Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (8)

nasza lista

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia -córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (8)

jakbym miała kupić monitor oddechu to właśnie taki z nianią firmy angel care. ale na pewno używany. bo same nianie nie są takie drogie.

kaja84 ja też najchętniej pokupowałabym wszystkie ciuszki sama. od koleżanki dostałam dużo śpiochów, tylko że kaftanika nie mam żadnego. i się zastanawiam czy w ogóle kupić. jakoś nastawiłam się na body i pajace. boję się, że zakładanie i rozbieranie śpiochów zajmie mi za dużo czasu. do tesco też muszę się wybrać i porozczulać nad tymi pięknymi ciuszkami:P wczoraj nawet szczoteczką do włosów się jarałam. kupiłam taką mięciutką z naturalnego koziego włosia:)

a co sądzicie o czapeczkach zawiązywanych pod szyją? niektórzy mówią, że rewelacja, a inni, że niebezpieczne...

a koszule sobie kupię później trochę, bo nie wiem ile jeszcze przytyję. lyneth a gdzie ten sklep italian fashion? kojarzę tę nazwę. i kiedy były te promocje?

ja dziś znowu dziwnie się czuję. siedzę i nie robię nic, a serducho wali i ciężko mi się oddycha. czytałam, że niskie ciśnienie i wysokie tętno w ciąży może być oznaką anemii. jutro jadę do laboratorium i robię też krew. zobaczymy jaka będzie hemoglobina.

mój suwaczek przypomina mi o ćwiczeniach Kegla. ćwiczycie?:)

witam się i ja dzisiaj :)

Aabym - ja do tej invicty to na nfz chodziłam zawsze i było ok Przed ciążą założyłam sobie kartę medica polska, bo oni właśnie obejmują min. invictę i szczerze mówiąc nie widzę różnicy w traktowaniu pacjenta. Szkoda, że twoje koleżanki tak źle trafiały, ja widać mam trochę szczęścia. W sumie to wszędzie można dobrze i źle trafić, chyba zależy od lekarza i jego humoru danego dnia.

Monitoru nie mam jeszcze żadnego wybranego, ale dużo osób poleca właśnie tej firmy, o którym pisze perfectangel. Ja się ciągle zastanawiam nad tym zakupem...

U mnie też dziś wielkie pranie ciuszków :) Idę właśnie wieszać pierwszą niebieską partię na słoneczko, a jest jeszcze tyyyyle, że szok!

Joahne - ja też nie znoszę koszul, ale do szpitala podobno trzeba i na piżamy krzywo patrzą. Z tego względu, że ma się wietrzyć, a i lekarz jakby co ma łatwy dostęp do kontroli, a spodnie od piżamy to wiadomo, musisz się schylać, ściągać itd. Ja sobie kupiłam już 3 do szpitala rozpinane na górze. Była promocja w sklepie Italian Fashon (nie wiem czy dobrze napisałam) i zamiast 59zł kosztowały 19,99 :)

Powodzenia jutro na glukozie, nie jest takie straszne :)
Idę wieszać pranie!

A widzisz Joahne o tym że może rośnie mi sportowiec nie pomyślałam :D Kto wie, może będzie koszykarzem :D

Ja tak wczoraj zdałam sobie sprawę że to coraz mniej czasu jest :D Termin mam niby na połowę listopada ale już 1 chce mieć wszystko gotowe bo ten termin to jest i tak +/- 2 tygodnie więc zostały mi dwa miesiące. A poza tym nigdy nie wiadomo jak to pod koniec ciąży będzie, czy będę mogła chodzić czy będę musiała leżeć więc wolę mieć już wszystko przygotowane :)

Joahne nie wiem czy do szpitala musi koniecznie być koszula ale wydaje mi się że jednak lepiej przez te dwa dni pomęczyć się w koszuli bo po pierwsze właśnie do wietrzenia, szybciej się wtedy goi no ale też dlatego że położne sprawdzają jak się goi, jakie krwawienie jest więc też łatwiej to chyba robić jak się ma koszulę. Wydaje mi się że widziałam piżamy do karmienia w sklepie u mnie na osiedlu. Muszę tam pójść zobaczyć bo w sumie też nie lubię koszul, więc jak coś to kupie sobie piżamę :) Ale pewnie na hali w Gdyni też będą :)

Nad monitorem oddechu też się ciągle zastanawiam. Ale jak bym się zdecydowała to na używany bo cena nowego jest straszna ;/

Joahne powodzenia na glukozie jutro :) U nas w wątku chyba większość po glukozie pisała że nie jest to takie straszne :)

Kaja_84 a może pochodź po ciucholandach? Tam można dostać fajne i ładne rzeczy niedrogo, albo w komisach dziecięcych zobacz :) Na tym forum też są nieraz fajne ogłoszenia, można niedrogo ciuszki kupić. Wszystkiego się nie opłaca kupować ale chociaż coś co będzie w Twoim guście :)

Dziewczyny bardzo Wam wszystkim dziękuję za wcześniejsze słowa otuchy... Mam nadzieję, że najgorsze już przeszło i teraz będzie już dużo lepiej :) Czytam Was codziennie, ale jakoś nie bardzo miałam siłę na pisanie.

Jutro skończę 30t.c, ciuszki od bratowej obejrzane, przejrzane i przebrane, czekają na pranie i prasowanie :) Tyle, że no cóż, nie mój gust i mówiąc szczerze, najchętniej kupiłabym wszytsko sama, ale skąd fundusze wziąć! Wczoraj byłam w tesco i rzuciłam się na te niemowlęce ciuszki, muszę powiedzieć, że są przecudne!!! Tylko cena, nosz kurde, sukieneczka za 80zl?! popatrzyłam też na te przecenione ubranka, kilka kupiłam, ale większość dla takich rocznych maluchów i dwulatków niestety.

Czytam tak wasze wpisy i w sumie aż się przeraziłam tym, że wy już tak pierzecie, prasujecie, pakujecie torby... Ja chciałam z tym poczekać przynajmniej do października albo jeszcze ciut później, w sumie nawet w SR mówili, że jesli wszystko przebiega fizjologicznie, to torbę wystarczy spakować na miesiąc przed porodem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja na 99% kupie nianię z monitorem oddechu angel care model chyba AC 401 z dwoma plytkami.
To jest model polecany na forum. Nianią się przydaje przez lekko 3 lata a monitor chcę mieć dla swojej spokojnosci. :-)

happymum87 zwolnij troszkę tempo i na pewno będzie ok. i nie stresuj się tą szyjką, bo mała wszystko czuje;)

Lollipop może jakiś przyszły sportowiec Ci rośnie w brzuszku skoro takie długie nóżki ma:)))

Paniqa widocznie nie ma opcji zzo na zaspie bo nie mają anestezjologa na wyłączność i nie mogą tego na 100% zapewnić. a czy gaz czy inne środki p.bólowe zniwelują ból? może zęba, ale na pewno nie taki porodowy... tak mi się wydaje.
a co do znieczulenia na klinicznej. trzeba dokładnie się dowiedzieć, w którym momencie powinno być podane i samemu się domagać jak nie będą proponować, bo koleżanka ostatnio tam rodziła i nie dostała bo było za późno...

Mondar zdążysz ze wszystkim. w sumie dwa miesiące to mega dużo czasu. Przypomnijcie sobie jak chodziłyśmy do pracy - perspektywa dwutygodniowego urlopu - ile to było wolnego:) a teraz zlatuje nawet nie wiadomo kiedy;) ja większość zakupów robię przez internet, wczoraj znowu był kurier i przyniósł mi paczkę z zakupami wyprawkowymi. a jak otwieram to cieszę się jak dziecko, które otwiera prezenty w wigilię;)

do szpitala też jeszcze nie mam prawie nic. jakieś majtki poporodowe, wkładki laktacyjne i maść na brodawki, bo dostałam od bratowej. koszuli też nie mam. ale te wszystkie d*perele będę zamawiać w internetowej aptece. a co do koszuli do szpitala - myślicie, że to wymóg aby to była właśnie koszula? ja w domu śmigam w bluzce i spodniach piżamowych i jakoś nie widzi mi się latać w koszuli. wiem, że musi się tam wietrzyć itd, ale ponoć można dostać piżamkę dwuczęściową do karmienia. widziałyście gdzieś?

dziewczyny kupujecie monitor oddechu? bo ja się cały czas zastanawiam. nianię elektroniczną na pewno zakupię.

jutro idę na badanie glukozy. dał mi od razu 75. zobaczymy czy taki diabeł straszny jak go malują;)

Ja póki co mam wózek, mnóstwo ciuszków, kocyk, dwa rozki, dwa kombinezony + dwa pluszowe, koło poporodowe i poduszkę rogala z która spię :-) pewnie większość i tak przez internet zamówię więc się nie stresuje za bardzo.
Prac będę po remoncie czyli koniec października bo i tak by się zakurzylo...
W tym miesiącu ogarnę jeszcze pewnie rzeczy higieniczne i do pielęgnacji. :-)
Uważajcie na te szyjki dziewczyny! Niech dzidziusie się mocno mam trzymają ;-)

puchatkowa dobrze ze teraz mozan robic zakupy internetowe w razie co:)
no w koncu pierze sie pierwsza tura ubranek jeszcze reszta pewnie 3, 4 praliki beda. bo kocyki spiworki kurteczki oby zdozyc do pordu:))

No właśnie :) a ja nie mam nawet piżamy do szpitala :) nie mówiąc o całej reszcie rzeczy :D

za wszystkie dziewczyny z problemami z szyjką trzymam moco kciuki napewno wszystko będzie ok .
a do mnie zaczyna docierać że wcale tak dużo czasu mi już nie zostało pomimo iż wydaje mi się inaczej, niby jeszcze dwa miesiące, ale tak po zastanowieniu się to chyba jednak tylko dwa m-c :) I od dzisiaj mam silne postanowienie kompletowania wyprawki i swojej torby do szpitala bo kompletnie jeszcze nie zabrałam się za to i jak tak patrzę na Wasze suwaczki i mój to ja mam naprawdę coraz mniej czasu na przygotowania :)

happymum trzymaj się dzielnie!
Gdy tak czytam Wasze posty Dziewczyny to widzę, że sama też powinnam zrobić niebawem małe pranie i zakupy by mieć to co będzie niezbędne w szpitalu, bo odkładanie tego w nieskończoność może się dla mnie źle skończyć :) a niestety mam do tego duże tendencje :)

happymum - trzymam kciuki zeby wszystko bylo dobrze, duzo odpoczywaj. Ja tez zauwazylam ze kuje mnie trochę na prawej stronie, ale tylko w nocy :) myslisz ze tez powinnam sie wybrac do gina?
lyneth - dobrze ze masz takie dobre doświadczenia z Invicty, ja przekazalam opinie moich 2 kolezanek, one nie mialy tam pakietu, moze tez przez to byly inaczej potraktowane, ale jak mowisz - ile osob tyle opinii. Tez zastanawiam sie nad monitorem oddechu, masz jakis polecony? jak to wogle dziala? :)

mama listopadowa moze jaks bizuterie, perfumy, zestaw kosmetykow, ja pamietam na moja 18 bylam przekonana ze dostane wielka maskote no ale coz byly tylko malutkie:)(ale to bylo dawno temu)
jakos smieszka kartke no napenwo
nie wiem czy jest jeszcze sklep zart ale kiedy wlasnie robilo sie prezenty w sklepie zart:)

Hej dziewczyny. Mam do Was pytanko co można kupić w prezencie dla dziewczyny na 18stkę?
Mam dylemat bo nie wiem co....:/

happymum87 - nie martw się będzie dobrze! i witam w klubie z krótką szyjką. Moja ma właśnie 2,5cm. Nie jest tak źle, poleżysz troszkę, odpoczniesz i nic Cię boleć nie powinno. U mnie już drugi tydzień nic się nie zmienia na szczęście, trochę zwolniłam i kładę się kiedy mogę. Będzie dobrze, jestem dobrej myśli, że uda się dotrzymać maluszki do końca, choć nie powiem, w pierwszej chwili też mnie lekarz mocno nastraszył i przyspieszyłam kompletowanie wyprawki.

A powiem Wam, że wypatrzyłam sobie śliczny śpiworek dla malucha i tak za mną chodzi :) Myślę, czy już go kupić, czy nie, a może jeszcze poczekać, albo w czymś innym mały będzie spał, sama nie wiem. A tak mi się podoba, tylko trochę drogi...

happymum bedzie dobrze tylko odpoczywaj teraz aby wytrzymac do 36 tyg. bedzie dobrze:)
popierz sobie ubranka teraz ma byc ladna pogoda to akurat szybko poschnie torbe spakuj i odpoczywaj:)

Dzięki dziewuszki za wsparcie... Kurs odwołałam...trudno...młoda jestem będę miała jeszcze czas by go zrobić :)
Mam nauczkę żeby każdy najdrobniejszy ból w ciąży jednak konsultować a nie wmawiać sobie że w ciąży jestem to może coś pobolewać... :) teraz z każdą pierdołą zacznę chyba biegać :)
Z tymi znieczuleniami to jest tragedia... ja nie rozumiem czemu w Polsce nikt nie chce w państwowych szpitalach zapewnić kobietą rodzącym dokonywania własnych wyborów co do tego czy chcą i potrzebują zzo czy też wolą rodzić całkiem naturalnie i pocierpieć mocniej...
Ja jednak zabieram się pod koniec tygodnia za pranie ciuszków tak po mału na spokojnie...i muszę jakąś fajną książke odkurzyć i zacząć czytać skoro mam teraz odpoczywać mam tyle czasu w ciągu dnia:)

happymum87 zwolnij tempo i odpoczywaj i bedzie dobrze!bo MUSI!

ja dzis pospalam do 7ej szok! ale 2 razy budzilam sie w nocy...i dzis znow po lesie latałam za grzybami ale dzis czulam sie slaba i regularnie musialam siasc,odpoczac, poczulam sie jak babunia albo jak kaleka:( i od wyprawy na grzyby caly czas mnie lekko brzuch pobolewa, bo pewnie przegielam...

Znieczulenie na Zaspie - kombinowalam po znajomości i sama, efekt - lipa: nawet to,że dostaną wyraźne wskazania lekarza prowadzącego ciążę i np. innego specjalisty np neurologa,psychiatry czy jakiegokolwiek, ze znieczulenie musi być - nie podadzą i koniec. Można liczyć na środki lub zastrzyk przeciwbólowy lub gaz...na pytanie na ile to jest w stanie złagodzić lub zniwelować ból zwłaszcza u osób o bardzo niskim progu bólu - usłyszałam, że bardzo pomaga, a ile w tym prawdy to chyba trzeba machnac nowy watek z zapytaniem do osob ktore tam rodziły i takie środki dostały

Zdesperowana uderzyłam na Kliniczną...w tym szpitalu, owszem podają znieczulenie, ale o tym decyduje dyżurujący lekarz położny, czyli mam wskazania mojej gin czy nie i tak ten lekarz stwierdzi po swojemu czy mi to potrzebne czy nie...

i rece mi opadły :(

I ja jestem po wizycie. Mały waży 1400g i ma długie nogi :) Pani dr powiedziała żebym ubranek na 52 nie kupowała bo zapowiada się że będzie długi :) Tak to wszystko ok, szyjka długa, zamknięta tzn tak myślę bo dr nic o niej nie mówiła czyli zakładam że wszystko jest ok. Iwona84 usg 4d nie miałam bo dr powiedziała że muszę na to specjalnie się umówić bo dzisiaj nie zdążymy zrobić. No i idę za tydzień na to usg bo to już ostatnia chwila bo Mały coraz większy jest. I jak pytałam w rejestracji to koszt tego usg to 200 zł. Ale zapomniałam zapytać kiedy najlepiej robić to usg ale chyba tak 28-30 tydzień.

Happymum87 kurczę to faktycznie się oszczędzaj i kurs odpuść na razie żebyś później do końca leżeć nie musiała albo nie urodziła za wcześnie.

Ja po dzisiejszej wizycie u ginekologa... Nie wiem ile mała waży ani ile ma wzrostu... Zapomniałam zapytać a to ze stresu... okazało się ze te moje ,,zakwasy jakby pochwy" te ciągnięcia jak zmieniam pozycie w nocy czy wstaje z kanap czy coś to problem z szyjką... moja szyjka ma 4 cm...groźba wcześniejszego porodu od 2,5 cm w dół...ale ja mam inny problem bo 2 cm mam prosto szyjkę, a kolejne 2 cm zagięte...i malutka głową napiera bardzo mocno na tą część szyjki zagiętą...i doktor kazał mi zwolnić, leżakować dziennie po 2-3h i czytać ksiażki i gdyby coś mocniej bolało to od razu do niego lub na sor...bo od tych ucisków małej główki szyjka może zacząć się skracać i rozszerzać... moje plany na pójście na kurs chyba odkładam...bo boję się że siedzeniem po 10h na wykładach sama sobie narobie problemu... zwłaszcza że doktor nastraszył mnie leżeniem do końca ciąży i przedwczesnym porodem...i zasugerował że może już prać ciuszki i nie zostawiać tego na koniec listopada bo może to różnie być eh.... i przez to wszystko już o nic więcej się nie pytałam na tej wizycie :)

Inne tematy z forum

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Drewniany plac zabaw dla dzieci? (45 odpowiedzi)

Dziewczyny chciałabym zrobić Nikosiowi plac zabaw w ogrodzie.Drewniany,wiadomo jakis domek ze...