Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (10)

Witam w nowym wątku :)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (10)

Dzięki Monika za info! :)

Lyneth w Gemini na miejscu w aptece można kupić na sztuki. Wychodzi ok. 0,28gr sztuka. Ja kupiłam na razie 40szt. ale na pewno będę później jeszcze dokupować

Hej Dziewczyny!

Tinneraa - Trzymaj się dzielnie! Leżenie na patologii nie jest takie złe, a przynajmniej bezpieczne, będziesz spokojniejsza i będziesz miała dzieciaczki przy sobie. Udało Ci się, gratulacje!
Ja czekam do tego 36tc i też mi lekarz prorokował, że do nich na oddział zapewne wrócę, ale to już spokojnie.

Na wszelki wypadek mam już kupione wszystko dla siebie i dla małego i już spakuję sobie torbę. Tylko stanik do karmienia muszę jeszcze kupić, bo mam tylko jeden, ale jak polecacie te firmy alles to podjadę do mama i ja i tam kupię, nie będę się zastanawiać.

happymum87 - trzymam kciuki za wizytę! Będzie dobrze na pewno! Daj znać po, co i jak :)

perfectangel - ruchów nie liczę, mały ciągle się rusza, chybabym nie nadążyła z liczeniem :) Na szczęście w nocy jak ja śpię, on też śpi. Liczę, że tak będzie po porodzie.

Muszka - jak się dobrze czujesz, to jedź! Tym bardziej, że faktycznie długo może nie być okazji...

Lolipop - my też chcemy iść jeszcze do kina :) Tym bardziej, że mamy darmowe bilety do końca roku i szkoda nam żeby się zmarnowały. Wcześniej jakoś nie grali nic fajnego, a teraz nie mamy kiedy ;) Ale iść musimy, choć raz!

Ja mam za tydzień wizytę kontrolną i zobaczymy, czego się dowiem. Obym nie musiała wracać na Zaspę! Twardo leżę w łóżku, choć wiadomo, więcej chodzę po domu niż w szpitalu.

Dziewczyny mam do Was pytanie, ile kupujecie ampułek soli fizjologicznej dla malucha? Wiem, że potrzebna, a w Gemini jest całe opakowanie 100szt. to chyba za dużo, tak na początek... Można gdzieś na sztuki kupić? Ile tego potrzeba?

Muszka ja bym jechala jesli sie dobrze czujesz. Tzn ja bym osobiscie nie wyrobila bo mimo ze dobrze sie czuje to siedzac w aucie odczuwam ciagle parcie na pecherz i ledzwie no i brzuch mi twardnieje czesciej. Ale mozecie robic co dwie godziny przerwy i powinno byc ok.

Happymum87 to mnie zaskoczyłaś z tym rota wirusem... Myślałam żeby na to zaszczepić ale skoro i tak może to złapać to czy jest sens? A powiedz zastanawiałaś się już na co jeszcze na pewno szczepić nie będziesz? Wybierzesz 5 w 1 czy 6 w 1, i od razu po porodzie tą szczepionkę co w szpitalu dają czy będziesz kupować? Dobrze poznać opinię kogoś ze środowiska medycznego :)

Tinneraa ale Ci zazdroszczę :) Też bym chciała mieć Małego przy sobie szybciej a nie czekać do terminu :)

Wow, Happymum87 już torbę masz spakowaną, nieźle :D Ja to muszę jeszcze koszule kupić i klapki i też będę się pakować żeby ewentualnie mieć czas żeby dokupić to czego nie mam :)

Perfectangel ja ruchów nie liczę, chyba bym zwariowała jak bym musiała :) Mały raz rusza się bardziej, raz mniej ale dla mnie najważniejsze jest to, że się rusza :) No i tak jak przez całą ciążę był spokojny to teraz nadrabia... A myślałam że spokojne dziecko będę miała i że w nocy będzie spał bo mówią że jakie dziecko w brzuchu takie i poza, ale chyba nici z przespanych nocy :)

Co do butów to ja mam adidasy ale takie na gumkę więc na szczęście nie muszę zawiązywać ale ubieranie skarpetek to jest wyczyn :D Jak Mąż jest w domu to on mi ubiera :D

Muszka jeśli dobrze się czujesz i dobrze znosisz jazdę no i lekarz nie będzie miał nic przeciwko to pewnie że jedź :) Taki weekend we dwoje na pewno dobrze Wam zrobi, tym bardziej że nie wiadomo kiedy będzie kolejna taka okazja, hehe :) Ja wczoraj Mężowi powiedziałam, że jeszcze do kina bym chciała pójść przed urodzeniem Małego. Co prawda nie wiem czy wysiedzę i pewnie co chwilę do wc będę biegała ale i tak chce iść :)

Happymum87 ja tak miałam parę razy. Raz jak były upały i byłam w Kościele to w ostatnim momencie wyszłam tak mi się słabo zrobiło. Teraz też czasami słabo mi się robi, szczególnie właśnie jak jest gorąco i duszno. Ostatnio nawet jak przy stole siedziałam to na dwór musiałam wyjść bo słabo mi się zrobiło.

Ja wczoraj byłam na wizycie i wszystko jest dobrze :) Mały waży 2400g szyjka ma 43mm i jak to lekarz powiedział "jest wyjątkowo długa jak na ten tydzień". Kurcze, jak ja już bym chciała mieć Małego przy sobie! :) Nawet porodu się już tak nie boję, tego bólu ani niczego, tylko chce żeby się zaczęło, niech sobie boli tylko niech Mały już z nami będzie :) Nawet w Swissmedzie nie chce już rodzić, Mąż mówi, że do pierwszych skurczy, hehe :D

http://www.mamywsieci.pl/artykul/nowelizacja-ustawy-o-urlopach-wychowawczych-od-1-pa-dziernika-2013-r

nowe zmiany w urlopie wychowawczym

happymum - może bylo za duszno pod prysznicem i dlatego zrobilo Ci się za slabo...co oznacza ze jednak musimy na siebie uważac, szczegolnie jak jestesmy same w domu :)
Muszka - ja na Twoim miejscu bym pojechala, o ile dobrze sie czujes zi nie meczysz sie, a jadąc moze polozysz sie z tyłu w samochodzie i przespisz?

Co do ruchów maleństwa to ja ich nie liczę...ale wiem że co chwilę je czuje więc chyba wszystko ok... w nocy mała nadrabia i z wieczora wtedy są tańce i kuksańce w moim brzuchu :) fajne uczucie mnie ono w sumie rozśmiesza :)

Muszka ja jeśli bym się dobrze czuła to bym pojechała na twoim miejscu...

Jejku ja właśnie wyparowałam z pod prysznica...mam dziś ginekologa więc tu myju myju i mam już szampon na włosach a mi się słabo zrobiło... na szybkości zmyłam szampon, zawinęłam się w ręcznik...w lustrze zobaczyłam tylko swoją bladą twarz i usta...i poleciałam do salonu leżeć na kanapie...pierwszy raz coś takiego miałam....słabo, duszno, jakbym miała zwymiotować i jeszcze chwila a chyba bym odjechała w tej łazience.... któraś z was tak miała? ja dziś powiem o tym ginekologowi bo to 1 raz w życiu....

Tinneraa gratulacje, że donosiłaś dziewczynki! przypomnij sobie jakie miałaś obawy wcześniej, zobacz a tu tak zleciało:)

wiecie co, co do bólów pleców, brzucha, pachwin. w weekend byliśmy u rodziny na warmii, co chwilę jechaliśmy a to do jednych dziadków, drugich, do chrześniaka, do ciotki, do drugiej ciotki i naprawdę było intensywnie i dopiero wczoraj zdałam sobie sprawę, że mnie nic nie bolało. wczoraj z rana miałam lekarza, potem odpoczywałam sobie w łóżeczku i przy wstawaniu pachwiny ciągnęły, przy przewracaniu na drugi bok brzuch... jednak aktywność chyba w moim przypadku działa pozytywnie niż leżenie:)

happymum87 daj znać jak po wizycie, na pewno wszystko ok:)

perfectangel ja ruchów nie liczę, mała ma swoje czasy aktywności i dużo zależy czy ja się dużo ruszam i wtedy ją kołyszę do snu czy akurat sobie odpoczywam.

ja na razie sama daję radę założyć buty, ale kupiłam sobie takie kozaczki do kostki beż żadnych sznurowań i zamków;))) ale wiecie co, ostatnio rozmawiałam z moim narzeczonym o porodzie i momencie, kiedy odejdą wody czy zaczną się skurcze, że trzeba się ogolić i można zrobić lewatywę. i on od razu zaproponował, że może mnie ogolić, w sumie to już teraz może to robić. ja się w sumie w ogóle bym nie wstydziła, ale nie mam pojęcia jak mielibyśmy to wykonać, bo mamy kabinę prysznicową. a on na to, że na łóżku..:) jakoś nie mogę przestać się śmiać jak wyobrażam sobie komizm tej sytuacji:)))) i coraz bardziej przekonuję się do porodu rodzinnego, chcę go mieć przy sobie.

Justyna ja przed ciążą chodziłam do dr Łapińskiej-Szumczyk prywatnie na Beniowskiego, cud kobieta. Polecam ją całym sercem, choć nie wiem jak prowadzi ciążę. Ja nie chciałam już tyle płacić za każdą wizytę jak zaszłam w ciążę i znalazłam lekarza na nfz.

Muszka ja bym jechała bez zastanowienia - ale ja czuję się w miarę dobrze. Jeśli wiesz, że spędzisz czas nie tylko na leżeniu i narzekaniu , że coś boli to bym się nie zastanawiała:)

Tinneraa, ale fajnie - za 2 tygodnie może bedziesz już cieszyla sie dziewczynkami :) czekamy na relacje :)
a my jeszce musimy się pomęczyć :) ja zaczelam 30 tydzień, wczoraj zrobilam obiad i upieklam ciasto, niby nic, ale tak sie zmachałam ze kregoslup mnie bolal :)

Muszka ja też uważam, że powinnaś jechać :) Ja w 31 tc leciałam do Niemiec i 10 dni pozniej spowrotem, znajomi wielce oburzeni, a ja się czułam świetnie :) Skoro linie lotnicze uważają, że mozna latać do 34 tc to czemu właściwie nie? Teraz jestem w 34 i już bym nie poleciała, za ciężko, brzuch duży, ja duża.
Ale autem, czemu nie... Przecież można robić postoje, spacerki itd.

Dzięki dziewczyny za wsparcie :)) Ja wiem, że już teraz wszystko ma prawo nas boleć, acz w tym wszystkim najbardziej boli chyba to, że na koniec stajemy się wręcz nieporadne... Ja się czuje jak hipopotam i już teraz sie nie dziwie ze one tak uwielbiają wodę, tam przynajmniej nie czuć tej masy... A z tym spojeniem, wczoraj troche z mamą posprzątałyśmy mieszjanie przed oddaniem i co, i już wieczorem nie mogłam chodzić!

Tineraa zaczynam Ci troche zazdrościć, że za 2 tygodnie będziesz miała dziewczyny ze sobą, w sumie terminy mamy niedalekie, ale ja już naprawdę zaczynam mieć dość. A jeszcze dobre 2 tygodnie temu śmigałam jak kozica, utuczona, ale kozica ;)

Muszka - jak sie dobrze czujesz, to jedz:) faktycznie przy dwójce, może być potem cieżko nawet z wyjściem do kina:) chociaż sama nie wiem, czy bym tyle w samochodzie wysiedziala. Ale perspektywa chwil tylko dla siebie - bezcenna:)

Jak się dobrze czujesz to jedź :-)

Ja się tak właśnie zorientowałam że zaczynam 32 tydzień i w ramach paniki że nic jeszcze mam pojechałam do akpolu po najpotrzebniejsze rzeczy żeby przynajmniej powoli torbę spakować. I faktycznie mają trochę tanich ciuszków, ale kupowałam już tylko od rozmiaru 62 bo moja starsza miała 60 jak się urodziła i te małe rzeczy się nie przydały. Ale pościele czy rożki mieli drogo.
Mam takie pytanie. Mam okazję teraz pojechać z mężem na weekend w fajne miejsce samochodem, 10 godzin drogi i zastanawiam się czy jechać. Jak nie pojadę to zostanę sama na parę dni z drugim dzieckiem i wszystkim do ogarnięcia. Jutro mam lekarza i oczywiście spytam czy widzi jakieś przeciwwskazania.
Chciałam spytać czy myślicie że to dobry pomysł żeby jechać? Bo mnie rodzima straszy że lepiej nie a ja się w sumie dobrze czuje i wiem ze długo nie będzie takiej okazji

Dla przykladu w zeszłym tygodniu w mapu w Rumi biustonosze alles mama były za 49 zł. Co prawda ograniczony wybór, ale rozmiary przeróżne. A w mama i ja w Gdyni były tańsze o 5 zł niż w tym samym sklepie w gdansku. Taka ciekawostka;)

Tym liczeniem nie ma sie co tak mocno przejmować. W 1 ciazy cały czas byłam w stresie przez te wytyczne, bo synek nawet zmuszony przez lekarza na KTG nie miał ochoty sie rozpychac. Strasznie sie martwilam, bo czasem cieżko było takie konkretne ruchy 10x na dobę zmierzyć. A teraz nawet nie przyszłoby mi do głowy żadne notowania, bo mała nadrabia za siebie i brata:) tak więc nie ma sie co martwić, bo chyba każda z nas zna już obyczaje swojego malucha - jeden będzie bardziej ruchliwej, drugi mniej, każde dziecko inne:)

Muszka - chyba rzeczywiście rozwaze to redlowo.

Justyna - z tymi internetowymi to różnie - czasem jak sie doda koszty przesyłki i fakt, ze mozna sie naciac, to okazuje sie, ze lepiej podjechać np. do Akpolu - chyba są najtansi. Np. spiochy Pinokio (bardzo ładne zreszta) sa tańsze niż na Allegro i to o ładnych pare zł.

Może któraś z mam będzie zainteresowana nowymi butelkami do karmienia - Avent do naturalnego karmienia mlekiem matki oraz antykolkowe Dr Brown's, sprzedam taniej

http://ogloszenia.trojmiasto.pl/dla-dziecka/nowa-avent-butelka-do-naturalnego-karmienia-ze-smoczkiem-125ml-ogl7359282.html

http://ogloszenia.trojmiasto.pl/dla-dziecka/nowy-zestaw-2-butelek-antykolkowych-z-szeroka-szyjka-dr-browns-120ml-ogl7359275.html

Słyszałam, że na godzine powinnyśmy czuć ok. 10 ruchów dziecka. Szczerze mówiąc ja nie liczę wiem tylko mniej wiecej kiedy dzidziuś ma swoje drzemki a kiedy się gimnastykuje :) ale każda z nas inaczej to odczuwa :)
ja mam wizytę dopiero za dwa tyg. mi stuknął 27 tydzień czas szybko leci :)

Co do sklepów internetowych, uważam ze jest ciut taniej niz w takim sklepie stacjonarnym :)
Krwi pępowinowej tez nie pobieramy, dziś Pani położna sie mnie zapytala czy jestem zainteresowana bo jakaś promocja była. Moim zdaniem to są za duże koszta zeby się na to zdecydować.
Czy któraś z Was chodzi do dr Łapińskiej- Szumczuk?

Wieloryby... hipopotamy... co to będzie w 9 tym miesiącu... mąż mnie będzie ubierał :-P

Perfectangel co do butów to ja siadam na krześle i zakładam jakby nogę na nogę i tą w której chce zawiązać buta wyginam w bok żeby była bliżej...wtedy jakimś cudem wiąże buta i wio na wychodne :) ale gorzej z długimi kozakami które trzeba wciągnąć do wysokości pół łydki czy przed kolanko....to jest masakra hihi

Inne tematy z forum

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (118 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (20 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...