Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (9)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013

Kolorki niebiesko - zielone, ale nie ustaliłam jeszcze ostatecznej wersji planu. Nie chciałabym żeby było ciemno. Poluję na używane mebelki ale coraz mniej wierzę że się uda. Chciałabym szafę, łóżeczko, komode z przewijakiem i może regał - komin.
Czy któryś z Waszych bobaskow będzie spał sam od początku?

Mój maluch będzie miał swój osobny pokoik choć przez pierwsze 3 miesiące będzie spał w kolysce w naszej sypialni (albo dłużej ale wolałabym szybko go przesawic na spanie w swoim pokoju w łóżeczku ).

cześć dziewczyny,
jak się dzisiaj czujecie w tą deszczową pogodę? :)

dziekuje za podpowiedzi w sprawie pokoiku,
lyneth - a orientujesz sie czy te farby Beckers'a są zmywalne i dla alergików?

no pogoda jak to sie mówi pod zdechłym Azorkiem...

ja dzis czuje sie fatalnie, zasnelam pozno zeby "pozno wstac" na ten cukier, po polowie kubka myslalam ze padne, zyły mam zmasakrowane hehe, a ledwo usiedzialam te 2 godz., ciagle mi niedobrze, glowa boli i ogolnie osłabiona jestem po tym badaniu. Jutro wyniki i od razu lekarz i znow na wagę wskoczę:) jestem ciekawa kiedy i ile jeszcze usg bedzie skoro koncze 27 i zaczynam 28tc.

widze ze problem kolki nie jest taki rzadki. Mnie tez lapie. Eh trzeba zwolnic tempo.

Moja mala tez sie chyba obraca glowka do dolu, bo czuje kopniaki nad pepkiem. Jutro mam usg, wiec sie dowiem:) Dzis mialam problem ze snem. Ale wyczytalam, ze aby lepiej spac nie nalezy isc spac na glodnego, czyli zupelnie inaczej jak u ciebie katka.

Ale mamy pogode fatalna dzis. Zaraz sie biore za pieczenie babki:)

U mnie troszkę gorzej - wali mnie w żebra, gdy nie mogę się położyć, bo siedzę gdzieś/u kogoś i nie ma takiej fizycznej możliwości :) ostatnio pół mszy przesiedziałam na baczność w kościele :D

Na to merdanie pod żebrami to mam sposób: kładę się na bok i wtedy mały się przekręca poprzecznie. Co prawda wtedy dostaję po obu bokach, co też nie jest zbytnio przyjemne, ale lepsze to niż żebra:)

No, zgadzam się, że merdanie pod żebrami przyjemne nie jest... Moje dziecie uwielbia to robić, a ja siedzę znieruchomiała z bólu...

A co do kolki to też tak mam od jakiegoś czasu - wystarczy, że idę spokojnie na spacer. Ale w moim przypadku to podobno nic groźnego, więc nie ma co się za wczasu stresować...

Nas też rozbawiła ta data ważności do kwietnia, ale tylko oliwka jest przeterminowana. Ale i tak fajnie, że coś dostałyśmy:)

Lollipop ja mam to samo z tą kolką. Ledwo wyjdę z domu i nawet jak idę wolno to mnie już łapie i muszę zwolnić do tempa 1km/5h :) I to mnie denerwuje, bo ja zawsze szybko chodziłam, a teraz dosłownie muszę się wlec. Za 2tyg mam wizytę, więc się zapytam co i jak z tą kolką.

Ostatnio też się zastanawiałam jak się odczuwa czkawkę, bo na razie to dostaję tylko kopniaki. Parę dni temu tak mnie kopnął pod żebrami, że aż podskoczyłam, strasznie nieprzyjemne uczucie. Ostatnio właśnie coraz częściej merda mi pod żebrami, więc pewnie już powoli główką w dół się usadawia.

Witam wszystkie Nowe mamusie i gratuluje :) Naprawde nasza lista jest już całkiem pokaźna :)
Ja po kolejnej nieprzespanej nocy... Obracam się z boku na bok, normalnie masakra. A najśmieszniejsze jest to, że już tak bardzo mi się nudzi leżenie na lewym boku, że ostatnio jest mi zdecydowanie wygodniej na prawym i na plecach :D A tak poza tym, to wczoraj już na 100% wiem, kiedy moje noce są totalnie nieprzespane. Otóż utwierdziłam się w przkonaniu, że nie moge przed snem po prostu jeść. Wczoraj wszamałam 3 małe kanapeczki z razowca z serem i pomidorem i noc z głowy. I to już któryś raz z kolei. Tylko na głodniaka też nie zasne, ehh...
Wczoraj też odwiedziłam sąsiadke, która miała całe mnóstwo ciuchów po swojej wnusi, która ma już 8 lat i buszowałam w ciuchach :) Mam kilka siatek, więc super się cieszę :) Co prawda niektóre porozciągane, poszarzałe, no ale nie każda kobitka umie dobrze prać. Ale i tak się cieszę :)Szkoda tylko że pranie już się tak nie posuszy na słoneczku jak tydzień temu, ale cóż, jesień się zbliża :)

A co do czkawki to zdaje sie, ze maluszki trenują w ten sposób samodzielne oddychanie. Moj synek łapał czkawke jeszcze na dluuuugo po urodzeniu i do dzisiaj go dopada, jak sie za mocno chichra, a ma juz prawie 4 lata:)

Ale sie dziewczyny rozpisalyscie:) miałam ciężki dzien - po południu dopadly mnie jakieś stany lekowe i wkrecilam sobie ze zaraz sie zacznie poród:/ mam wrażenie, ze mała jest strasznie nisko, "grzebie" mi miedzy nogami i zaraz wyskoczy. Strasznie niemile uczucie. Pocieszam sie, ze to moze efekt nieprzespanej nocy i niedojadania w ciagu dnia, ale tak sie przejelam (a nie jestem panikara) ze umowilam sie na jutro do mojej ginki. Miałam iść dopiero za 2 tygodnie, ale nie wytrzymalabym nerwowo. To moja 2 ciaza i wszystko w poprzedniej i teraz było ok. A tu nagle takie samopoczucie... Ma nadzieje ze jutro wszystko sie wyjaśni, chociaż (troche przez was zachecona:) skompletowalam juz prawie cała wyprawke:)

Kurcze, nie pamietam jak o u mnie było, ale chyba późno te szkole rodzenia macie? Ale moge sie mylic. Przynajmniej będziecie na bieżąco:) mi w głowie to za wiele juz z tego pewnie nie zostało (miałam planowane cc, więc praktycznej wiedzy brak).

Witam. Lollipop musze ci napisac odnosnie kolki. Ja tez mialam taka sytuacje, ledwo wyszlam pochodzic juz pojawiala sie tak jakby kolka z prawej strony, w domu tez mnie czasami lapala. Powiedzialam o tym mojemu lekarzowi, choc myslalam, ze to nic, ze pewnie mala uciska. Pierwsze co lekarz zbadal mnie ginekologicznie,bo to moglo byc oznaka rozciagania wiezadel. Ale pozniej juz przy usg sprawdzil jeszcze nerki. Bo problemy z nerkami tez objawiaja sie kluciem ponizej nerki. No i niestety na usg wielka napompowana czarna nerka! Okazalo sie,ze mam wodonercze,czyli w skrocie powiekszona macica naciska na ujscie nerki,no i nieprawidlowo pracuje, tzn nie oddaje moczu tak jak powinnam,mimo ze nie zauwazylam wiekszyh problemow przy sikaniu. Ale okazalo sie,ze nerka jest juz na granicy,w stanie krytycznym,wiec musze uwazac. Moge lezec i spac tylko na lewym boku,biore nospe max 3x dziennie i mam czekac. Ale moge nagle dostac silnego bolu i wtedy szpital i byc moze wywolywanie porodu, to zalezy w ktorym tyg bym byla.
Absolutnie nie strasze,bo pewnie wy tego nie macie,ale na pewno koniecznie powiedz o tym lekarzowi i popros o sprawdzenie nerki. Choc jesli masz dobrego lekarza to sam to sprawdzi. Ale prawidlowa nerka nie powinna sie prawie odrozniac na usg.
Naprawde warto mowic lekarzowi o wszystkim,nawet blachostkach. Bo gdybym nie powiedziala nie wiem jakby sie to skonczylo

to są takie delikatne ruchy w tym samym miejscu tak co 2 s. i trwały z 10 min, więc wydawało mi się to dziwne. raz słuchałam muzyki i nawet pomyślałam, że mała słyszy i w rytm kopie:p

dziś w ogóle na tym spotkaniu sr pierwszy raz w życiu usłyszałam o tym, że "możemy się same znieczulić do porodu poprzez wydzielanie endorfin". tak, na pewno nam wszystkim się to uda... hmm:)

Paniqa rozumiem Cię, też się tego bałam, właśnie bardziej tego jak wytrzymam bez jedzenia niż tego smaku ale zjadłam przed spaniem i chyba z tego stresu wcale nie burczało mi w brzuchu :) A jeszcze jak wypiłam taką dawkę cukru to w ogóle nie czułam głodu :) Będzie dobrze, zobaczysz, trzymam kciuki i daj znać jak będziesz po :)

O tą kolkę to zapytam lekarza w środę, zapiszę sobie przypomnienie w telefonie to na pewno nie zapomnę :D

A właśnie co do czkawki to każde dziecko ją ma? Wyraźnie czuć że to czkawka? Bo ja albo nie czuję, albo nie wiem że to to albo mój Mały nie ma czkawki.

18:30 to jeszcze lepiej jak dla mnie...moze uda mi sie przeskoczyc do tej grupy...

witam nową mamę:)

Paniqa ja byłam na 18 dziś w sr. i generalnie zajęcia będziemy mieć na 18.30 w poniedziałki i środy, zaczynamy 25.09. jak pierwsza grupa ma na 17, to zajęcia trwają maksymalnie 1,5 h. a na badaniu glukozy pani pozwoliła mi wypić kubeczek wody.

a do 30.04.13 ważność ma ta próbeczka oliwki hippa. sprawdziłam. na dziecku raczej jej nie wypróbuje;)

happymum87 ja niestety nie zdecydowałam się na swissmed. głównie ze względów finansowych. ale tobie zazdroszczę. myślę, że byłabym wiele spokojniejsza, gdybym jednak rodziła tam. a tak, to nawet nie wiem gdzie trafię, bo przecież wszędzie mogą nas odesłać. moja kuzynka rodziła w grudniu 2010 i odesłali ją nawet z zaspy. trafiła do wojewódzkiego.

Lollipop mnie też łapią kolki. nawet jak idę do sklepu po chwili czuję ten ból. ehh męczące to jest...

lyneth, Tinneraa trzymam kciuki za wasze szyjki (jakkolwiek to brzmi;))))

ostatnio czułam kilka razy przez jakiś czas takie miarowe ruchy małej. dopiero później zorientowałam się, że najprawdopodobniej ma czkawkę:)

jakbym wstala pol godz przed badaniem to ok, ale jak ja znow np o 3w nocy wstane albo szybciej a badanie mam na 7 i po 2 godz powtorka to jednak jest troche meczarnia:(
jesli w domu nic sie nie dzieje a na dworzu i powoli to jest bol to moze na tle nerwowym?albo za malo, za rzadko te spacery? moze faktycznie dobrze by zapytac lekarza...

Tylko właśnie mnie ta kolka łapie na spacerze jak ledwo co z domu wyjdę i wcale nie chodzę szybko. W domu jak coś robię to mnie nie łapię. Zapytam lekarza na następnej wizycie, o ile nie zapomnę bo z pamięcią kiepsko u mnie ostatnio.

Mi kazali siedzieć lub leżeć chodzić nie można, bez jedzenia i bez picia. Też się bałam a wcale nie było tak strasznie :) Nie ma co się bać na zapas :)

Tinneraa - dzięki za wyjaśnienie. Kurcze ja słyszałam o 36tc wiadomo skończonym czyli faktycznie początek 37 i kurczowo się tego trzymam.

I podobnie jak Ty mam przeczucie, że mały poczeka i urodzi się w terminie, że się uda i będzie wszystko dobrze :)
Rośnie zgodnie z tc, był już ułożony główką w dół, ale ostatnio się przekręcił i znowu leży na grzbiecie, także chyba mu się nie spieszy :) Jutro mam kolejną kontrolę, zobaczymy, co mi lekarz powie.

Trzymam kciuki za Nas i Nasze Maluszki :)

Inne tematy z forum

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

Angielski w szkole podst. ze szkoły językowej czy warto? (64 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad zapisaniem dziecka w kl. II na kurs j. angielskiego prowadzonego przez...

Jaki wozek wybrac? (82 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)