Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (9)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013

lyneth, życzę Tobie żeby szyjka dalej się nie skracała, ale widzisz ja też się oszczędzam, bardzo dużo leżę, kontrola co dwa tygodnie a tu zonk skrócona :( no zobaczymy co doktor postanowi w poniedziałek.. z jednej strony wolałabym być w domu, bo wiadomo lepiej, ale z drugiej chodzi o dziewczyny, jeśli szpital ma pomóc w tym że szyjka się nie skróci dalej i wytrzymam jeszcze miesiąc no to cóż, zgodzę się i na szpital..

Słusznie!! :)

U mnie jedynym kryterium wyboru szpitala była odległość - do Redłowa mam najbliżej. Dla mnie szpital to szpital i ma mi posłużyć tylko jako miejsce do urodzenia dziecka.

A ja dziś mam okropnego lenia. Nic jeszcze w domu nie zrobiłam, nawet nie pozmywałam po śniadaniu. Ale jakoś nie mam szczególnych wyrzutów sumienia, w końcu niedługo nie będę miała takiej możliwości leniuchowania :)

Heh z tymi szpitalami... każdy ma swoje plusy i minusy... ja jestem z Rumi i jadę do Wejherowa bo tam najbliżej i opinie dobre...
W gdańsku byłby dylemat między Zaspa i Kliniczną...

MAMA LISTOPADOWA myślę że nie słuchać. Tak jak piszesz ile kobiet tyle opinii, jedna będzie zachwycona druga będzie odradzała. Musisz sama podjąć decyzję. Najlepiej pomyśl na czym Ci najbardziej zależy żeby szpital miał :)

Ja dziś złapałam jakiegoś doła z powodu rozmyśleń w którym szpitalu rodzić. Już sama nie wiem. ://
W sumie ile kobiet po porodzie w danym szpitalu tyle opinii.
Tylko czy słuchać tych opinii .... ??
Jakoś tak mi ciężko na duszy dziś... chce mi się płakać

Witaj Muszka :)

Lyneth mi się ten organizer podoba. Jest z bawełny a kieszonki ma głębokie, włożyłam płyn do soczewek 300 ml i tylko zakrętka wystaje :)

Co do staników to są różne :) Ja mam taki z usztywnianą miseczką, po porodzie kupię co najmniej jeszcze jeden. A do spania i chodzenia po domu to jeszcze nie wiem czy z drutem na dole czy bez.

A wiecie jak to jest jak bym chciała mieć położną do porodu to czy Mąż też wtedy może być przy porodzie? Czy tylko jedna osoba więc albo Mąż albo położna?

przy okazji aktualizuję listę to zmienił się mój termin i znam już płeć dzidziusia....

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie

Hej dziewczyny,
Czytam was od czasu do czasu.. widzę że temat klinicznej się pojawił ja też planuje tam rodzić.
Z tego co słyszałam od położnej która tam pracuje oraz od mojej gin, która ma tam dyżury to oddział jest po remoncie i jest kilka sal porodowych, wszystkie mają swoje łazienki.
Co do obecności męża przy porodzie to oczywiście jest to możliwe przez cały czas, tylko położna mówiła, że wyjątkiem jest sytuacja kiedy poród jest wywoływany i tą pierwszą część gdzie podają oksy spędza się niestety samotnie sama mówiła ze wtedy wsparcie kogoś jest potrzebne ale niestety takie procedury szpitala. Chociaż od znajomej słyszałam, że można się wykłócić i wtedy niechętnie ale wpuszczą
Dodatkowo niestety również mam info, że jest to obecnie dość popularny szpital i często zdarza się że odsyłają do innych szpitali bo są przepełnieni (nie tyle porodówka co na tych salach później nie ma miejsc. )

Mamazosi no wlasnie ja tez mam takie obawy ze mlody bedzie sie czul odzucony. Mam nadziej ze nie bedzie az tak zle:)obawiam sie napadu zazdrosci, zwracania uwagi na siebie. Dam rade bedzie trzeba znalesc jakis zloty srodek na nasza dwojeczke i uzbroic sie w cierpliwosc:)

Łazienka jest na korytarzu, obok sal poporodowych, także nie trzeba daleko chodzić.
Na porodówce sale mają łazienkę. Z mężem przy porodzie (bądź inną osobą towarzyszącą) nie było problemu. Tak samo ze znieczuleniem, jeżeli macie dobre wyniki płytek krwi to dają bez problemu (mają oddzielnego anestezjologa do cesarek i do znieczuleń chyba).
Jeżeli w tej ciąży będę miała dobre wyniki to chętnie tam znowleu urodzę.
W pierwszej ciąży niestety miałam zbyt złe wyniki i nie dostałam znieczulenia (generalnie miałam bardzo cięzki poród i z powodu mojego złego stanu mała była 2 dni na neonatologi, ale to nie z winy szpitala), ale widziałam kobiety po porodzie ze znieczuleniem i zdecydowanie warto.

muszka a jak jeest z łazienkami tzn czy sa przy sali w ktorej sie lezy czy trzeba gdzies isc na koniec szpitala?

A jak jest np jakbym chciała żeby podczas porodu mąż był przy mnie?

Ja pierwszą córkę rodziłam na klinicznej i raczej bardzo się cieszyłam z możliwości odwiedzin. Zawsze tata mógł więcej czasu z nami spędzić w te pierwsze dni ( a ja na przykład mogłam iść się spokojnie wykąpać). Inne świeżo upieczone mamy raczej pilnują żeby tylko zdrowe osoby przychodziły, i jak jest więcej niż 2 osoby to i tak wszyscy wychodzą na korytarz. Moim zdaniem akurat takie odwiedziny były bardzo miłe i potrzebne w tych pierwszych dniach.

Bardzo też pozwalają świeżo upieczonemu tacie na udział w opiece nad noworodkiem (położne pokazują jak przewijać, zajmować się pępowiną i kąpać). Z nauką karmienia to po tym jak kolejny raz mi położna sama przystawiła małą do piersi po prostu ją bardzo "dosadnie" poprosiłam, żeby zamiast mnie wyręczać pokazała krok po kroku jak to robić. I po takiej instrukcji nie potrzebowałam już więcej porad.
Ale zdecydowanie trzeba tam jasno i wyraźnie domagać się pewnych rzeczy od położnych.
Także w sumie to polecam Kliniczną.

Jeśli chodzi o oilatum bądz inne emulsje do kąpieli to jest to niezwykle wygodne. Fakt, są zwykłe płyny, ale nigdy nie wiesz czy akurat twój maluszek nie będzie miał problemów po nich. Ja moją córeczkę przez pierwszy rok kąpałam tylko w emulsji i nigdy nie miała problemów ze skórą. A co najważniejsze ( i najwygodniejsze) nie trzeba jej było niczym innym smarować (może poza paroma odparzeniami, ale one też nieczęsto występowały). Jak przeszłam na zwykłe płyny, to bez oliwki lub innych natłuszczających rzeczy się nie obędzie a często są po nich potówki. Przez pierwsze pół roku używałam emulsji też jako szamponu więc dla osób lubiących wszystko w jednym zdecydowanie polecam szczególnie na początku.

Witam nowa Mamusie.

Mam pytanie do dziewczyn, które chodzą do SR przy klinicznej. Co wam mówiła położna o szpitalach w którym lepiej rodzic?

Ja byłam wczoraj na SR i był wykład o szpitalach i już nie wiem na który się nastawiać. Byłam za porodem na Klinicznej, ale po info jakich się dowiedziałam to się teraz głęboko zastanawiam nad porodem tam.

Przerażają mnie te tabuny ludzi odwiedzających matki po porodzie, to że mogą wejść na ta sale co leżą Mamusie z Maluszkami. Zarazki kichania itp.

Na Zaspie plusem jest ten pokój odwiedzin i to że na sale gdzie odpoczywają Mamusie z małymi nikt obcy nie wchodzi. Maluszek od chwili porodu jest cały czas przy mamie żeby złapał "kontakt" i cyca :D Jest lepsza poradnia laktacyjna.

I już nie wiem co myśleć. Jak wyszłam z Mężem z zajęć to aż nas głowy bolały od informacji.

hej dziewczyny,
joahne - dziekuje za opinie i pampersach, tez wczoraj czytalam ze te biale premium care sa najlepsze, ale podobno są bardzo duze, czyli nie polecane np. dla wczesniakow - wtedy proponują zielone pampers new baby.

muszka - fajnie ze dolaczylas, na pewno sporo nam podpowiesz :)

Tinnerra - niczym sie nie przejmuj tlyko odpoczywaj
Pozdrawiam wszystkie leżące dziewczyny

My wczoraj bylismy na koncercie w filharmonii, małemu chyba sie podobala muzyka powazna, bo caly czas "tańczył" ;)

Hej Dziewczyny,

ale miałam nadrabiania w czytaniu!

Witam nową Mamusię :)

U mnie w środę cały dzień nie było prądu! Lało, było brzydko i ciemno więc przesiedziałam cały dzień u mamy. Tam przynajmniej był prąd :)

Tinnerra - trzymaj się i duuużo wypoczywaj! Zmartwiła mnie trochę Twoja szyjka i tak się wystraszylam, że mi też może się tak skrócić, że więcej leżę i jeszcze bardziej zwolniłam. Moja na razie się trzyma bez zmian, dalej 2,5 cm, co tydzień mam kontrolę i oby tak zostało jak najdłużej! Po 36tc będę bardziej spokojna, bo dziecko już donoszone będzie, ale na razie lekki niepokój jest. Trzymam kciuki, żeby było wszystko dobrze!

Ja się teraz faszeruje antybiotykami i innymi tabletkami, także dzień mija na odliczaniu godzin, co tu teraz wziąć, przed czy po jedzeniu.

Dla Maluszka już praktycznie wszystko mamy. Został nam tlko materac do kupienia, organizer do łóżeczka i kilka kosmetyków.

Lollipop - ja sobie upatrzyłam taki sam organizer jak Ty :) Ma zapisane w ulubionych. Powiedz mi zadowolona jesteś z niego? Chodzi mi głównie jaki to jest materiał, bawełna, czy raczej taki śliski. Kieszonki są głębsze i np. krem, czy maść nie wypadnie, czy bardziej płytkie?

Dziewczyny mam jeszcze pytanie, może trochę głupie, wiec sie nie śmiejcie ;) Te staniki usztywniane do karmienia o których piszecie, to one mają całą miseczkę usztywnioną, która się odpina, czy miseczka jest z materiału, a pod spodem jest tylko drut pod miseczką? Może głupie pytanie, ale muszę się zacząć rozglądać za rzeczami dla siebie, bo poza koszulami do spzitala nic nie mam. A nie! mam jeden stanik do karmienia, materiałowy, z drucikami na dole. Kupiłam w KappAhlu za 19,90 z promocji :)

Miłego dnia Wam życzę :) Jak najmniej dzeszczowego :)

amadea takie jest zdanie większości pediatrów:)
Amadea Ty też będziesz miała drugiego malucha, więc może masz takie wątpliwości jak ja...Ja ostatnio zastanawiam się czy nie za bardzo skupię się na małym, a zaniedbam starszą...Boję się, że nieświadomie ją odrzucę...

ja mam takie pytanie a propos tego oliatum i podbnych specyfikow z tego co mi wiadomo uzywa sie ich wtedy jezli dziecko ma problem ze skora jezli tak to po co uzywac przeciez sa taki "zwykle"plyny do kapania, zele. No ale to moje zdanie
Witaj muszka:)

Mała ma juz prawie 3 latka, jest z listopada 2010. Właśnie poszła do przedszkola.
Ciąże znoszę w miarę dobrze, ale niestety dolegliwości typu zgaga czy skurcze nóg coraz bardziej dokuczają, szczeg. w nocy :/
Tym razem będzie chłopczyk.

Tak mnie natchnęłyście tym forum że zrobiłam już zakupy porodowo-noworodkowe. (Pampersy premium care i Oilatum są przecenione w doz)

Inne tematy z forum

od którego tygodnia ciąży brałyście kwas foliowy (60 odpowiedzi)

Wszędzie mówią i piszą, jak ważny jest kwas foliowy w rozwoju maleństwa i aby brać go już...

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (20 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (40 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...