Mamusie listopadowo-grudniowe 2014 cz.13

Rozpakowane:

10.09 (11.11) fasolek synek Tymon, 1630g, 47 cm, Wejherowo cc
22.10 (06.11) ana_zaba Zaspa 06.11 chłopiec Oliwer 2500 50cm CC
26.10 (14.11) ewelkaet synek Filip 3150g, 52 cm / Redlowo sn
28.10 (8.12) a..nulka synek Bartosz 2300g / Zaspa cc
28.10 (30.10) Rene synk / Kliniczna
11.11 (10.11) DagaJaga synek zaspa cc
13.11 (8/10.11) Gosia9 syn 3750g 57 cm Wejherowo sn
13.11 (14/22.11) Agam205 córka Kinga 3720g 56cm zaspa cc
13.11(15.11) styczniowka82 córka Oliwka 3200g 52 cm Wojewódzki sn
14.11 (19.11) emkarc syn Antoś 3470g 58 cm kliniczna cc
14.11 (13.11) onaa156 córka Emilka 3950g 57cm Redłowo cc
14.11 (3/8.11) Gagata chłopiec Mateusz 4250g 59 Zaspa cc
14.11 (17/21.11) Wiolka210 synek 4220 g 60 cm Zaspa sn
17.11 (13.11) Madlenn69 córka Laura 3620g 59 cm sn20.11 (1.12) Takaja_84 (-cytrynowa) 2700 i 54cm Zaspa cc
24.11 (19/22.11) Dimis, córeczka Asia 3600, 56cm Redlowo sn

Grudzień
8.12 (4.12) Chocolate córeczka Ola 3200 57 kliniczna ?
8.12 (6.12) dorotek córeczka Natalia 3330g 57cm Zaspa sn
10.12 (14.12/9.12) iwonus.p synek 4760g 58cm Wejherowo sn
10.12 (15.12)Oleczkaa córeczka Kornelka Redłowo sn
16.12 (27.11) mamma(mia) córeczka 4000 g 59 cm redłowo
17.12 (12.12) Marta synek Nikodem 3300g 53cm Redłowo cc
18.12 (10.12) Jun87 córka Antosia 4500 g 59cm Redłowo cc
21.12 (8.12) Zuzka1987 oreczka Natalia, 3955 gr, 57 cm sn
22.12 (30.12 - obecnie 25-28.12) Nina80 córeczka 3080 kg 53 cm Kliniczna sn
23.12 (27.12) Ewkaa córeczka Oliwka 3780 g 56cm Redłowo sn

Jeszcze w dwupaku:

Grudzień
Alfikowa 8.12 Synek/swissswiss
alicjja73 10.12
victoria221 10.12
~asia 21.12x
Lenson 22.12. /Kliniczna
zosiasamosia 23.12
Inka.ja 25.12
Juditt 26.12 córeczka/Wejherowo
anesia 26.12 córeczka/Kliniczna
Kajtka 28.12 synek

Czekamy na resztę dziewczyn/:*
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2014 cz.13

Juditt gratuluje :)
Ja na wage wejde jak tylko przyjade do domu...Nasz synek ma na imie Nikodem :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gratulacje :) Teraz jak córeczka jest już z Tobą to zrekompensuje Ci ciężkie przejścia :)
My po wizycie położonej. Tosia waży 4500 (w tydzień przybrała 240g), żółtaczka odpuszcza, ale w pępku zrobiła się ziarnina. Mamy przemywać sklepowym spirytusem i powinno pomóc. Dziś odważyłam się zważyć, z 20kg straciłam 13, więc chyba nie jest źle :)

Juditt gratulacje :).

Dimis....jakie chusty polecasz? bo zaczełam sobie szukać...i nie wiem, które są najwygodniejsze i w miare proste w obsłudze. Tkane/elastyczne/z kieszonką itp....niby każda ma jakies plusy i minusy, ale mnie martwi, ze nie będe umiała jej dobrze zawiązać;/.

Wczoraj o godz 14.15 przyszła na sświat Emilka 3100g 57cm. Poród ciężki trwał 12 godzin.

Hej ;)

My nie wychodzimy- położna powiedziała, że przy tych pierwszych spacerach mamy wychodzić do -5 - więc póki co się wstrzymujemy i czekamy na ciut wyższą temperaturę:)

Oleczka mały w szpitalu miał podejrzenie złamania barku (opuchlizna i słabsze poruszanie prawą ręką). Stąd skierowanie do poradni neonatologii. Po pierwszej wizycie w poradni lekarka stwierdziła, że na 90% jest ok (opuchlizna zeszła, mały rusza już ręką intensywniej) ale chce mieć 100% pewności dlatego dała skierowanie do neurologa, a potem zaleciła wrócić do niej. A wiadomo że po drodze jeszcze bioderka - i dlatego wyszło nam tyle wizyt:)

Madelnn zazdroszczę tych 7h -u nas jest max 5,potem już 3.I też mały "odlatuje" sobie przy cycku a jak ja chce wziąść to sobie przypomina, że jeszcze by pociągnął;p

Wychodzimy, tylko b ciepło ubrani i jak nie wieje i nie asypie :)

Madlenn w Gdańsku też co tydzień są spotkania mam ilustrujących :)

Hej Mamuski,
Nie odzywalam sie od jakiegos czasu ale caly czas Was czytam :)
Gratulacje dla nowych rozpakowanych Mamusiek :)
U nas wszystko oki, w nocy Laura spi po 7 h cycek i dalej na 4h tylko zasypianie troche trwa bo sam nie wie czy chce cycka czy smoka ;)
A co do smoczka to moja tez nie chciala zalapac tt i nuka az udalo sie z rosmanowskim :)
Laura trzeci dzien kupki nie robila ale nie acze ani nie prezy sie wiec to nie kolka tylko baczki ida czasem maciejakies zposoby zeby sie zalatwila?
Zastanawiam sie czy Leny od kwietnia do przedszkola nie dac niestety prywatnego bo na panstwowe nie mam co liczyc ale z drugiej strony skoro siedze z Laura w domu to moze tylko poszukac jakiegos punktu zeby na kilka godzin chodzila co myslicie? Poradzcie mi cos ;)
A ostTnio pisLyscie o chustach ja tez mam ale poki co jeszcze nie zamotalam Laury bo nie pamietam jz jak to sie robilo a nie mam czasu na szukanie filmikow w necie :( Chcialabym na jakis kurs isc ale nc w gdansku noe organozuja poki co :( Moze Wy cos polecicie???
Wychodzicie przy -10 na spacer?

Nelce pępek odpadł po 8 dniach ale czasem ma na pępka krew. Lekarz mówił ze tak może być i dalej raz dziennie mam go czyścić.
Iwonus mam parę skoczków, nuk i tomme tippi ścięte całkowicie odpadają, ewentualnie avent. A lovi nigdy nie miałam. a czemu musicie iść z małym do tylu lekarzy?
Czy wasze maluchy tez szybko zasypiaja przy piersi?
Marta a karmieniem się nie przejmuj, czasem tak po prostu jest. Najważniejsze aby ta bliskość wynikającą z karmienia piersią rekompensowac małemu w inny sposób, czyli max tulenia. Z lili miałam tak samo.

Nam wczoraj odpadł pępek, ale dalej zbiera się ta wydzielina. I umówiliśmy się na usg bioderek do tego lekarza we Wrzeszczu na 21 stycznia.

A u nas mleka brak, jesteśmy tylko na mm, dziś położna była na wizycie, powiedziała, że i tak czasem bywa i nie powinnam mieć wyrzutów sumienia.

Nikodem pięknie śpi w dzień, za to w nocy daje nieźle czadu. Siku, butla, kupa i oczy jak 5 złoty. Chodzę, bujam - niedługo panele wytrę ;)

Jutro idziemy na wizyte do Pediatry do Przychodni. U nas akurat nie było w kim wybierać, dlatego docelowym pediatrą będzie Żona Doktora, który prowadził moją ciąże.

Sciąganie szwów nie boli. Teraz jak wróciłam do formy jak sobie przypomnę, że po operacji nawet z Jun śmiać się nie mogłysmy to była tragedia :)

U mnie Mąż codziennie na nockach, walczymy sami - jak narazie wygrywa Nikodem. Odpadł dziś nam kikut, także jeden "problem" z głowy. Oby ta nocka była troszkę lepsza ...

Ewkaa - ściąganie szwów z brzucha nie bolało, szczypało tylko troszkę, ale szybko poszło. Ja wybrałam przychodnię na Karwinach i dra Wesołowskiego, trochę oschły, ale konkretny.
U nas smoczek też się nie przyjął, Avent taki chudziutki. Tarcza smoczka jest zaduża i niewygięta i gniecie brodę, a sam smoczek jest jakiś malutki i wypada ciągle. Czy jest jakiś smoczek, który ma miękką tarczę??
A USG bioderek pediatra zalecał zrobił do 8 tygodnia życia.

Keszczuk jeżeli chodzi o Kliniczną trzeba poprostu przyjechać...moja kuzynka leży na patologii i wieczorem zanim urodziłam pisała mi żebym poczekała z rodzeniem bo na porodówce full...pojechałam jakieś 3 godziny później i byłam sama na porodówce...co prawda Pan Położny (bo mój poród odbierał Położny:-D) mówił że mieli ciężki dzień...także trzeba jechać i sprawdzić

JA szczepie małą skojarzoną szczepionką 6w1 i nic poza tym.

U mnie tez był spadek psychiczny ale tez spowodowany problemami z karmieniem, teraz jest dużo lepiej pomimo że jestem mega zmęczona i niewyspana.

Oleczka a próbowałaś różnych smoczków ? Bo mój na Lovi np. reaguje super , a na jakiś inny który miałam już gorzej.

I dzięki za info o usg:* Ja w tej chwili jestem najbliżej systemu Oleczki - czyli tradycyjnie, ale tak jak pisałam z opoźnieniem. Chociaż przedyskutuje jeszcze z pediatrą - póki co czeka nas wizyta u neurologa i w poradni neonatologii.

Co do szczepienia na rotawirusy argumenty na nie najczęściej powtarzane, które mnie przekonują (ale oczywiście to zawsze indywidualna decyzja):
-jest mnóstwo szczepów rota i szczepionka chroni jedynie przed niewielką ilością,
-dzieci szczepione bardzo często "łapią" rota mimo szczepionki,
-dzieci szczepione mają identyczny przebieg choroby jak nie szczepione;

Gratuluję nowym mamusiom !!

Moja mała jest narazie b spokojna. Ładnie chwyta pierś, piersi tez mniej bolą. Wczoraj dostawałam mała co 2 godz i pomogło jakoś to unormowac...
Powiedzcie mi od kiedy można kłaść na brzuszku ?

Ma któraś z Was problemy z żylakimi w tamtych miejscach? :-(

Gratuluję szybkiego porodu i córeczki.
Mam pytanko jak tam sytuacja na klinicznej. Sama się lada dzień wybieram i zastanawiam się jak wygląda sytuacja na porodówce. Zdrówka życzę.

Kajka ekspresie ę, gratulacje :)
Mia, daje smoka, ale jakoś jej średnio pasuje.... Czasem zaśsie jednak częściej nim pluje.
Iwonus, mi lekarz mówił, że usg najlepiej 6-8 tydzień. Mój mąż też dzisiaj poszedł do pracy i jakoś musze ogarnąć moje dwie panny. Będę szczepila tradycyjnymi, ale też z opóźnieniem. W późniejszym okresie na pneumokokoki. Rota odpuszczam.

Dziękuję za wcześniejsze informacje :)

Gratulacje dla nowych mamusi i dzieciątek. Przed zbliżającym się porodem fajnie sie czyta o waszych ekspresowych porodach :) gratuluje i zazdroszcze! :)

A ja właśnie chce na rotawirusy zaszczepić,a resztę pózniej. Iwonus czemu mówią nie tej szczepionce?

Dziekuje :) moj maly tak samo jakjego sredni brat, w dzien spi a wieczorami az do polnocy duze oczy.Co do szczepien to podstawowe jak reszta moich dzieci.puki co malutki ladnie lapie piers

Inne tematy z forum

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

Pompa ciepła (24 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...