Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (4)

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia - SYNEK
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika/Szpital w Kartuzach
13.11 mamasia - CÓRECZKA Nina/Zaspa
20.11 Zaskoczona - SYNEK
21.11 a-cha - CÓRECZKA Helenka
23.11 mag-SYNEK/Wejherowo
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
25.11 Muszka11 - SYNEK
28.11 Czapla
29.11 Kasik - SYNEK Michał Antoni/Kliniczna lub Zaspa
Sas
Andzia_28

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82/Szpital w Redłowie
5.12 Lolkakarolka/Kliniczna
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
11.12 Ada
14.12 Dimis - córka/ w domu
15.12 Goralka
15.12 Jasminaja
26.12 Olesia
28.12 Mrs.W
Kraska

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=678965&c=1&k=160#post11797755
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (4)

Chico urban wydaje sie byc dosc niskim wozkiem. Ja bralam pod uwagę caretero compass tez gondole przeksztalca sie w spacerowke.chicco urban chyba jest dosc nowym modelem tak mi aie wydaje wiec dosc malo opinii moze byc.

Ok.150zl za usg polowkowe to taka raczej normalna cena, usg3d,4d koszt ok 250zl. W pierwszej ciazy bylam na 4d i chcialam isc również w obecnej ciazy jednak maz troche byl zawiedziony widokiem i tym razem nie chciał bym robila. Na szczęście lekarz w czasie polowkowego pokazal nam dzidzie w 3d i wydrukowal 2fotki wiec juz teraz nie bede szla specjalnie na 3d by popatrzec.

Co do rzeczy higienicznych to ja jeszcze kupowalam octanisept, nakladki na sedes jednorazowe, reczniki papierowe, chusteczki hignieniczne, platki kosmetyczne te male okragle i duze prostokatne z kindii. Tym razem tylko male kupie ( do przecierania oczka i mycia buzi dziecka-taki sposobwynioslam ze szkoly rodzenia i do tej pory stosuje).
W gemini kupowalam jako wyprawke dla maluszka jeszcze fride wraz z sola fizjologiczna, termometr bezdotykowy, inhalator. Inhalator mozna troche pozniej dokupic ale przy dziecku troszke wiekszym jest niezbedny.

Po wczorajszym szczepieniu Leos jest marudny i na dodatek wieczorem mial 38stopni.udalo sie zbic ibumem, a dzis od rana tez taki stękała. Poppludniu spal 2h wiec tym razem szczepienie troche go oslabilo ale jutro juz pewnie Bedzie lepiej :)

U nas dzis na obiad makaron ze szpinakiem czyli obiad w 20minut :) uwielbiam takie szybke obiady. Aco Wy macie w planie podac na stol w porze obiadowej? Szukam pomyslu na jutro. A moze macie sprawdzony przepis na barszcz ukrainski? Robilam 2 podejscia i jakos mi srednio smakował a chętnie bym zjadla taaaaki pycha barszcz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

160 zł nagrał nam na płytkę. Szcźerze polecam dr Doeringa
Ale takie 3d zeby lepiej było widać dzidziusia, to kasuje 260 zł. Ja teraz jestem w 21 tyg. I dzidzia jeszcze jest malutka. Wybiorę sie pod końiec września zeby mieć piękne zdjęcia 3D na pamiątkę. Wtedy mam nadzieje ze uda sie utrwalić fotki z brzucha.
Widzę ze większość z Was juz wyprawkę szykuje.... Ja jeszcze sie wstrzymam do jesieni. Nie chce patrzeć na rzeczy i czekać i czekać. Do grudnia jeszcze daleko. Ubranka w sumie mam po starszym synu plus dostanę od koleżanek. Tylko nad wózkiem sie zastanawiam... Rozważam chicco Urban 3w1??? Macie dziewczyny jakies opinie o tym wózku???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lolkakarolka, Jasminaja - fajnie, że się odezwałyście po przerwie :)
Gratuluję poznania płci dzieciaczków :)
Aktualizuję znów listę, żeby nic nie umknęło:

LISTOPAD
1.11 Izabelka - CÓRECZKA
3.11 Daisy
11.11 Katia - SYNEK
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika/Szpital w Kartuzach
13.11 mamasia - CÓRECZKA Nina/Zaspa
14.11 Andzia_28 - SYNEK
20.11 Zaskoczona - SYNEK
21.11 a-cha - CÓRECZKA Helenka
23.11 mag - SYNEK/Wejherowo
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem - SYNEK
25.11 Muszka11 - SYNEK
28.11 Czapla - CÓRECZKA
29.11 Kasik - SYNEK
30.11 Kraska/Kliniczna
Sas

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82 - CÓRECZKA /Szpital w Redłowie
5.12 Lolkakarolka - CÓRECZKA/Kliniczna
5.12 Muminka - CÓRECZKA
6.12 Lilhek
11.12 Ada
14.12 Dimis - córka/ w domu
15.12 Goralka - CÓRECZKA /Szpital w Redłowie
15.12 Jasminaja - SYNEK
24.12 Monisxd - CÓRECZKA
26.12 Olesia - SYNEK
28.12 Mrs.W

Jasminaja, mogę zapytać, ile płaciłaś za wizytę u Doeringa? Jestem zadowolona z dr Brzóski,ale mam wrażenie, że strasznie przepłacam w Inviccie - 250 zł za genetyczne, 200 za połówkowe + 80 zł CD...

image

Witam wszystkie mamusie po dłuższej ńieobecnoaci.
Dzis byłam na usg polowkowym i spodziewamy sie synka... :) moj starszy syn jest przeszczesliwy, ma swojego wymarzonego brata. Byłam jednak u Doeringa i bardzo polecam, świetny lekarz, ma super sprzęt i bardzo rozmowny.

Hej, dawno mnie tu nie było i kilka dni musiałam nadrabiać czytanie. Ja jeszcze nic nie szykuję, jak starsza pójdzie do żłobka od września mam zamiar zacząć szykować, przeglądać co mam a co muszę dokupić. Podkłady poporodowe to są takie wielkie grube podpaski ( ja używałam Belli ale nie polecam, słabo chłonęły. Hartmanna zdają się być lepsze). Podkłady higieniczne to są te maty i ich używałam przez pierwsze trzy-cztery dni po porodzie do ochrony pościeli przed ew zabrudzeniem, potem przydają się dla dziecka. Wkładki laktacyjne używałam głównie Penatena i te polecam są wyprofilowane fajnie i nie widać ich (miałam naprawdę dużo pokarmu), raz kupiłam Belli i raz J&J i ich nie polecam, są grube, odznaczały się i uciekały mi ze stanika ;) Zdaje się ze dziewczyny już pisały, że Octanisept się bardzo przydaje i dla nas i żeby dziecku coś tam zdezynfekować.
Co do cieplejszych ubrań to ja starszą ubierałam w kombinezon z nogawkami, bo w tym śpiworku bez nogawek tata ją gubił :) Jak ją podnosił to się jakoś tak wysuwała że i rączki jej się z rękawów uciekały i ciągle trzeba było poprawiać (jakby był za duży, choć rozmiarowo idealny). Do gondoli na zimę mam taki wkład polarowy typu śpiworek więc kombinezon nie musi być mega gruby. Ze szpitala ze starszą wychodziłam w styczniu i ubrałam ją w grubszy polarowy pajacyk/kombinezon plus kocyk i starczyło. Teraz też tak planuję, na dłuższe spacery kombinezon ciepły mam. Nie ma co kupować kilku bo to w każdej chwili można dokupić, moja starsza chodziła do końca zimy w jednym a miałam rozmiar 62. Ja w styczniu na pierwszy spacer wyszłam po niecałym miesiącu, jak pogoda była ładna i na plusie, myślę że teraz zrobię podobnie. Cieszę się bo dużo rzeczy mam po starszej córce i sezonowo też się dziewczyny zgrały :)

Olesia co do środków higienicznych to ja uzywalam podpasek, podkładów poporodowych, wkladek laktacyjnych, majtek siateczkowy i tandum rosa. No i ja bardzo potrzebowalam masci na hemoroidy :) do tego jakis delikatny zel do higieny intymnej. Pewnie z czasem cos mi sie jeszcze przypomni :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja tez jeszcze chwila i czeka mnie krzywa cukrowa, wczoraj M powiedzialam, ze pojedzie ze mna :) bo ja tam zwariuje... czy ktoras z Was robila moze te krzywa w akademii medycznej? Jestem ciekawa jaki tam ten napoj daja?

Ooo, Muszka - dzieki za info. Wlasnie myslalam, ze bede dziecko ubierac w kombinezon i w zaleznosci od pogody kocyk dawac. Ale kupie tez spiworek, bo z ta nasza zima nigdy nic nie wwiadomo :(

A Wy kupowalyscie jeden taki zimowy kombinezon? W sumie po co wwiecej? Ja chce kupic jedwn taki typowy na dwor z ta kieszonka do pasow i dwa takie cieplejsze, bawelniane. Tak mysle. Mialam zrobiona liste juz z zakupami, ale oczywoscie gdzies ja zawieruszylam, zawsze bylam roztrzepana, ale teraz pprzechodze sama siebie :/

A napiszcie prosze, co tam sa za srodki higieniczne dla matek potrzebne? Jesli mozna prosic o wskazowki, bylabym wdzieczna ;)

Dzis na obiad planowalam ppulpety w sosie smietankowym z ziemniakami i surowka, ale czuje sie mega slaba. Tyle co dla psa gotuje i to wszysstko. Chyba pojde do Babci troche Ja objem :D no mam lenia. Ale do fryzjera ide! Patrzec na siebie juz nie moge ;) hehe

Jeżeli chodzi o kompletowanie wyprawki i wszystkiego do szpitala to wszystko co piszecie spisuję na kartkę , jestem wdzięczna za każdą radę i podpowiedzi co lepsze itd. ja jestem zielona jeżeli chodzi o te sprawy :)

Hej,
Po badaniu krzywej cukrowej na szczęście ok :) robiłam w laboratorium na Abrahama w Gdyni -DIAGNOSTYKA - tam podają swoją glukozę więc nie miałam możliwości zakupienia swojej i cytryny też nie dodawałam . Strasznie słodkie - dwa kubeczki szybko wypiłam jakoś dałam radę :) najgorzej było z samym pobraniem krwi - moje żyły są niewidoczne i babka od razu powiedziała że lekko nie będzie :) Łącznie były 4 kucia , jedno z palca na samym początku żeby sprawdzić czy w ogóle tą glukozę mogą mi podać.

Co do wózka chętnie bym zajechała , ale póki co cały czas pracuję wiec z czasem tak średnio, ale bardzo dziękuję za propozycję Kruszynka :)

Mam pytanko czy planujecie usg 3d, 4d - nie wiem czym się różnią . ja nie mam na każdej wizycie usg tylko te podstawowe tzn. w 12 tyg. i teraz w 21 tyg. miałam . I tak się zastanawiam czy zrobić dodatkowo 4d. Chodzę do Evi Medu . Może polecacie gdzie zrobić takie USG dodatkowo ?

Pozdrowionka i miłego tygodnia życzę wszystkim mamusią :)

Ja właśnie wszystkie higieniczne rzeczy oddalam, ale mojej siostrze teraz po porodzie troche zostalo wiec cos tam na początek będę miała :)

Ja pod prześcieradło rowniez kladlam taki podklad poporodowy 60x90. Wbrew pozorom siuski latwo znajduja ujście i czesto zdarzają sie wpadki :)

Ja rzeczy kupowalam glownie na allegro i w gemini, ale teraz zastanowię się czy sie nie wybrać do tego Tygryska. A asortyment maja spory?

Tygrysek jest w rumi najblizej gdanska. Musialabys porownac ceny miedzy akpolem msma i ja a tygryskiem. Z tego co slyszalam to mega drogo jest w akpolu a w mama i ja to ceny z kosmosu. Do tygryska mam 2km wiec w nim robie glownie zakupy. Ceny na stronie a ceny w sklepie troche sie roznia. Nie oplacalo mi sie np zamawiac z netu bo w tygrysku wychodzilo korzystniej np. Fajne komplety poscieli do lozeczka (powloczka na kolderke120x90 i poduszke) kupilam za 23zl , pieluszk tetrowe kolorowei tez taniej niz na allegro.

Muszka ojj trzebatych pitol nakupowac. Choc mi zostalo z 1 porodu sporo rzeczy higienicznych bo nie oddawalam skoro wiedzialam ze w krotkim czasie planuje wrocic na porodowke hehe. Wiec teraz az tyle kupowania mnie nie czeka. Ale osoby ktore beda po raz pierwszy kompletowaly wyprawke dla siebie i dziecka to prawie zawalu dostana

Pod przescieradlo klade podklad 80x80 i w zupelnosci wystarcza. Malenstwo praktycznie wcale sie nie wierci a niestety wypadki w postaci wydostania sie siusiu czy kupki sie zdarzaja.

Z rana to ja prawie zawalu dostalam :( bo syn tak sie gimnastykuje na nocniku ze z niego spadl i uderzyl glowa o kaloryfer. Guz szybko urosl ehhh cale szczescie procz guza i morza łez sie nic nie stalo. Noooo sporo strachu sie najadlam wiec nawet jesc mi snaidania sie odechcialo. Na szczescie synek z apetytem je kanapke :)

Dzięki za rady i informacje. A planujecie kłaść pod prześcieradło matę chroniąca materac, czy pieluszki, wiadomo zmienia się często, raczej nie przemakaja?

Ja właśnie po pobraniu, mam nadzieję, że hemoglobina będzie lepsza, bo więcej żelaza już chyba nie mogę jeść :(

I jeszcze jedno pytanie - czy Tygrysek jest gdzieś bliżej niż Rumia, bo na stronie widzę Rumia, Wejherowo, Puck. Ja najbliżej mam do Gdańska, więc jak nam wybierać pomiędzy Mama i ja oraz Akpolem, to chyba taniej wypada Akpol? Chodzi mi o takie "mniejsze" zakupy, nie wózki, foteliki, meble.

image

Ja śpiworek taki do wozka mam po pierwszym synku wiec teraz tez będę go używać. Mam jeden kombinezon taki cieplejszy polarowy z nóżkami, ale wlasnie sie zastanawiam nad takim kombinezonem-spiworkiem z rączkami właśnie z wycięciem na pas fotelika :)

Synka ubieralam w kombinezon, wkladalam do spiworka i w zależności od pogody dodawalam kocyk.

Kurcze dopiero teraz przypomina mi sie ile potrzeba rzeczy na początek... te wszystkie podpaski, wkladki, podklady, kremy itp.

Kasik ja planuje z 4-6tyg wczesniej przed porodem wyprac wyprawke.

W gemini robilam zamowienie przed pierwszym porodem kompletujac wyprawke bo tam ceny najkorzystniejsze. W tygrysku tez sa fajne ceny i jesli zrobi sie zakupy za min 500zl to daja karte rabatowa 3% przy platnosci gotowka. Np w tygrysku podklady do przewijania maluszka lub do kladzenia na przescieradlo za 5szt placi sie ok 3.5zl albo większe 80x80 to kupilam w rossmanie za 9.99 tylko trzeba patrzec na promocje bo normalnie koszt ok 15zl. Ja do tej pory ich uzywam do przewijania synka na mieście czy gdzies u znajomych.one sa wielorazowego uzytku poki sie nie zabrudzi lub porwie.
Ja podklady popprodowe mialam z firmy Canpol i z bella. Te z bella to grube i mam wrazenie ze mniej chlonne wiec zdecydowanie polecam z canpolu bo cienkie i dlugie. Tych podkladoe nie ma co robić duzych zapasow bo ich zużycie jest indywidualna sprawa jednak spokojnie tez pare dni po porodzie mozna uŻywać zwykłych większych podpasek:)
Mi najbardziej pasuja wkladki laktacyjne z akuku lub z canpol bo sa duze i chlonne. Ich zuzywa sie sporo wiec warto miec zapas podczas karmienia piersią.

Olesia mysle ze ubior na wyjscie ze szpitala jest uzaleznione od pogpdy ktora bedzie na wyjscie. Na kombinezon tez pewnie poloze kocyk. Dodatkowow foteliku mam oslonke na nogi gdyby bylo mega zimno.

Do konca wrzesnia chce miec w 100% skompletowana wyprawke a na koniec pazdziernika planuje spakować torby do szpitala. Lozeczko pewnie poscieli maz w czasie mojego pobytu w szpitalu bo to tylko w naszym przypadku zalozenie przescieradla, ochraniacza na szczebelki i polozenie śpiworku do spania. W poczatkowym okresie nie uzywamy kolderki albo zwyklej podusi tylko klin pod przescieradlem polozymy.

Juz chyba wszystkie mamy za soba polowe ciazy. Mam wrazenie ze terwz ten czas bedzie jeszcze szybciej lecial bo będziemy pochloniete wiciem gniazdka :)

Dzis zappwiada sie pogoda pod psem wiec najchętniej przelezalabym w lozku. Poppludniu ide na szcZepienie z synkiem wiec bedzie trzeba sie wynurzyc z mieszkanka.

Ogorkowa na obiad gotowa w zwiazku z czym dzis sporo czasu bede miala na brykanie z synkiem :)

Dzieki Kruszynko, za obszerna informacje :) przydala nam sie bardzo i teraz juz niemal na 95% jestesmy pewni, ze wezmiemy ten wozek. Dzis ogladalismy film z prezentacja tego wozka i bardzo sie nam podobal! ;)

Wlasnie, mi sen z powiek zabieraja te kombinezony... nie wiem, ja myslalam, aby kupic taki wiekszy rozm. 62. Bo bez sensu na 56, jak dziec w tym pochodzi tylko chwile :( i myslalam o tym, ze tylko raczki wkladane a dol taki spiworek, rozumiecie o co mi chodzi? Sa tez takie z kieszonka na pasy do fotelika w samochodzie i my, chyba na taki sie zdecydujemy. A mam pytanko. Jak planujecie robic z wozkiem? Bo wiadomo, ubieramy normalnie dziecko, potem zakladamy kombinezon i kupujecie spiworek, czy koc juz starczy do gondoli idac na spacer z dzieciem? Ja np. rodze w grudniu, to jakbym kupila taki cieplejszy bawelniany kombinezon na to kocyk, myslicie, ze tak ze szpitala moglabym wyjsc? Bo tak tez planowalam, ale nie chce wyjsc na wyrodna matke :D

Dzięki Muszka! Pytałam, bo widziałam do kupienia właśnie takie podkłady, o których piszesz i takie w opakowaniach, które wygladaly jak podpaski i już zglupialam ;)

image

Kasik jak dla mnie podpaski poporodowe to takie wielkie podpaski :) a podklady to takie maty np. 60x60cm, które mozesz polozyc sobie na lub pod prześcieradło, zeby uchronić materac przed zabrudzeniem. Ja podkładów uzywalam później jako maty do przewijania synka na mieście albo jak byliśmy gdzies z wizyta.
Zdecydowanie wiecej zuzyjesz podpasek, ale ile to nie podpowiem bo to sprawa dość indywidualna. Ja pewnie wezme cale opakowanie, a jak zabranie to mąż dowiezie. W pierwszej ciąży uzywalam podpasek molimed hartmanna i byly super tak więc polecam.

Witajcie,
Ja w pt. dowloklam się te prawie 400 km od mamy do domu i wczoraj też zabrałam się za kompletowanie wyprawki oraz torby do szpitala, bo też już coraz ciężej jeździć i chodzić po sklepach oraz wolę mieć wszystko zaplanowane, gdyby np. zaczęło się szybciej. Wykreslilam, co już mam lub dostalam, zrobiłam listę, czego potrzebuje z Rossmanna, co widziałam w Ikei itd. Zrobiłam tez spore zamówienie na Allegro z koszulami na poród i do karmienia (chciałabym rodzić sn i karmić piersią) i różnymi artykułami higienicznymi. Mam tu też do Was pytanie - czym się różnią podpaski i podkłady poporodowe? Czego używa się więcej? Ile mniej więcej wziąć do szpitala?
Wczoraj też dostalam sporo ubranek od koleżanki, w których nie ma metek i posegregowalam je na oko ;) Mam też, już łącznie z rzeczami od siostry ze trzy, cztery kombinezony i tez nie wiem, jakie to rozmiary. Najtrudniejsze w przygotowaniu ciuszkow na pierwsze dni jest to, że nie wiadomo, jak duże będzie dziecko. Będę musiała wszystko dokładnie wytłumaczyć mężowi i ułożyć tak, by się odnajdywal ;) Kiedy robilyscie pranie ciuszkow? Na miesiąc przed terminem będzie ok?
Właśnie zadzwoniła koleżanka, że zaraz jej mąż przywiezie łóżeczko i wózek, który od nich kupiliśmy, wow.
Kiedy tak sobie planuje czuje, że to jeszcze tyyyyle czasu, ale tak jak już pisałam, będę spokojniejsza jak wszystkie rzeczy będą czekały razem z nami :)
Jutro idę na badania, we wt mam lekarza, w śr tez, mam tylko nadzieję, że wszystko ok u mojego wieczornego wiercipiety ;)

Pozdrawiam

image

Ja mam kombinezon zarówno typowo zimowy r 56 i w r.62 a takze polarkowy 56 i taki gdzie nozki sa razem czyki jakby worek w rekawami. To jedynie przyda sie do spacerow w wozku bo chyba nie da sie tego wykorzystac do fotelika samochodowego. Synka rodzilam w kwietniuwiec zupelnie dzieciaczki rozmina z ciuszkami.

Ostatnio chodza za mna fast foody. Zaraz zjemy domowego hamburgera. Mimo ze pora nieodpowiednia na spozywanie posilku to powstrzymac sie nie chce i nie moge.

Inne tematy z forum

Komunia-prezenty (70 odpowiedzi)

Dziewczyny była u mnie wczoraj sąsiadka , która ma dwie komunie w tym miesiącu i tak zaczęłysmy...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (133 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Od 1go do 1go... czy Wam udaje się cokolwiek oszczedzić? (226 odpowiedzi)

Cześć, mam takie nocne przemyślenia na temat szeroko rozumianych finansów domowych... Oboje mamy...