Mamusie listopadowo - grudniowe 2016 :)

Czy są już jakieś mamy z terminem na listopad 2016 ? :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2016 :)

Mi juz wszystkie mdłości przeszły aż zaczęłam sie stresować czy wszystko jest w porządku, ale pocieszam się tym, że w pierwszej ciąży nie miałam w ogóle mdłości.
Miłej majówki!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myśmy jechali w nocy do Opoczna, nie obyło się bez przygód oczywiście ;) kręgosłup boli mnie po dłuższym siedzeniu więc podróż o dodatkowe 2 godziny dłuższą to męka... Dziś jadę na zjazd, a od rana mam takie mdłości jak w żadnej ciąży :(

chyba cos w powietrzu fruwa bo wokol mnie sporo przeziebionych osob. Mąż od tygodnia chora a dzis synek obudzil sie z katarem i kicha od wczoraj. Mam nadzieje że to przeziebienie u synka sie nie rozwinie bo jutro mamy zamiar jechac ponad 500km na urlop. Również mam nadzieje że przeziebienie na mnie nie przejdzie bo już 2 choroby w tej ciązy przeszłam.

Chce sie pakować ale mam takiego lenia że nie moge się zmobilizować by cokolwiek robić. Najchetniej leżałabym i spała. Był czas że nie mogłam spac a teraz mogłabym spać non stop gdybym tylko miała taka możliwość.

Milej majowki Wam zycze

Dzisiaj troche lepiej. Chcialabym uniknac tabletek dlatego wczoraj zrobilam sobie pierwszy raz w zyciu cudowny napój czyli mleko, masło, miód i czosnek. Gdyby nie ciaza nigdy bym tego nie wypila ale jak to powiedział kiedys mój lekarz... nie ma bardziej zmotywowanych kobiet niz kobiety w ciąży.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mentora dziękuję, że mówisz o tabletkach. Ja tabletek nie dostałam tylko steryd do nosa i po wizycie 6 zacznę go brać. Skonsultuje to z gin od usg przecież Alergolog, który leczy mnie od lat musi wiedzieć co robi.
Muszka11 ja już w spodniach od dwóch tygodni pomimo że nie było nic widać, ale było mi mega ciasno w brzuch. Za to od wczoraj mam wrażenie, że zaczęło go widać. Ja jestem chudzielec, wąski w biodrach i jak to powiedziała moja przyjaciółka to już nie jest miękki brzuch z przejedzenia :).
Jak przeziębienie radzisz sobie? Z serii prenalen jest kilka fajnych rzeczy, które może pomogą?
Życzę Wam miłego majowego odpoczynku.

No i mnie coś złapało. Na razie tylko ból gardła. Mam nadzieję że dalej się to nie rozwinie.
Katia na alergii sie nie znam więc niestety nie pomogę :(
Ja już chodzę w ciążowych spodniach bo w normalnych było mi ciasno.
W weekend powiemy chyba rodzinie o ciąży.

Katia a takie zwykłe przeciwalergiczne doustne bierzesz? Koleżanka bez tych leków nie była w stanie funkcjonować, brała sporo prawie całą ciąże i wszystko ok. Ja z kolei w poprzedniej ciąży dostałam uczelnia na pomidora (chociaż trochę mi zajęło zanim się zorientowałam że to na to). Dostawałam wielkich bąbli jak po ukąszeniu komara na karku, ramionach i plecach... swędziało tak, że w pewnym momencie błagałam męża aby mnie drapał papierem ściernym :P jak wzięłam tabletkę antyalergiczną to jak ręką odjął. Po ciąży przeszło a teraz znowu się zaczyna...

Generalnie z ciążą to tak często jest że albo bardzo nasila objawy albo wręcz przeciwnie - jest jak ręką odjął. Ja cierpię na migreny i w pierwszej ciąży po prostu rewelacja, nie miałam ani razu. A teraz mam wrażenie, że są częściej i silniejsze :(

Ano byłam u alergologa. I powiedział, że w ciąży to tak czasem jest że się zaostrza. Dał mi steryd do nosa mówiąc, że bezpieczny ale ulotka wspomina o ewentualnych wadach serca u dziecka wiadomo nie potwierdzone ale...... Hmmm po co czytałam Ulotkę. Choć mój gin mówi, że nie wolno brać. Tylko nikt nie nic nie mówi czy obecny stan mojej alergi może mieć negatywny wpływ na fasolę. Pewnie nie skoro nic nie mówią. Tej wersji będę się trzymać.

Ja byłam przeziebiona prawie dwa tygodnie, dopiero wychodzę z tego, tylko ze mnie bolało gardło i miałam straszny suchy kaszel. Lekarz polecił plukac gardło woda z sola, pić herbatę z lipy i wygrzac się w łóżku, w aptece dostalam taki bardzo czosnkowy syrop dla kobiet w ciąży, nie pamiętam nazwy, piłam jeszcze mleko z miodem, sok malinowy, ale tak naprawdę niewiele mi to pomoglo i tez już się martwilam, dopiero kilka dni w domu mnie wzmocnilo. A byłaś u lekarza? Jeżeli to alergia może coś innego doradzi?

image

A ja zaczynam być załamana ze względu na stan swojego zdrowia. Nie chce marudzić!! Ale to zaczyna się robić męczące i nie wiem do końca jaki może mieć wpływ na fasolę. Nie wiem co mi już jest czy to dalej alergia czy zmiania się w jakieś przeziębienie albo atak na zatoki. Czuję się fatalnie kicham prycham,nos zatkany,prawie nie sypiam. Są momenty kiedy mi przechodzi ale chwilowo znowu mam jakiś zwiększony atak. Proszę powiedzcie jak walczycie z przeziębieniem? Wczoraj zrobiłam sobie syrop z cebuli i zaopatrzylam się w sok malinowy od mamy. Coś jeszcze można? Czy któraś z Was walczy z alergia czy jestem osamotniona w tej walce?

Ja w pierwszą ciążę zaszłam ważący 62 kg a rodziłam ważący 85 kg przy czym w pierwszym trymestrze schudłam 2 kg z powodu wymiotów.
Teraz zaszłamm ważący 52 kg i już na ostatniej wizycie miałam 2 kg na plusie. A to dlatego że ciągle jadłam i miałam zachcianki.

Dzięki za odpowiedzi :)

image

Tzn po macierzynskim bedziesz musiala wykorzystać urlop za 2016 u za czas gdy jestes na macierzynskim to tez przysluguje Ci urlop

Zalegly urlop za 2016 bedziesz musiala wykorzyatac w 2017.

Ja teraz wykorzystuje urlop za 2014 i za 2015.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

zaległe urlopy Pracodawca ma obowiązek dać Ci od razu po macierzyńskim

Trochę wyszło nie na temat, przepraszam.
Mam dwa kilo plus na razie, ale prawie nie widać :)

image

Ja też się nasluchalam o mdlosciach, wymiotach, zachciankach itd., wiec myślałam, że będzie ciężko, ale każdy jest inny, każda ciąża chyba jest inna i u mnie też na razie nie jest źle, kilka dni słabszych, szczególnie gdy meczylo mnie przeziębienie. Apetyt mam duży i jem często, ale brzuch jeszcze w miarę płaski ;)
Byłam teraz kilka dni na zwolnieniu, ze względu na to przeziębienie, ale jutro wracam już do pracy i chcialabym popracować jeszcze trochę, tak do połowy czerwca. Mam właśnie w związku z pracą pytanie, a w sumie dwa: Czy jeżeli pójdę w czerwcu na zwolnienie do prawie końca listopada, później na macierzyński, czy niewykorzystany urlop wypoczynkowy za 2016 będę mogła wykorzystać po macierzyńskim w 2017 lub nawet w 2018? Czy za 2017 kiedy będę prawie w całości na macierzyńskim przysługuje mi urlop wypoczynkowy? Wiecie może?

image

Bylam w 7 tc bylo serduszko ale karta ciazy jeszcze nie zostala zalozona. Lekarka mowila ze w 11tc mi zalozy. A do becikowego rzeczywiscie zawiadczenieie jest potrzebne.

Ja w pierwszej ciazy schudlam 8kg ale potem je nadrobilam i jeszcze dodatkowo 8kg doszlo. Zachodzilam majac 90kg a rodzilam 98. Trochę wymiotowalam i jadlam male porcje.a w tej ciazy bardzo duzo zwracam, apetytu nie mam a mimo to waga w gore mi poszla o 2kg ale w ostatnio spadly te 2kg a jem ciut wiecej niz z 3tyg temu. Wiec nie kumam o co chodzi z tymi kilogramami.
Brzuch wyskoczyl i ciekawa jestem z jakim wynikiem na plusie zekoncze ciaze.

A wy duzo przybieracie na wadze?
A te ktore z Was sa w kolejnej ciazy to ile przybralyscie w pierwszej?

U nas kartę ciąży zazwyczaj zakładają jak jest akcja serca malucha :)

Zaskoczona spokojnie, w poprzedniej ciąży w pierwszym trymestrze schudłam 2 kg a w następnych miałam takie ssanie i zachcianki że szok. Aż za bardzo co nie omieszkała przypominać mi waga :p

Dziękuję :) Ja też staram się nie panikować (zwłaszcza jak "pracowa" sytuacja mi się ustabilizowała) i wierzę w intuicję.
A jak samopoczucie? Ja byłam jakoś psychicznie przygotowana, że będzie masakra - a w zasadzie nie jest tak źle... Czasem gorzej śpię, czasem dni ze słabszą kondycją.
Jedyny problem to jedzenie... Niby głodna, a na nic nie mam ochoty... Jem na siłę, ale dużo mniejsze porcje niż wcześniej. Liczę, że jedzenie zacznie sprawiać mi przyjemność i trafię w mój smak :)

Inne tematy z forum

pilnie prawnik (24 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??