Mamusie listopadowo-grudniowe (2)

Zakładam nowy wątek :)
Link do poprzedniego:
forum.trojmiasto.pl/Mamusie-listopadowo-grudniowe-2016-t664809,1,16.html#npu1

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika
13.11 mamasia
20.11 Zaskoczona
21.11 a-cha
23.11 mag
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
28.11 Czapla
28.11 Kasik
30.11 Muszka11
Sas

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82
5.12 Lolkakarolka
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
14.12 Dimis
15.12 Goralka
30.12 Olesia
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe (2)

Hej, a macie jakieś opinie o wózkach Tako? Koleżanka chce mi sprzedać za nieduże pieniądze taki 3w1, nie widziałam go jeszcze, ale czytalam, że są w porządku, tylko trochę ciężkie. Nie jestem przekonana, czy taki fotelik będzie ok, wolałabym lepszy, no i muszę dokładnie zobaczyć, jak duża jest gondola.

Moje usg genetyczne w porządku, jestem ostatecznie po dwoch :) Wczoraj na NFZ dziecię bardzo się wiercilo i chowalo, na podgladzie 3d lekarz mówił, że wygląda na obrazone, bo schowalo się tak, że było widać plecaki tylko :) Lekarz patrzył i mało mówił, w końcu powiedział, że wydaje mu się, że jest wszystko dobrze, ale przeziernosci w ogóle nie zbadał, choć mówił, że zgrubienia nie widzi. Czasem tylko pokazywał mi obraz, zdjęcia niezbyt wyraźne, więc miałam niedosyt i postanowiliśmy pójść dzisiaj do dr Brzoski w Inviccie.
Wrażenie dużo lepsze, miałam ekran przed sobą, obraz wyraźny, dr wszystko mówiła, wszystko chyba zbadala, przeziernosc dwa razy i nic ja nie niepokoilo dlatego też nie zdecydowaliśmy się na test z krwi, tym bardziej, że wskazań wiekowych czy rodzinnych nie mam. Jedyne co było nie tak to ponad godzinne opóźnienie, a moja wizyta 15 min. Badanie miałam już przez brzuch, bo to 13t2d, a wg usg 13t5d, bo dzidziuś duży. Kolejne usg między 20 a 22 tyg., natomiast pani w recepcji twierdzi, że do 26 tyg. i ze początek sierpnia będzie ok. Na kiedy Wy się umawiacie?
Aaa i jeszcze dr Brzoska podejrzewa, że będziemy mieli synka :)

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja przerobilam kilka laktatorów i najbardziej wielbię medele swing :) a z ręcznych pasował mi tomme tippie ;)

Ja mialam i mam Medela Mini Electric i był ok. Nie mam porównania, po prostu brałam różne rzeczy z Medeli (butelkę Calma, masc na sutki) bo tak mi koleżanka-matka nakazała no i trochę czytałam.

Otemtotem - czyli wiadomość od źródła. Na tą chwilę jestem zdania, że nie chcę zzo. Dlatego też nie interesowałam się tym. Ale w zasadzie to jeszcze dużo czasu przed terminem i może zmienię zdanie.
Co do miejsca zamieszkania, to Sierakowice, a Ty (oczywiście jeżeli można wiedzieć) :)

Mamasia - cenna wskazówka, z tym, że pewnie więcej czasu zajmuje wmasowanie "mokrej" oliwki.
Dziękuję za kolejną wskazówkę - wszystko sobie zapisuje :)
a czy mamusie mają jakiś inny sprawdzony laktator? Bo podejrzewam, że znajdę na półce cuda :)

Pozdrawiam Dominika

Hej dziewczyny! Oliwką / olejkiem / olejem smarujemy na wilgotne albo mokre cialo, wtedy nie wysusza. Ten kokos z Biedry też mnie nie przekonuje. Dzidziusia muszę upolować, zawsze lubilam proszek Dzidzius, jakis taki przyjemny zapach mial;) Dominika jeszcze w sprawie wyprawki, a konkretnie laktatora. Jeśli zamierzasz karmić piersią to raczej na pewno się przyda : rozbudzenie laktacji albo na nawał, jakieś wyjście do lekarza, sklepów, do kina z mężem itd. Czyli nawet jak nie masz zamiaru imprezować mimo niemowlaka;), ani nie studiujesz w weekendy, potrzebny raczej będzie. Nawet jak nie kupisz przed porodem, to raczej warto miec jakis wybrany, bo jak ci facet jakiegos potwora przyniesie?;) Nie wiem jak inne laktatory, ale ja mialam Medelę i tam jest kilka wielkości tych "lejków" (nie wiem jak to się nazywa) na cycka, ale sprzedają laktator ze standardowym, a jesli się potrzebuje iny rozmiar, to moznq dokupic w dzieciowych sklepach. Ja o tym nie wiedzialam i sobie zrobilam megakrwiaka w szpitalu;)

Muszka, my też mamy mutsy ;) no gondola nie należy do największych, ale spacerówka rozkładała się na płasko więc właśnie koło 5/6 mca używaliśmy już spacerówki. Przy synu w ogóle nie za wiele korzystaliśmy z gondoli bo wolał chusty, córka była bardziej wózkowa ;)

No niestety nie mam żadnej koleżanki ze świeżym narybkiem, więc wózka nie sprawdzę :( Zostają mi jedynie opinie internetowe - no, ale cóż, 5-6 mcy jakoś się przemęczę, a później już będę wiedziała na co zwrócić uwagę :)

Dominika, ja dzwoniłam do nich w tamtym tygodniu i mi miły Pan powiedział, że zzo nie mają i raczej nie należy się go spodziewać w najbliższym czasie.
Jeśli można zapytać, w jakie rejony na obrzeża się przeprowadzasz, że zamierzasz rodzić w Kartuzach?

Muszka, to trzymam kciuki, żeby telefon milczał jak zaklęty :)

No to przyziernosc wyszła Ci super.
Taka stymulacja owulacji to jednak hormony choć wierze, że wszystko będzie dobrze. Dr powiedziala ze jakby bylo cos nie tak to zadzwoni i na szczęście telefon milczy więc jestem dobrej mysli. Poza tym wszystkie inne parametry wyszly bardzo dobrze.

Co do wózka to ja uzywalam Mutsy z wielkimi pompowanymi kołami. Zimą sprawdził sie rewelacyjnie (rodziłam pod koniec września), ale już jak synek mial 5-6 miesięcy to było mu ciasno bo gondola ta nie należy to największych.

Ja robiłam badania w Invicta i dr Brzózka powiedziała, że jeżeli wyniki krwi nie wyjdą dobrze, to od razu będą się ze mną kontaktować, by zjawić się na kolejne badania.
Na szczęście nie dzwonili i wyniki odebrałam przy okazji.

Otemtotem - to prawda, ceny wózków są wysokie, rozejrzę się jeszcze..
Co do Kartuz, to przyznam szczerze, że nie wiem jak jest ze znieczuleniem, ale spróbuję się dowiedzieć :)

Czapla - rzeczywiście fajny blog!
Co do gondoli, a raczej "podwozia" to przeprowadzam się na obrzeża miasta więc przyda się taki, który wszędzie przejedzie :)

Mój Luby czytał dużo o kółkach, amortyzatorach itd itp (sama już się pogubiłam) i wybrał Barlettę (jak już wcześniej pisałam), ale niestety to wydatek ok 1500 (2w1)... :(

Dimis - ja niestety nawet nie ma nikogo znajomego z wózkami by próbować..
a jak mówisz, w sklepie wszystko jest ładne i wydaje się łatwe w użytkowaniu.

Pozdrawiam Dominika

Ja tam kupiłam używany wózek, przed zakupem dokładnie oglądam - kupiłam używkę za niewielkie pieniądze, gdzie nowy ponad 2,5tys ;)
Budki potraktowałam karcherem i stelaż, a to co się dało wrzuciłam do pralki i jak nowy wyglądał ;) Gondoli używałam tak do 5/6mca - dużo zależy też od dziecka ii gondoli, niektóre są małe i zimą jak wsadzisz śpiworek to się ledwo mieści, wiec jak któraś będzie wiedziała, ze maluch ma być spory to warto poszukać takiej, która jest nieco dłuższa ;)
I jak macie kupować pierwszy wózek to warto wypróbować u koleżanek na spacerach jak się sprawdza, bo w sklepie przez 5 min każdy jest fajny ;) ja wymieniłam wózek po kilku miesiącach, kiedy przejechałam się wózkiem koleżanki - spełniał moje wszystkie oczekiwania, a do tego na ten stelaż mam siedzisko rok po roku :)
Za to parasolek nie znoszę i użytkujemy nasz czołg non stop właściwie od prawie 3 lat :)

mi też powiedzieli, że przezierność spoko ( coś ok. 0,8 - 1) ale nie zasugerowlai dodatkowych badań. Ja zaszłam naturalnie bez wspomagania, mam endometrozę ale to podobno w ciąży nie ma wpływu.

jak miło, że ktoś potwierdza moją teorię :) Ja jeszcze nie wiem jaki wózek konkretnie chcę, mój mąż upatrzył sobie Xlandery z pompowanymi kołami, są lekkie i mają bardzo dobre opinie, ale jak już wspominałam mam też opcję odziedziczenia wózka, więc jak nie będzie totalnym grzmotem to nie będę kupowała w ogóle :)

Ooo tak blog "sroka o"... też mi bardzo pomógł przy doborze kosmetyków dla malucha.

Kasik a jak Twoje usg?

Szczególnych wskazań nie miałam, ale w pierwszej ciąży robiłam i teraz też sie zdecydowałam. Przyziernosc wyszla mi 1,9 ale dziecko było tez dość duże wiec dr powiedziała ze to bardzo dobry wynik w odniesieniu do crl.
Poza tym mam pco i owulacje miałam stymulowana tabletkami czyli teoretycznie poczęcie naturalne ale ze wspomagaczami, a to jest juz chyba jedna z przesłanek żeby zrobić dodatkowe badania.
No i lekarz prowadzący zasugerowal mi te badania, a ja mu ufam :)

Otemtotem - na zimę lepiej faktycznie kupić używaną gondolę, taką co po śniegu bez problemu da radę. Ja będę znów używać Emmaljungi odziedziczonej po córce koleżanki - to straszny grzmot, ale super amortyzowana - na wahaczach - i bardzo duża - bez problemu wejdą śpiworki itd. No i idzie jak kombajn przez każdą drogę i trochę jak kombajn waży, ale na wiosnę wskoczymy w spacerówkę a tu mam już po córce ukochanego baby joggera, choć myślę jeszcze o czymś przejściowym z siedziskiem w moją stronę. A tej spacerówki od Emmaljungi nie lubiłam.
Ja Pappa odbieram w piątek, na razie się tym nie stresuję.
Na rozstępy poprzednio używałam palmersa, teraz pod wpływem bloga "sroka o" kupiłam babydream. I hippa masełko ale dlatego ze było w promocji. A bloga polecam bo to kopalnia wiedzy o kosmetykach dla dzieci i mam.

Muszka11 - a miałaś jakieś wskazania do zrobienia testu czy sama chciałaś? Ja na początku się zasnatawiałam nad tym badaniem, ale jak USG wyszło dobrze i to dwukrotnie u dwóch różnych lekarzy i żaden nawet nie zasugerował nawet tego badania to sobie odpuściłam niepotrzebny stres.

W.Dominika - jasne, że każdy inaczej dba, ale można kupić też w dobrym stanie i obejrzeć przed zakupem - moim zdaniem lepiej później zainwestować te pieniądze w porządną spacerówkę. Za 800 zł można już kupić fajne używane wózki 3w1, a tak każda część ok 800 - 1000 zł :)
btw. też zastanawiam się nad szpitalem w Kartuzach, ale wiem, że nie mają zzo na zawołanie. Słyszałam jednak, że w innych szpitalach też nie jest z tym tak różowo, więc już sama nie wiem co robić...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja też zamierzam zapolować na tego Dzidziusia.
Katia - współczuję przeżyć :( jedz dużo lodów :) przynajmniej jakąś przyjemność będziesz miała :)
Otemtotem - ja w pierwszej ciąży używałam gondoli tak do 6 miesiąca, spacerówkę (tą dużą) też krótko używałam. Jak syn miał z 11 miesięcy to przeszłam na spacerówkę-parasolkę.
Dzisiaj odbieram wyniki testu pappa i lekki stresik jest.

Dimis - teraz rozumiem :)

Monika_DW - jak też słyszałam wiele razy, że oliwka tylko natłuszcza z zewnątrz, a niestety nie nawilża, a i tak ją polecają :)
Olej kokosowy też mam, ale raczej do włosów używam, bo na ciele jakoś tłusto jest..
A polecasz ten z biedronki? Bo cena przyciąga, ale czy nie jest jakiś gorszy?
Co do bąbelków to ja też nic nie czuję :( i też dziewczynom zazdroszczę :)

Dziewczyny co do niani - to myślałam nad zwykłą, bo cena różni się bardzo od tej z kamerką.

Katia - współczuję Ci bardzo! życzę szybkiego powrotu do "formy" i szerokiego, prostego uśmiechu :)

Otemtotem - będę szukała Dzidziusa, bo chciałabym go spróbować :)
Mi Pani w sklepie powiedziała, że gondola to max 5m-cy. Też zastanawiam się nad wózkiem, aczkolwiek niestety nie jestem przekonana do kupna używanego od kogoś obcego, bo jak wiadomo - każdy inaczej dba o różne rzeczy...

Pozdrawiam Dominika :)

Ja ze względu na tendencję do przesadnej paniki zamierzam nabyć monitor oddechu wraz z nianią, ale o kamerce nie pomyślałam - pomysł niegłupi :) Chciałabym, żeby dziecko od samego początku było u siebie w pokoju, więc planuję, że po tych pierwszych najcięższych miesiącach życia i nieprzespanych nocach, jeśli nocne budzenie nie będzie przekraczać 3, to maluch wyląduje szybko w swoim królestwie :)

Właśnie siedzę z zacieszem, bo od pół godziny czuję bąbelki i łaskotanie, a to wg OM niby dopiero koniec 14. tygodnia :)

Powiedzcie mi dziewczyny, jak długo korzysta się z gondoli? Zastanawiam się nad kupnem używanego wózka, mam też opcję dostania jakiegoś od znajomych - czy na środek zimy opłaca się kupować nowy, jak to wygląda ze spacerowaniem dziecka zimą?

Dziewczyny dzięki. Wczoraj zab został wyrwany. Niestety był połamany na trzy więc była masakra pomimo znieczulenia, które
do końca nie złapalo albo ze względu na ciążę albo stan zapalny. jestem napuchnieta i boli ale dam radę biedna fasola musi tyle przeze mnie przechodzić . Rana w koncu się zagoi i marzy mi się schabowy z kiszona kapustę. Bo teraz to tylko jogurt i kleik.
Co do rozstępów mam palmersa bo akurat była promocja jak go kupowałam ale jestem dość kiepska w pamiętaniu o smarowaniu :). Pozdrawiam Was trochę z krzywym uśmiechem!

Inne tematy z forum

Jaki wozek wybrac? (78 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

pozew o rozwód (18 odpowiedzi)

napiszcie mi proszę adres gdzie składa się pozew i mam pytanie, czy na rozprawę koniecznie muszę...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (115 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...