Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (6)

Dziewczyny, zaczynamy nowy wątek :)

LISTOPAD:
Ageska 02/11 córeczka/Redłowo
amadea99 02/11 córeczka
Agula 02/11 synek
mondar 04/11 - synek
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11 - synek
mazar 06/11
anka165 08/11
Tinneraa 09/11 - córeczka i córeczka
Ania 11/11 - synek
Asiulka86 11/11 - Synuś
Cleanna 12/11 - chłopak/ Zaspa :)
agam205 13/11- Syn
Kiki80 14/11 - córeczka / Swissmed
Lollipop 14/11 - synek
mamazosi 16/11 chłopak/ Zaspa:)
sweetangel171 18/11
Katka_Gdynia 20/11
dorcia_86 20/11 - synek
CzekoladowaPralinka 21/11 - Synek:)
lyneth 25/11 - synek
Iwona84 28/11
happymum87 30/11
menri13 30/11 - córeczka

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Puchatkowa 06/12 - synek/ Wejherowo
agnieszkaj 06/12
agnieszka25 06/12
aagusias81 07/12(?)
joahne 07/12
Asiula85 08/12 (?)
filipinka 17/12
Paniqa 18/12
perfectange 19/12
Delie 26/12

link do części 5:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-listopadowo-grudniowe-2013-5-t476806,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (6)

dziekuje za odpowiedzi w razie co moge rodzic w POlsce:)

Istnieje też możliwość dobrowolnego ubezpieczenia, podpisuje się umowę z NFZ i podpina rodzinkę, co miesiąc płaci się składkę coś chyba ok 600zł ale nie wiem na pewno. Dobre rozwiązanie jeśli nie ma się akurat innego wyjścia. No przynajmniej do czasu znalezienia pracy.

W Polsce każda kobieta z automatu jest ubezpieczona na czas ciązy, porodu i połogu niezaleznie czy pracuje czy nie. jak równiez czy jest zarejestrowana w urzędzie pracy czy tez nie.

Amadea99 - ja jeszcze nie znam płci, ale też podoba mi się Hania, i Pola a dla chłopca Adaś:) ale jeszcze nie zdecydowaliśmy.

ja też już czuję ruchy dziecka. teraz już wiem, że to na pewno ono:)

amadea99 jeśli Twój mąż jest zatrudniony na terenie Polski to może dopisać Ciebie i dzieci do swojego ubezpieczenia bez problemu. Jest też taka opcja, że zarejestrujesz się w urzędzie pracy - wtedy urząd Cię ubezpieczy bez problemu.

Lollipop_ te odkurzacze są generalnie drogie, ale naprawdę bardzo przydatne.

mam do Was pytanie bo ja nie jestem wogole w temacie
zaczynamy sie coraz bardziej zastanawiac nad powrotem do POlski orientujecie sie jak to jest z ubezpieczniem zdrowotnym? moze jeszcze zdaze urodzic w POlsce. jezli che korzystac z przychdni panstwowo. napewno na pocztku nie bede pracowac a maz nie wiem jak to teraz wyglada z tymi umowi w POlsce czy jezeli on pracuje to my mozemy byc ubezpieczeni do niego?moze kotraz sie orientuje jak to wyglad?

Dorcia_86 ja też nie wybieram się do szkoły rodzenia :) także spokojnie :) znam sporo osób które nie chodziły do takich szkół przed porodem i równie dobrze poradziły sobie na porodówce co te co chodziły :) SR są fajne nie powiem...na pewno wspierają i dodają otuchy i zawsze coś ci dodatkowego dostanie się do główki z wiedzy dotyczącej porodu, czy tego jak to wszystko wygląda na porodówce...ja nie idę bo nie czuję takiej potrzeby... wiedzę mam bo rok temu kończyłam mgr z pielęgniarstwa, a ost praktyki na porodówce mialam z 2 lata temu, a i w między czasie trafiałam na oddział położniczy w związku z kończeniem różnych kursów... wiem że fajnie jest dużżżo wiedzieć ale jak we wszystkim wydaje mi się że wiedza a praktyka na żywo jak już będą przy nas nasze maleństwo to duża różnica i praktyka tyllko dodaje nam pewności siebie :) a z praktyką trzeba czekać do porodu i jego końca hehe :)

Z resztą póki co wiem że każda pewnie trochę się stresuje porodem...ale ja staram się tego nie robić... czas na stres będzie jak odejda wody...albo pojawią się skurcze :) teraz nie ma co się męczyć i denerwować :) to nam i tak nic nie da :)

Co do znania płci pewnie macie rację że jak się ją zna to łatwiej z ciuszkami... ja póki co czekam na to usg w sierpniu :) wtedy potwierdzę sobie płeć i dam już spokój z niespodzianką skoro mój synek nie chciał nią zostać :) mój mąż za to chodzi dumny jak paw bo wszyscy jego koledzy mają córki i on teraz taki dumny chwalipięta że jako jedyny syna będzie miał haha wcześniej jego znajomi mu rad doradzali w jakich pozycjach robić syna a w jakich córe lol tylko że każdemu z nich zawsze się córy rodziły i teraz mój mądrala twierdzi że da im korepetycje z pozycji na syna lol eh faceci między sobą bywają śmieszni :) sama słyszałam jak się chwalił i koledzy się wymądrzali że też sobie ,,zrobią" drugie dziecko i będą synowie haha bo wszyscy mają tylko po jednej córce :) a że wszyscy mają świra na punkcie motoryzacji to im by się marzył syn :) z którym to można na rajdach jeździć albo chodzić na żużel itp itd...faceci :)

Ja zamówiłam x-lander x-move w takim kolorze beżowym... i sobie czekam... mam nadzieje że będę zadowolona z wózka...są przeróżne opinie... ale jak czytałam w necie to na każdy wózek coś się znajdzie...i prawie każdy wózek ktoś ,,kategorycznie odradza" i ,,gorąco poleca" więc chyba decyzję wyboru wózka trzeba podjąć niestety samemu licząc na to że będziemy należeć do grona tych ,,zadowolonych" a nie ,,odradzających" :)

Iwona84 no pewnie że lepiej kurs zacząć szybciej bo przynajmniej się go skończy ale ja i tak bym poczekała żeby w jednym miejscu chodzić :) Ty zaczniesz w 27 więc powinnaś go skończyć przed porodem. Ta dziewczyna w 33 to raczej nie ma szans żeby go skończyć ale na najważniejszym czyli na etapach porodu będzie, później jak się maluszkiem zajmować to może jej powiedzieć położna na wizycie patronażowej, nasza wczoraj mówiła że nawet dziecko z nami wykąpie jak nie będziemy wiedzieć jak (wiadomo inaczej kąpie się lalkę na SR a inaczej ruszające się niemowlę :))

Dzięki Tinneraa, muszę popatrzeć ile kosztuję taki odkurzacz i może kupię, w końcu nie będzie tylko na raz :)

Lollipop_ ja mam odkurzacz na wodę, rewelacyjna sprawa, naprawdę polecam bo jest idealny do takich porządków

Lollipop ; chyba faktycznie poczekam skoro u Was jest babka w 33 tyg.. Napisalam do Supr mamy, odpowiedz dostalam ze lepiej wczesniej zaczac ten kurs najwyzej jak bede na pogorzu mieszkala to sie tam przeniose , ale to tak troche bez sensu polowe Na przymorzu a polowe na pogorzu..

:( Ja nadal nie czuje ruchow ... chociaz jak przykladam stetoskop to slysze jakies pluskanie , ale nie wiem czy to moj zoladek jelita czy dziecko..

Happymum87 gratuluję Synka :) I tak długo wytrzymałaś :) Ale teraz przynajmniej wiesz jakie ubranka wybierać :) Bo takie uniwersalne to się niby zdarzają ale nie za dużo.

Dorcia_86 super że Mały rośnie i wszystko jest ok :)

Co do wózka to słyszałam że nieraz czeka się nawet 10 tygodni więc za kupowanie wózka to chyba lepiej szybciej się zabrać :) A na jakie wózki się decydujecie?

To ja też się pochwalę że czuję już Synka :) Jak byliśmy na działce w lesie to strasznie kopał, teraz w domu trochę się uspokoił :) A brzuch też mi się rusza, fajnie to wygląda :)

Dziewczyny czy któraś z Was wie jak odświeżyć materac? Mamy używany dla Małego i chciała bym go jakoś wyczyścić ale nie mam pomysłu jak. Do pralki wrzucić nie mogę bo jest kokosowo-gryczanowy.

lyneth dzięki za wyjaśnienia odnośnie glukozy, bo czytając w necie pojawia się wiele interpretacji.

Dziewczyny super imiona wybrane dla Waszych maluszków, u mnie ponoć dziewczynka ;), a imię wybrane dla chłopca ;)

my juz wozek kupilismy z tablicy pl nie chclelismy juz nowego wozka bo juz mam sprawdzone co mi pasuje wiec za ta kase kupie cos innego. w sumie wiekszosc mam juz pokupowane zostala jeszcze karuzela na lozeczko no i dokupic ubranek ale z tym jeszcze mamy czas. tak czesc rzeczy mam po synku. przy synku nakupuwlam tyle rzeczy no bo nie wiedzilam co sie przyda a teraz to juz wiadomo:)
a co chodzi o wozek dla mnie wazne zeby mial skretne kola duze bo lwpiwj sie prowadzi no i gondola bo mala urodzi sie w zime wiec napewno pojezdzi sobie troche:) a pozniej mmay juz spacerowke bo wygodniej do auta wlozyc no i w spacerowce wazne jest zeby byla mozlwiosc regulacji oparcia.

Witajcie dziewczynki :)
kilka dni nieobecności a tu tyle do nadrabiania :) w zeszłym tygodniu Mężowi wyskoczyło kilka dni niespodziewanego urlopu, to wyskoczyliśmy sobie do znajomych na parę dni i wróciliśmy dopiero w niedzielę. Posiedziałabym tam jeszcze kilka dni, ale trzeba było wracać na wczorajsze połówkowe :) więc Synuś mój płci nie zmienił (na szczęście), rośnie zdrowo, serduszko zdrowe, wszystko na swoim miejscu. Jest cudowny i już się go nie mogę doczekać :)

Happymum, gratuluję Syneczka, to będzie dwóch Kajtusiów w wątku, ponieważ nasz Maluch też będzie Kajtkiem :) i mimo wszystko są jednak plusy wcześniejszego znania płci, teraz możesz szaleć z niebieskimi ciuszkami :P

Tak czytam, że większość z Was wybiera się do szkoły rodzenia. Ja nie idę i teraz zaczynam się zastanawiać, czy dobrze robię. Jakoś tak do tej pory nie czułam potrzeby. Mam jeszcze chwilę na zastanowienie ;)

Jeśli chodzi o pogodą to mi na szczęście upały nie dokuczają. Jeszcze... Nawet wolę, jak jest ciepło i słonko świeci, jakoś tak więcej energii mam niż w taki dzień jak dzisiaj. Dzisiaj to bym spała cały czas.

Synuś kopie coraz mocniej, już od kilku dni nawet widzę, jak mi się brzuch rusza :) Fantastyczny widok i uczucie :) Chociaż jak on taki wiercipięta, to boję się, co będzie później, jaka będę pokopana.

Co do wózka to my będziemy kupować pewnie we wrześniu/październiku dopiero. Tak samo jak całą resztę "większej" wyprawki (łóżeczko, fotelik itp.) bo takie pierdoły typu pieluchy tetrowe, butelki i inne gadżety zaczynam kupować już teraz, przy okazji innych zakupów. Przynajmniej nie odczuję aż tak tych wydatków.
Pozdrawiam cieplutko :)

gratuluje Happymum87 małego Kajtusia :)

tez sie pochwale ze czuje mojego Maluszka wieczorami :) fajne to :)))

Kilka dni nieobecności i tyle do nadrobienia że hoho :)

Mimo szczerych chęci do niepoznania płci...i braku pytań co do płci z mojej strony do mojego ginekologa to mój mały bąbel na usg okazał się małym bezwstydnikiem... doktor nic nie powiedział...ale się śmiał że jak obejrze całą płytke z tego usg jeszcze raz w domu to nie ma mocnych żebym nie domyśliła się płci... i chyba miał racje...w domu na spokojnie obejrzałam płytkę z mężem i malec z dobre 2 minuty pokazuje cały swój brzuszek i ma rozszerzone nóżki a w środku pisiorek :) wszyscy się już w domu nakręcili że to chłopiec... także niespodzianke szlak trafił :) 6 sierpnia mam kolejną wizyte i usg więc poprosze doktorka żeby jednak jeszcze raz się przypatrzył i mi zdradził płeć...bo teraz to już takie bezsensowne żebym sobie wmawiała że nie znam płci...skoro bąbel pokazał wszystko co ma... mój mąż mnie próbował pocieszyć i wmawiać że może to,,pępowina" haha no ale średni to wymysł z jego strony :) jeśli synuś zostanie synkiem to będzie miał na imię Kajetan ;) bardzo podoba nam się to imię i mimo uwag ze strony rodziny wybierzemy własnie je :) zwłaszcza że i rodzinka daje po mału za wygraną i co raz mniej komentują wybór tego imienia :)

Dziewuszki kupiła już któraś z was może wózek? bo zastanawiam się czy to nie za szybko...z drugiej strony na niektóre wózki trzeba troche czekać...i ja np 2 tyg temu zamówiłam już wózek...bo nie było koloru który chciałam i dalej go nie ma... zastanawiam się ile można ściągać wózek od producenta do sklepu eh :)

Co do pogody to mi również stanowczo odpowiada bardziej ta dzisiejsza pogoda :) mimo że upały znoszę dobrze to jednak przy takiej pogodzie jakoś tak lepiej się mi funkcjonuje :)

Aaaa i się mogę w końcu pochwalić :) maleństwo w końcu się rusza i ja w końcu je czuje... nie zbyt często bo wyczuwam ruchy tylko rano tak koło 10 i wieczorkiem koło 23 ale w końcu wiem że to dzidzia :) mega fajne uczucie :)

Lollipop_ chyba rzeczywiście spróbuje z tym termoforem na plecy dziś wieczorkiem - zobaczymy czy mi choć troszkę pomoże :)

Lollipop_ ogólnie dziewczyna dzieli każde zajęcia na różną tematykę i na poczatku np typowe ćwiczenia rozciągające, nauka oddechu torem brzusznym, ostatnio uczyłyśmy się jak rozpoznać i ćwiczyć mięśnie dna miednicy i krocza, dużo mowi o tym co można ćwiczyć w ciąży albo po niej także jutro chyba będzie nam pokazywać ćwiczenia które będzie można wykonywać sobie po porodzie żeby wrócić do formy :)

my dla dziewczynki też mieliśmy wybrane imię, a dla chłopca się tworzy :) Franek to jak na razie jedyne imię, które nam się obojgu podoba.
Wcześniej myśleliśmy jeszcze o Adamie, ale jakoś nam się znudziło i pojawił się Franek. Może już tak zostanie, bo się już przyzwyczailiśmy do niego, rodzina też, no ale zobaczymy ostatecznie.

Inne tematy z forum

nietrzymanie moczu po ciąży (28 odpowiedzi)

Słuchajcie czy któraś z Was miała po porodzie problem z nietrzymaniem moczu?

rośliny na balkon - jakie? (18 odpowiedzi)

Może pomożecie... Chcę coś posadzić na balkonie, tylko w lato tak strasznie tam praży słońce...

Ferie - Zakopane (5 odpowiedzi)

Witam, wybieramy się z dzieckiem 9 lat w góry i tym razem chcielibyśmy nocować w domku góralskim...