Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (9)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013

Też myślę o chuscie. Boje się tylko trochę że nie będę umiała wiązać tej tkanej... bo te elastyczne są chyba łatwiejsze w obsłudze.

*dorcia_86 ja zakupiłam chustę tkaną firmy Lenny Lamb, nie robie tu żadnej reklamy ani nic takiego. Kilka moich koleżanek ma chusty tej firmy, są absolutnie zadowolone. Jest też kilka innych firm, ale ja jakoś zaufałam tej ;) Jest kilka opinii nt. chust, od kiedy, jakie itd. W chustę można zapakować już nawet noworodka. Mówi się, że na początek najlepsza jest chusta elastyczna, łatwiej się ją zakłada i dociąga, natomiast ona jest tylko do 9kg. Ja kupiłam chustę tkaną o splocie skośno- krzyżowym, bo przeczytałąm wszystkie możliwe publikacje towarzystwa pediatrycznego i wg nich te są najlepsze i działają jako profilaktyka dysplazji stawów biodrowych :) Ale to już jest każdego indywidualna sprawa.
Dla mnie hitem absolutnym jest to, że ubieram malca w chuste, ubieram siebie i moge wyskoczyć z psem na 10-15 minut, bez wyciągania wózka i całego tego oprzyrządowania ;)
A zamówiłam na allegro, wyszło taniej niż przez ich stronę.

kaja_84, a jaką masz tą chustę? ja jakoś do tej pory o chuście w ogóle nie myślałam, ale od kilku dni coś mi tam po głowie chodzi i chyba się zagłębię w temat. bo podobno to fajna sprawa

*AAbym eko-mamy jak najbardziej używają pieluszek wielorazowych :) W celach takich jak my uzywamy Pampki :) Ze mnie żadna ekomama, więc ja tych pieluch bede używać do odbijania, wycierania, np do kąpieli. Maluszki lubią np móc się nakryć albo przykryć pieluszką, albo po prostu ją sobie potrzymać. Można zarzucić pieluche na budke, żeby maluchowi słońce nie świeciło podczas spaceru. A flanelki, świetnie służą np jako prześcieradło do wózka, podczas cieplejszych dni zamiast kocyka czy kołderki, podczas kolek można takiego nieboraka szczelnie opatulić dzieciątko, ponoć trochę to działa ;) No i tak jak np w naszym domu jest pies, psa od dziecka odizolować się nie da, więc żeby brzdąc nie leżał na kłaczkach, czy bezpośrednio na kanapie, to położe go na pieluszce :)

*dorcia_86 ja będe używać chusty, już nawet sobie ją sprawiłam :)

Aabym, tak, te pieluchy to w razie ulewania, do wytarcia, kąpieli czy przykrycia Malucha.
A w ogóle to u mnie już 3 z przodu, jak fajnie :)

Witam po dłuższej nieobecności. Niestety skumulowało mi się kilka mniej bądź bardziej nieprzyjemnych sytuacji i ponad tydzień miałam wyjęty z życiorysu. I niniejszym dołączam do niemogcych spać. Przez ostatnie dni śpię po 3-4 godziny, ale o dziwo jakoś funkcjonuję.

Tinneraa, trzymaj się dzielnie, trzymam kciuki, żeby Maluszki jeszcze trochę posiedziały w brzuszku. I wszytski inne dziewczyny leżące, życzę Wam wytrwałości, już coraz bliżej, dacie rade :)

Widzę, że się niektóre z Was ostro zabrały za pranie i ogarnianie wyprawki. Ja trochę przystopowałam, ale po weekendzie ruszę z praniem (zaczęliśmy remont łazienki i jestem bez pralki :/) Z wyprawki ciuszowej mam już wszystko, a nawet za dużo. Dostałam ostatnio dwa rożki, z czego jeden cienki nawet fajne, a drugi grubszy... no cóż, chyba muszę jednak kupić nowy ;) Ale zastanawiam się, czy faktycznie mi się przyda. Kocyki mam dwa, pościel podobno tez już mam (teściowa kupiła) ale nie wiem, z czego się składa, czy jest tam ochraniacz czy tylko wypełnienie z poszewkami. A jak się jej pytam to mówi: jak dostaniesz, to zobaczysz. No fajnie, tylko nie wiem, co jeszcze muszę dokupić :/
No i w sumie z mniejszych wyprawkowych rzeczy to tylko pieluchy flanelowe i kosmetyki mi zostały, bo tak raczej wszystko mam. A ostatnio poluję na allegro na nianię elektroniczną, gadżetów takich jak sterylizator czy podgrzewacz nie kupuję, a nad latatorem się zastanowię po porodzie. Miałam dostać od znajomej, ale niestety jej padł :/

Wizytę następną mam za 1,5 tygodnia, już się nie mogę doczekać :) wydaje mi się, że Synuś nadal jest główką w dół, bo czuję nacisk na dolne partie, a kopniaki(w sumie to boksowanie ;)) z jednego albo drugiego boku, a pod biustem takie uderzenia od czasu do czasu, to pewnie pupa :) największe harce Młody sobie urządza oczywiście w nocy, chociaż w dzień też go czuję, ale jakby rzadziej. Ale ponoć w późniejszych tygodniach to normalne, bo Dziecię ma mniej miejsca i już tak mocno się nie wierci.

I pytanko mam, czy któraś z Was ma zamiar używać chustę do noszenia?

dziewczyny, a po co są te pieluchy flanelowe i tetrowe? :) tak do wytarcia, bo chyba nie do pupy?

tinneraa zdrowka zycze dla Was bedzie dobrze:)

perfectangel, my z tego kafe, niestety przeniosłyśmy się na forum prywatne. Położne ze szpitala nas tam czytały ;o

Ja dziś miałam kontrole, szyjka bardziej skrócona, ma 2 cm, w poniedziałek kolejna kontrola, jeśli bardziej się skróci to wezmą mnie na oddział.
Dziewczynki ważą po 1522 i 1770, ułożone główkowo i poprzecznie. Do terminu porodu doktor powiedział że na pewno nie dotrwam, mam tylko i wyłącznie leżeć :(

Dziękuje za miłe słowa :)) Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze, choć mam gdzieś głęboko taką myśl, że czy dzidzia jest zdrowa, tak naprawdę dowiemy się po porodzie... Ale cały czas mówię sobie, że przecież wszystko do tej pory było ok, więc dalej tak musi być ;) Widać natomiast, że się pcha już. Acz nie ona jedna ;) Jakieś niecierpliwe te nasze dzieci!

Ja też odczuwam silniejsze kopniaki gdzieś pod biustem, czasem w żołądek, czasem w okolicę żeber ;) Generalnie ona się dużo rusza, jak jej tak zostanie to szybko schudnę po ciąży ;))

Słuchajcie, może kogoś natchnę na obiad, ale moja mama zrobiła dziś racuchy, takie z jabłkami :D Normalnie szok, niebo w gębie hihihi. Zjadłam z 5, oczy chcą jeszcze kolejnych 50, ale trzeba się pilnować :))

Hej :)
My wczoraj byliśmy na usg 4d. I fajnie zobaczyć tak Maluszka, nawet paluszki policzyłam czy wszystkie ma no ale pewnie w kolejnej ciąży już nie pójdę ;) Mały waży 1700g, w ciągu tygodnia przybrał 300g więc nieźle. No i od jakiegoś czasu był już ułożony główką w dół a wczoraj poprzecznie. I tak jak na początku chciałam mieć cc to ostatnio już mi przeszło i nastawiłam się na sn więc od wczoraj trochę się denerwuje czy Mały znowu się przekręci czy tak już zostanie. Wiecie do kiedy dziecko ma miejsce żeby się przekręcić? Do końca czy do któregoś tygodnia?

Kaja_84 ja kupiłam taki organizer :) O dokładnie ten: http://allegro.pl/przybornik-do-lozeczkaalmababy-producent-i3415656324.html i do tego taką samą kołderkę i rożek :)

Mam pytanie co do pampersów, bo ciągle odkładam ich kupienie no ale w końcu pomału trzeba, czym się różnią te pampersy? Bo jak czytałam to kupujecie jakieś w różnych kolorach :)

A czy któraś z Was chodzi może do endokrynologa? Muszę iść i szukam jakiegoś sprawdzonego :)

Po tym jak Mała się odwróciła odczuwam mocniejsze kopniaczki pod biustem.
Mój Gin zalecał mi dużo leżenia na bokach i picie większej ilości wody to wtedy Dzidzia ma swobodę do odwrócenia się główką w dół.
Stosowałam to i poniedziałkowe USG potwierdziło, że Mała już się odwróciła główką w dół. Zaczęłam już 31 tc. :D

ageska trzeba sie pakowac ja juz mam poprane rzeczy do spzitala ale jeszcze musze kupic pampersy a tak juz tylo zapakowac do torby. ja tez zaczynam sie bac po mimo ze drugi porod ale wracaja wspomnienia z pierwszego no a mialam dosyc ciezki i dlugi pord
jeszcze do tego przemeblowanie w domu mamy bo musimy zrobic miejsce dla malej w pokoju maz pracuje non stop wiec robi to na raty a w domu jeden wieki ,plac budowy'

kaja_84 gratuluję zdrowego maluszka:)

Paniqa zazdroszczę tych spacerów i zbierania grzybów. uwielbiam taki odpoczynek. ja też zaczynam dziś 27 tc. i też nie mieszczę się w sporo swoich ciuchów. mam jedne spodnie ciążowe, będę musiała zainwestować w jakieś drugie. a co do SR na klinicznej to nie mam zielonego pojęcia. wiem tyle, że na pierwszym piętrze, pokój 14.

ja dziś rozpoczęłam prasowanie ubranek. dużo tego. ostatnio mam wrażenie, że mała jakoś mniej się rusza. czy im dalszy tydzień ciąży tym dziecko mocniej się rusza? czy po prostu jest mu ciaśniej i jakos inaczej się to odczuwa? a jak się dziecko przekręci główką w dół to można to jakoś samemu poznać?

kaja_84 my też chcemy zakupić taki organizer, ale jeszcze nie zaczęłam się za nim oglądać specjalnie :D

Ale pogoda... Normalnie z łóżka się nie chce wychodzić... A tu trzeba na pocztę! Zimno i ciemno, trochę nas to lato rozpieściło w tym roku ;)

Ja też próbuję czasem oddychać przeponą, czy mi wychodzi, czy nie, nie wiem :D Ale wiem, że przy 5 takich oddechach kręci mi się w głowie, czyli na pewno są bardziej efektywne niż oddychanie torem piersiowym ;)

Właśnie przeszukuje allegro, szukam takiego organizera na łóżeczko, planujecie kupować? A może już macie? ja jestem zakochana w firmie muzpony, ale cena zabija, więc sobie podaruje :)

Uczyłam się kiedyś emisji głosu i też miałam tam ćwiczenia oddychania przeponą - dla mnie masakra, nie umiem do dziś :D

Cześć Dziewczynki. :D

Dzień dziś trochę ponury ale da się przeżyć :D
Ja dziś odpoczywam na maksa w łóżeczku. Leżymy sobie brzuszkiem do góry :)) Po wczorajszym intensywnym dniu to się należy.

Wczoraj ćwiczyłyśmy oddychanie przeponą na SR coś nam to nie wychodzi :P

Mnie muli dziś na maksa... Dobrze, że nie muszę robić nic konkretnego :)

Ja staram sienie myśleć o porodzie ale jak mnie najdzie to nadal wydaje mi się to obrzydliwe i okropne więc się boję ;)

Ale pogoda dziś paskudna... czuć jesień...

Inne tematy z forum

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

gdzie pole maków?? (10 odpowiedzi)

witam, marzy mi się sesja w makach, w zeszłym roku pamiętam że jak się jechaŁO do Sobieszewa to...

Imię dla chłopca: Borys, Igor, Bruno, Miłosz? (34 odpowiedzi)

Wiem że wybór imienia to kwestia gustu i zadanie dla rodziców, ale może wyrazicie swoje zdanie?...