Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (5)

Dziewczyny, zaczynamy nowy wątek :)

LISTOPAD:
Ageska 02/11 córeczka/Redłowo
amadea99 02/11
mondar 04/11 - synek
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11 - synek
mazar 06/11
anka165 08/11
Tinneraa 09/11 - córeczka i córeczka
Ania 11/11 - synek
Asiulka86 11/11
Cleanna 12/11 - chłopak :)
agam205 13/11- Syn
Kiki80 14/11
Lollipop 14/11 - synek
mamazosi 16/11 chłopak
sweetangel171 18/11
Katka_Gdynia 20/11
dorcia_86 20/11 - synek
CzekoladowaPralinka 21/11 - Synek:)
lyneth 25/11 - synek
Iwona84 28/11
happymum87 30/11

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Puchatkowa 05/12
agnieszkaj 06/12
aagusias81 07/12(?)
joahne 07/12
Asiula85 08/12 (?)
filipinka 17/12
Paniqa 18/12
perfectange 19/12
Delie 26/12

link do części 4:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-listopadowo-grudniowe-2013-4-t472789,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (5)

Dziewczyny, założyłam nowy wątek, bo ten się już słabo ładował :)

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=480694&c=1&k=160

Ja przytyłam od początku ciąży 4 kg - powoli zaczyna być widać, że jestem w ciąży, ale to w dużej mierze zależy od tego co ubiorę :) w luźniejsze bluzce nic nie widać :)

Witajcie dziewczyny!

My w czwartek dostaliśmy pierwszą partię prezentów :) teściowa napadła na jakiś sklep z ciuszkami - są obłędne (dobrze, że mamy z teściową podobny gust :)).
My też planujemy wcześniejszy zakup rzeczy dla synka... Planujemy do końca sierpnia znaleźć łóżeczko i pościel do niego - bo tak jak któraś z Was wspominała - nowe rzeczy nieźle potrafią śmierdzieć - wiem to po niedawnej przeprowadzce do nowego mieszkania i nie chciałabym kłaść w to dziecka...
Poza tym udało nam się znaleźć w Rumi bezpłatną szkołę rodzenia - więc od razu się zapisaliśmy i za miesiąc startujemy z kursem :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a ja mam już spory brzuszek :) i tylko brzuszek :)
Zdecydowanie widać, że to ciąża :)
Ogólnie mam wrażenie, ze mało przytyłam, bo tylko 4kg, a tu 22 tc właśnie się zaczął.

hejka,

ja też jestem z Moreny :) Moja kol chodziła do naszej przychodni do szkoły rodzenia w listopadzie zeszłego roku i sobie chwaliła. Mówiła, że fajne zajęcia i ogólnie ok
Ja się jeszcze zastanawiam, niby tak blisko to kusi, ale wolałabym chyba chodzi do przyszpitalnej SR, tak mi radzą, że od razu jest zwiedzanie oddziału, omawianie co i jak, bo każdy szpital ma inne zasady

jutro idę na Kliniczną i mam trochę stresa :( Ogólnie nie chce tam iść, zrobiłam prywatnie badania i wszystko jest w porządku, no ale może niech jeszcze inni lekarze to potwierdzą. Skoro mnie zapisali to pójdę.

hej dziewczyny!!!

planujemy wstępnie następne spotkanie w najbliższą środę-godzina do ustalenia-zapraszamy wszystkich chętnych, miejsce Gdańsk Główny.

Puchatkowa gratulacje synka!ps widzę, że męska płec zdominowała końcówkę roku!!!

Wszystkim chorującym dużo zdrówka i powrotu do formy. Ja jakoś w tej ciąży odpukać nawet kataru nie mam, a non stop w klimie jeżdżę i mnie zawiewa,ale pokochałam czosnek-to pewnie dlatego.

Cleanna gratuluje udanych zakupów. Też uważam, że Mama i ja to super sklep. Ja osobiście kupiłam tam wszystko z wyprawki oprócz ubranek, kocyków i pościeli. Co do neta to nie zawsze mu ufam, pewne rzeczy wole kupić na żywo.

Ja mam przewijak nakładany na łóżeczko, bo jakoś nie podobały mi się stojące. No i dobrze zrobiłam,bo moja mała taka wiercipięta była, że jak skończyła 4 miesiące to przewijak poszedł w odstawkę-bałam się że spadnie tak się kręciła.

Co do ceny łóżeczek można kupić jak najtańsze i owszem,ale najważniejsze to aby miało regulację wysokości i wyjmowane szczebelki, cała reszta jest do przejścia.

Co do kupowania to ja mam niby kilka drobiazgów do kupienia,ale też uważam że wszystko chcę przygotować tak aby na ten 9miesiąc już wszystko było gotowe. Bo tak jak Cleanna mówi im większy brzuch tym gorzej. Mój brzuch niby mały,ale juz czuję się w wielu względach ograniczona, co to będzie dalej....

Joahne jak masz mało miejsca to kup przewijak na łózeczko, naprawdę fajnie się sprawdza. Ja miałam dla malej przygotowaną komodę i półeczki i w ogóle cały kącik,ale w sumie wszystkie kosmetyki stawiałam na przewijaku-nie było ich dużo, a ubranka w komodzie także maluch wcale az tyle miejsca nie potrzebował ile mi sie wydawało.

Przwijaki na sciane na pewno ma tez ikea,ale mi się jakoś one nie widzą.

Co do wanienki to fakt, że zajmuje dużo miejsca,ale ja mam po mojej małej, ale jak najszybciej będę młodego kąpała w dużej wannie. Cleanna ta wanienka ktora znalazlas jest super,ale zastanawiam sie czy mi warto na 1 dziecko kupować....No,ale moje i zakupię, pomyśle.

Delie ja tez wszędzie ostatnio widzę ciezarowki...moze mam obsesję...

Cleanna apropos szkoly rodzenia za zaspie to chodzi ci o tą p. Grazyny na majewskich?

Dziewczyny ale miałam dziś doła hormonalnego od rana, masakra, pierwszy raz w tej ciąży. Na szczęście po południu mi przeszło. Mam nadzieję, że nie wróci...Normalnie jak nie ja!!!

No i dowiedziałam się od znajomych, że ładnie mi się buzia zaokrągliła...No i moja teoria, że jak się jest w ciązy z chłopcem to tyje się na brzuchu. Teraz od 20tyg tyję na pupie i na ciele, a brzuch mały. Także będzie powtórka z rozrywki. I cholerka można o siebie dbac jak nie wiem co,a i tak na pewne rzeczy nie ma się wpływu...jakie to niesprawiedliwe!!!!

mi póki co termin przesunął się z 19 na 20 grudnia :P ale zobaczymy co powie połówkowe...
sama nie wiem czy nie wolałabym urodzic na początku roku... (jakbym w ogóle miała jakikolwiek wybór oczywiście ;) ) tak na sam koniec - maluszkowi może być ciężko na początku drogi rozwojowej... w przedszkolu taka różnica między kolegami z tego samego rocznika jest bardzo widoczna, na późniejszym etapie podstawówki już mniej, ale poczatki np w kwestii odpieluszkowania... no cóż tak wyszło :) będzie co ma być!

Delie to możemy się spotkamy na zajęciach w SR:)

Cleanna dzięki za linka. bardzo ciekawe rozwiązanie taki ścienny przewijak.

joahne tak wygląda ten przewijak ścienny:

http://www.cbrands.pl/restauracje_przewijak

joahne ja też z Moreny :) do przychodni mam spacer 25min, więc w sumie idealnie. Najpierw myślałam o jakiejś szkole przy szpitalu, lecz nie wiem jeszcze gdzie chciałabym rodzić :/

perfectangel - mi z usg termin przesunął się na 13.12, a lekarz położnik za pomocą swojego magicznego kołeczka przesunął mi na 18.12 (na początku 7.12), więc też jesteśmy zbliżone terminowo. czasem już nie wiem jak liczyć i gubię się, w którym jestem tygodniu. wychodzi, że aktualnie leci 18.

Delie po mnie też jeszcze nie widać brzuszka ciążowego, tzn ja widzę, że już rośnie i się zaokrągla, ale obcy ludzie tego nie dostrzegają jeszcze. a z energią a raczej jej brakiem borykam się od początku ciąży:(

co do SR, mieszkam na morenie i chyba zdecyduję się na przychodnię na morenie. zajęcia są ponoć codziennie, mam blisko, spacer się przyda. czy któraś z was też chcę się zdecydować na szkołę rodzenia na morenie w przychodni?

Jakby ktoś był zainteresowany to znalazłam fajną składaną wanienkę: http://dziumdziusiowo.blogspot.com/2012/11/wanienki-skadane-na-pasko-naked-boon-i.html

perfectangel :)
Mój brzuch też raczej mały, i tak nagle się pojawia a czasem i znika (w szczególności rano :)). Osoby z mojego otoczenia nie widzą go jeszcze, ale Ci ważniejsi wiedzą już należy patrzeć by zobaczyć :D.

Ostatnio same ciężarne bądź świeże mamuśki widuję na ulicy i powiem szczerze "dlaczego ja dopiero w grudniu :D". Nie mogę się doczekać, choć przygotowania daleko w polu, nawet jeszcze nie robiłam rozeznania w szkołach rodzenia, a chyba niedługo powinnam się zapisać. Nastawienie mam super :D czekam tylko na przypływ energii w 2-gim trymestrze :D choć podejrzewam, że może być z tym ciężko, bo w 1 trymestrze nie było jej odpływu ;).

nasze terminy dzieli tylko 6 dni Delie :) tez mam polowkowe na poczatku sierpnia, w końcu bede wiedziała czy dziewuszka czy chłopiec... nadal mam nieduzy brzuch, rośnie mi tak falowo... nic nic nic potem nagle sie robi wiekszy, potem znow nic nic nic i znów wiekszy... ale poki co jest jeszcze maly i nie ciazy :)

Ja kompletnie nic nie mam :) ale pocieszam się, że jestem ostatnia w kolejce grudniowych mamusiek i mam jeszcze czas :), który leci jak oszalały... już połowa lipca, na początku sierpnia dłuższe spotkanie z maluchem podczas usg połówkowego. W końcu :D

no właśnie nie mam zbyt dużo miejsca żeby stawiać dodatkowo osobny przewijak, więc chyba zakupię taki na łóżeczko. obok będzie stał regał, gdzie będą leżeć wszystkie niezbędne sprzęty. co do ściennego przewijaka, nigdy o takim nie słyszałam, zaraz poszukałam w internecie:)

joahne kupiliśmy łóżeczko i przewijak osobno, dokładnie taki tylko kolor inny: http://www.amal2.pl/index.php?ids=19

Przewijak możesz kupić taki na łóżeczko, moja znajoma tak ma tylko wówczas podobnie jak u niej pewnie rzeczy do higieny będą się gdzieś walać i cały czas będziesz musiała po coś sięgać, chyba że obok masz jakąś szafkę. Są też przewijaki takie zawieszane na ścianę z półką od razu, może coś takiego?

Jeśli chodzi o wanienkę to ja nie mam za bardzo miejsca to trzymania jej, tak by się nie walała po kontach i nie przeszkadzała więc zdecydowaliśmy się na wanienkę turystyczną- składaną. Tym bardziej się nam przyda jak planujemy ciągłe podróże :)

ehh ja tez totalnie nic nie mam... tez czekam na poznanie płci i potem sie zacznie :) ale takie wieksze zakupy to pewnie od września bo musimy remont pokoiku zrobic, ale na pewno duza pomoca sa Wasze wrażenia z zakupów i opinie o kolejnych zdobyczach :)

i zapomniałam o jednym. ostatnio usłyszałam o wiaderkach do kąpieli dziecka. co sądzicie?

http://patalonia.pl/product-pol-10826-Wiaderko-do-kapieli-Tummy-Tub-zielone.html

Cleanna kupiliście łóżeczko z przewijakiem w komplecie? macie taki dostawianą jakby małą komodę czy taki nakładany na łóżeczko? ja cały czas się zastanawiam gdzie będę przewijać, nie mam zbyt dużo miejsca żeby dostawiać osobny przewijak. Jak to u was wygląda dziewczyny?

Asiulka86 ja też jeszcze prawie nic nie mam dla dziecka, jakieś drobne rzeczy które dostałam od kogoś ale sama jeszcze nic nie kupiłam. Jak poznamy płeć to wtedy zacznę. ale ogrom rzeczy też mnie przeraża...

Inne tematy z forum

Wybór auta :) (84 odpowiedzi)

Jeśli macie któreś z niżej wymienionych aut - proszę o opinię :) wszystkie auta diesel,...

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (38 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (40 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...