Mamusie listopadowo-grudniowe (2)

Zakładam nowy wątek :)
Link do poprzedniego:
forum.trojmiasto.pl/Mamusie-listopadowo-grudniowe-2016-t664809,1,16.html#npu1

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika
13.11 mamasia
20.11 Zaskoczona
21.11 a-cha
23.11 mag
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
28.11 Czapla
28.11 Kasik
30.11 Muszka11
Sas

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82
5.12 Lolkakarolka
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
14.12 Dimis
15.12 Goralka
30.12 Olesia
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe (2)

hej a to usg połówkowe jest w ramach nfz? komu przysługuje i kiedy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Otemtotem - ja też podchodzę sceptycznie do nospy, mam bardzo lekkie bóle i nie biorę nic. Co do bólów głowy, to jak nie miałam wcześniej tych dolegliwości tak teraz czasem mnie dopada, ale wtedy ewentualnie pije słabą kawę..
a co do chorób, które nas dopadają to czasem czuję się gorzej niż nie jeden staruszek narzekający na różne przypadłości.. :)

Mentorka - możesz coś więcej napisać o tych tabletkach z malwy?

co do płci, to moja mama co tydzień mówi co innego, raz chłopczyk, raz dziewczynka, a mój Luby się denerwuje :)

ja raczej wykorzystam cały macierzyński, prawdę mówiąc nie wiem jak będzie u mnie z powrotem do pracy.. w sensie - czy moje miejsce będzie czekało/nie będzie zlikwidowane..

badanie krzywej robi się w połowie ciąży czy wcześniej?

dziękuję, że napisałyście o obecności męża przy porodzie, jak od zawsze uważałam, że nie chcę Go przy sobie, to teraz zaczynam się zastanawiać..

Olesia - to fakt, tyle jest tu do nadrabiania - nawet po niecałym dniu :)

miłego dnia dziewczyny :)
pozdrawiam Dominika

Hej dziewczyny! My jeszcze nie wiemy kim bedzie małe bobo. Jutro mam wizytę, ale na NFZtowym USG nie wiem, czy da radę płeć rozpoznać ;) a połówkowe mam dopiero w dzień ojca 23.06 - już się nie mogę doczekać! Staram się nie mieć przeczuć;)

Bób z Biedronki to ratunek z braku świeżego - fakt! U mnie jeszcze doszła fasolka szparagowa - mniam.

A coś słyszałyście o żelazie elementarnym w syropie? Synek ostatnio takie dostał na słabą anemię, ale z ulotki wynika, że jest też odpowiednik dla dorosłych i ponoć w takij formie nie powoduje zaparć i pardon czarnej kupy. Też brałam w poprzedniej ciąży tardyferon i coś jeszcze, no i nie było idealnie. Może takie w płynie to jest rozwiązanie. Zapytam na wizycie, chociaż czy mam anemię nie wiem, bo na nfz to mało morfologii zlecają;) W poprzdniej ciąży chodziłam prywatnie to już dość miałam tego kłucia ciągłego, a teraz na odwrót;)

wizyta ok, wszystko w porządku, ale cholernik nie chciał pokazać co ma między nogami ;)
No i muszę brać żelazo ;(
Z tymi zachciankami to różnie bywa, wychodzi na to, że w tej ciaży będzie obojniak bo mam takie zachcianki jak w 1 i drugiej ;)

O Matko! Wybaczcie, ale nie jestem w stanie wszystkiego nadrobic! ;) tak sie rozpisalyscie... :)

Ja dzis mialam wizyte, uspokoilam sie chociaz na chwile ;) i z dzisiejszego usg wyszlo mi, ze jestem w 11 tc +1 z tego tytulu kazano mi szybko umowic sie na prenatalne, tak wiec w piatek ide do dr Augustyniaka, ktoras byla u Niego? Dobry jest?

Maluszek mi fikal dzis niesamoeicie w brzuszku, normalnie sobie impreze zrobil. Lekarz dzis zasugerowal, ze to moze byc dziewczynka, ale stwierdzil, ze to nie jestt przesadzone, mi to tam obojetne :) aby zdrowe bylo! Rozmawialam dzis z dr na temat porodu, powiedzial, ze na razie nie widzi wskazan do cc, ale po in vitro raczej to robia, wiec tak moze sie skonczyc :) zobaczymy :)

Jesli chodzi o porod naturalny, nawet mi przez glowe nie przyszli, zeby mojego M nie bylo przy mnie :) nie wyobrazam sobie rodzic bez Niego...

Co do objawow, to mi juz ustepuja... w sumie jakis mocnych nie mialam, tylko bole wlasnie podbrzusza, kilka razy musialam wziac nospe, ale staralam sie bardzo malo i przy silnym bolu...

Mnie z kolei odrzucilo od slodycze, moglabym jesc ostre i ostre, owoce i warzywa - tego wczesniej nie mialam :)

Witam nowa mame w naszym gronie :)

Ja jem ciagle truskawki, arbuza i bob. Wlasnie skonczylam jesc bob z maselkiem i nulka tarta :) troche mnie to zmulilo wiec sie zdrzemne poki synek spi.
Wczoraj maz pojechal mi po arbuza ok 22 do sklepu. Zjadlam i tez poszlam spac. Nie wiem czemu ale ostatnio po jedzeniu mnie muli i chetnie potem bym spala.

Milego dnia kobietki :)

mój mąż był przy porodzie, masował mi plecy,podawał wodę, polewał prysznicem jak ja skakałam na piłce:) tylko w pewnym momencie zaczął mnie drażnić, bo przy porządnych skurczach , jak się z bólu zwijałam,nie wiedział jak mi pomóc i zaczął mnie głaskać, a mnie to do szału doprowadzało:)
dziewczyny w punkcie kulminacyjnym, jak dziecko się rodzi, to mąż przy naszej głowie siedzi/stoi, tak wiec nie widzi co się miedzy naszymi nogami dzieje:) mój pępowiny nie przeciął, bo mdleje na widok krwi, ogólnie to się trochę bałam,ze w trakcie porodu padnie,ale dał rade, no i zdjęcia zrobił, jak mi małego na brzuch położyli:)
teraz tez bym chciała rodzić z nim, jak tylko będzie opieka dla starszaka, rodzimy razem:)

ja się czuje dobrze , nawet bardzo dobrze:)

otemtotem a krzywa cukrowa miałaś badaną po godzinie, czy może tez po dwóch godzinach?,ja w I ciąży miałam najpierw skierowanie na glukozę tylko po godzinie i wyszedł kiepski wynik,ale jak powtórzyłam badanie po kilku dniach i krew była badana po godzinie i po dwóch to wynik juz był super:)

hej witam nową koleżankę:) o lek. Natora nic nie słyszałam

umówiłam się dzisiaj na połówkowe na 08.07 do invicty w Gdyni

ja podobno będę miała drugiego chłopaka i jem podobnie jak w I ciąży, tzn dużo lodów:) arbuzów, truskawek, czereśni, ale zauważyłam jedna inna rzecz, otóż czuję delikatne smyrania w brzuchu,ale po zjedzeniu słonego:), starszy synek głównie po słodyczach skakał w brzuchu, może ten młodszy będzie wyjątkiem w rodzinie i nie będzie słodyczoholikiem;)

nie spotkałam się z kontrolą z Zus-u ciężarnej,
planuje isc na roczny rodzicielski-bo tak to sie teraz chyba nazywa? synek miał 7 mcy jak wróciłam do pracy, no nie powiem ciężko było,noce nieprzespane, ja wtedy jeszcze karmiłam, jeden plus,że pracowałam godzinę krócej, pamiętam moje wielki sińce pod oczami:) synek był z nianią, a jak skończył 3 lata poszedł do przedszkola
mam nadzieje,że będę miała gdzie wrócić, bo teraz u nas w firmie dziwne rzeczy się dzieją...

nie wiem czy Kasia jest z naszego wątku? chyba nie..., ciekawe koleżanko,czy byś tak chętnie i z uśmiechem na ustach do pracy chodziła, gdybyś wcześniej dwie ciąże straciła, a w aktualnej znowu zaczęła krwawic??

ja w I ciąży miałam lekką anemie, jadłam dużo wątróbki, wołowiny,szpinaku, buraczków i do wszystkiego dawałam natkę pietruszki

na zaparcia kefiry,maślanki itp., pamiętam,że kiedyś były w lidlu, nie wiem jaki to był tydzień grecki? francuski?,ale był do kupienia sok z suszonych śliwek, był ohydny w smaku,ale pomagał, a to najważniejsze:)

Muminka trzeba bazę osobno dokupić jak sie chce na isofix :) my mieliśmy i polecam, super proste, wygodne i fotelik bardzo stabilnie się trzyma. Baza jest na stałe w aucie i się wpina w nią fotelik jednym ruchem :)

z synkiem jadłam tonami słodkie mimo że nie lubię słodyczy. Teraz jem ale sporadycznie raczej a będzie córka :)

hej dziewczyny pytanie z innej beczki czy któraś się orientuje czy jest jakiś fotelik nosidełko z isofixem czy tylko takie co wymagaj bazy aby zamontować fotelik za pomocą izofixu bo widzę w necie ze te większe maja isofix wbudowany a te małe dla maleństwa chyba tylko na bazie montowane

no wlaśnie rodzinka:) mój ojciec sugeruje się moją mamą, bo ona miała 2 chłopaków i mnie.I teraz mówi,że ja tak samo będe miała:p

O tak zabobony i przesądy to specjalność mojej rodziny :)
Niby w to nie wierzę, ale jak mi nagadaja to potem o tym rozmyslam :)

hehe u każdej zachcianki wróżą co innego i tak same sobie napędzamy zabobony ;D Swoją drogą babcia męża wywróżyła córę z kart, niewiedząc że jestem w ciąży:p
Dziewczyny czy któraś z Was zna dr Grzegorza Natorę? z tego co wiem pracuje w wojewódzkim i w jakieś przychodni w gdańsku. Ja do niego trafiłam na oksywiu i prowadzi mnie, ale z tego co zauważyłam to strasznie zakręcony jest, przez to niewiem czy oczymś nie zapomni i czegoś nie przeoczy. Jeśli coś wiecie to prosiłabym o jakieś info ;)

A ja bylam przekonana, że słodkie to na dziewczynki, a kwaśne i ostre na chlopaka :)
U mnie by sie sprawdzilo bo w pierwszej ciazy ciagle octu mi sie chcialo, a teraz musztarda i ketchup to stale skladniki posiłków i jak narazie wychodzi że drugi chlopak.
Slodyczy o dziwo mi sie nie chce, a wcześniej dzien bez batona to dzien stracony :)

Ale skoro u Ciebie bylo na odwrót to moze faktycznie to znak :)

kasik, ja tez bym spała okrągłe 24h :) co do pobolewania brzucha to same z siebie mi nie dokuczają tylko jak za długo młodego noszę to później delikatnie oczuwam ból. Mi na zaparcia pomaga picie bardzo ciepłej wody na noc przed snem :) ewentualnie slaba kawka przed śniadaniem. Teraz jak nigdy to do majonezu mnie ciągnie :P i ogólnie do słonych potraw, może to jakiś znak, bo z chłopakami to ciągle czekolada była kupowana :D

Mój synek też niepotwierdzony, więc na razie poczekam z dopisywaniem się. Nad szpitalem też się ciągle zastanawiam, bo opinie o każdym i dobre, i zle, ale będzie to Kliniczna lub Zaspa.
Nospy jeszcze ani razu nie brałam, ból jest do wytrzymania, więc wolę nie brać, nawet jeśli ginekolog mówi, że można.
Któraś z Was pisała, że nie może spać, ja śpię aż za dużo ciągle! Wczoraj zasnelam o 21, wstałam niedawno, a przeważnie kładę się później, ale spie do 9, 9.30... I wcale nie czuje się wyspana :(

image

my jeszcze nie wiemy ale w sumie wszytko mi jedno ,swoja drogą widzę we śnie chłopczyka zobaczymy

Mi lekarz zasugerowal już płeć (chlopak), ale z dopisaniem wytrzymam się do następnej wizyty, jak lekarz potwierdzi ;)

Dimis jak Twoja wizyta?

Witamy nową mamę :) trzymam kciuki za dziewczynkę :)

swoją droga tylko ja znam płeć? wpisujcie się jak już wiecie :)

mi się przypomniało, że w pierwszej ciąży na zaparcia brałam tabletki z malwy i efekt był super :)

Witamy kolejną ciężarówkę hihi no a co do kalafiora to ochota byla wielka porcja umiarkowana ale chyba nam nie podeszła bo oddałam wszytko to klozetu eh i teraz sam zapach mi przeszkadza ,tak samo reaguje na koperek hymmm myślałam ze mi przejdzie a tu znowu zonk

Inne tematy z forum

Drukarnia wielkoformatowa (4 odpowiedzi)

Jak ktoś potrzebuje wydrukować zdjęcie , plakat, wizytóki lub inne rzeczy , w tym upominek dla...

Zmiana zawodu - od czego zacząć? (74 odpowiedzi)

Szukam na siebie pomysłu. Któraś z was też stała przed opcją przebranżowienia się, jak wam się...

rolety rzymskie kto ma? (33 odpowiedzi)

http://img62.imageshack.us/img62/6410/rolt.jpg Uploaded with ImageShack.us może podpowiecie :...