Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (3)

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika
13.11 mamasia
20.11 Zaskoczona
21.11 a-cha
23.11 mag
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
25.11 Muszka11
28.11 Czapla
28.11 Kasik
Sas

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82 /szpital w redłowie
5.12 Lolkakarolka / kliniczna
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
14.12 Dimis
15.12 Goralka
30.12 Olesia
28.12 Mrs.W
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (3)

mi niestety waga poszła w ciągu trzech tygodni a lekarz na to nic ja teraz będę kontrolować zapisywać bo dziwnie bo nie mam nigdzie az takich kg brzuch mam dość spory a reszta gdzie? dziwne ale skoro z dzidziusiem ok to ja sie nie będę nakręcać,A dziewczyny jeszcze jedno w którym tygodniu usg 3? /4d się
robi i jakie ceny?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

No ja to mam wagowego bzika już od paru lat - kiedyś nagle przytyłam 20kg i gubiłam to chyba z 8 lat - myślę, że to wtedy bujnęła mi się tarczyca, ale jeszcze o tym nie wiedziałam. Od tamtej pory jak tylko więcej pojem to od razu mam skok wagi, a zrzucić mi nie jest łatwo. Słodyczy i białej mąki nie jem, więc już nawet nie mam czego odstawić :)
No, ale będzie co ma być, bo jakbym nie leciała w górę to przecież nie będę się odchudzać, najwyżej później będę musiała trochę powalczyć :)
Dzięki za wszystkie wózkowe rady, teraz już wiem chociaż na co zwracać uwagę :)

Ja nie wiem ile przytyłam, nie ważyłam się już dwa miechy, waga się popsuła z rok temu ;)

W pierwszej ciąży przytyłam 10kg - dwa tygodnie po porodzie, była już normalna waga z przed, w drugiej niestety poszło 20kg, ale 3 miechy i z głowy wystarczyło odstawić cukier, kp swoje też zrobiło :)
Ja mogę Ci ototem polecić mutsy urban rider - mój ma pewnie 5 lat, prawie 3 jest u nas, a wcześniej też dwójkę dzieci wiózł i moje kolejne też da radę, a uwielbiam go mimo tego, że trochę ciężki to daje radę wszędzie. No i jeszcze mam możliwość zamontowania siedziska dla dwójki i kilku innych bajerów jak kosz, czy siedzisko z kierownicą, na jednym stelażu ;)

Na początku miałam dla syna x landera x1 ogólnie sprawował się fajnie, ale po zmianie gondoli na spacerówkę, kupiłam mutsy, bo dużo bardziej podobała mi się pozycja dziecka - nie zjeżdżało, ładnie prosto siedziało, rozkłada się na płasko :)

Kasik to jest usg przez brzuch. Dostaniesz sporo zdjęć także tych w 3d. Ja płytki nie będę brała.
W pierwszej ciąży chcialam, ale synek uparty byl i współpracowac nie chciał wiec teraz żeby bylo sprawiedliwie tez nie będę brała :)
Poza tym 80zl za taka plytke to trochę sporo. No ok to jest pamiątka, ale jak poprosisz dr Brzoske to zrobi Ci zdjecia w 3d. Ja teraz z tego prenatalnego mam super fotkę 3d malucha w całej okazałości :)

hej

Olesia ja robiłam test pappa, z uwagi na wiek,lekarz mi zalecił, udało sie zrobić ramach nfz, tak więc nie płaciłam, na szczęście wszystko jest ok, chociaż badanie w 100% chorób genetycznych nie wykluczy, tym bardziej,że jeśli dobrze się orientuje badana jest krew pod kątem ewentualnych 3 chorób

co do ubranek to ja też w I ciąży nie mogłam się powstrzymać i jakieś pojedyncze ciuszki kupowałam, jak były promocje:)

czekolady też starłam się synkowi długo nie dawać, niestety jak już zasmakował, to ciągle chciał kinder jajo;) najgorzej jak teściowa przyjeżdża z siatą słodyczy i nie mogę tej kobiecie przetłumaczyć,żeby go nie zasypywała żelkami, ciastkami, czekoladkami, ręce opadają, wszystko chowałam a potem z mężem do pracy braliśmy:)
na szczęście rzadko nas odwiedza;)

otemtotem ja miałam, jak już wcześniej pisałam dla syna x-landera, owszem mają mniejszą budkę,ale ja syna we wrześniu urodziłam i w gondoli się "woziliśmy" do końca marca, a mój syn z tych malutkich nie był:) tak wiec ponad pół roku, jak spacerowałam sobie z koleżanka, która miała wózek, nie pamiętam firmy z większą i szersza gondola, to miałam wrażenie że po niej wiatr hula, x-lander jest wg. mnie przytulniejszy:)
poza tym dobrze się prowadził, przednie skrętne koła były dla mnie na plus,oczywiście można je blokować
no i dzieci sa rożne, koleżanki córka jak miała 2 mce to darła jej się w wniebogłosy w gondoli, więc przeniosła ją do spacerówki, rozłożonej na płasko to było ok:)

"koleżanka", która nam w wątku zachwala swoja emmaljune woziła w gondoli tylko 4 mce, tak wiec czy duża czy mała gondola, do wiosny damy radę:)

natomiast na początek po zmianie z gondoli x-lander się nie sprawdził 6-7 m-ne dziecko jeszcze mało stabilnie siedzi, nie dosięga do podnóżka i mój mały ciągle zjeżdżał i krzywo siedział, tak około 2 roku życia było juz fajnie
w międzyczasie kupiliśmy spacerówkę i tu uwaga nie polecam!! firmy COTO BABY, zachwalany w sklepie, kosztował ponad 500 zł, po roku używania,jak się gwarancja skończyła po prostu się rozwalił,

na sikanie początkowo raz wstawałam, teraz udaje mi sie przespać noc bez wstawania, dziewczyny nie przejmowała bym się ty ile razy robię siku w nocy;)

w.dominika chyba zamiast piwa bezalkoholowoego wole jednak wodę z cytryna:), bo co to za przyjemność ulepek pić:)

super,że wizyty macie pomyślne

ja póki co 17 tc na plusie 1kg, w ciąży z synem przytyłam 18 kg:) po trzech miesiącach zgubiłam z nawiązką, tak więc otetmtoem z tym ważeniem nie przesadzaj bo zbzikujesz:)

No właśnie dr Brzoska mówiła, żeby przyjść tak między 20 a 22 tyg, a pani umawiajaca, ze nawet do 26 pacjentki się umawiaja. Mnie ten początek sierpnia pasuje ze względu na wyjazdy urlopowo-weselne, więc chyba tak zostawię. Tylko, że prawie wszystkie będziecie po, a ja będę dalej czekać ;) Muszka, a będziesz chciala CD? Wiesz może, czy jest tam badanie, czy zdjęcia, bo nie dopytalam?

image

Mi też idzie w brzuch niby tylko ale ten już dosy spory, zwłaszcza jak się najem i wieczorami - też niestety go nie zmierzyłam wcześniej. Bieliznę noszę wciąż tą samą co przed ciążą, ale w spodnie ani spódniczni się nie wcisnę bo mi brakuje centymetrów do zapięcia, a te co mogę zapiąć to i tak mnie denerwują.

Kasik, cieszę się, że się trochę poukładało, że się wysypiasz i odpoczywasz - to teraz najbardziej potrzebne :) Jeśli chodzi o usg połówkowe to niestety nie pomogę, ja wizytę mam w 20tc i pewnie wtedy mi zrobi to usg, bo ma przy okazji płeć określić.

Kasik, czyli wyjazd wyszedl Wam na dobre :) odpoczywaj i korzystaj ile się da :)
Mamy podobne terminy porodu i ja do dr Brzoski jestem umówiona na 18 lipca. To bedzie początek 22 tygodnia, ale lekarz prowadzący powiedział mi, że w przypadku usg polowkowego ramy czasowe nie sa aż tak ważne jak w przypadku tego pierwszego usg prenatalnego więc nie masz czym sie martwic.

Witajcie, ja nadal u mamy na wsi, odpoczywamy (super się tu wysypiam), rosniemy (choć z tym u mnie trochę dziwnie - nie przybralam w sumie jeszcze wcale na wadze od początku ciąży, ale brzuszek troszkę widać, a wieczorem nawet bardzo), pogoda ładna, mąż tęskni, więc wszystko w porządku ;)
Wizytę mam dopiero 23.06, wcześniej zrobię wyniki tarczycowe, mam tez do zrobienia morfologie i mocz.
Kończę dziś 16 tc, jutro wskoczy 17. Jestem umowiona do dr Brzoski na usg polowkowe na 4.08 dopiero, tak mi wyliczyla pani w rejestracji, ale to będzie początek 24 tyg., późno chyba trochę?
Milego dnia :)

image

Muminka i ja ciesze się razem z Tobą :) bicie malutkiego serduszka jest najwspanialsze! :)

Dziewczyny może mi idzie w sam brzuch - na razie... i oby tak zostało :)
mój błąd, że brzuszka nie mierzyłam, więc nie wiem ile cm. a Na wagę wchodzę tylko w piątki :)

Otemtotem - jeżeli wizualnie spodoba Ci się (a to też dosyć ważna kwestia) to z naszej perspektywy, jeżeli chodzi o funkcjonalność tego wózka - jest bardzo dobry, a polska firma adamex o bardzo dobrych opiniach, i tak jak Wy - będziemy potrzebować wózek na tereny "nie miejskie" ;)
I jak Muszka napisała, na co zwrócić uwagę, to w wózku barletta gondola jest dosyć głęboka, przewiew też jest możliwy, a spacerówka (ale to chyba już standardowo) można ją montować w dwóch kierunkach jazdy i oczywiście nosidełko/fotelik z adapterami pasuje.

Pozdrawiam Dominika

Muminka gratuluję udanej wizyty.
Dziewczyny co do wózków to polecam Wam sprawdzić też, czy buda od spacerówki jest duża/głęboka tzn chodzi mi o to żeby mozna dzieciaczka zasłonić jesli bedzie słońce. Jest to dużo wygodniejsze niż dodatkowa parasolka do wozka.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Diminika, szczęściaro! jakim cudem wchodzisz w spodnie? ja mam około +3kg w 17. tygodniu a już od dwóch tygodni brakuje mi 15 cm w dżinsach :) Rozejrzę się też za tym wózkiem o którym piszesz, już zaczęłam robić listę polecanych modeli :)

Muminka, to super, że u lekarza wszystko dobrze, że serduszko bije :)
ale 4,5kg przez 2 tygodnie czy od początku ciąży? zgłaszałaś lekarzowi?
Ja mam bzika i codziennie wchodzę na wagę i skrzętnie notuję każdy wynik i to co zjadłam, ale od wczoraj też mi nagle przybyło (ale akurat się nie dziwię, bo wczoraj żarłam wszystko co mi pod rękę weszło). Czytałam, że nie powinno się tyć więcej niż 0,5 kg tygodniowo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

my po wizycie u gina wszystko w porządku serduszko bije wiec najważniejsze a teraz ja przez trzy tygodnie mam 4,5 kg do przodu masakra! a wcale nie jem jakoś duzo dwa słodycz tylko trochę albo wcale wole owoce i ogórki kiszone ich wczoraj na raz zjadłam 0,5 kg ale mi było wtedy dobrze eh skierowanie tylko na mocz i morfologie wizyta za miesiąc

Hejjj
Jak minął Wam weekend ? :)
Co do EURO i kibicowania, to chyba ja jestem bardziej zainteresowana niż mój Luby :) A mecz oglądaliśmy w urywkach..

Mag - co do piwa - jest Warka bezalkoholowa - ale nie ma w smaku nic z piwa ;) tylko sam cukier.

Otemtotem - cóż za sposób na zrobienie cesarki - rozbawiło mnie ;)
Co do wózka i terenu, o który pytasz to ja będę na podobnym się poruszać i my zdecydowaliśmy się - pod względem technicznym i wizualnym na barlettę z adamexu, fotelik oczywiście nie z kompletu :) mój mąż bardzo długo sprawdzał parametry różne, testy, kółka, amortyzatory i na tym modelu pozostało.
Kolory różne do wyboru, wszystko można prać w pralce, bardzo praktyczny i ładny wózek - przynajmniej dla nas. Narazie odwlekamy zakup, czekamy, aż może pojawią się jakieś używane tańsze, ale ciężko narazie, bo ten model należy do nowszych. Najtaniej można go kupić w sklepie Tygrysek w Rumi, cena dużo niższa niż w Mama i ja i w Akpolu. Co do gondoli to niestety, nie będzie ona używana zbyt długo..

Zaskoczona - wcześniej szukaliśmy właśnie wózków Roan, dzwoniłam nawet do ich centrali i powiedziano mi, że na pomorzu nie mają w sklepach ekspozycji, można je tylko kupić na zamówienie. Pani zapraszała do Mińska Maz. - tam jest duży wybór.. także, nie musisz szukać..

Jak czytam Wasze "wspomnienia" z poprzednich porodów coraz bardziej dochodzi do mnie, że nie będzie lekko.. :(

Co do badań, to wybieram się w środę na wizytę i mam mieć tylko ze sobą wyniki moczu, na wizycie otrzymam skierowanie już na krew i pewnie glukozę..... :(

Kruszynka - nie wiem czy dam radę być jutro na basenie, bo na 17.45 mam pierwsze zajęcia ze szkoły rodzenia i nie wiem ile będą trwały, no i potem muszę odebrać moją mamę z wycieczki..
Co do opinii innych, owszem zwracam uwagę, rzadko się przejmuję, ale - jeżeli chodzi o takie opinie, to mam/będę miała to w nosie! Sama patrzę na etykiety i nie jem śmieci (czasem zdarzają się grzeszki - przyznaję). Nie będę dziecku dawać sztucznie słodzonych ciastek, soków z barwnikami i coca coli.
Oczywiście, że czasem jakiś zgodzę się na jakiś smakołyk i na jajko niespodziankę czasem pozwolę - bo sama uwielbiam ;)

Niestety pogoda nas nie rozpieszcza, tak więc dziewczyny dbać o siebie by żadne choróbsko nas nie dopadło :)

Co do tabletów i innych urządzeń to ja również nie chciałabym pozwalać dziecku na tę formę rozrywki/zabawy. Patrząc na dzieci znajomych, które pół dnia spędzają z nosem przy ekranie jestem przerażona, ale wszystko okaże się później, codziennie zastanawiam się jaką będę mamą.

Olesia - ja też miałam test papa, nie miałam żadnych wskazań do badań prenatalnych, ale tatuś chciał :)
badania wyszły bardzo dobrze i zgadzam się z Muszką - to dodatkowy stres.

Co do wagi mam 3,5 do przodu, a rozpoczął się 19tc, dalej wchodzę w dżinsy i inne spodnie, ale nie dopinam guziczka :)

Ja jestem chwilowo na 'wakacjach' na wsi w domu mojej mamy, gdzie muszę kota pilnować. Internet słabo chodzi :(

Milego dnia, pozdrawiam Was cieplutko Dominika

jak pisalam w tamtym watku mielismy nop...z swojej strony moge poradzic tylko tyle by szczepic 100% zdrowe dziecko..i tego nie ma stwierdzic pediatra, tylko nerolog....nam mozg goil sie przez rok i ma niedotlenienie...naszczescie nie jest to zbyt grozne ale jednak 2 lata rehabilitacji...wszytkie szczepienia oczyszczone wykupione jakie sie da....nigdy tymi na nfz...swoje juz przeszlam, wiec wole ostrzec..i odraczajcie ile sie da....im pozniej tym lepiej..

Otemtotem ja też jakbym coraz mniej wstawała w nocy do łazienki - i nie powiem - dziwię się troszkę, bo wydawało mi się, że częstotliwość będzie wzrastać.
Nie puchnę, waga mi jakoś dziwnie nie rośnie - więc to raczej nie zatrzymanie wody. Muszę się sobie przyjrzeć, bo może "zmieniłam" godziny picia :)

My wczoraj kupiliśmy kafelki do łazienki - była mega promocja/końcówka serii i stany magazynowe się zmniejszały co kilka dni - więc już dłużej nie chciałam czekać (z 65zł chyba na 29zł/m = wiec znaczna obniżka :) ). Nie mam jeszcze ekipy, najwyżej kafle poleżą nam dłużej w salonie.

A ja jutro ostatni dzień w pracy i 1,5 tygodnia wolnego! Juz się doczekać nie mogę.
Otemtotem dla mnie weekend tez jest święty i nie sprzątam :)

dopiero co przeczytalam watek 2 ...awy juz 3 no nic...ten tez nadrobie....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja dziś od rana na pełnych obrotach, bo w niemieckim aucie mojego męża coś się zepsuło i muszę zaraz jechać do Gdańska po części - jak to dobrze, że on sam wszystko naprawia, dzięki czemu nie muszę marnować mojej korpo kasy na jakichś partaczy.
Po powrocie też nie będzie lekko, bo na 17 przychodzą znajomi grać w gry planszowe, a po weekendzie chata wygląda jak po wybuchu (w weekendy nie sprzątam :) ), więc będę tańczyć z mopem - dobrze, że nie ma upałów, przez zamknięte okna nie słychać jak śpiewam :P

Powiedzcie mi czy to normalne, że w drugim trymestrze się mniej sika niż w pierwszym? Bo o ile na początku wstawałam 3 razy w nocy, to np dzisiaj udało mi się pospać do 7:30 i już mi wyobraźnia pracuje.

Wczoraj miałam dzień słabości - żarłoka - pochłaniałam wszystko jak odkurzacz i mam dzisiaj skutki w postaci cyferek na wadze, które powoli mówią mi, że jak tak dalej pójdzie to będę miała spory niedowzrost. A mówiła mama, żeby na to nie wchodzić, bo od tego się płacze...
A więc dziś daję na wstrzymanie z pysznościami, dieta jak w klasztorze - dla gości kupię glutenowe ciasto, żeby mnie nie kusiło :)

Heh, ale mnie ciekawa dyskusja ominęła ;P
Jedo fyn takie wychwalane, ale znam trzy osoby, które po gondoli sprzedały, bo twierdzily, że spacerówka to porażka ;)
Dzieci są do kochania, a nie do leczenia kompleksów. Stać Cię kup, ale nie wciskaj innym kitu że to jedyny słuszny wybór i inaczej krzywdzą dzieci.

Mnie trochę w kajaku wytrzeslo na splywie, ale nie umeczylam się zbytnio, bo to mąż wioslowal ;)
My w wakacje miesięczne przymusowo w sierpniu, bo młody ma wolne w przedszkolu. Muszę jakiś atrakcji nawymyslac, ale nawet nie wiem co będzie, bo na razie mąż pracy szuka, więc pewnie będę sama musiała im je zapewniać ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

Gdzie kupie stanik sportowy 70G? (20 odpowiedzi)

W Tchibo nie maja. Nie chce wydawac wiecej niz 60 zl wiec Shock Abs. odpada. Na necie jest sporo...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (22 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...