Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (6)

Dziewczyny, zaczynamy nowy wątek :)

LISTOPAD:
Ageska 02/11 córeczka/Redłowo
amadea99 02/11 córeczka
Agula 02/11 synek
mondar 04/11 - synek
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11 - synek
mazar 06/11
anka165 08/11
Tinneraa 09/11 - córeczka i córeczka
Ania 11/11 - synek
Asiulka86 11/11 - Synuś
Cleanna 12/11 - chłopak/ Zaspa :)
agam205 13/11- Syn
Kiki80 14/11 - córeczka / Swissmed
Lollipop 14/11 - synek
mamazosi 16/11 chłopak/ Zaspa:)
sweetangel171 18/11
Katka_Gdynia 20/11
dorcia_86 20/11 - synek
CzekoladowaPralinka 21/11 - Synek:)
lyneth 25/11 - synek
Iwona84 28/11
happymum87 30/11
menri13 30/11 - córeczka

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Puchatkowa 06/12 - synek/ Wejherowo
agnieszkaj 06/12
agnieszka25 06/12
aagusias81 07/12(?)
joahne 07/12
Asiula85 08/12 (?)
filipinka 17/12
Paniqa 18/12
perfectange 19/12
Delie 26/12

link do części 5:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-listopadowo-grudniowe-2013-5-t476806,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (6)

lyneth, w sumie to nigdzie nie widziałam ani nie szukałam bo ja potrzebowałam kołderki i poduszki, ale myślę że może najlepiej po prostu napisz do sprzedającego z takim zapytaniem?

Dziewczyny bardzo ładna ta pościel :) Mi się podobają te boćki zielone :) Orientujecie się czy można kupić sam zestaw pościeli, bez poduszki i kołdry? To już dostaliśmy, mamy też dwa ochraniacze na łóżeczko, a pościel faktycznie bardzo ładna :) Natknęłyście się na taką aukcję samej pościeli?

Mi coś allegro strasznie wolno chodzi na kompie.

joahne - a to ja nie wiedziałam, że położna do domu przychodzi. Myślałam, że tylko do porodu, kurcze widać mało wiem na ten temat, muszę się doszkolić w tym temacie.

Ja dziś jestem po połówkomym. Mały zdrowy i silny :) Waży 503g i strasznie się rusza! Lekarz robił dwa podejścia, żeby wszystko dokładnie zobaczyć, a i tak kazał mi wrócić za tydzień, bo przez tą jego ruchliwość nie widział nerek i wargi górnej. Tym bardziej, że maluszek prawie cały czas trzymał palaca w buzi i nie chciał wyjąć :) prześliczny widok :) Ta torbielka dalej w główce jest, ale już w takim miejscu, że powinna się wchłonąć. Oby jak najszybciej.
Ogólnie usg połówkowe trwało u mnie ok 40 min, z małą przerwą, gdzie miałam leżeć na boku i uspokajać kopiące dziecko, a lekarz wpisywał wyniki do kompa.

Muszę też przyjmować żelazo, bo dziecko mi mocno wyciąga i przez to ostatnio czuję się taka senna i osłabiona.

Ja mam dobre wyniki moczu, a mimo to mam bakterie paciorkowca. Lekarz mi mówił, że jestem nosicielem tej bakterii i dlatego one raz się pojawiają, a raz znikają. różnie bywa. Po prostu muszę co jakiś czas to kontrolować, a najważniejsze, żeby przed porodem sprawdzić, czy aktualnie są, czy ich nie ma. Jak są, wtedy podają antybiotyk.

Trzymajcie się dziewczyny i powodzenia na wizytach!

lyneth - myślałam, że chodzi Ci o wybór położnej nie do porodu, tylko tej która przychodzi do nas do domu po porodzie, chyba są obowiązkowe 3 wizyty. faktycznie, jak chcesz mieć swoją położną (bądź doulę) przy porodzie to trzeba zapłacić. nie jest to położna ze szpitala, tylko jakaś taka z zewnątrz, "prywatna".

Paniqa - też boję się porodu, bólu. A faceci to chyba nie zrozumieją nigdy, czego od nich oczekiwać? no chyba, że któryś z nich "przeżył" poród towarzysząc partnerce, to ma jako taki obraz. Boję się również, że trafię na niemiły personel, że będzie mi ciężko z szpitalu, ciężko psychicznie. Boję się o swoje ciało i takiego odarcia z intymności... to chyba normalne, że się boimy, szczególnie przed pierwszym porodem. Zapisz się do szkoły rodzenia, nie patrz na faceta, przecież to ty będziesz rodzić. co on może wiedzieć? wpadnij na następne spotkanie forumowe, kto cię nie zrozumie lepiej jak inne kobiety w ciąży? głowa do góry:)

Puchatkowa nie boisz się porodu? - jesteś moją bohaterką!;)

Agam205 też mam złe wyniki moczu, liczne bakterie, nabłonki płaskie, pasma śluzu... w środę mam wizytę i zobaczymy co powie. objawów żadnych nie mam.

To w takim razie też ją zamówię :) Od razu te pierwsze, boćki zielone, mi się spodobały i teraz jak oglądam to nic innego mi się nie podoba więc nie mam co dłużej szukać skoro ta jest ok :)

Zdrówka Dziewczyny!!

moja aukcja z pościelą się już skończyła, ale widzę że teraz jest jeszcze tańsza bo za 99 zł komplet, a ja płaciłam za jeden 109, no cóż...
wstawiam linka, aczkolwiek są tak różne komplety, można też zamówić, większy, mniejszy.

http://allegro.pl/7-el-posciel-do-lozeczka-wypelnienie-producent-i3402452148.html

Lollipop_ podoba mi się Twoja wypowiedź, właśnie o to mi chodziło w moich postach ;-)
Pościel dostałam, jak dla mnie jest dobra, ale tyle ludzi, tyle opinii :-) Wstawiam linka:
http://allegro.pl/7-el-posciel-do-lozeczka-wypelnienie-producent-i3324167451.html

Iwonka, nie byłam na tym usg gdyż od soboty walczę z chorobą, idę zaraz do lekarza, bo to chyba angina się przyplątała ;-(

Perfectangel, jaki antybiotyk bierzesz? i jak się czujesz? Lepiej już?

no wlasnie ladna :)? Hmm ja tez bede musiala zamowic i jesli jest ladna to moglabys podac mi link bo nie zapisalam a posciel byla na zdj ladna .. tinnera : a bylas na tym usg w Auchan w niedziele czy jednak nie ?

Hej Dziewczyny :)

Witam nowe mamusie :) i gratuluję udanych wizyt :)

Ja wczoraj wróciłam z tygodniowego urlopu na Kaszubach, szkoda że to tak szybko minęło! Ale dzisiaj zaczynamy szkołę rodzenia więc nawet nie moglibyśmy dłużej zostać.

Do Auchan na usg też chciałam iść ale zdecydowaliśmy z Mężem że jednak zostaniemy dłużej na działce :) I nie zgadzam się z tym że każda z nas musi mieć płatne usg genetyczne i połówkowe w 4d u specjalisty bo inaczej nie dba o swoje dziecko. Każdy lekarz ginekolog sprawdza ok 12 i 21 tyg czy wszystko jest ok i jak coś mu się nie spodoba to wysyła do specjalisty na dokładniejsze badania bo to badanie genetyczne na nfz to się robi jak coś jest nie tak lub jak się ma ponad 30 lat. Więc to że ktoś sam z siebie idzie do dr Preisa, Doeringa czy innego specjalisty to jest dla jego spokoju a nie że trzeba. I nie powinno się mówić że jeśli ktoś nie idzie to nie dba o dziecko i szkoda mu 280 zł, niektórym może być ciężko przeznaczyć taką kwotę na dodatkowe usg skoro chodzą na nfz i tam jest wszystko ok dlatego dobrze że są takie akcję jak ta w Auchan :)

Joahne moje usg trwa ok 5 minut a chodzę prywatnie :) Usg genetyczne i połówkowe trwało trochę dłużej, może z 15 minut. Myślę że to zależy od lekarza i jaki sprzęt ma. A co do płci to znam dwa przypadki jak lekarz się pomylił :) Raz miała być przez całą ciążę dziewczynka a urodził się chłopiec a teraz niedawno znajoma miała mieć chłopca a urodziła się dziewczynka, więc pomyłki się zdarzają :)

Co do położnej to wybiera się położną która przychodzi po porodzie do domu, ona jest za darmo. I wybiera się kogo się chce, może być z przychodni lub ze szkoły rodzenia. SR Super mama ma tak że jak wybierasz położną od nich to zajęcia są za darmo inaczej trzeba płacić. Można też wybrać położną do porodu i za nią się wtedy płaci i jest z tobą cały czas ale nie wiem czy do domu po porodzie też przychodzi czy jeszcze jedną trzeba wybierać.

Paniqa ja też boje się porodu i co parę dni łapię doła więc Cię doskonale rozumiem. I właśnie zdecydowałam się na SR bo mam nadzieję że po niej będę spokojniejsza. A chciała byś chodzić z Mężem na SR czy sama? Bo jak sama to nie patrz na to co mówi tylko po prostu się zapisz :)

Tinneraa dostałaś już pościel? Ładna jest? Bo chciałam na dniach zamówić :)

agam205 to masz takie wyniki jak ja... pewnie początek zapalenia ale leczenie to już pewnie zależnie od lekarza, ja własnie mam powalczyć z tym preparatami z żurawiną a jak nie pomoże to zmienimy strategię...

odebrałam dzis wyniki moczu, robione w piątek, troche mnie wyniki zaniepokoily - bakterie,nabłonki płaskie i fosforany wapnia wystepuja, troche sie boje, bo nie wiem o co chodzi, w srode ide do mojej lekarz, to mi sprawe rozjasni....

ach....

pozdrawiam Was wszystkie ;)

W piątki na Morskiej ma dostęp do USG popołudniami i w czwartki na Porębskiego chyba cały dzień - ja zwykle chodzę w te dni i wtedy na bank ma wolny sprzęt :)

na morskiej czy na porebskiego to usg robi po 18 ?? No ja chcce do niej isc wiem ze glodek by bez problemu mi dal l4 bo wie jakie warunki sa u Nas w firmie ale ja wole jednak do kobiety .. ogolnie to super sie czuje ale ze wzgledu na warunki pracy nie moge isc do niej.. dlatego mam nadzieje ze u Dr mezyk nie bede miala problemu z l4 .. konczy mi sie teraz 31 a widze ze sa wolne terminy do Dr Mezyk i sie tak wlasnie zastanawiam czy do lux medu do Gdyni juz sie nie wybrac

Iwona84 - nie miałam problemu ze zwolnieniem u dr Mężyk. Ogólnie z tego co zauważyłam nie daje zwolnień na początku ciąży, jeśli nic kobiecie nie doskwiera za bardzo, ale w tej fazie ciąży da Ci bez problemu :) u mnie problemu nie było...
Poza tym robi mi bardzo często (prawie przy każdej wizycie) USG, bada bardzo dokładnie - ja osobiście jestem bardzo zadowolona.
Jeśli umówisz się na wizytę po godz.18 to będzie miała wolny aparat USG tylko dla siebie - wtedy zawsze robi mi badanie :)

Puchatkowa : A Twoja dr z luxmedu daje Ci bez problemu l4 ? bo ja sie do niej niedlugo wybieram bo czas przeprowadzki coraz blizej.. dlatego musze pomyslec o ginekologu w luxmed Gdynia :)

LISTOPAD:
Ageska 02/11 - córeczka / Redłowo
amadea99 02/11 - córeczka
Agula 02/11 - synek
mondar 04/11 - synek
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11 - synek
mazar 06/11
anka165 08/11
Tinneraa 09/11 - córeczka i córeczka
Ania 11/11 - synek
Asiulka86 11/11 - Synuś
Cleanna 12/11 - chłopak / Zaspa :)
agam205 13/11 - Syn
Kiki80 14/11 - córeczka / Swissmed
Lollipop 14/11 - synek
kaja_84 15/11 - córeczka
mamazosi 16/11 - chłopak / Zaspa:)
sweetangel171 18/11
Katka_Gdynia 20/11
dorcia_86 20/11 - synek
CzekoladowaPralinka 21/11 - Synek:)
lyneth 25/11 - synek
Iwona84 28/11
happymum87 30/11 - niespodzianka / Swissmed
menri13 30/11 - córeczka

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
jednorozec 04/12 - córeczka
Puchatkowa 06/12 - synek / Wejherowo
agnieszkaj 06/12
agnieszka25 06/12
muzynia 06/12
aagusias81 07/12 (?)
joahne 07/12
Asiula85 08/12 (?)
filipinka 17/12
Paniqa 18/12
perfectange 19/12 - synek
Delie 26/12

Witajcie Dziewczyny, tydzień mnie nie było a tu tyle nowych wiadomości -w połowie odpuściłam sobie ;)
Czy może któraś z Was napisać mi nr telefonu, albo podać inne namiary na szkołę rodzenia na Zaspie? Kiedy powinnam się zapisać?

Paniqa - co prawda ja nie boję się porodu, staram się myśleć o nim jako o kolejnym etapie ciąży, ale co do wahań nastrojów świetnie Cię rozumiem... Ja wybieram się do szkoły rodzenia - uważam, że to wcale nie jest zachcianka skoro czujesz, że chcesz iść :)

Paniqa szkoła rodzenia jest po to by z niej korzystać, a Ty powinnaś zrobić dla siebie wszystko żeby czuć się bezpiecznie. Nie wiem czemu dajesz się tak traktować własnemu mężowi ale ja uznałabym to za brak szacunku do mojej osoby i moich przeżyć. Nawet gdybyś bała się wyrwać zęba to nikt nie ma prawa podważać tego co czujesz. Na tym polega wsparcie drugiej osoby a jeśli go nie ma to osobiście mnie by to zastanowiło...

hej, juz 19tc, czuje dziwne fikołki w brzuchu, za 2,5tyg badania polowkowe... przytylam łacznie ok 2 kg, poza tymi r******i malenstwa i rosnacym brzuchem, nie czuje jakos specjanie ze jestem w ciazy...Ale coraz czesciej łapie dołki, przeraza mnie nadal mysl o porodzie...nie znajduje w domu wsparcia ani zrozumienia. Mam wrazenie ze do facetow jakos nic nie trafia, dla nich to nic takiego byc w ciazy,rodzic.

nie wiem jeszcze gdzie rodzic, ale chyba wybiore Zaspe...chcialabym isc do jakiejs bezpłatnej lub taniej szkoly rodzenia,pare osob mi to doradza, ze łatwiej sie oswoje ze wszystkim, a porod moze byc szybszy i lżejszy...choc dla mojego mezczyzny to poprostu moja zachcianka zupelnie nie potrzebna...

czuje sie samotnie w ciazy, nie wiem co robic :(

Inne tematy z forum

Dziecko z ADHD a sąsiedzi (16 odpowiedzi)

Czy ma ktoś problem z sąsiadami. Moje dziecko ma 7 lat i ma zdjagnozowane ADHD i problemy z...

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (40 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

Angielski w szkole podst. ze szkoły językowej czy warto? (64 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad zapisaniem dziecka w kl. II na kurs j. angielskiego prowadzonego przez...