Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (10)

Witam w nowym wątku :)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (10)

Hej. Byłam dzisiaj u lekarza i podobno mam szyjke skrócona - 2 cm, ale twarda i zamknięta więc wg mojej optymistycznej lekarki nic złego to nie oznacza:) ale coś czuje, ze faktycznie nie dotrwam do 40tc
Mała waży 2750 i jak tak dalej pójdzie to w terminie będzie miała grubo ponad 4kg...

Ja zainwestowalam w te szczepionki skojarzone, bo to zawsze tylko 1 klucie. Ale jestem przeciwnikiem szczepień w ogóle i wielu pediatrow pochwaliło nas, ze nie szczepilismy młodego na Rota ani pneumokoki. Ale zdania są rożne, więc...

A kurtkę to ostatnio od teścia pozyczalam, bo sie w NIC nie dopinalam niestety. Teraz to samo, ale na szczęście ciagle mi gorąco.

Iwona84 dzięki za info o białych pampersach w carrefor. a to w express też czy tylko w tych dużych?

ręcznik kąpielowy z biedronki dostałam od siostry. były jakos latem w ofercie. zobaczymy jak się sprawdzi.

Tinneraa wracaj do zdrowia, ty to się masz z tymi dolegliwościami w ciąży.

jesli chodzi o szczepionki to jeszcze nie mam swojego zdania. muszę zgłębić temat. happymum dzięki za linka.

Tinneraa, dużo zdrwka życzę! :)

Dziewczyny, bo tak czytam o szczepieniach i trochę popytałam znajomych mamuś... Będziecie szczepiły skojarzynymi szczepionkami? Bo generalnie szczepienia te obowiązkowe sa bezpłatne, skojarzone już niestety tak i to sporo, a zawierają to samo, co obowiązkowe. Różnica tylko w tym, że są wszystkie skumulowane. Nie, żebym chciała oszczędzać na dziecku, ale się zastanawiam, czy jest sens płacić za coś, co można mieć za darmo, tylko częściej trzeba kłuć dzieciaczka? Nie chcę tu wyjsć na wyrodną matkę, tylko chciałabym poznać wasze zdanie.

No to fakt, pewnie będę pierwszą mamą rozpakowana, chociaż kto wie ;)

Ja tą linie na brzuchu już mam długo długo, pępek wystający też i taki mega brązowy jak ta linia mega brązowa.Piersi chyba z 4 rozmiary większe i tak samo meeega brązowe, strasznie to wygląda,dobrze że nie widzę tam dołu :D
Poza tym dopadło mnie przeziębienie, czuję się koszmarnie i leczę cały dzień, mam nadzieję że przejdzie szybko i że nie będzie potrzebna żadna pomoc lekarska bo zawsze tak to się u mnie kończy :(

Hehe no w sumie racja z tymi goscmi ,jeszcze dzis w lumpeksie kupilam sliczny kombinezon tzn pluszowy gruby pajac, spiworek I czapeczke z uszkami jestem mega zadowolona..I to tylko 2 dychy wydalam w gdansku sa lepsze I tansze lumpki niz w gdyni. Chyba ze ktos mi powie gdzie w gdyni warto sie wyvrac? Mam bardzo duzo ciuszkow ale jak widze takie okazje to az zal nie kupic:)

Perfectangel kurtek zimowych nie widziałam... wiem że rok temu w H&M były fajne i nie drogie bo chyba za 129 czy 149 ale fajne bo nie było widać że są ciążowe bo były rozszerzane z pod biustu i miały taki fajny pasek ze ściągaczem w pasie więc wcale nie było widać że to ciążowe...a wiem bo koleżanka rok temu w ciąży była i z nią taką kurtke kupowałam... więc może niedługo znowu wrzucą nowe kurtki do H&M... może warto zobaczyć czy już są albo poczekać chwilke aż wrzucą :)

Mamazosi cieszę się że maluszek zdrowy i taki nie zbyt duży :D może dzięki temu łatwiejszy będziesz miała poród... zazdroszczę ci rozmiaru 56 :) bo ja dostałam sporo takich ciuszków a nie wiem czy mi się przydadzą wogóle :) a moja mama zaszalała i mi nakupowała modnych strojów dla małej w tym rozmiarze eh....
Mamazosi i już masz 1 cm rozwarcia wow to do pełni szczęścia brakuje ci 9cm... żarty żartami ale brzmi już tak poważnie porodowo... jejku jeszcze nie cały miesiąc iiiiiiiiiiii iiiiiiiii iiiiiii niedługo pojawią się pierwsze maluszki :D JUPI

Ja mam już wystający pępuszek i tą kreske też mam...skóra chwilami swędzi... smaruje coraz większą ilością kremów na rozstępy i ujędrniających skórę dla kobiet w ciąży... i nie czuję żeby to coś skutkowało :D dalej swędzi :)

Filipinka eh oby sok z buraków jabłek ci pomógł...eh te nasze dolegliwości...zawsze coś...trzymam kciuki za to żeby następne wyniki krwi były już lepsze...

Lyneth jest fajna strona o szczepionkach zaraz wam ją podam i tam tez jest coś takiego jak ,,zaplanuj szczepienia w budżecie" i są podane ceny...
http://www.szczepienia.pl/Kalendarz_szczepien/0-3_lata.aspx
i tu z boku jest ,,zaplanuj w budżecie" kalkulator i tam są ceny eh powiem szczerze że ceny zwalają z nóg

Mamazosi ja piorę żelem do prania i już nic więcej nie dodaje... :)
A kiedy ten Jelp będzie w Auchanie?

Pamiętajcie zostawić coś do kupowania dla gości! Takie ręczniki czy kocyki to chyba dobry pomysł na prezenty dla malucha. Oczywiście jakieś trzeba mieć na początek, ale może nie cały komplet :-)

Hehehehe oczywiście samo mi się poprawiło na klawiaturze ;-) okrycie główki miało być :-)

Realowe chyba byly najlepsze I najtansze, a skoro wczesniej ktos pisal ze w rossmanie promocja na biale chusteczki I ktos sie nie zalapal to teraz w carefour sa:) okrycie kapielowe 80 cm kupilam w akpolu za nie cale 20 zl po za tym mam jedno 70 cm I jedno prostokatne 110 na 60 chyba.. w tesco kupilam kocyki grubsze za 26.5 80x110 85 procent akryl 15 poliester I sie zastanawiam czy kupic jeszcze jakies wieksze bo w smyku widzialam czy poki cote mi starcza.. ja bym teraz tylko kupowala w jakis szal zakupow wpadlam jezdze po sklepach I szukam okazji..

perfectangel, jak ja się rozglądałam na takimi recznikami, to miały przeważnie między 80 a 100 cm, więc te 70 to trochę mało, ale na pewno wystarczająco dla Malucha. Bo tamte z kolei wydawały mi się ogromne. Ale żeby zaraz "okrucieństwo" :P

A które mokre chusteczki wygrały casting na bycie najlepszymi? :-)
W Biedrze mają być ręczniki kąpielowe z okrucieństwo główki, ale chyba jakieś małe... 70/70 to mało na ręcznik?

W carefour biale pampersy po 37 zl no I 6ciopak chusteczek bialych pampers 25 zl jesli chodzi o promocje:)

Hej
Dorotak 86 lekarz kazal mi żyć normalnie,podobno przy drugiej ciazy tak może być z rozwarciem,nie czuje żadnych dolegliwości ciazowych,boli,czy ciągniec czy czegoś kolwik także korzystam z tych ostatnich chwil.
Ja dZwoniłam do przychodni się spytałac to 6w 1 200pln obecnie,ale to duża przychodnia.
Ja przytyłam 12kg i noszę zwykłą swoją kurtkę,ale wkurZa mnie ze tak zimno w tym roku jest.
Ps jak to jest z praniem czy jak mam żel do prania to nie muszę mieć płynu do plukania cZy też trzeba?
W temacie promocji to w auchan będzie 1l jelpa za 9.99pln to tanio.

co do szczepień słyszałam że jedna dawka tej 6 w 1 kosztuje ok 250 zł, a dawek w sumie jest chyba 4.

Mamazosi no ładnie rozwarcie na 1 cm i 5 godzi biegania po mieście...Ty chyba też chcesz szybciej urodzić... ;)

Co do kreski na brzuchu to mam cieńszą od klatki piersiowej do pępka i szerszą od pępka w dół :) rozstępów póki co brak ( i oby tak zostało )
niestety mamy na to mały wpływ, jak ktoś ma je w genach zakodowane to i najlepsze kremy nie pomogą...

A i dostałam sms z gemini :)

Hej Dziewczyny,

ja dzis w polowie juz nas spakowalam do szpitala ;), na brzuchu ciemna kreske mam juz od dawna, pepek naciagniety i troche pofaldowany ;)
najgorsza pora dla mnie jest noc, budze sie, na dole w kroczu boli przy przewracaniu sie, i toaleta 3x to na pewno co noc ;), wole dzien, bynajmniej tak sie nie mecze...
do 18 wrzesnia przybylo mi 18kg +, na wage w domu juz nie wchodze, tylko u lekarza, ide teraz za tydzien
co do kurtki cieplejszej, z racji wielkiego brzucha zmuszona bylam do zakupu meskiej XL niestety...pozniej bedzie nosil maz hehe

serdecznie Was pozdrawiam i trzymam kciuki za Wszystkie

a odpukać rozstępów jeszcze nigdzie nie mam, oby po porodzie nie wyszły. Powiem Wam, że niczym specjalnym się też nie smaruje.

Plaszczyk ciążowy jesienny dostałam od koleżanki, na szczęście. Zimowy też. Zresztą tak mało z domu wychodzę, prawie w ogóle, tyle co na wizytę, więc sweter pod spód i w nim przechodzę.

A ile ogólnie te szczepionki kosztują? orientujecie się? Bo ja coś o 2000 tys. słyszałam...

hej,

Joahne - ja kreskę na brzuchu też mam od niedawna w sumie, tylko taką bladą i śmiesznie, ze leci od góry brzucha do pępka, poniżej już nie widzę ;)
Słyszałam o takim przesądzie, że od góry brzucha jest na chłopca, a od pępka e dół na dziewczynkę. U mnie się zgadza, ale kol. miała tak samo jak ja i była dziewczynka hehe.
Skóra też mnie czasem swędzi, podobno od tego, ze się rozciąga i dlatego takie uczucie swędzenia. Wtedy więcej smaruje kremem i częściej, jak poczuje to swędzenie.

z tym przyspieszaniem porodu, to jak byłam na patologii się koleżance dziecko nie spieszyło, też chciała przyspieszać, a położna się śmiała, ze jakby to działało, to by tu wszystkie na oddziale okna myły i podłogi szorowały, aby tylko urodzić :) Wg niej to nic nie daje, dziecko samo zdecyduje, jak mają być skurcze, to będą i wtedy wyjdzie.

Temat szczepionek jeszcze przede mną, ale już mnie przeraża... tyle tego jest! Po znajomych patrząc, najpopularniejsza jest ta 6w1. O rota też nic dobrego nie słyszałam... Poczytam, podpytam pediatry i znajomych lekarzy, zobaczymy, co powiedzą.

A po ten stanik alles to muszę się w końcu wybrać, jak taki chwalony :) Są w mama i ja w Gdańsku czy w Akpolu? Mi jakoś mega biust nie urósł niestety, a tak na to liczyłam hihi ;) ale cóż, kupić trzeba. Oby tylko nie wystrzeliło po porodzie ;)

Amanda na stale wracasz do kraju? Może do gdanska?
U nas tak bywalo ze Zosia zdrowa,a znajomych dzieci po wizycie u nas chore...a najgorsze ze do roku nawet katar u takiego malucha to masakra.zobaczymy
Też się boję rozstepow po porodzie,zakupiłam więc smarowidla,może pomogą.

co chodzi o kreche na brzuchu nie mam i synkiem tez nie mialam. a rozstepy niestety sa i sporo ich:( z synkiem dopiero po pordzie mi wyszly ale 3 a teraz az plakac mi sie chce jak patrze na na te krechy:(
no to chyba pierwsze rozpakowane w naszym watku beda bliznaczki:))))
mamazosi ja sie tez bardzo obawiam ze mlody bedzie przynosil rozne chorubska z przedszkola a tutaj niestety jest jeszcze gorzej niz w Polsce. doslownie wszytsko te dzieci zalapuja od wszy, osp, rozyczek po swiezp, rumien. no niestety tutaj o dzieci tak nie dbaja jak w POlsce. Dlatego cche juz wracac ze wzg na dzieciaczki.

Hej dziewczyny byłam dziś w zusie dowiedzieć się u źródła jak to jest z tymi zasiłkami,dorabianiem itp i już wszystko wiem,także służę radą.br jak zimno się zrobiło,w balerinkach niezbyt ciepło,musiałam zakupic cieplejsze botki.
U mnie rozstepow brak póki co,ale wyczekuję na nie,bo osatnio też mo się pojawiły na końcowce tzn w 40tyg,ale na biodrach brzuch ocalał.
J obecnie używam pharmacerisa i nie dość ze 5 razy tańsZy niż elancyl to o wiele lepiej nawilza i uelastycznia.
Ja dziś marton po mieście zrobiłam.5 godz biegania to za dużo.
A gdzie w lumpku kupiłtacie te kurtki?

Inne tematy z forum

rośliny na balkon - jakie? (18 odpowiedzi)

Może pomożecie... Chcę coś posadzić na balkonie, tylko w lato tak strasznie tam praży słońce...

Przeprowadzka- jaka firma? (47 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

Badania prenatalne ! Kto miał ? (65 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...