Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (9)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013

Iwona84 a byłaś już może w Rewie? :) Masz niedaleko z Pogórza, a jest pięknie :) i powietrze super :)

Iwona84 to zapraszam na spacerek do parku oliwskiego, wybieram się na 12 :)
Nadgodziny wchodzą na pewno do podstawy chorobowego, a mialas je w pelnym miesiącu czy w miesiącu w ktorym mialas juz zwolnienie lekarskie? bo wylicza się podstawe za pelne miesiące. Jak bedziesz miala wątpliwości to zapytaj w kadrach, bo masz zawsze prawo wiedzec jak jest wyliczona Twoja pensja

ja tez ide na roczny.. Ja miałam nadgodzin sporo przed l4 a wyplata jest prawie taka sama jak była.. wiec nadgodziny chyba nie wchodzą w gre jeśli chodzi o wynagrodzenie zus..
Dzis ma być niby ostatni ladny dzień, zastanawiam się co robic aby go nie stracic...gdzie się wybrać, hehe w Oliwie wiedziałam gdzie isc ale tu na Pogorzu to nie wiem... może zwiedzę Kosakowo hehe .Jednak Oliwa to Oliwa..:-)

mamusie listopadowo-grudniowe 2013

Ja dziewuszki idę na roczny macierzyński na sto procent... właśnie dlatego że nie wiadomo czy przy kolejnym dziecku będę miała jeszcze taką możliwość w przyszłości... w sumie mnie w pracy nie będzie dobre z 18msc... no cóż... wiem że praca jest ważna ale z drugiej strony to ,,tylko" praca i ważniejsze jest dla mnie maleństwo i ten czas który spędzimy razem... z resztą 80% płatnego przez 12 msc mi się opłaca...bo pracę mam w Gdańsku...mieszkam w Redzie...więc jak odlicze koszty dojazdu autem do pracy to te 80% to i tak więcej niż zostawało mi z wypłaty....

Re: Bezpłatne warsztaty - Kampania Bezpieczny Maluch

joahne, wybieram się jakoś w poludnie - moze 12 lub 13?
Mysle ze my na te roczne sie jeszcze zalapiemy na szczęscie, ale po wyborach pewnie zniosą, alebo podniosą podatki zeby starczalo ;) na pewno na czymś będą musieli przyciąć ;)
ja tez zastanawiam sie nad rocznym, tylko zastanawiam się czy bede miala po co wracac do pracy po roku niebecnosci, he he :(

Dziękuję dziewczyny za wyjaśnienie rozliczeń pensji. Zobaczę jaki przelew będzie za wrzesień, bo na pewno miałam premię świąteczną i jakieś nadgodziny, więc może co miesiąc będę dostawać więcej:) a urlop biorę roczny. w przyszłym roku biorę ślub, mam na głowie wykańczanie domu i przeprowadzkę, więc wolne na pewno się przyda.

AAbym myślisz, że zniosą te roczne urlopy? To na ten moment jedyna chluba naszego premiera i jakby je zniósł chyba by go państwo zlinczowało za tę decyzję. no chyba, że po kolejnych wygranych wyborach.

Wczoraj widziałam w carrefour express pampersy premium care białe 78 szt. i zielone chyba active baby za 38,89 zł. promocja trwa do jutra. Chyba warto.

Aabym a o której wybierasz się jutro do parku?

Dziewczyny, a ja jutro wybieram się na spacer do parku oliwskiego, bo podobno to ma byc ostatni tak cieply dzien. Czy ktoraś z Was ma ochotę dołączyć? :) park jest cudny teraz, bardzo sloneczny,pelno zieleni i kwiatow...trzeba korzystać :)

happymum ma racje - w firmach powyzej 20 osob na etacie placi pracodawca, a w nastepnym mcu do 15-stego - jak jest termin na zus, odejmuje siebie nadplate, na szczesie dzieki temu nie ma mowy o oszustwach :) Ktoras z Was pytala jak sie liczy podstawe - to srednia z 12stu ostatnich mcy zakonczonych, wiec jesli w tym czasie mialyscie premie to pensja bedzie wyzsza. A jelsi podwyzke dostalyscie dopiero niedawno, to niestety nizsza. W kolejnych mcach jest ciagnieta ta sama podstawa.
Duzo z Was mysli o rocznym macierzynskim? ja sie caly czas zastanawiam... ale mysle ze warto skorzystac, bo to niezapomniany czas dla dziecka, z z drugiej strony nie sądzę żeby te przepisy dlugo sie utrzymaly,b o za duzo kosztują budżet ;)

Leżenie jednak u mnie się sprawdza..za uważyłam że jak w ciągu dnia odpoczywam te kilka godzin to ta szyjka mnie mniej boli i w nocy mogę lepiej spać i z mniejszym bólem przy zmianie pozycji ciała :) także się oszczędzam

Dziś za waszym przykładem zabrałam się za pranie pieluszek tetrowych i bawełnianych a potem jak zdąże to upiorę pierwszą partię ciuszków :)

Co do płac to jak miesiąc ma 31 dni to dostajemy więcej niż w miesiącu który ma tylko 30 dni :) stąd te różnice

A co do pracodawcy to jest tak że on pierw nam płaci a potem sobie ściąga kase z Zusu ale raczej na 100% bez oszustw...bo on odzyska tyle z ZUS-u ile nam przeleje :) wszyscy się kontrolują wzajemnie hehe

*joahne ja dostałam dokładnie tak samo jak za lipiec, po prostu może w sierpniu wyszło im więcej dni "przepracowanych" dlatego dostałaś więcej

Mnie zastanawia natomiast fakt, że dostaje pensje od pracodawcy a nie od zusu, nie, żebym się czepiała, ale jest to po prostu dziwne. Wychodzi na to, że Zus przelewa "moją" kasę pracodawcy a dopiero on mi... Ciekawe ile obcina ;)

Ja dziś za Waszym przykładem piore dzidziusiowe ciuszki, tzn tą część którą mam w domu u rodziców :) Szkoda mi marnować tak piękną pogodę.

Pampki kupiłam Pampers Premium Care 1, na razie 3 paczki, plus jedną mam w torcie :) Jakoś na początek nie chciałam innych. W zasadzie ani mąż ani ja nie jesteśmy alergikami, ale ja mam dość wrażliwą skórę i tak też traktuje malucha.

Trochę mnie też niepokój ogarnia, bo do tej pory naprawde jakoś z niczym mi się nie spieszyło i uważałam, że mam jeszcze masę czasu... Ale weszłam w 31 t.c i zdałam sobię sprawę, że moja siostra urodziła się w 32 tygodniu ciąży mojej mamy, mimo, że nic na to nie wskazywało. Niby z moją ciążą jest wszystko ok, ale nigdy nic nie wiadomo. Pamiętam jak jako 15- latka latałam po sklepach i robiłam małej wyprawkę... Masakra ;) I być może dlatego mnie tak wzięło ;)

ja dostałam pierwsza wyzsza.. a później już nizsze...i w tym miesiącu miałam tak samo jak zeszłym razem.. ale za wrzesień będzie nizej, bo ma 30 dni ...

witam w sobotni poranek:)

pogoda dziś piękna na spacer, nieprawdaż? ja na razie biorę się za generalne porządki.

mama listopadowa ja jeszcze nie przygotowałam sobie wniosku o macierzyński. w sumie to nawet nie myślałam, że muszę to już niedługo napisać... ja będę szła od razu na rok najprawdopodobniej. a wy?

jak już jesteśmy w temacie pracy, to mam do was pytanie o wysokość wynagrodzenia za sierpień. ja wczoraj dostałam przelew z firmy i ku mojemu pozytywnemu zaskoczeniu dostałam ok. 100 zł więcej. jak to zus rozlicza? też miałyście taką sytuację?

no właśnie!!! to data taka sama jak 5 września, jej tez położna nie podała a potem ćwiczenia były, zapewne tego 19 też tak jest, ale cóż rano chyba można będzie nie przyjść -zapewne więcej z nas będzie chciało iść na te warsztaty

Mam pytanko czy już sobie przygotowywałyście wniosek o urlop macierzyński i rodzicielski?

muzynia - a widzę, że 19.09 to czwartek, nie mamy wtedy SR na Zaspie?

Zawsze dobrze zorientowana jesteś :)

My na leżaczek dostaliśmy kasę od Teściowej i właśnie ostatnio jak była, to chciała go zobaczyć, dlatego już kupiliśmy, bo niedługo znów przyjeżdża, ale myślę, że faktycznie warto się wstrzymać i dostać w prezencie od rodzinki. Zawsze kilka osób może się złożyć, a rzecz przydatna.

Mi się wydaję, że jak od czasu do czasu położę maluszka w leżaczku, to nic mu nie będzie; przecież nie będzie w nim leżał cały dzień! Tylko np. jak będę coś w kuchni robić lub w łazience. Tam kocyka nie rozłożę, żeby małego widzieć. A taki do 18kg to faktycznie dłużej posłuży; koleżanki karmiły w nich dzieci.

Nam też położna mówiła, że one nie są za bardzo zdrowe, bo dziecko samo się w nim buja i kiwa leżaczkiem góra - dół i przez to może ominąć pewien etap rozwoju. Faktycznie synek koleżanki tak szalał.

Ale zwróciłam uwagę, że jakby są dwa rodzaje: taki na metalowych nóżkach bez podpórki z tyłu, gdzie kiwa się cała góra - taki jak mi się podoba ten zielony i taki jak kupiłam, z możliwością blokady na sztywno i tą podpórką z tyłu. Wtedy on stoi sztywno i dziecko samo nie ma szans nim bujać. Tak mi się wydaję. Zostanę przy niebieskim, sprawdzonym.

Jak dam radę to na warsztaty pojadę, zobaczę bliżej terminu.
A jak to w szpitalu się będzie leżeć to nie mam pojęcia. Pewnie i tak bez gadania będziemy robić, co nam każą ;) Teraz to się tak fajnie planuje, a potem może nie być na to czasu, choć mi się też nie uśmiecha leżeć w samej koszuli! Zobaczymy jak będzie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A i jeszcze pewnie będą Fikuszki też od Fiki Miki :)

Trzymam kciuki! Jak nie fotelik, to może chociaż materacyk do łóżeczka - też fajny, bo od Fiki Miki ;)

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (9)

Na warsztatach Bezpiecznego Malucha będzie można dostać płyny do prania :). Tak było w maju :)
http://nauka.trojmiasto.pl/Bezpieczny-Maluch-imp380922.html

ja się wybieram i liczę, że poszczęści mi się i ten fotelik będzie mojej Maleńkiej
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (20 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

nie moge zajsc w ciaze (97 odpowiedzi)

Juz od dluzszego czasu staramy sie z mezem o dzidzie i nic. Wy tez mialysie takie problemy