Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (4)

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia - SYNEK
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika/Szpital w Kartuzach
13.11 mamasia - CÓRECZKA Nina/Zaspa
20.11 Zaskoczona - SYNEK
21.11 a-cha - CÓRECZKA Helenka
23.11 mag-SYNEK/Wejherowo
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
25.11 Muszka11 - SYNEK
28.11 Czapla
29.11 Kasik - SYNEK Michał Antoni/Kliniczna lub Zaspa
Sas
Andzia_28

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82/Szpital w Redłowie
5.12 Lolkakarolka/Kliniczna
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
11.12 Ada
14.12 Dimis - córka/ w domu
15.12 Goralka
15.12 Jasminaja
26.12 Olesia
28.12 Mrs.W
Kraska

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=678965&c=1&k=160#post11797755
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (4)

Kasik, ja rodziłam na Klinicznej i akurat przy porodzie nie miałam żadnych studentów. Za to jak leżałam na patologii i chyba przy przyjęciu na patologię byli studenci przy badaniach. Na patologii w ogóle była masakra - na badania brali jak z łapanki, jakieś 5-6 osób w gabinecie- położna, lekarze i może jedna studentka - ona akurat była najdelikatniejsza i najsympatyczniejsza reszta zajęta czym innym, a ty czujesz się jak okaz w zoo i to prezentujący swoje najintymniejsze sprawy;) Ale generalnie do przeżycia.
Ale zdecydowana jestem ponownie na Kliniczną. Chyba na tej zasadzie, że lepsze to zło, które się już zna;) tylko będę robić wszystko, żeby później mieć tą salkę 1- albo 2-osobową.
Aha, z minusów - rodziłam na sali przechodniej - obok była jeszcze jedna salka. No i spieprzyli mi szycie.

Mag, a gdzie są Twoje rodzinne strony jeśli można spytać?:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witajcie dziewczyny:)
Bardzo długo już Was czytam, ale nie miałam kiedy napisać wiec dzisiaj jest ten dzień.
Termin ma na 1.11 zamierzam rodzic na klinicznej i chyba mój maleszek to dziewczynka, ale to jeszcze nic pewnego:)
To moja pierwsza ciąża jak narazie przechodzę ją super nie mam żadnych dolegliwości, mała od niedawna daje znaki o sobie w postaci kopniakow co jest bardzo fajne:)
Osobiście ja wybieram kliniczna ponieważ na jej temat słyszałam najmniej złych opini i wszyscy z rodziny tam rodzą.
Postaram się teraz na bieżąco uczestniczyć w Waszych rozmowach:)
Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziś już nie miałam czasu na użalanie się na sobą. Musiałam się wziąć w garść bo synek mi się rozchorował i to dość poważnie bo zapalanienie oskrzeli, dodatkowo migdal powiekszony i wychodzące kły.

w przyszlym tyg ide na połówkowe do dr Piskulaka i jestem ciekawa co tam u maluszka. Mam nadzieje, że wszystko ok bo ruchow raczej nie czuje. Dziś dostałam ogromne 2 siatki ciuszków więc mam nadzieje że potwierdzi się iż czekam na córeczke.

Witam nowe dziewczyny :) Fajnie, że nasze grono się powiększa.

Kasik u mnie też wiek,mam już skończone 35 lat niestety,w związku z tym mogę te ważne USG robić w ramach NFZ

Czapla to w moich stronach nie Byłaś:)

Dziewczyny, zaczelysmy już kiedyś temat szpitali, wiem, że jeszcze sporo czasu i że opinie o każdym i dobre, i złe. Ja ze względu na dojazd biorę pod uwagę tylko Gdańsk, mieszkam pod Gdańskiem i to już i tak będzie kawał drogi, w sumie najbardziej myślałam o szpitalu na Klinicznej. Widzę, że kilka z Was planuje tam rodzić lub być może rodziła. Przeraza mnie jednak fakt obecności tam studentów, wiem, że muszą się uczyć i że mam prawo się nie zgodzić, nie wyobrażam sobie, że mieliby na mnie patrzeć w czasie porodu czy nawet po, a odmawiac za każdym razem nie wiem, czy starczy mi siły. To mój pierwszy poród, nie wiem jak będzie i chce mieć przy sobie, oprócz niezbędnego personelu, tylko Męża. Myślicie, że warto z takiego powodu wybrać Zaspę?

image

Mag - byłyśmy w Mermecie, to taka mini wioseczka niedaleko Ocypla, Wdy, Skórcza. To chyba sam skraj Borów.
Też chodzę do Evi-medu i też mam USG na każdej wizycie. A jeśli chodzi o jakość to wydaje mi się, że zdjęcia sprzed 4 lat trochę lepiej wyglądały niż teraz. Może im się sprzęt zużył:] Grunt, że lekarz widzi to co trzeba zobaczyć. Szkoda, że nie płeć;)
A USG połówkowe będę miała na Klinicznej na NFZ (wiek) ale trafiło mi się, że też u mojej lekarki, trochę szkoda bo chciałam troszkę też żeby ktoś inny nas obejrzał. Moja gin jest z tych straszących i hiperostrożnych. Nawet jej się nie przyznałam do kąpieli w jeziorze😂

Mag, a mogę spytać, jak Ci się udaje mieć badania w Inviccie na NFZ? Ja robiłam odpłatnie genetyczne, niedługo polowkowe również i to za duże jak dla mnie pieniądze. Pytałam o NFZ i dowiedziałam się, że trzeba mieć wskazania, ale nie wiem zupełnie jakie.

image

Andzia ja chodzę do Macieja Pawłowskiego, na każdej wizycie mam usg dopochwowe i przez brzuch, wydaje się być kompetentny
Natomiast usg prenatalne i połówkowe robię w invicie w ramach NFZ, w pierwszej ciąży też chodziłam do gina w evimedzie i te wszystkie ważne USG robił dr zabul-niestety już tam nie pracuje
Co do jakości USG to się nie znam,chyba najważniejsze jest to,ze dzidziuś zdrowy:) jak tak sobie porownalam wydruki usg z 1 ciąży z evi-medu a aktualne z invicty to jakość podobna

Twojej gin nie znam,a kilku ginekologów z tej przychodni już zaliczyłam:)

Otemtotem super;) chłopaki są fajne:)

Czapla tak z ciekawości gdzie dokładnie urlopowalas? Pytam, bo bory Tucholskie to moje rodzinne strony:)

Mój syn głównie bawi się z tatusiem:) teraz wyścigi samochodowe są na topie,generalnie wydaje mi się,ze wychowanie chłopaka jest łatwiejsze niestety nie będzie mi dane porównać;)

Gratulacje! Chlopcy sa fajni, ja sie martwie w co z dziewczynka bede sie bawic, a mam przeczucie ze tym razem bedzie corka :)
Ale cos na pewno sie wymysli.

co do pracy i zwolnienia-tez sie oswajam z mysla, ze czas byc egoistka, myslec o sobie i dziecku. Od tygodnia jestem na zwolnieniu, i widze ze nie ma sie co martwic i przejmowac pracodawca bo niektorzy rzeczywiscie traktuja ludzi jak trybiki w maszynie. No ale szkoda strzepic jezyk :) i podnosic cisnienie ;)
Ciesze sie ze zadna z Was nie boryka się z nadcisnieniem, ja oswajam sie z takim po tabletkach-nic tylko bym spala :)
Ide piec kalafior. Pogoda sie poprawia, mam nadzieje ze juz nie bedzie tyle padac :)

Ach, jeszcze chcialam dodac-ze mnie tez bardzo wzrusza widok panny mlodej z brzuszkiem :) Na pewno bedzie pieknie.

pozdrawiam

ps-przy nastepnej aktualizacji dopiszcie mnie prosze na 30.11. Raczej kliniczna.

ale wam zazdroszcze ze wiecie co tam macie eh ja moze w poniedzialek sie dowiem

Gratulacje! :) Dobre miałaś przeczucia ;)

image

Otemtotem grataulacje! Twoje przeczucie sie sprawdziło :)

cześć, byłam u lekarza i będzie chłopczyk, aż się popłakałam ze szczęścia jak jakaś niestabilna emocjonalnie :D
na zwykłym usg dzieć nie chciał współpracować, leżał na brzuchu i chyba kimał, bo zasponsorowałam mu przed wizytą 1,5h spacer po dolnym Wrzeszczu, ale na dopochwowym było widać i doktor w 2 sekundy mógł ocenić, nie sprawiał wrażenia jakby miał jakieś wątpliwości :)

Przeczytałam wszystkie wypowiedzi, ale z tego zachwytu już zapomniałam co kto pisał (a teraz piszę z telefonu), więc odezwę się jak trochę ochłonę :D

Katia powiem Ci, że w pierwszej ciąży jak sie dowiedziałam że będę miała synka to ogarnęła mnie panika... co ja z chłopcem bede robić w domu... prawda jest taka, że nie lubie (wyjde na wyrodna matke) tych typowo męskich zabaw. Nie lubie jezdzic samochodami i bawic sie nimi. Unikam tego. No cóż tak jest i tego nie zmienię.
Zdecydowanie wybieram zabawy przy których tez mam jakas frajde. Zabawa z dzieckiem powinna byc także przyjemnoscia dla nas. Tak więc najchętniej ukladamy klocki, puzzle, czytamy książki, malujemy, pieczemy ciasteczka, na balkonie mamy mini ogrodek, o który dbamy no i duzo spacerujemy.
Zdecydowanie wole isc na spacer nawet poskakac po kaluzach niż scigac sie samochodami. Choć moje dziecie jest malo samochodowe, może dlatego ze tak mało sie w to bawimy.

Moj mąż uwielbia spedzac czas z synkiem i poświęca mu bardzo dużo czasu. Wtedy sa zabawy tylko męskie czyli majsterkowanie. Synek uwielbia wiertarki, śrubokręty i inne narzędzia. No i wszelkiego rodzaju wyglupy. Zabawy z tata to szaleństwo na całego.

Każdy znajdzie cos dla siebie. Ważne żeby czas spędzamy z dzieckiem byl tez przyjemnościa dla Ciebie.

Katia podziwiam że zdecydowaliście się na ślub :) my dopiero za rok we wrześniu - ciężko zgrać terminy lokalu , zespołu itd. Na początku też chciałam małe przyjęcie ale ostatecznie będzie wesele na 50- 60 osób ehhh... uległam mimo że nie lubię takich uroczystości ...

Piszecie o urlopach , wyjazdach w góry supperrr zazdroszczę :) Ja urlop dopiero w sierpniu i raczej spokojny wyjazd na mazury na domki - w rodzinne strony , ale może jeszcze coś się zmieni :)

Mag mam pytanko co do wizyt w evi medzie - na każdej wizycie masz USG ? do jakiego lekarza chodzisz? Ja do dr. Przyłuckiej? jesteś zadowolona z ich sprzętu ? Ja teraz miałam robione połówkowe i zdjęcia strasznie marnej jakości :( sama nie wiem co o tym myśleć nawet zastanawiałam się czy nie pójść jeszcze gdzieś ale z drugiej strony dokor nie miała zastrzeżeń wiec nie ma sensu chyba ponownie maluszka prześwietlać .

Otemtotem trzymam kciuki żeby poznała płeć . Ja w poniedziałek miałam usg i też bardzo chciałam się dowiedzieć - na szczęście się udało dzidziuś ładnie współpracował :)

Katia to zależy jakie dziecko Ci się trafi, mój był anioł do roczku, potem diable wcielone, ale! córa broi gorzej od niego ;)

Ja właśnie odebrałam paczkę ze wsi i wsunęłam przepyszne pachnące pomidorki, bo zanim moje dojrzeją to jeszcze trochę :)
Teraz szybki obiad i do logopedy z synem...
Chciałabym móc odpocząć jak w pierwszej ciąży ;)

Dziewczyny dziękuję Wam razem i każdej z osobna trzymajcie kciuki za mnie! Bo hm zaczyna mnie dopadac lekka panika no dobra wcale nie jest lekka:). Ja dziś zaliczylam ryneczek i właśnie zajadam maliny z jagodami że śmietana. A na obiad naleśniki z tym samym dodatkiem. Wkoncu coś owocowo zdrowego.
Pislalyscie wcześniej o glukozie mi lekarz kazał ja zrobić przed 29 lipca przed kolejna wizyta. Też myślałam o cytrynie w tym roztworze ale babka z laboratorium w luxmedzie mówiła że u nich to nie przechodzi a lepiej wypić szklankę wody przed wyjściem z domu. Pewnie nie pomaga ale może warto zastosować co się da bo tak jak Wy myślę z przerażeniem o tym badaniu.
Kruszynka trzymaj się zły nastrój musi wkoncu minąć!!
Otemtotem nie wiem czemu ktoś miał być negatywnie nastawiony do Twoich wypowiedzi. Przecież my tu się wymieniamy swoimi myślami i doświadczeniem.
Muszka powiedz jak to jest z facetami w domu? Powiedzcie mamy jak to jest z pierwszym synkiem w domu?
Ściskam Was serdecznie!!

Dobrze, że już nowy wątek powstał :)

Katia na pewno bedziesz ślicznie wyglądać. Ciesz się tym dniem ile wlezie :)

Otem życzę aby dzidziuś rozłożył sie jak żaba na liściu i pokazał co tam ma albo czego nie ma między nóżkami :)

Tak u mnie drugi syn, az mi sie wierzyć nie chce że same chłopy będą w domu :) hihi :) mąż chodzi dumny jak paw, ze drugi syn... aaa niech sie cieszy :)

Kruszynka może faktycznie masz jakis niedobor witamin albo tarczyca? Przykro, że taki nastrój Cię łapie :(

Wpisałam w starym więc wklejam w skrócie do nowego:)
Wracam po dłuższej przerwie i mam aż 250 wiadomości do nadrobienia.
Przez ponad dwa tygodnie siedziałam w Borach Tucholskich i było super.
W międzyczasie jedną wizytę z USG na poczatku 19 tygodnia ale maluch siedział po turecku i nie dało rady określić płci. We wtorek połówkowe może chociaż tam trochę się odsłoni uparciuch;)
Poczytam Was teraz ale muszę się odgruzować po tej dziczy:)

Inne tematy z forum

test PAPP-a czy robiłyście? (237 odpowiedzi)

Dziewczyny wczoraj byłam na USG przezierności karczku i badanie wyszło ok, ale dr Doering...

trymer/maszynka do strzyżenia - zbieram opinie (18 odpowiedzi)

dzieczyny, poszukuję jakiejś maszynki/trymeru (max do 150 PLN), która/-y tnie włosy od 0,5mm....

co dla chłopca 11 lat na prezent? (7 odpowiedzi)

co mogę kupić dla chłopca 11 lat kupić na urodziny? proszę o pomoc, może macie jakieś pomysły?...