Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *17*

Rozpakowane:
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena i Julka - Zaspa - CC

*MAJ*

01.05 magda30- synek OSKAREK - Zaspa
01.05 katelajda- synek - Zaspa
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga - Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B - Synek Mateusz - Wojewódzki/Kliniczna

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Zaspa/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Redłowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka - Zaspa
25.06 Mar-chew - synek Gabriel
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

link do poprzedniego :http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=535994&c=1&k=16#post9386739
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *17*

Cześć Mamusie :) długo do Was nie zaglądałam, bo przyznam, ze zabrakło mi odwagi... byłam z Wami do 13tyg kiedy moje Maleństwo poszło do aniołków. Czas tak szybko leci, że już się zaczynacie rozpakowywać :D cały czas o Was myślę i trzymam mocno kciuki za szczęśliwe i jak najmniej bolesne porody. Ściskam Was mocno!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gosiek ja tez się uderzyłam czy potknęłam jakos w połowie ciąży i też się filmowalam, ale moja gin powiedziała mi wtedy, że gdyby to było takie proste to każda niechciana ciąża mogłaby się kończyć obijaniem brzucha. tak więc spokojnie - na pewno małej nic nie jest - po prostu smacznie śpi :)

Dzień dobry :)
Ja dzisiaj od rana sie filmuje bo mała mi sie nie rozciąga. Wczoraj uderzylam sie ( uderzylam to moze za mocno powiedziane, lekko obilam) o klamke i teraz sie boje ze coś sie stało :( mam nadzieje ze po prostu śpi

hope widzę że mamy podobne przemyslenia - chciałabym już urodzić ale jestem przerazone i za każdym razem jak dostaję skurczy to w sumie myślę sobie: "oby to jeszcze nie teraz..."
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ewwa, skopiowałam z poprzedniego wątku to co ja napisałam. Może Ci sie przyda.

Na porodówkę tak jak wcześniej pisałam miałam taką sportową, miekka torbę a w niej:
1 koszule do porodu,
szlafrok,
klapki (te z gumy pod prysznic i od razu traktowałam je jako kapcie),
woda mineralna, najlepiej ta z dziubkiem,
ręcznik kąpielowy,
skarpetki,
coś do przegryzienia dla męża (poród u nas trwał 14 godzin więc przydała się :):) plus klapki dla drugiej połówki jak poród rodzinny,
w małej reklamówce osobno włożyłam jednego pampersa, ubranko na przebranie od razu po porodzie dla dziecka i chusteczki mokre,
rożek,
gumka do włosów;

Torba na połoznictwo:
DLA SIEBIE:
zabrałam z porodówki szlafrok i klapki (bo nie idzie się tylko przewożą na położnictwo),
szczotka do włosów,
pasta i szczoteczka do zębów,
kosmetyki (krem i nawet fluid sobie spakowałam :)),
płyn do kąpieli,
ładowarka do tel.,
koszulę do karmienia,
ręcznik,
stanik do karmienia,
majtki (najlepsze są te siateczkowe) - 3 pary najlepiej,
podpaski - te duże np BELLA,
sztucce i kubek,
DLA DZIECKA:
pampersy (około 20 sztuk),
z kosmetyków zabrałam oliwkę i mydełko ale i tak nie używałam bo położne używały swoich,
3 zmiany ubranek,
2 pieluchy flanelowe - idealne zamiast ręcznika i zajmują o wiele mniej miejsca;

NA WYPIS ZE SZPITALA - te rzeczy przygotowałam i wsadziłam do fotelika co by mąż miał wysztsko pod ręką jak po nas jechał:

ubranie dla siebie - brzuchol tak szybko nie spada więc getry okazały sie najlepsze,
dla dziecka ubranko,
plus pieluszkę tetrową - przykryłam nią fotelik jak przechodziłam przez korytarz w szpitalu aby zarazki nie dopadły dzidzi :),
kocyk

Chyba to wszystko..
torbe na położnictow mieliśmy w samochodzie i jak już mnie zszywali to mąż poszedł po nią.

Dziewczyny, co na porodowke zabrać? Mam listę, ale jakoś mało sie wydaje:
Koszula/t-shirt do porodu
Ręcznik
Klapki
Pielucha flanelowa do odkrycia maluszka
Pampers 1szt
Woda
Jedzonko
Balsam do ust

Tak wstałam przed chwila i postanowiłam, ze na porodowke sie spakuje...

Usiaa my ten sam termin a moje torby spakowane od kilku dni. Bo od świąt mega mi się brzych stawia i ciągnie mnie szyjka i mam dziennie kilka bolesnych skurczy. ale nie regularnych. a od wczoraj dopadły mnie mdłosci.
z jednej strony chciała bym juz rodzic a z drugiej jestem tak przerażona porodem ze wole go odwlekać no ale w nieskończoność się nie da.
Niestety nie wiem na jakim etapie mam szyjke bo od kilku tyg. gin mnie nie bada wewnętrznie bo przy badaniu mocno krwawie, pękają mi naczynka-tego tez się obawiam jak będzie przy porodzie :(

dobry wieczór!

u mnie na razie brak jakichkolwiek oznak zbliżającego się porodu... a staram się jak mogę ;) dużo spaceruję, w domu się nie obijam, ale skurczy to żadnych jeszcze nie czułam.. Zazdroszczę Tobie, Trzydziestko tych skurczy, bo tu u mnie ciiiisza!

no i coraz bardziej obawiam się, jak poradzę sobie z dwójką dzieciaczków w domu... Na początek zaczęłam zapełniać zamrażarkę porcjami zupek z pulpecikami dla córeczki, żeby w razie cięższych dni miała porządne jedzonko :)

a w mojej torbie do szpitala wciąż brakuje wody. Już kilka razy pakowałam takie malutkie buteleczki z dziubkiem, ale za każdym razem były potrzebne - a to na spacerek z córcią, a to coś. No i boję się, że w końcu o tej wodzie zapomnę :P oby nie :)

mam dziś tak spuchnięte stopy i dłonie, że chyba pęknę zaraz!

Mąż dzisiaj wyjął torbę z szafy, może w końcu zmobilizuję się i zacznę ją pakować ;) Jakoś tak oddalam od siebie myśl, że poród może zacząć się w każdej chwili, że zaraz będę miała przy sobie drugie maleństwo...

Jestem po wizycie u gina. Mała waży około 2500g, wód płodowych jest odpowiednio dużo, łożysko OK. Szyjka zamknięta, dość cienka (co mnie cieszy, bo takie podobno szybciej sie rozwierają :P), ale z tyłu.
Z końcem 37tc mam odstawić d*phaston i jak to lekarz stwierdził: mogę wtedy już biegać po schodach, myć okna, fikać koziołki i uprawiać seks.

Ja rzeczy do szpitala mam przygotowane w kartonie :) Muszę szybko kupić lub pożyczyć jakąś torbę, w najgorszym wypadku w siatkach wezmę, dopiero wtedy będą się śmiać na porodówce :)

Moja mama pracuje w przychodni, wczoraj rozmawiała z pediatrą na temat szczepień. Ta Pani doktor powiedziała, że swojego dziecka nie zaszczepiłaby hepavaxem i sugeruje engerix.
W dalszej kolejności wspominała o szczepieniach 5 w 1, ta Pani doktor uważa, że one są dla dziecka najlepsze i niestety odradzała szczepienia refundowane.

Witch- z tym badaniem i usg to wygląda na to, że w dużej mierze zależy to od lekarza prowadzącego ciążę, nie słyszałam o tym, żeby limit zleceń na morfologię w ciąży się wyczerpał. Ja poprzednie badanie morfologię miałam w 29 tygodniu, a kolejną robiłam w zeszłym i w pon. idę do lekarza właśnie na fundusz (ukończony 34 tydzień ciąży) i badanie było finansowane. Wizyty mam co dwa tygodnie, w najlepszym okresie ciąży były one co 3 tygodnie.
Fakt, że badania hormonalne czy inne typu posiew moczu etc. robię sobie prywatnie i niektóre przynoszę do wglądu ginekolog, a o niektórych nie informuję i konsultuję je tylko z specjalistą np. endokrynologiem.

Wczoraj zaczęłam pakowanie torby, tak jak niektóre z was przewidział wcześniej szlafrok zajął mi prawie całą torbę, także w przyszłym tygodniu liczę na to, że znajdę w pierwszym sklepie jakiś cieńszy bawełniany, bądź forte. Pakowanie rozpoczęłam po tym jak ruchy maluszka zaczęłam odczuwać jak przejazdy małego walca:), stwierdzam, że to już nie przelewki. Dzisiaj w nocy nie zmrużyłam oka, w najlepszych momentach średnio co 40-60 min mała się ruszała, a co za tym idzie doznania intensywnego ugniatania są bardzo, bardzo wyraźne, także podejrzewam, że to już koniec spania :). Oczywiście cały dzień przeleżałam i drzemałam z przerwami.

Odnośnie przekazywania obowiązków też już coś wiem, ja jak już zaczęłam starania o ciążę zaczęłam przekazywać tajemną wiedzę 2 osobą, by w razie czego miały w sobie oparcie, trwało to parę miesięcy, a jak już zmuszona byłam do leżenia, to okazało się, że nikt nic nie wie i nikomu nic nie przekazywałam.

a ja dzisiaj pól dnia układałam zdjęcia w fotoksiążkę, bo wczoraj mój małżonek odebrał fotki z sesji brzuszkowej :) (uwielbiam swoją drogą takie rzeczy robić - zwłaszcza, że mam duuużo czasu :) )
wysłałam zamówienie i zauważyłam oczywiście po fakcie, że kilka polskich znaków mi się zjadło :P a czytałam z 5 razy przed wysłaniem na serwer :D

Moje meble niestety nie dotarły :( masakra jakaś - już mnie zaczyna to wnerwiać na maksa!
Ale za to fotelik już dotarł więc może w weekend wyślę męża po odbiór :)

Pożyczyłam też torbę od rodziców więc mogę się w weekend spakować :) (nie wiem jak się zmieszczę w ta malutką walizeczkę :P ale nie będę przecież się pakowała w walizkę ogromną...)

A dodatkowo dzisiaj przyjechała do mnie jakaś dziewczyna z mamą mierzyć moją suknię ślubną - fajnie jakby udało się ją sprzedać, no,ale póki co czekam czy się odezwie.

bry :)

a ja zaczynam zwolnienie :) od wczoraj... dzis miałam TYLKO zawieźć druczek do pracy, a wyszłam prawie o 12 tej trzaskając drzwiami, normalnie zero pomyślunku maja te koleżanki moje, a weź jeszcze to zalatw, tamto załatw, i jeszcze na zakończenie miesiąca przyjedz, a to jeszcze przekaz, a tamto .... kurcze, od stycznia przekazuję wszystko i na dobra sprawę mogłabym wszytko od nowa mówić..... :p

a wczorajsza wizyta wcale mi sie nie podobala, miałam pierwsze KTG, które wyło i charczało mi przy samym uchu przez prawie 15 minut (którego lekarz nawet nie skomentowal, jak mam rozumiec jak nic nie mówi to jest ok), miałam pobierany wymaz na paciorkowca (ojej, pan doktor nie przekazał na poprzedniej wizycie że będzie płatne badanie,ojoj) gin zbadał tylko położenie szyjki macicy (ałałaałaaaaaaa), dał skierowanie na morfologię i mocz bo mowiłam że we łbie mi się kręci i mi często słabo, ugs ponoc juz mi nie przysługuje bo zgodnie z planem było w 28mym tygodniu (a teraz jest 35) i następne będzie na samym końcu,,,,, i do zobaczenia za 3 tygodnie.....
...tak to ja mogę mu zdjęcie mmsem wyslac ... i będzie podobny efekt :P czyli żaden :(
także dla własnego spokoju wewnętrznego musze sie udac do jakiegos fajnego dobrego lekarza na pogawędkę i porządne USG :/
niestety na NFZ to jednak nie ma co się spodziewać że coś zrobią "ponad program"

Ja przed pierwszym porodem wogole sie nie stresowalam, a jeszcze synek urodzil sie 9 dni przed terminem, wiec tez nie zdazylam nakrecac sie oczekiwaniem, cierpliwie czekalam do terminu, a on nas troche zaskoczyl. Teraz za to jak tylko weszlam w termin to mam strasznego stresa przed porodem. Niby umowilam sie, zeby byli gotowi na znieczulenie w szpitalu ( tu mam na szczescie taka mozliwosc, a nawet wybor jakie chce), ale i tak boje sie jak glupia! A jeszcze kilka razy juz mialam takie bole straszaki, czego przy pierwszej ciazy wogole nie mialam.

Kamiku, ja pamietam, ze bralam dofinansowanie wakacyjne w roku, gdy zaszlam w ciaze jeszcze przed zajsciem w ciaze. A w kolejnym roku urodzilam w marcu i wtedy wygasla mi juz umowa o prace. Macierzynski mialam wyplacany juz przez ZUS. Za niewykorzystany urlop za te 3 miesiace mialam wyplacony ekwiwalent pieniezny.

Usiaa to super ze wszystko dobrze :)

Ja za engerix płaciłam około 45zł w aptece gemini.

A mi tak niedobrze jak na początku ciazy, mdli mnie, żołądek boli chyba po tych hormonach :/

Trzydziestka, no to zycze Ci jeszcze spokojnej majowki, a po niej szybkiego porodu :) ten 3.5 jest z om, czy z usg?

Mam pytanie do dziewczyn, ktore juz wczesniej byly na urlopie macierzynskim i u ktorych w pracy praktykowane sa doplaty do urlopu wypoczynkowego, tzw. 'wczasy pod grusza'. Czy podczas urlopu macierzynskiego tez skladalyscie wniosek o to swiadczenie i je dostalyscie? Natrafilam na informacje, ze jesli taki ekwiwalent wyplacany jest z ZFSS to pomimo tego, ze sie przebywa na urlopie macierzynskim, jak najbardziej sie on nalezy.. ciekawi mnie natomiat jak to jest w praktyce :)

No i jestem po wizycie :) Mały waży zaledwie 2800g, więc jakimś dużym klopsem nie będzie jak ten pierwszy ;) Według usg jest o 1 dzień młodszy niż według OM. Ustawił się już główką w dół, więc póki co nie muszę się obawiać cc. Poza tym wszystko ok i czekać do następnej wizyty ewentualnie do porodu ;)

Starszy synek był ze mną. Rano powiedziałam, że jedziemy oglądać dzidzię na ekranie i po wizycie był zawiedziony, że nic nie widział. Maleństwo się tak ustawiło, że gdzieś tylko przez moment mignęła mi stópka, za to lekarzowi ustawienie pasowało, bo przynajmniej wszystko dokładnie pomierzył :)

prosisz o receptę gina lub pediatrę i zamawiasz w aptece. Ja płaciłam jakieś 50 zł, ale 4 lata temu.

styczniówka..być może..też mnie to zdziwiło, że na Zaspie jest Engerix. Bedę u niego za 2 tygodnie to go dokładnie przemagluję z tego tematu. A czy w razie czego na Engerix można dostać receptę żeby taniej go wykupić???

Inne tematy z forum

Imię dla chłopca: Borys, Igor, Bruno, Miłosz? (34 odpowiedzi)

Wiem że wybór imienia to kwestia gustu i zadanie dla rodziców, ale może wyrazicie swoje zdanie?...

Gdzie kupię duże kartony? (19 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....