Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (3)

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika
13.11 mamasia
20.11 Zaskoczona
21.11 a-cha
23.11 mag
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
25.11 Muszka11
28.11 Czapla
28.11 Kasik
Sas

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82 /szpital w redłowie
5.12 Lolkakarolka / kliniczna
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
14.12 Dimis
15.12 Goralka
30.12 Olesia
28.12 Mrs.W
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (3)

Mamasia, potwierdzam dobroczynne działanie tapów na bliznę, wszakże cesarki nie miałam, ale po operacji na janikach blizna jeszcze większa - już jej prawie nie widać a minęło dopiero 8mcy, blizna nie jest przyrośnięta i nie ciągnie - plastry zmieniam 2 razy w tygodniu, a raczej robi to moja fizjoterapeutka. Czytałam też, że oklejanie piersi wspomaga laktację i szybszy powrót do wyglądu sprzed karmienia :)

a ja mam jeszcze pytanie odnośnie spania dziecka - chcecie żeby było u was w sypialni czy żeby od razu w swoim pokoju, zdania w internetach są podzielone a ja już sama nie wiem co wybrać. Mam koleżankę która nie może pozbyć się dwulatka ze swojej sypialni i chciałabym uniknąć takiej sytuacji. Chciałabym aby dziecko nauczyło się spać i zasypiać bez walki. Macie jakieś sprawdzone pomyśly drogie mamy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Właśnie wróciłam z Castoramy i jestem mokra... nie dla mnie taka pogoda...
Muszę jakiś prezent dla swojego taty kupić, bo ojciec moich dzieci nie zasłużył :P
nie mam na nic smaka.... nawet kanapki z pasztetem mi już nie smakują... a najgorsze, że jestem głodna i potem jem to co pod ręka, bo a nuż zasmakuje i d*pa bo nie zawsze są to zdrowe rzeczy :/

Hej!
W kwestii imion nie będę się wypowiadać, bo doprawdy mało które mi się podoba;) Jak z młodym byłam w ciąży i już wiedzieliśmy, że chłopak, to mieliśmy jedno wybrane i bardzo daleko w odwodzie drugie, ale nic nikomu nie mówiliśmy, bo nie chciałam żadnych komentarzy;)
Ogólnie ciężko z imionami - albo są takie popularne, co to co roku ministerstwo drukuje listę i znajdują się w pierwszej 20tce, albo są takie oryginalne, co to potem co 3 znajomi tak dzieciaka nazywają, no i osobna grupa, co to mało kto się odważy dzieciaka tak nazwać (typu "Marika Fatima"). My celujemy w oryginalne w sensie rzadziej spotykane, ale nie "udziwnione". Obawiam się jednak, że tym razem będzie trudniej niż ostatnio...
Gadałam wczoraj z bratową fizjoterapeutką, ale nie wiem czy wiele nowego dodam do ogólnej wiedzy. Ona mówi, że jak najbardziej można się obklejać (w sensie ma to robić fizjoterapeuta). Plecy - tu są ponoć zdania w branży podzielone z uwagi na zmieniony środek ciężkości u ciężarnych, ale ona twierdzi, że to przesada. Ponoć jeszcze kilka lat temu na studiach i kursach w ogóle mówili, żeby do ciężarnych z tejpami nie podchodzić;), ale to się zmieniło, choć wciąż ciężarne to młoda "dziedzina" w tejpingu. Brzuch można obklejać, nogi jak puchną też (!) i potem po ewentualnej cesarce tejpy to ponoć super sprawa na bliznę, zwlazcza jak sa jakieś problemy z wchlanianiem się tejże. No i oczywiście najlepsze wg niej (ale to słyszałam i od rehabilitantki syna) są te oryginalne plastry K-active (oryginalne w sensie od tego pana co to tejping wymyślił).
Za mna beznadziejna noc i dziś też jestem w podłym nastroju, bo pokłóciłam się z mężem (on się oczywiście nie kłócił: typowo - jak w bagno;) i miałam koszmary w nocy :/ Nie chce mi się nawet na niego patrzeć, a dziś mamy to połówkowe, eh... Ogólnie to naprawdę należało mu się (fakty nie kłamią;), więc piłka po jego stronie teraz, ja tylko muszę ochłonąć, żeby się niepotrzebnie nie stresować.

A właśnie, miałam napisać o łóżku, ja miałam kiedyś takie podnoszone do góry wraz z materacem i pod spodem była skrzynia na pościel i inne pierdoły, fajne było nawet :)
Teraz mam takie wysokie z szufladami z Ikei i jestem mega zadowolona, bo z wysokiego o wiele łatwiej się wstaje i plecy nie bolą, nogi na dół i już siedzę, jak w szpitalu :)
Przy wyborze łóżka spędziłam wiele godzin i tak naprawdę to najważniejszy jest materac.
Wbrew pozorom jedne znajlepszych materaców są w jysku z serii plus (tańsze) i gold (droższe). Warto przypilnować, żeby miał 7 stref komfortu i żebyś w sklepie mogła na nim poleżeć ile Ci się podoba :) Na te materace trafiłam przypadkiem podczas wynajmowania mieszkania, spało mi się tak wspaniale, że jak już kupowałam własne łoże to poszłam i znalazłam taki sam. Dodatkowo pod materac najlepiej kupić jeszcze stelaż z jak największą ilością żeberek i regulacją stopnia twardości - bez tego nawet najlepsze łóżko i materac mogą okazać się takie sobie. Najzdrowszym rozwiązaniem jest kupno dwóch oddzielnych materaców i stelaży i włożenie ich do jednej skrzyni, nie ma wtedy efektu trampoliny jak cięższa osoba wstaje lub się kładzie, druga osoba nie ma nawet świadomości, że obok odbywają się jakieś manewry. Dodatkowo tylko w ten sposób można zaspokoić potrzeby obu osób - nie każdy lubi twarde lub miękkie i w ten sposób nie trzeba iść na żadne kompromisy. Pamiętaj, że w łóżku spędza się 1/3 życia i jakość snu ma na nie ogromny wpływ :)

Cześć dziewczyny!

Nie jestem z Waszego wątku ale czasem Was podczytuję bo sama miała dopisać się do niego ale niestety nie wyszło...

w.dominika - my z mężem ostatnio kupiliśmy łóżko tapicerowane 160x200 za 2500 zł, ze skrzynią, którą baaardzo łatwo i lekko się podnosi. Kupiliśmy w TOP meblach w Gdańsku na Grunwaldzkiej - wyprzedają rzeczy do końca czerwca bo będą remontować budynek. Sklep nazywa się Studio B www. studiob.com. pl/Kontakt (wpisz bez spacji) mają też salon w Gdyni i Rumi. Szukaliśmy bardzo długo łóżka i materaca i ceny mnie przerażały... a u nich są takie do przyjęcia i jeszcze można się o rabacik potragować :) Materac też wzieliśmy od nich bo w porównaniu do innych sklepów materace o tych samych właściwościach były czasem 1000zł droższe jak nie lepiej...

Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie ;) i trzymam mocno kciuki za Was i Wasze maluszki!

My w sumie nie mieliśmy problemu z wyborem - już jak byłam dzieckiem mówiłam, że syna nazwę Kacper, na cześć duszka Caspera, którego ubóstwiałam :) a mój mąż zawsze chciał mieć tak na imię, więc porozumienie jednogłośne. Oczywiście jak się dowiedzieliśmy, że będziemy mieć własnego człowieka to dla zasady przestudiowaliśmy cały kalendarz imion, ale nic nam nie przypadło do gustu - przez chwilę tylko mój mąż chciał, żebyśmy syna nazwali Olgierd, ale szybko wybiłam mu z głowy nazwanie tak dziecka, które będzie mieszkało i wychowywało się na wsi - wystarczy, iż istnieje prawdopodobieństwo, że będzie rudy :P

Co do dziewczynki, to wyszło jakoś tak naturalnie, ja chciałam Alę albo Olę bo lubię imiona krótkie lub takie, które da się skrócić- sama mam długie i go nie cierpię, bo nie ma krótkiej formy - więc jak mój mąż powiedział, że Ala mu się źle kojarzy to wypadło na Olę :)

Drugich imion nie dajemy, ja nie mam i jest to wielkie urzędnicze ułatwienie :)

Tak ze spraw przyziemnych to chyba robi mi się opryszczka na karku, wiecie może jaki specyfik można stosować w ciąży, żeby szybko zatrzymać rozwój tego badziewia???

A no i wreszcie odespałam mój wyjazd, wstałam pełna życia i werwy do segregowania mini ciuszków, ale poczekam aż mąż wróci z pracy bo też chce wszystko obejrzeć :)

Miłego dnia życzę :) :) :)

mi sie podoba Kajetan a dla dziewczynki nic nie mam bo jakos mi sie synek marzy eheh

Nasz najstarszy to Tymoteusz, Joasia jest druga. Joasia miała być Janiną, ale wywołało to wielkie zdziwienie i niefajnie komentarze... Tatuś upierał się przy Gabrysi, ale postawilam na swoim ;)
Teraz znowu pewnie do porodu będziemy myśleć. W drugiej ciąży myśleliśmy dla chłopca Kazik albo Tomek. Aż mi niedobrze, jak o tym myślę... Większość rodziców cieszy się na wybór imienia a ja mam stresa...

My Michalinkę lub Michałka, choć mnie podobało się jeszcze Dominik, Mikołaj i Adam - wszystkie te imiona mają dla mnie dobre skojarzenia, ale przez opór męża zostanie chyba Michał Antoni (drugie po moim zmarłym Tacie, a Michał to drugie imię mojego Męża).

image

Piekne imiona. Szczególnie dla dziewczynki bo sama tez juz od dawna chcialam Ole, ale u nas raczej drugi chlopak więc skupiam się nad meskimi imionami.

My chcemy albo Kacpra albo Olę :)

Zaskoczona gratuluję synka.
Dziewczyny zdradzicie jakie macie pomysły na imiona? Nad pierwszym synem bardzo dlugo myśleliśmy, nawet jadąc na porodowke mielismy wątpliwości Finalnie mamy Huberta :) ale teraz pomysłów brak choć podoba mi się Tymon.

Dominika usg polowkowe tak jak dziewczyny pisaly jest bardzo ważne i warto je zrobic. Ja tak jak Dimis wizyte mam 6.07 wiec jeszcze chwile musze wytrzymac.

Hej dziewczyny

Sorry ze wam przeszkadzam ale może któraś z was jest zainteresowana wózkiem

Pilnie sprzedam ponieważ muszę kupić córce nowy fotelik

http://ogloszenia.trojmiasto.pl/dla-dziecka/sprzedam-wozek-x-lander-xa-2w1-ogl59135706.html

ototem biało-żółte i biało-niebieskie, mamy żółte i niebieskie ściany w ich pokoju, trzeciemu nie wiem jakie kupię :P no to jest fajne, jakby miała większy pokój dla nich to byśmy mogli kombinować, ale zobaczymy co będzie za rok :)

wow, ale tu się dzieje :) ja ostatnio jestem bez życia, bezsilność i senność ze mną wygrywają ide na mały spacer z młodym i znikam na kanapie :/ ale powoli się to zmienia :) wczoraj ze ślubnym byliśmy też w ikei żeby kupić bramki ochronne na wejścia bo młody strasznie buszuje w kuchni i na balkon chce wyłazić sam, a i przyda się na kolejne potomstwo :) i stwierdziliśmy, że skoro czeka nas remont to może i sypialnie sobie zrobić :) bo póki co śpimy w salonie ;P ale szczerze mówiąc przeraża mnie kolejny remont :( bo praktycznie co rok to jakieś malowanie zmiana miejsca i od nowa wszystko z meblowaniem :P ale może jak siły wrócą to jakoś optymistycznie spojrzę na to :) mi do połówkowego jeszcze daleko, ale cieszę się że u was półmetek :) mi już wyskoczył brzuszek i się zaokrągla :) wizytę mam w piątek i zastanawiam się czy lekarz zrobi mi jakieś dokładniejsze usg niż samo sprawdzenie bicie serduszka, w końcu 13 tc więc ostatni dzwonek na to żeby zrobić pierwsze usg sprawdzające.

Dimis, mi się w tych meblach najbardziej podoba to, że jest tyle elementów, że mogą rosnąć wraz z dzieckiem - wystarczy co nieco dokupić, mam nadzieję, że ta seria szybko nie wyjdzie z obiegu :) a jaki kolor wybieracie? No ja mam dla bobasa osobny pokój, więc łóżeczko kupię takie, żeby potem wyjąć przednią ściankę i żeby dziecko mogło swobodnie do niego wchodzić i wychodzić, więc tak myślę, że do 4 roku spokojnie może w tym spać :) a potem nie będę się bawić w jakieś małe dziecięce łóżeczka tylko walnę od razu 120x200 niech śpi jak król lub królewna :D

w.dominika mi pomaga, na początku an tyle, że nie bolało wcale, a teraz po prostu jest w stanie poruszać się bez większego bólu, kiedy plastry przestają działać mam problem wstać z łóżka, nie mogę się schylać, umycie łazienki równa się dla mnie potem leżeniem, bo tak boli...

ototem my tez teraz wymieniamy meble dzieciakom na stuva - fajne są :)
Nasze młode na początek wyląduje w kołysce po Asi ;) bo mi szkoda miejsca na łóżeczko, a potem nie wiem chyba bedziemy musieli jakieś inne opcje rozmyślać, może kupuje piętrowe z wysuwanym materacem ;)

ja mam wizytę 6.07 i żadnych pomysłów na imię ;)

Dominika, tak jak pisze otemtotem połówkowe usg jest jednym z trzech usg,ktore w ciąży musisz zrobić a połówkowe to chyba jest najważniejsze

A jednak usiadłam, żeby jeszcze dzisiaj Wam odpisać - jak mąż wrócił z pracy i zobaczył jaki mam duży brzuch i ile rzeczy nawiozłam to pojechaliśmy do Ikei szukać mebli i postanowiliśmy kupić meble stuva z drewnopodobnymi dodatkami i brzozowe łóżeczko guliver - to od kompletu jest strasznie drogie, a oboje stwierdziliśmy, że wolimy lepszy materac :) Najpierw chcieliśmy z zielonymi dodatkami, ale doszliśmy do wniosku, że do drewnianych, które są bardzo uniwersalne można będzie dobrać inne kolorowe dodatki typu dywan czy nawet kiedyś kolor ścian, a jak dziecko nie polubi zielonego to będzie mu się źle mieszkać, nie chcemy typowo różowych ani niebieskich, bo nam się nie podobają :)

co do dezodorantów to ani ten z rossmanna ani ten do samodzielnego wytworzenia nie brudzą ubrań.

Wszystkim mamom, które już znają płeć gratuluję, ja muszę czekać do 7.07 a i tak przecież nie wiadomo czy się zechce pokazać, chciałabym synka, ale imiona wybraliśmy dla obu płci :)

Dominika, czy na pewno masz na myśli połówkowe? Bo ono ocenia zdrowie dziecka tak samo jak to w 11-13 tyg ciąży. Ja nie robię 3d ale połówkowe obowiązkowo.

A na obiad odgrzewam gołąbki, które przywiozłam od mamy - ona wie co zrobić, żeby nas uszczęśliwić oraz to, że dzisiaj już nie miałabym serca do gotowania :)

Ohooo.. dezodorant z takich składników?? !!! nie spodziewałabym się :)

Mamasia - ten problem z oddychaniem był już przed spaniem, potem wierciłam się z nerwów i bólu też.. śpię różnie, na boku - wtedy mam problem z bolącym barkiem :( przeraża mnie spanie gdy brzusio będzie większy.. :(
no i oczywiście też czekam na info od Twojej bratowej ! :)

Otem - to teraz po wyjeździe trzeba dalej odpoczywać :)
Dołączam się do pytania czy ten dezodorant isana nie brudzi ubrań?
Co do tapingu to jutro idę do ortopedy i mam nadzieję, że szybko to naklejanie przyniesie efekty ! :)

Zaskoczona - gratuluję Synka oraz zazdroszczę obecności tatusia! :)

Kasik - moi znajomi mówią to samo i że jesteśmy odważni.
Ale jestem tego zdania, że nie ma dla mnie znaczenia płeć, najważniejsze, żeby nasza pierwsza pociecha była zdrowa.
Czekamy na najlepszą i największą niespodziankę i to nas chyba najbardziej pociesza.
W dzisiejszych czasach kiedy w sklepach dostępne jest wszystko w różnorakich kolorach możemy urządzić pokój i wyprawkę w neutralnych dla dziewczynki jak i dla chłopca kolorach.
Aczkolwiek nasi znajomi jedni przekonani, że będzie chłopak, a reszta (większość), że dziewczynka - dają prezenty koloru różowego :)

Ja raczej nie będę robić połówkowych, jeszcze jutro dopytam o to moją ginekolog..

Co do łóżeczka mi najbardziej podoba się najzwyklejsze drewniane - białe ze szczebelkami. Takie zamierzam kupić i mam nadzieję, że naszemu maleństwu też będzie odpowiadać :) !

Dziewczyny, przy okazji, może Wy coś doradzicie..
otóż poszukujemy łóżka tapicerowanego w przystępnej cenie i dobrej jakości, może któraś z Was ostatnimi czasy również rozglądała się/kupowała to proszę o jakieś linki/adresy sklepów :)

Pozdrawiam Dominika :)

p.s. co dzisiaj na obiad robicie? bo ja nie mam pomysłu, ani smaka żadnego :)

Inne tematy z forum

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (10 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Kuchnia (40 odpowiedzi)

Witam. Właśnie wykańczamy mieszkanie i będziemy robić kuchnię. Czy możecie polecić firmę, która...

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?