Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *14*

Rozpakowane:
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena i Julka - Zaspa - CC

*MAJ*

01.05 magda30- synek OSKAREK - ZASPA
01.05 katelajda- synek - Zaspa
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Kliniczna/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
17.06 Takaja_84
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka/Zaspa
25.06 Mar-chew - synek Gabriel
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-13-t530495,1,130.html#npu1
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *14*

dziewczyny, ja cążki w zestawie z nożyczkami, smoczek, myjkę do butelek etc. zakupiłam w aptece gemini, nawet fridę stamtąd kupiłam :)

Na samą myśl o kruchym cieście ślinka mi leci :) ja już kiedyś ściągnęłam ten przepis, ale jeszcze nie testowałam i pewnie do czerwca nie zdarzę wygnieść ciasta :)

dziewczyny mam jeszcze jedno pytanko. od 37 tyg. mam raz w tygodniu robić ktg. potem pewnie cześciej. LuxMed w Gdyni nie ma aparatu do ktg wiec moja gin kazała mi chodzic gdzieś indziej. Czy takie badanie mogę robić gdzieś na NFZ czy muszę płacić za każdym razem? czy jakies placówki LuxMedu w Gdańsku mają apararty ktg. albo Promedis? szczerze to troche się zdziwiłam, że nie mają tak podstawowego sprzętu w Gdyni...

ja też jestem fanką paklanek (ładnie pachną) i obcinam od poczatku nożyczkami i jestem bardzo zadowolona

p.s. zrobiłam dziś to "nasze" kruche ciasto z malinami - pyycha :) teraz musze gości jakichś sprosić abym sama go jeść nie musiała...

Ja wolę dziecku obcinać nożyczkami. Cążkami się boję, że za daleko obetnę pazurka. Wg mnie kwestia wygody. Każdy woli co innego. Są takie zestawy cążki + nożyczki. Np taki http://allegro.pl/zestaw-kosmetyczny-akuku-wysylka-gratis-i4095798823.html

ja akurat jestem fanka paklanek;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Lepiej kupić cazki czy nozyczki do obcinania paznokci? I co myślicie o woreczkach na pieluszki aventu?

może ja wcześniej nadrobiłam te kg, które straciłam przez wymioty w pierwszym trymestrze, a teraz tyję już tak jak bym normalnie przybierała na wadze w czasie ciąży, ciężko stwierdzić, ale wiem, że w czwartek u lekarza całej litanii o odżywianiu będę musiała wysłuchać. Po ostatnim 3kg skoku wagi, gdzie Panie łącznie z położną wszyscy mi gratulowali, teraz będą westchnięcia i kiwanie głową:)

ewwa- piżama bardzo ładna, ja na początku ciąży zakupiłam sobie taką dwuczęściowa z spodniami,a le od 6 miesiąca gumka mi już dokuczała i musiałam ją odłożyć do szafy, koszul też nie lubię, nie czuję się w nich komfortowo, ale teraz noszę, żeby wykorzystać te wydane na nie pieniądze:), po porodzie na pewno już ich nie będę nosiła.

Dzięki za info. To tez dam tyle co w przepisie.

Z tym kangurowaniem to nie rozumiem dlaczego robią problem :/ rozumiem jak są sytuacje trudne ze z dzieckiem coś sie dzieje ale jak wszytko jest ok to dlaczgo nie?

w GDańsku ponoć nigdzi enie można kangurować :( mimo, że na stronie gdzie rodzic jest ze w niektórych można :P

Ja oleju dałam tyle co w przepisie :)wg mnie grubość jest akurat

Ewwa super ten szlafrok, piżama tez fajna.

Luna dzięki z info jutro bedę piekła, a powiedz ile dalas oleju! Bo czytałam żeby mniej dawać, bo piana opada.

GosiakG ja tez bardzo jestem za kangurowaniem, pamietam jak bardzo mojej córce poprawiały sie parametry przy kangurowaniu. Tylko przy cc jest to trudniejsze. Chciałbym żeby mojemu mężowi pozwolili kangurowac, ciekawa jestem czy sie uda.

Wiesz co, ja też mizernie tyję - tak 200 - 300 gram tygodniowo tylko.

Pochwalę się, bo zamówiłam przed chwilą piżamę do karmienia :)
http://sklep.dorota-bielizna.pl/pizamka-damska-ko-061.html
W koszuli nocnej nie umiem spać...
A do porodu chyba kupię na rynku w środę :)))

Widzę, że ogólnie ilość naszych obaw rośnie proporcjonalnie do dni pozostających do porodu, ja też terminowo mogę rodzić już od połowy maja i mam wielką nadzieję, że w 38 tygodniu mała będzie już na świecie.

Co do drgań w brzuchu to też je mam, ja wytłumaczyłam sobie to tak, że mała szybko macha nóżkami,w pada w wibracje i stąd te dziwne drganie, bo u mnie to na pewno nie czkawka, nie są to pojedyncze rytmiczne podskoki, a dłuższe kilkusekundowe drgania, jak u porażonego prądem. Jedno jest pewne skoro kilak z nas ma podobne odczucia, to znaczy, że to nic niepokojącego.

Ja wczoraj zaczęłam przeglądać rzeczy dla mnie, które muszę zabrać do szpitala :), włożyłam wszystko w jedną reklamówkę i dzisiaj jeszcze dla małej poprzeglądam, boję się, że trafię tam przymusowo przed terminem porodu i to nie z powodu porodu.

U mnie z kolei inny problem, tak jak wcześniej przez drugi trymestr tyłam jak szalona nawet po 1kg tygodniowo, tak teraz od 20 marca, przytyłam tylko 0,5kg i szczerze jak to wczoraj zobaczyłam to wpadłam w lekką panikę, fakt, że ostatnio jadłam minimalnie mniejsze porcje z powodu rewolucji żołądkowej, ale ogólnie jem cały dzień z przerwami maks. 40 minutowymi, dzień bez czekolady jest dniem straconym, niczego sobie nie odmawiam, także nie wiem skąd tak niski przyrost. Od miesiąca piję codziennie rano siemię lniane na problemy ciążowe ;) i poprawiło to moją przemianę materii, ale tak czy inaczej do czwartku będę się zamartwiać, czy mała nie jest za szczupła.

Ewwa co do koszuli to ciężko, też miałam problem bo nic nie mogłam znaleźć, w sieciówkach już w ogóle... no i czy rozpinana (kangurowanie) czy kopertowa, czy z odpinanym ramiączkiem.... w końcu musiałam coś kupić i tak wybrałam: 1 kopertową z Akpolu, 2 rozpinane z Auchan. Ze wszystkich sklepów do których udało mi się zapełznąć to w sumie w Auchan na dziale odzieży można coś tam wybrać żeby brzuch się zmieścił no i za mały pieniądz.
A wie ktoś może gdzie można kupić wygodny stanik bezszwowy do karmienia??? Taki że w razie czego można w nim spać.

Zamówiłam dziś narzutkę / szlafrok :)
O taki: http://www.key4u.pl/pl/89839,lgl-177-a3-szlafrok-damski-,article
Cieniutki, aby tylko narzucić coś na siebie, by nie śmigać w samej koszuli po oddziale.

Nie wiem tylko jaką koszulę kupić do porodu... Jak to powinno wyglądać?
Co Wy kupujecie?

Dziewczyny ale ja Wam zazdroszczę, urodziłam moją Olę w 37 tygodniu bez znaków ostrzegawczych i wszystko było ok :) Także bądźcie gotowe teraz macie już z górki :)

Moj trzylatek jeszcze nie byl ani jednej nocy bezemnie.

Luna, ja w Polsce nie mieszkam, tu Maltisersy w kazdym supermarkecie.

Trzydziestka, mam podobnie z tymi slodkimi zachciankami, na poczatku odrzucalo mnie od slodyczy, pozniej jakos tak neutralnie, a teraz coraz czesciej mam ochote na cos slodkiego. Ale pozwalam sobie, wiem, ze po urodzeniu moze byc z tym ciezej, bo nie wiadomo jak dziecko bedzie reagowalo i moze mnie czekac jakas dieta przez pierwsze miesiace. Teraz wiec korzystam :-)

Dołączam się do grona drgających. Też mam takie uczucie, ale jakby kończyny małego, raz ręka, raz noga. Mi się wydaje to normalne, niemowlaki też czasem się tak "zatrzęsą" i to moim zdaniem niedojrzały układ nerwowy.
Co do słodyczy, jestem zdziwiona bo całą ciążę praktycznie nic słodkiego a teraz krówki i czekoladę mogę wciągać garściami...:( I tak się zastanawiam czy to ma wpływ na masę urodzeniową dziecka? Bo że na moją to oczywiste:) Ogólnie słodycze nie są dobre bo wahania cukru są duże, insulina nie zdąży się wydzielić w odp. ilości i mały też dostaje strzał glukozy... ciężko jest się jednak powstrzymać, echh.
Ja już spakowana do szpitala, zaraz 37 tydzień się zacznie, kupiłam pampersy 1 a potem się zobaczy. Mały ma już dużo siły, czuję się skopana od środka, aua, nogi w żebra, łapy w biodra&pęcherz, cudownie jest :] Wtedy apeluje do niego żeby już wyszedł i nie bił matki:) Poród tuż tuż i mam coraz większego stresa!!!

Witam się poniedziałkowo.
Ciężką noc miałam po tym zwiedzaniu szpitala wczoraj :(
Śniło mi się, że miałam CC i cały ten głupi szpital.
Rano wstałam w takim nastroju, że tylko ryczeć mogłam. I to nie z obawy przed CC czy SN, bólem czy wysiłkiem.
Strasznie boję się, że przez poprzednie CC coś może mi się stać w trakcie porodu.
Strach nieracjonalny. Ale nic nie poradzę :(
Już bym chciała być po...

Trzydziestka ja jak oddam małego w ręce rodziców, to pewnie też zacznie mi go brakować 5 minut po wyjeździe, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Zaproponowali, że go zabiorą już na początku ciąży i najpierw nie chciałam się zgodzić, bo jak to syneczek mamusi tak daleko od domu? Ale z drugiej strony widzę, jak bardzo dziadki chcą mieć wnusia tylko dla siebie, więc się zdecydowałam, niech się nacieszą :) A może urodzę na początku maja i żadna rozłąka nie będzie potrzebna ;)

Dziewczyny nie przejmujcie się kg, musimy korzystać póki możemy, póki co możemy zrzucić winę, że dziecko tak przybiera, że mamy dużo wód w organizmie ;) Odmawiać sobie słodkiego będziemy jak już urodzimy, wtedy to nawet nie będzie czasu na myślenie o wypiekach ;)

Luna ja zaczynałam od wagi +6 w stosunku do "mojej" wagi tak więc mam wizję zrzucenia juz 17 kg... 10 na pewno zejdzie po szpitalu, ale pozostałe 7 to będzie ciężka mordęga.
ale dobra nie bede rozmawiać o kilogramach w wątku w którym jesteśmy wszystkie w 8-9 m-cu ciąży - to nie na miejscu...

lepiej zrobię to ciasto i też naciesze podniebienie :)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?