,ze rzeczywiście zapomina się ten ból. Ale dostałam znieczulenie na 2 godz.mimo soboty (byłam tez na szkoleniu tydzień wcześniej). Lekarz Nowakowski najlepszy na świecie,mega zaangażowany i jeszcze nie zniszczony przez system ;) na położnictwie oczywiście jaka zmiana,ale większość fajna.

Ja niestety bylam 9 dni w szpitalu,bo mój synek niestety załapał jakąś infekcje i został ode mnie zabrany;leżał na patologii noworodków. Tam tez niby fajne,ale ja nie bardzo mogłam się z nimi dogadać. Fakt,ze te pierwsze dni są ciężkie,odpowiedzialność, burza hormonów,ból,lęk o dziecko itp. Ale dziecko wynagradza wszystko:)

Odnośnie odwiedzania przez szybkę, to ja akurat dlatego się zdecydowałam na wojewódzki,mimo że nieraz goście musieli na mnie godzinę czekać,bo akurat Maluszek płakał;) najlepsze ze na patologie noworodków,mógł tata wejść a na położnictwo nie ;)

hehe :) nasz jest taki szczuplak, że mieliśmy problem kupić mu ubranko do chrztu. Wszystkie marynareczki i sweterki były tak szerokie, że można go było prawie dwa razy nimi owinąć ;)

Shani moja też jest długaśna, w szerokość to wszystko dobre, tylko na długość za krótkie ;-) My nosimy też 3-6 ale niektóre już na 74 ubieram i też są dobre, trochę luźniejsze ale dobre, syn mój zresztą też zawsze większy niż średnia wieku i tak mu zostało.

No faktycznie, widzę że u nas już się poprawia, mała już tak nie stęka i nawet polubiła swój bujaczek. Z dnia na dzień coraz lepiej jest. Lekarz mówił że jelita regenerują się do 2 tygodni.
Dziewczyny na ile czasu wychodzicie na spacery w taką pogodę? My tak na godzinę idziemy, ale niewiem może dzieci powinny być dłużej na świeżym powietrzu?

Rahhel napisz prosze jaki to sposob na zacuagniecie smoczka???

jankaa, u nas po 2 dniach była poprawa. Także szybko... Będzie inaczej pachniała i podobno może być zielona (to normalne) ale u nas nie była.

Nasz synuś za 4 dni skończy 2 miesiące. Matko jak ten czas leci ;)
Wczoraj byliśmy na szczepieniach. Troszkę popłakał, ale starał się być dzielny. Później cały dzień przespał, miał lekki stan podgorączkowy 37 stopni. A dzisiaj bryka za dwa dni ;)
I straszny szczuplak z niego, ale za to długi ;) teraz nosimy ciuszki z metkami na 3-6mc ;) Ma 4,53kg i 62 cm (przy urodzeniu 3,19 kg i 56cm).

U nas tez działa z tym podparciem, mam takie wałeczki i jak ja kładę na boczku to lepiej zasypia, zresztą wieczorem ją odkładam i za chwilę śpi a w dzień niestety nie chce spać w łóżeczku i śpi w wózku na spacerach lub w domu.
Dziś pochwaliłam małą a teraz wieczorem kongo jakieś, płakała, stękała, mleka nie chciała, niewiem o co chodzi, windi ją trochę odpowietrzyło ale na chwilę i w końcu zasnęła.
Ewciuś a jakie macie kupy po nutramigenie? Bo my mamy wprowadzony dopiero od wczoraj a mała robi strasznie rzadkie i ze śluzem jeszcze trochę niewiem ile czasu trzeba aby to mleko zadziałało, czy powinna być od razu poprawa?

Nasza córeczka ma rok i dziewięć miesięcy, więc jeszcze dużo nie rozumie. Zazdrosna jest, chociaż i tak wydaje mi się bardzo wyrozumiała jedynie jak już jest zmęczona to miewa histerie,typu płacz i robienie na złość.

Co do małego to po zmianie na mleko o obniżonej zawartości laktozy jest tym prezeniem lepiej, nie ma bolesnych strzelajacych kup ale teraz nie robi zbyt często kup a idą same Bąki. Mały dostał delicol i póki co obserwujemy.

Ogólnie mamy świetna położną i daje nam sprawdzone sposoby. Mały miał silną potrzebę ssania a że na piersi nie jest to musieliśmy skorzystać z smoczka. Pokazała nam patent na nauczenie ssania smoczka bo pluł nim tylko i czasem udaje mu się zasnąć przy smoczka.

Z odkładaniem też mieliśmy problem i dała sugestię by Przy odlozeniu dziecka podłożyć mu pod plecki zwiniety w.rulon koc albo jeśli macie jakiś wałek aby dziecko czuło podparcie i by myślało że nadal jest na rękach. U nas to działa.

Nasz mały dwa dni temu skończyl dwa miesiące, byliśmy na pierwszych szczepieniach, dostał w obie nóżki, płakał biedulek nasz strasznie :( ale przyjął je po męsku, cały dzien pozniej przespał, bez żadnej temperatury :)
Ważył 5100, także szału u nas z wagą nie ma.
Mały nasz też jest fajny, mimo tego refluksu, gada, śmieje się, kochany chłopczyk, ale cycuś mamusi... Najlepiej to ciągle by sie tulkał do mamy :D Dzisiaj planujemy przenieść go do swojego pokoiku, do łóżeczka, dotychczas spał na przystawce...ale od paru nocy coś mu tak nie pasuje, jak go odkładam to otwiera oczka i lulam na nowo...

Nam espimusan nie pomagał, daje lefax do każdego mleka - złoty środek

Rahhel a ile twoja córcia ma? Mój młody też był bardzo zazdrosny ale teraz już się przyzwyczaił że ma siostrę i koniec. Oczywiście od czasu do czasu coś po złości zrobi np. specjalnie hałasuje jak młoda zasypia itp. ale już coraz rzadziej się to zdarza.
A dajecie młodemu coś na brzuszek? Espumisan czy coś podobnego? My od urodzenia na espumisanie trochę też zapobiegawczo i kolek nie mamy.

Hej, Ewciuś u nas podobna historia. Nie pomogło mleko bez laktozy i też jesteśmy na nutramigenie bo okazało się że młoda ma alergię na białko , nas na szczęście kolki ominęły ale czasami płakała i była marudna wieczorami bo bolał ją brzuszek a tak to jest kochane dziecko. Uśmiecha się do nas na całego i odkryła że ma swój głos i czasami uda jej się krzyknąć nawet ;-)
Ewciuś normalnie waży twój mały a ile ma?
Moja ma niecałe 3 miesiące i 6200 waży a urodziła się 3800. Wszyscy mówią że wygląda co najmniej na 4 miesiące ;-)
Pozdrawiam mamusie, i życzę cierpliwości, początki są trudne ale z każdym tygodniem będzie nam łatwiej

Hej.
Ostatnio mało się odzywam bo Mały niestety daje popalić. Zaczęło się od podejrzenia nietolerancji laktozy, teraz już je tylko Nutramigen i to już drugie mleko bo po tym LGG dostał mega wysypki. Poza tym cierpi na kolki więc wieczory mamy przerąbane. :( Laktację hamuję, mam odruch wymiotny na zapach kapusty, smak szałwi i dźwięk laktatora. Wczoraj byliśmy na szczepieniu, waży 5300. To chyba normalnie, co?

U nas jest dużo płaczu... Jak myślałam że z starszą było ciężko tak teraz wiem że może być gorzej. Póki co jest mąż do 24.12. Młoda zazdrosna a mały ma od urodzenia problemy z brzuszkiem. Poza tym biedak mało śpi. A w nocy budzisie co dwie godziny. Mały wrazliwiec z niego...
Co do dnia babci i dziadka to My robiliśmy w 10 dobie życia małego sesję rodzinną i myślę o jakimś drobiazgu typu magnez na lodówkę z zdjęciem dzieciaków

Inne tematy z forum

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (19 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...