Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (10)

Witam w nowym wątku :)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (10)

Aha... dziś nie mogłam się schylić żeby zawiązać buty... na kucka też ciężko więc musiałam usiąść na podłodze na tyłku a potem było ciężko wstać... masakra!!!

Puchatkowa nie mam póki co żadnego info o ŚR więc zakładam że 16 została. :-)
Tinneraa będzie dobrze i poród oznacza że w końcu będziesz mogła się więcej poruszać a nie tylko leżeć :-) 3mam kciuki!
Byłam dziś na wizycie i mały waży 1.4 kg i wszystko jest dobrze; szyjka 3.7 cm, skróciła się trochę bo była ponad 4 cm, ale chyba nadal jest dobrze bo lekarz nic nie mówił niepokojacego. Bobas już ułożył się główka w dół, mam nadzieję że tak zostanie już do końca mimo licznych kopniakow w zebra :-)
I mam liczyć ruchy? Liczycie? Jakim systemem?

Wow Tinneraa będę trzymać za Ciebie i dziewczynki kciuki... jaaa tylko 2 tygodnie hihi ale dla was to będzie już 36 tydzień ciąży razem :) teraz na spokojnie już wypoczywaj ile się da :) bo za 2 tygodnie będziecie w komplecie :)

Ja jutro mam wizytę...trochę sie boję... nawet bardziej niż trochę... ta szyjka dalej mnie boli...zaczynam mieć chwilowe takie kilku minutowe bóle pleców w okolicy krzyża i lędźwi... jejku boję się że po jutrzejszej wizyty też wyląduje gdzieś na patologii a w najlepszym wypadku będę mogła leżakować w łóżku... Ale to okaże się jutro eh....

Jedno jest dobre że przez tego cykora w związku z jutrzejszą wizytą swoją torbe do szpitala mam spakowaną w 100% brakują tylko dokumenty ciąży i tyle... a dla małej już też mam kompletnie wszystko... muszę to tylko spakować...i kilka rzeczy jeszcze wyprać i wyprasować... i wtedy mogę spokojnie leżeć i czekać...

Tinneraa za 2 tygodnie to już będzie prawie w terminie:) dziewczyny dadzą radę:)

A co do wymiarów dziecka to po pierwsze tak "dokładnie" je mierza, ze aż śmiać sie chce. Faktcznie mialam cudne pajace 56 i wbilam je na niego raz, bo sie uparlam - dobrze ze niemowlaki nie maja nozek wyprostowanych, bo i tak nie dalby w nich rady:) pampki od razu nr 2:) wygladal jakby mial 3 m-ce.
A my wcale nie jesteśmy bardzo wysocy - mąż 185 ja 166 więc szału nie ma. Ale rzeczywiście synek zazwyczaj był w 95 centylu, ale teraz już przestał tak szaleć:) co prawda ma niespełna 4 lata a rozmiar buta 30, ale nie wiem, czy to jakiś wyznacznik:)
Nie rodzilam naturalnie, bo był ułożony miednicowo. Wiedział chłopak, co robi - i tak pewnie bym go nie wycisnela he he.

Kaja - co do wszelakich boli, to moja lekarka mnie już dawno ze wszystkiego wyleczyla - wg niej w ciazy może wszystko boleć, każdy bol, ktory po czasie mija jest "normalny". Naprawdę ma niezłe podejście i za każdym razem, jak mam jakieś wątpliwości, podnosi mnie tym na duchu:)

Tinneraa trzymaj się dzielnie! Wygląda na to, że jako pierwsza z nas urodzisz... Trzymam za Ciebie kciuki! Wierzę, że wszystko będzie ok :)

perfectangel
orientujesz się może czy nasza SR jest jutro na 16 nadal? Rozmawiałam z położną i tak się kobieta zakręciła, a ja jeszcze bardziej, że akurat tego się nie dowiedziałam :)
Będę wdzięczna za info :)

Miałam dziś kontrolę. Za dwa tygodnie mnie położą, aż jestem przerażona, z jednej strony się ucieszyłam że dziewczynki już będą z nami a z drugiej mnie troszkę to jednak przeraża.
Wagę mają dobrą bo jedna 2103 a druga 2168..

Hej Dziewczynki :) rany, ale macie tempo :) wszystkiego nie nadrobię...

Witam nową Mamusię :) i kolejnego chłopczyka :) chyba nadal mamy przewagę małych mężczyzn?

lyneth, super, że jesteś już w domu, jednak co swoje wyrko do swoje :P Ageska, a Ty się trzymaj dzielnie, obyś nie musiała leżeć w szpitalu do porodu. I prosiłabym Cię o relację, jak jest w Redłowie, bo ja zamierzam tam rodzić :) Jakby nie było dla Ciebie problemem zapytać się o listę rzeczy do szptala, to byłoby super :)

kaja_84, o rozejściu spojenia łonowego niestety słyszałam, gdyż kuzynka to przechodziła. Z tego co ona opowiadała, to ból był straszny, nie mogła siedzieć, chodzić, w sumie w jakiej by pozycji nie była, to ją bolało. I żadne tabletki nie pomagały. A po porodzie długa rehabilitacja. Ale ona miała duże problemy ze stawami, w ciazy to w ogóle jej się pogorszyło. Może u Ciebie, skoro po tabletach trochę przeszło, to dzidzia mocno uciska, może musisz zwolnić trochę obroty i ból przejdzie. Ja w sobotę byłąm 5 godzin na grzybach, potem przełaziłam na spacerze pół Gdyni, a wieczorem jak padłam, to myślałam, że zwariuję, tak mnie wszystko na dole bolało. Oczywiście cała noc z głowy, bo z bólu spać nie mogłam, w żadnej pozycji niewygodnie. Zła byłam na siebie strasznie. Jeszcze do końca do mnie nie dociera, że trzeba czasem przystopować.

Co do krwi pępowinowej, to my nie będziemy pobierać, z tego powodu co większosć z Was.

Filipinka, w stacjonarnym Tygrysku ceny mogą być wyższe niż w internecie, tak jest na pewno w przypadku niektórych wózków. Lepiej zadzwonić i się upewnić. Łóżeczka są na pewno, ale jak cenowo wyglądają, to nie wiem.

faktycznie na tej rozpisce są przecież dwie grupy uwzględnione. a ja sobie wkręciłam, że to tylko dla naszej grupy. dzięki dziewczyny. to ja dziś wpadnę na 17.

joahne - ja jestem z grupy na 17 i ma być o karmieniu dzisiaj.

Witam nową mamę:)

Ageska trzymaj się tam w szpitalu:)

My też nie będziemy pobierać krwi pępowinowej.

Co do lewatywy, to położna z SR na klinicznej mówiła, że oni nie robią każdej z marszu, ale można zrobić wcześniej w domu, albo kupić zestaw i w szpitalu powiedzieć, to zrobią bez problemu. Mówiła też to, co Happymum, że ich kompletnie nie rusza, to że ktoś zrobi pod siebie w trakcie porodu, że są przyzwyczajone i kompletnie nie zwracają na to uwagi. Ja sama nie wiem co zrobię, ale pewnie kupię zestaw, a czy wykorzystam, to nie wiem.

Joahne my też mamy dzisiaj o karmieniu na 17:00. Zresztą obie grupy mają to samo, a przynajmniej wg tej rozpiski od p. Madej.

Dziewczyny orientujecie się, czy w Tygrysku w Rumii są te same ceny, co w sklepie internetowym i czy są tam też łóżeczka? Ostatnio trafiłam na e-sklep i mają fajne ceny, ale chciałabym na żywo podjechać i pomacać wszystko.

kaja_84 - ja tez nigdy nie slyszalam o problemach ze spojeniem, ale myslę, ze w ciąży nie można lekceważyć żadnych objawów, wybierz się wcześniej do lekarza, bedziesz spokojniejsza że wszystko w porządku

jeśli chodzi o koszule nocne to ja kupilam na allegro, 3 takie same ale w rozne wzory :)
http://allegro.pl/wyprzedaz-topowy-model-koszula-do-karmienia-s-m-i3554044320.html

witam:) nie było mnie od piątku i tyle postów do nadrobienia:)

Ageska trzymaj się, będzie dobrze! u mnie z kolei w drugą stronę, bo ciśnienie mam za niskie.

lyneth super, że jesteś w domu:) dzięki za info o lewatywie. to ja już postanawiam, że nie będę się w to bawić. krwi pępowinowej nie będziemy przechowywać ze względu na koszta. chociaż o wiele spokojniej się żyje z taką perspektywą, na pewno.

kaja_84 szczerze to nigdy nie słyszałam o czymś takim jak rozejście spojenia łonowego... może umów się do lekarza szybciej skoro dolegliwości bólowe są tak silne. lepiej dmuchać na zimne.

witaj katya na forum wśród grudniówkek:)

dziś miałam wizytę, jak to doktor powiedział "szyja twarda i długa";) tylko się zdziwiłam, bo nic nie mówił o zapisaniu się na ostatnie usg. a ja dopiero później się zorientowałam. między którymi tc ono powinno się odbyć?

mam tez pytanie do dziewczyn, które chodzą na sr na kliniczną z grupy z godz 17. dziś macie tez zajęcia o karmieniu piersią? bo mi dziś na 18.30 średnio pasuje i poszłabym szybciej.

Przy okazji maly update naszej listy o nową koleżankę :)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
25/11 lyneth - synek
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 Zuzia Redlowo/Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
05/12 Katya - synek / Zaspa
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna

cześć dziewczyny i witam nową mamusię :)

lyneth- sorry, mąż mnie zagadal i zamias napisać ze trzymam kciuki ze Twojego maluszka, to napisalam w liczbie mnogiej, widzisz juz wykrakałam Tobie drugie :D

my zastanawiamy się nad oddaniem krwi pępowinowej, ale ja tez nie jestem przekonana...mowicie ze raczej pomaga rodzeństwu, ale zeby pomoglo to trzeba by pobrać przy pierwszym dziecku czy drugim?

Jeju Marcysia to Ty wagowo dzieciatko mialas tak jak moje pierwsze, tyle ze synek mierzyl tylko 57 cm:) Mi sie udalo urodzic naturalnie tyle, ze porod trwal lacznie 20 godzin, ale sie zawzielam strasznie i udalo sie. Teraz tez sie boje, ze corka bedzie duza i nie wiem czy znowu bede taka dzielna i wytrwala ale zobaczymy. Zbaczajac z tematu moja kumpelka dzis urodzila coreczke. To tez jej drugie dziecko i caly porod zamknal sie w 4 godzinach!!! Ja tez tak chce!! No i strasznie jej zazdroszcze ze ma to juz za soba i mala przy boku.

Ja jak narazie nie mam brzucha, który zapowiadałby 32 tc, a podobno synek do małych nie należy :) pewnie dlatego tak mocno go czuje, bo ma mało miejsca w moim brzuchu :D

Mi też teraz rośnie brzuch na potęgę i kilogramy lecą jak szalone w górę... 4 kilo w miesiąc a niby najlepiej jest 0.5 kg tygodniowo....
Aż się dziwię że mnie kręgosłup jeszcze nie boli...
Duży brzusio - dużą dzidzia? :-)

Witamy nową mamusie :)
*Marcysia Twoj maluch miał 64 cm długości? O matko! To jakie ciuszki mu ubierałaś? Jesteście jacyś bardzo wysocy? Normalnie szok przeżyłam :) Moja szwagierka urodziła małą która miała 59 i to już mi się wydawał gigant, ale przy Twoim 64cm, to maluszek...

Ja wczoraj zgodnie z zaleceniami koleżanki ginekolożki, oczywiscie przez telefon, wzięłam 2 tabletki Paracetamolu i jakoś lepiej było z tym spojeniem. Ale juz butów na stojąco nie założę, ani spodni, wszystko na siedząco, bo tak boli. No nic, jeszcze tylko kilka tygodni... Ale naprawde coraz ciężej się czuję, brzuch wielki, kg przybywa jak nie wiem. Tineraa dzięki za wsparcie, Ty z Twoimi dwiema kruszynkami też nie masz lekko, oj nie :)

Inne tematy z forum

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...

Jaki wozek wybrac? (82 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (66 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??