Mamusie listopadowo-grudniowe (2)

Zakładam nowy wątek :)
Link do poprzedniego:
forum.trojmiasto.pl/Mamusie-listopadowo-grudniowe-2016-t664809,1,16.html#npu1

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika
13.11 mamasia
20.11 Zaskoczona
21.11 a-cha
23.11 mag
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
28.11 Czapla
28.11 Kasik
30.11 Muszka11
Sas

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82
5.12 Lolkakarolka
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
14.12 Dimis
15.12 Goralka
30.12 Olesia
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe (2)

Dimis - bardzo Ci dziękuję!
Bardzo przydadzą mi się Twoje wskazówki :)

Karmić chciałabym piersią, ale jak napisałaś, wszystko się okaże gdy maluszek będzie już z nami.
Mój Luby najbardziej zainteresował się wózkiem, który z pewnością będziemy potrzebować.
Co do chust to jeszcze nie jestem przekonana, ale pewnie dlatego, że nie przyglądałam się temu sposobowi dokładnie.

Mnie czasem bolały plecy, ale zaczęłam chodzić na basen i naprawdę pomogło.

Otemtotem - też chciałam ćwiczyć sobie w domu, ale jak piszesz - motywacja i zabranie się do tego to druga strona medalu..

Dziewczyny mam jeszcze pytanie - czego używacie by nie pojawiły się paskudne rozstępy????

Pozdrawiam Dominika
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja ćwiczyłam do 7 tygodnia póki mnie nie zaczęły plecy boleć... dalej jest masakra
Ja bym mogła żyć na kfc i lodach, ale się powstrzymuje ;)

Dominika z wyprawką to jest tak, że dla każdego co innego ;)
My drewniane łóżeczko spakowaliśmy przy pierwszym dziecku jak miał 8 mcy ( a długo używałam turystycznego bo Młody tak kopał, że wszystkie ochraniacze urywał i wsadzał nogi między szczeble ;) ) - przeniósł się na większe, młodsze spało z nami już, bo ja i tak byłam zmęczona i nie chciało mi się w nocy wstawać ;)
Wanienkę mam od pierwszego dziecka z ikei http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40248443/?cid=ps|pl|dsa_ikea|201507160753068279_1 tania, nieduża, służy teraz za miskę, do tego mam haczyk w ścianie i wisi na nim, a nie zagraca mieszkanie
wózek dla mnie rzecz niezbędna, kupowałam używany za 350zł i posłuży chyba dla 3 dziecka spokojnie, ale wiem, że są mamy które nie kupują wózka i wolą chusty, ja bez obu sobie życia nie wyobrażam.
Przewijak.. u nas się nie sprawdził, ale mam koleżanki, które używają i lubią.
Niektórzy lubią leżaczki bujaczki - miałam, oddałam, pozycja malucha mi się nie podobała, poza tym dzieciaki wolały leżeć na macie :)
Jedyne co mogę doradzić nie kupuj za dużo wszystkiego np jeżeli chcesz karmić piersią to nie kupuj sterylizatora, podgrzewacza i butelek jakby się nie udało to zawsze można kupić ;) tak samo z laktatorem i zabawkami, to zawsze można dokupić, mamy takie czasy, że zawsze jest szansa kupić, jeśli okaże się potrzebne dla was :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja właśnie zauważyłam, że apetyt mi się zwiększył i szybko robie sie glodna.
Ja na razie korzystam ze starych ciazowych ubrań, ale jeśli będę chodzić do pracy także latem to chyba będę musiała coś zakupić.

Ja niestety przez cały pierwszy trymestr miałam zakaz jakiejkolwiek aktywności fizycznej innej niż spacerowanie. Teraz chciałam udać się na jakieś zajęcia i mi auto zdechło, a że mieszkam na wiosce to nie mam innej alternatywy, rowerem się trochę boję, zwłaszcza, że jedyny jaki mam to MTB do jazdy po lesie, gdyż nigdy jakoś specjalnie po mieście jeździć nie lubiłam. Jedyne co mi aktualnie zostaje to spacery i ewentualnie ćwiczenia w domu przed tv, ale podobno też nie są najgorsze - tylko motywacja inna niestety...
U mnie brzuch raz widać, a raz nie widać - chyba zależy od tego co zjem, ale zauważyłam, że od około tygodnia nie mam już takich wilczych napadów głodu jak na początku a i inne dolegliwości (oprócz sikania) mi już odpuściły. Ponieważ jestem na zwolnieniu to czuję się jak na wspaniale długim urlopie :) :) :)

Wg okresu to 14 tydzień, wg USG 16 - nic z tego nie kumam szczerze mówiąc - miałabym zajść w ciążę przed okresem???

Do tej pory przytyłam 2kg, ciuchów ciążowych nie noszę, ale w swoich nawet luźnych jeansach się męczę, więc albo legginsy albo spódniczki i krótkie spodenki. Fajnie, że lato idzie, może obejdzie się bez kupowania tony ciążowych łachów, z którymi później nie miałabym co zrobić, bo więcej dzieci nie planuję.

Kasik - no to rzeczywiście nie dziwię się, że okazja, mi ciężko byłoby siedzieć w domu. Na szczęście bardzo dobrze się czuję i chodzę do pracy, więc mi pozostaje czas na aktywność po pracy (basen) i dzisiaj pojechałam rowerem do pracy :)

Chciałabym powiedzieć, nie martw się - będzie na pewno dobrze, ale sama przed prenatalnym byłam w stresie :)

Muminka - przy następnym usg już pewnie się dowiesz, a sama świadomość, że maluszek "fika" daje mnóstwo radości :)

Olesia - ja na szczęście nie mam takich zachcianek, ale apetyt mam :)
Co do wyprawki - chciałabym "na raty" kupować po prostu i już powoli zacząć :)

Pozdrawiam Dominika

Hej Dziewczyny :)

Widze, ze juz powazne tematy sie zaczely ;) ja tez ostatnio sie zastanawialam, co dla dziecka trzeba kupic, ale damy rade, bo jak nie my, to kto? My rzeczy zaczniemy kupowac chyba tak ok. 25-30 tc. Ale to wszystko wyjdzie w praniu...

Wczoraj bylam w szpitalu :/ tak mnie podbrzusze bolalo, ze juz niedawalam rady :( na szczescie wszystko ok. Okruszek rosnie szybko, z wczorajszego usg wyszlo, ze termin jest na 26.12. Podejrzewam, ze tak bedzie skakac teraz... dr zwieksxyla mi tylko luteine, zeby zmniejszyc bole i faktycznie, boli troche mniej :)

Ja juz sama ze soba nie moge wytrzymac, caly czas mam ochote na fast foody :P ale wiem, ze to szkodzi maluchowi i wzdecia tez mnie przed tym powstrzymuja...

A jak Wasze samopoczucia?

Dominika są strony internetowe z listą rzeczy potrzebnych dla dziecka i dla mamy do szpitala, kilka wątków na forum, także spokojnie, damy radę (ja również w pierwszej ciazy).
U mnie mimo spadku wagi brzuszek też lekko widoczny, nie noszę jeszcze typowo ciazowych ciuchów, ale stare tez za małe. Chodzę na zajęcia dla kobiet w ciąży w Calypso, raz w tygodniu na basen, czasem na rower. Dla mnie to okazja do wyjścia z domu, bo jestem na zwolnieniu. Jutro usg genetyczne, mam nadzieję, że będzie wszystko ok.
Pozdrawiam

image

a my po wizycie u giną usg było nie wiadomo co tam jeszcze się chowa ale ważne ze zdrowe i machało łapka także fajnie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

no na pewno wanienka przewijak łóżeczko

Mamusie - chciałabym poruszyć temat - prosić Was o propozycje odnośnie:

Jakie rzeczy muszą znaleźć się w domu dla dziecka?
W co należy się zaopatrzyć?
- OPRÓCZ ODZIEŻY.

Może i jest to dla Was pytanie absurdalne, ale jak pisałam wcześniej - nigdy nie miałam styczności z malutkimi dziećmi, z przygotowaniami.
Więc jeżeli nie byłby to problem to napiszcie proszę co muszę wpisać na listę. :)

Pozdrawiam Dominika :)

Katia - Morena za daleko dla mnie, jestem z zachodnich okolic Gdyni :)

A-cha - ja również chodzę na basen i jeżdżę na rowerze miejskim - nie ekstremalnie, ale delikatnie, powoli po prostym terenie.
Również na rolkach jeżdżę, ale z asekuracją mojego Lubego.

Pozdrawiam Dominika

Ja gimnastykuje sie przy moim 2,5 latku :)
W ubraniach ciążowych chodzę już od dawna, a moj brzuch jest juz dość widoczny ;) tłumacze sobie ze to przez to ze to druga ciąża :)

Ja chodzę na basen... to kontynuacja zajęć z przed ciąży.

Dominiko miałam plan od zeszłego tygodnia iść na Morene na zajęcia. Ale mi nie wyszło. Tam są porane i popołudniu zajęcia .A, że jeszcze pracuje to zostają tylko popołudniu zajęcia a takich mało. Jutro już postanowiłam zrobić wszytko aby na zajęcia dotrzeć. Zauważyłam, że trochę zaczął boleć mnie kręgosłup. Dlatego muszę się ruszyć w końcu. A słyszałam dużo pozytywnych opinii o tych zajęciach. Jakby coś to zapraszam :) chętne. W grupie raźniej ;).

Muminka wiem co czujesz z tymi wymiotami i posmakiem w ustach :(
od kilku tyg mam taki metaliczny posmak w ustach.

choc od paru dni czuje sie znacznie lepiej tj nie wymiotuje. Niestety towarzysza mi zawroty głowy. Mam baaardzo niskie tsh wiec sie zastanawiam czy to moze byc przyczyna. W srodę ide do lekarza ogólnego skonsultowac wynik tsh na prośbe ginekologa.

Wczoraj mi mocno twardnial brzuch i takie jakby skurcze czułam. musze sie obserwowac. no i oszczedzac powinnam ale jak to zrobic przy roczniaku hm....raczej nie relane gdy maż w pracy.

Do chwili obecnej jestem w szoku jak różnie znosze ciąże. Pierwsza to jakby ideał a teraz jestem już zmeczona ciąża a co to będzie w okolicy 35tc. ciezko mi sobie wyobrazic hehe

Pocieszam sie myslą że pogoda coraz fajniejsza. Może ona doda mi sil :)

Monika_DW - dziękuję za info, z pewnością to dodaje mi to otuchy, że będzie ok :) ja niestety od znajomych w ogóle nie mam opinii o tym szpitalu, a tylko na forach czytam.

Co do ruchów Maleństwa to muszę jeszcze "poobserwować" :)
Najczęściej czuję z prawej lub lewej strony takie jakby "ciągnięcie".

A-cha - z pewością 16 tydzień i kilka dni, termin mam na 12.11 wg ostatniego usg :) a na samym początku mówili 23.11.

Co do ciuchów jak zimno to jeszcze noszę dżinsy jeszcze, ale guziczka nie zapinam :) ale coraz cieplej więc sukienki tuniki i krótkie spodenki.
W ten weekend założyłam legginsy ciążowe (z Lidla), spadały jeszcze, bo są za duże w pasie.. :)

Dziewczyny, a jak u Was z aktywnością? Coś robicie (ćwiczycie)?

U mnie ciąża do d wymiotuje co chwila a to już 13 tydzień głodna chodzę eh kiedy to minie do tego ten posmak w ustach okropieństwo, dodam ze to nie jest moja pierwsza ciąża i ta wyjątkowo mnie doprowadza do szalu .jutro wizyta u gina a co do brzuszka już widać .

Ale może to chodziło tylko o skierowania na drugą cesarkę z uwagi na pierwszą - nie chcę wprowadzać w błąd. Też już czuję ruchy maluszka, od polowy 15 tyg, trochę wcześnien niż poprzednio. Co mnie zaskoczyło, to że nie było charakterystycznego smyrania, tylko jakieś konkretniejsze bulgoty a potem wypychania - nie wiem skąd maleństwo ma już taką siłę ;) super informacja z tą opieką poloznych od połowy ciązy! Akurat moja przychodnia to ta na Karwinach!

Mi niestety lekarka powiedziała, że w dużych szpitalach nie poważają takich skierowań i że jak będę chciała, to pozostają tylko małe typu Kartuzy...

szpital na zaspie jest przyjazny jesli chodzi o cc i nie sądzę by ktoś to podważył .

Inne tematy z forum

Gdzie mozna poogladać filmy online?? (44 odpowiedzi)

Znacie jakąś darmową stronke z fajnymi filmami online?

Ciąża a wakacje za granica i latanie samolotem (16 odpowiedzi)

Dziewczyny, zanim urodzi sie dzidzia, chcielismy z mezem wyskoczyc jeszcze na wakacje w jakies...

Obniżenie /wypadanie macicy (1229 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...