Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *17*

Rozpakowane:
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena i Julka - Zaspa - CC

*MAJ*

01.05 magda30- synek OSKAREK - Zaspa
01.05 katelajda- synek - Zaspa
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga - Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B - Synek Mateusz - Wojewódzki/Kliniczna

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Zaspa/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Redłowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka - Zaspa
25.06 Mar-chew - synek Gabriel
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

link do poprzedniego :http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=535994&c=1&k=16#post9386739
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *17*

Witch - a w kappalu maja dużą rozmiarówkę? i jak cenowo wyglądają tam staniki? Dużo modeli? bo ja to kogoś będę musiała wysłać :)

devil - mój 2z4 okien umył na boze narodzenie, a jak poprosiłam by umył przed wielkanocą to spytał się czy wystarczy jak umyje te dwa brakujące (bo w końcu przez pol roku to sie na pewno nie pobrudzily te ktore umyl ostatnio :P) finalnie nie umyl zadnego :)

gwiazduś - a Ty na kiedy masz termin? bo nie ma Cie na liście ani nic... :P

jeśli chodzi o kocyki to ja kiedyś jak byłam w mama i ja to obmacałam cudowny gruby kocyk jak dziś go pamiętam, mama pojechała aż go obejrzeć w weekend, żeby firmę sprawdzić niestety prawie nigdzie go nie ma na necie (jakiś hiszpański) i kosztuje 110x140 219 zł więc trochę dużo...

cienkie kupilam przez allegro, 2 z mikrofibry bobocośtam (są w smyku) i bawełniany wolmar czy jakos tak :)

po majówce myślę, że już będą rozpakowane mamy :)

Jeśłi chodzi o torbę to ja wstępnei sobie przygotuję, ale takie pakowanie to sobie zostawię na po wizycie (no bo nie wiem czy będę na tej patologii czy nie - niby lekarz mówil, ze mnie chce położyć szybciej,ale może uda mi się wypertraktować szybszy poród? kto wie :P
a na cc to sie jest jak na filmach w takim zielonym wdzianku? :P czy co się ma na sobie? :)

co do "wolnego męża" - to ja mojemu uświadomiłam, że przez pierwsze dni to chociażby będzie mi młodego podawał bo nie wiem jak ja się będę czuć po CC, no i jaki on będzie bo równie dobrze to może jeść i spać, albo non stop się drzeć a tego nie przewidzimy i ma wziąć zwolnienie a urlop później to zobaczymy :)
Ale mój szwagier to tak chojraczy chyba bardziej dlatego, że na prawdę siostra ma mega grzeczne dzieci(osobiście u nikogo innego takich aniołków nie widziałam)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziewczyny a od kiedy Wasze szkraby zaczęły jeździć na biegówkach? My na razie mamy rowerek trzykołowy, synek póki co nie sięga nogami do pedałów i zastanawiam się czy jest sens kupować kolejny rower...

monika dzięki za artykuł :) rozwiał moje wątpliwości :P które i tak kierowały się ku temu, by na ten rok zostawić mu biegówkę :D także się pokryło :P

z tetrami nie pomogę bo ja mam meeeeeega stare tetry (jeszcze po mojej siostrze i po mnie skitrane przez moją mamę - no cóż... takie były czasy, że wszystko się zostawiało na wszelki wielki) i może wstyd się przyznać do ich wieku, ale są rewelacyjne :D:D:D ani moja siostra ani ja przy pierwszym dzieciu nie musiałyśmy kupować nowych... te są grube, mega chłonne, wręcz śnieżnobiałe i po prostu bossssskie :D

julcia będzie miała 4 latka 20.06, ale jest wysoką dziewczynką - ma 108cm, ubranka nosi 110/116. Od dwóch lat jeździ na rowerku biegowym i teraz mówi, że jest już bardzo duża i potrzebuje roweru z pedałami :)

a myśmy szukali rowerka długo, w intersporcie, decathlonie, tescach, realach i tam są rowerki takie a'la górskie, ceny ok 300 do 500 zł mniej więcej. No a ten puky jest po prostu idealny:) cena duża, ale poszczęściło się nam, bo chrzestni zaproponowali że pół rowerka kupią :P a poza tym myślę sobie tak: mała pojeździ ze 3 lata na nim, a potem mareczek będzie miał :) a może jeszcze ktoś potem :))) więc się "zwróci" :P

tu na stronie ciekawie piszą o przesiadce z biegowego na pedałowy rower:

http://www.aktywnysmyk.pl/content/98-kiedy-przesadzic-z-rowerka-biegowego-na-rower-z-pedalami

Mam pytanie do dziewczyn które robiły zakupy w aptece gemini. Czy kupowałyście tam tetry te grubsze? Jak wypadają jakościowo? Przymierzam się właśnie do zamówienia i nie wiem czy zamawiac też tam, czy np na allegro. Nie chciałabym kupić takich co po praniu tylko na ścierkę będą się nadawały.

Heja w poniedziałkowe południe :)

hehe Luna a masz okna do pomycia?? ;) bo moje mąż umył przed świętami, a myć dla mycia to tak słabo się chce :P

w dodatku stwierdzam, że seks przedporodowy jest przereklamowany :P że niby orgazm? że niby sperma? że niby oksytocyna? że niby jeszcze coś?? ehhh... trzeba się chyba bardziej postarać :P albo to 10 piętro znaleźć :P

a co do urlopu to może faktycznie na początku go olać, tylko mąż np. może wziąć kilka dni zwolnienia na Ciebie (tym bardziej, że będziesz po cc, więc 14 dni dostanie bez problemu), a urlop ma do wykorzystania przez 12 miesięcy, więc może wziąć go jak Ty faktycznie będziesz potrzebowała pomocy, kiedy dzidziuś będzie już bardziej aktywny :)

monika rowerek super :) a ile Twoja córcia ma lat, że 16calowy wzięłaś??

kurcze dziewczyny ja sobie daję włosy uciąć, że od majówki zacznie się rozpakowywanie :D trzymam kciuki za nas wszystkie :)
ja np. dzisiaj zdałam sobie sprawę, że poniektóre z nas wkroczyły w 40 tydzień :D

laguna mój syn też jest z tych niskich (spodnie też na 92, a co poniektóre na 98) i jak weszłam tak z "głupia franc" do rowerowego i porozmawiałam z Panią to doradzała jeszcze 12cali i stwierdziła, że to tak właśnie na 2 lata by starczyło. I w sumie dlatego mamy zagwostkę, bo teraz on śmiga na biegowym i się z mężem zastanawiamy czy w tym roku mu jeszcze go zostawić a w przyszłym przymierzyć go do 14 jak da radę (bo 12 kupować na 1 sezon to słabo, chyba że używany) czy w tym roku kupić mu tą 12 na 2 lata :/

moonika ale cena szokująca.. a ile Twoja córcia ma lat?

Ja właśnie od godziny oglądam rowerki. Moja 4 letnia córcia będzie miała 5 maja urodzinki. I chcemy jej kupić rower. Ale na pewno nie za taką kwotę ;) głowię się bo ona jest naprawdę malutka. Ma 4 latka a nosi rozmiar 92 :) i wydaje mi się, że 14 będą za duże. I chyba trzeba będzie jej wziąć 12. Żeby chociaż ze dwa latka pojeździła. A za dwa lata wtedy większy. Bez sensu brać teraz 14, żeby było jej niewygodnie. Nie chcę, żeby się zraziła.

Ja ostatnio byłam w smyku na Matarni i był taki fajny niebieski kocyk przeceniony z 39.00 na 19.99. I wzięłam go od razu. Mam dwa grube koce, a nie miałam żadnego cieńszego więc się bardzo cieszę. Niestety nie mogę go znaleźć na stronie

moonika, super rowerek :) córcia będzie mega szczęśliwa :) !!!!

a ja wymacałam wczoraj w smyku w Klifie super kocyk, miękki, bawełniany, nie za gruby.... i głupia pinda jestem bo go nie kupiłam, a nigdzie na necie nie mogę go znaleźć, na stronie smyka jest niedostępny, a na allegro nie ma :( buuuuuu
o taki - biało turkusowy
http://www.smyk.com/cool-club-kocyk-fisher-price-rozmiar-uniwersalny,p1076093253,ubranka-dla-dzieci-p

mamma, styczniówka, bardzo Wam współczuję chorych dzieciaczków! ja codziennie się modlę, żeby tylko moja mała zdrowa była, ostatnio duuużo chorowała, teraz na całe szczęście zdrowa i oby tak się utrzymało, bo termin porodu za tydzień :P a jak moja córcia chora, to ja zawsze od niej coś złapię, a rodzić bym chciała w pełni sił, bez żadnej infekcji.

a ja właśnie córci rower zamówiłam przez neta, zobaczcie jaki fajowy!

http://www.aktywnysmyk.pl/rowerki-puky-z6/371-rower-puky-z-6-blekitny.html

wiem że mała o nim marzy:) mam nadzieję, że przyjdzie przed weekendem majowym i będą z mężem szaleć sobie na podwórku:)

Mamma u mnie tez córka z gorączka i Katarem :( ja leżę plackiem i zajmowanie sie nią mega utrudnione, ale nie ma wyjścia trzeba sobie radzić :( Pogodna piękna a my we dwie uziemnione :(
Ja sie pakuje w miękka sportowa torbę. Choć u mnie pewnie przygotuje 3 torby jedna na patologie, bo mi lekarz mówił ze tydzień przed cc chce mnie juz monitorować na patologii :(, a w domu mężowi przygotuje na polznictwo i na wyjście do domku.

Witam i ja po weeekendzie...u mnie już ciężko ze spacerami....po 15 minutach już odczuwam delikatne bóle, kłucia i musze na siebie uważać. Ostatnio tez jakoś gorzej się czuję, potrzebuję wypić coidziennie kawę bo nie mogę funkcjonować..jestem ospała, głowa mnie boli itp:/ W nocy tez masakra..mi jest gorąco, duszno...mężowi zimno i nawet nie mogę sobie okna na noc otworzyc:/ na każdym boku źle mi się spi, bo mała mnie wtedy kopie....jeszcze w miarę na plecach ale muszę mieć wysoko poduszki położone pod plecami. W weekend poprałam wreszcie ciuszki dla malej, teraz czeka mnie prasowanie brrr.

No ciekawe czy któraś na majówkę się rozpakuje:) A dzień super, fajne słoneczko, cieplutko:) tylko ja nie do życia:/

Co do koszmarów nocnych to też je posiadam ostatnio codziennie...i to z udziełam niemowlaków, nie zawsze to niby moje dziecko ale wątek ten się przewija przez sen:/

wg mnie lepiej podzielic torby na dwie mniejsze. Jedną na porodówke, jedną na oddział położniczy.
My dziś w domu sie kisimy. Synek znowu kaszle i ma gorączke. Chciałam ostatnie zakupy przed porodem w tym tyg porobić - będę musiała zabrac się za to po majówce.

Luna, Twoj mąż nie ma co sie sugerowac jednym dzieciątkiem.. :)
jedno jest grzeczne i tylko śpi i je a drugie od poczatku ma charakterek i trzeba poświęcac mu 100% uwagi..
Ja przy pierwszym dziecku aż ryczałam po tygodniu bo mały non stop chciał wisiec przy cycu..nawet jak biegłam siku to był rykkk :). Dopiero po paru tygodniach wszytsko się poukładało i mogliśmy normalnie funkcjonowac.

hej hej po weekendzie. u mnie po zeszłotygodniowych dość bolesnych i mocnych skurczach, w weekend wszystko się uspokoiło. wylegiwałam się jak kot na działce w słoneczku wiec organizm odpoczął. Devil ja tam dzis biore się za mycie okien i mebli na taras bo też już bym chciała się rozpakowac... :)
strasznie mnie w nocy bolą biodra. nie mogę juz spać ani na jednym ani na drugim boku bo zaraz łapie mnie ból. na plecach to w ogóle nie mogę oddychać i takie to moje spanie jest do d...

a jeszcze mój trzylatek zażyczył sobie że nie chce już spać z pieluchą. w sumie to się cieszę bo fajnie byłoby wyjść z jednych pieluch jak się wejdzie w następne. ja do tej pory odkładałam trochę odpieluszkowanie bo jak próbowałam kilka m-cy temu to sikał mi co noc w łóżko, teraz już nie chce mi się z wielkim brzuchem latać po kilka razy w nocy go wysadzac. no ale skoro sam poprosił to przecież nie mogę mu odmówić. nawet mnie zawołał w nocy - myślałam, że posikany, a on mnie zawołał bo chciał zrobić siusiu. jestem dumna :)) ale spania w nocy mało :/

co Wy macie wszystkie z tym 4 piętrem :)
Ja w sumie mieszkam na 3, ale w windzie też wciska się 4 bo parter to u nas 1 :)
Ale ta winda jest zbawieniem :) no i wózek będziemy trzymać na klatce bo mamy takie klatki, że hej do tego nasze mieszkanie jest w takim korytarzyku gdzie są tylko nasze drzwi i tam naprawdę dużo miejsca. Ale zanim kupiliśmy to mieszkanie to mieszkaliśmy bez windy, ale w naszym bloku było tyle dzieci, że na dole stało nieraz 7 wózków :) więc też nie było z tym problemu

bry :) ale dzisiaj ładna pogoda, tym bardziej że mogę ją w końcu podziwiać z wyrka, popijając herbatkę :):)

w weekend udało nam się zamówić wózek, fotelik do auta i bazę,
oczywiście w Mama i ja, bo w Bobowozkach przy kartuskiej straszliwa lipa, zarówno z asortymentem, jak i z obsługą ;)
może jeszcze przed dlugim weekendem będzie u nas turkusowy Mutsy Evo i czarny Cybex Aton 2 (chciałam Rocky Mountain, ale ponoć juz nie produkują) :):)

byłam też w końcu w Klifie w Mothercare, ale szczerze mówiąc, bardzo sie zawiodlam, co prawda ciuszków dużo, ale dla mam ... lipa, dwie piżamy na krzyż do karmienia i kilka staników, w małych rozmiarach :(

w końcu staniki kupiłam w Kappahlu, dwa bawełniaki czarny i biały, bez fiszbin, także takie do spania i po domu raczej, ale na pierwsze tygodnie chyba wystarczy a potem się cos kupi ;)

Luna, współczuję koszmarów, mi też ostatnio śnią się jakies glupoty, ale na szczęście nie związane z porodem ;)

Ja na porodówkę spakowałam małą torbę, a na położnictwo walizkę podręczną na kółkach.

Co do tachania wózka, to ja też mam 4 piętro bez windy i przy pierwszej córce mąż co rano znosił mi wózek na dół, a ja nosiłam tylko córkę, torbę i kocyk. Teraz zamierzam bobasa w gondoli znosić, a stelaż mieć przypięty na dole. Wózkarnia jest, ale nie zostawiłabym tam absolutnie nic, bo wilgoć i brud, a do tego kiedyś emerytki tam koty puszczały.
Te 4 piętro mnie wykończy :(((

no właśnie ja pomyślałam o takiej dużej walizie.. taką małą podręczną też mam. Ale tylko jedną. Mam jeszcze taką zwykłą torbę "siłowniową". Może rozdzielę sobie na dwie. Rzeczy dla mnie do jednej i rzeczy dla Frania do drugiej. Najgorsze, że mam wielki szlafrok i on zajmie dużo miejsca...

To pewnie teraz mi nie pobierze tego wymazu bo będę w 33 tygodniu. A następna będzie w 36 i pewnie dopiero wtedy.

A mi się nic nie śni jakoś związanego z porodem. Chociaż zaczęłam coraz więcej o nim myśleć i ogarnia mnie panika. Wiem już jak to wygląda. A mimo wszystko się bardzo boję. Ale nawet nie boje się bólu.. tylko boje się niedotlenienia małego. Tak teraz dużo się o tym słyszy. Strasznie się martwię, że coś mu się stanie :( Totalnie bez sensu.. W ogole nie powinnam o czymś takim myśleć.. ale czasami to samo przychodzi.. Chyba za dużo mówią o tym w telewizji.. ;/

Ja śpię nawet dobrze, czasami czuję, że za chwilkę złapie mnie skurcz łydki ale udaje mi się tego uniknąć i to jedyny minus. A no i oczywiście wstawanie na siku.. męczące. Ale jak wracam to zasypiam niemalże od razu. Przy okazji zawsze podejdę przykryć swoje dwie księżniczki które się wiecznie rozkopują ;)

Nawet w ciągu dnia jakoś funkcjonuje, ale jak już wieczorem usiądę na dłużej.. i muszę wstać i "rozruszać" kości to jest dramat. Boli mnie biodro i krzyż, że kuleję jak babcia... to musi wyglądać komicznie :)

Laguna ja planuję się zapakować w walizkę na kółkach, ale taką małą do bagażu podręcznego o ile mi się wszystko zmieści (jak się okaże 6 maja, że będę miała spędzić w szpitalu 2 tygodnie minimum, to chyba poprosze męża by mi przywiózł rzeczy i rozłoże na dwie torby sama nie wiem... bo przecież nie wezmę takiej mega wielkie walizki :P

lekarz mi powiedział, że jeśli chodzi o wymaz na paciorkowca, to pobierają po 36 tygodniu i on mi pobierze jak ukończę 36 tydzień (byłam u niego w 33t 2d to powiedział, że to za szybko)

Za to pojechałam dziś do medicovera na badania i faktycznie zrobili mi je bez żadnego skierowania na podstawie karty ciąży i dowodu tylko powiedziałam co chcę :)
Panie były tez tak miłe, że jak spytałam się o paciorkowca powiedziały, że nie mam umawiać wizyty tylko mąż może przywieźć wymaz a one same wystawiły mi skierowanie :P

Zamówiłam też oryginał badania grupy krwi bo nie mieli na stanie (jakoś nie jestem przekonana, czy krew karta będzie honorowana, albo czy jej nie zgubię przy okazji :) )

Dziś miałam koszmarną noc.. śniły mi się totalne głupoty! KOSZMAR!!!!

śniło mi się m.in. ze położyli mnie na patologię, łożysko na dole, a nagle przychodzi lekarz jakiś młody i mówi, że wg niego na usg wszytsko w porządku i mam rodzić naturalnie ale ze on ma teraz czas to nie mogę poczekać na męża - masakra....

Hej Dziewczyny

Tak się zastanawiałam czy któraś z Was się może przez weekend nie rozpakowała :)

Moja bliska koleżanka urodziła 26 kwietnia córeczkę :)
Wyobraźcie sobie, że jak pojechała na Kliniczną to nie było miejsca. A miała już rozwarcie na 3 palce. O 22.30 zawieźli ją karetką na Zaspę. A o 00.20 pojawiła się na świecie jej córcia :) Zobaczcie jak szybko :)
Takiego porodu życzę sobie i Wam :)

Ja muszę pomalutku zacząć myśleć o pakowaniu torby. Wizytę mam 9 maja następną. I zastanawiam się czy już wtedy lekarka pobierze mi ten wymaz na paciorkowca.
Kiedyś pojawił się tutaj ten temat i któraś z Was mówiła, że jej lekarz jest przeciwny kuracji antybiotykowej przed w przypadku gdy ten test wychodzi pozytywny. Wyobraźcie sobie, że ta moja koleżanka bo też jej wyszło, że tego paciorkowca ma, jak dojechała na Kliniczną i już w progu mówiła, że musi dostać zastrzyk to powiedzieli jej, że dostanie go już na Zaspie. I faktycznie jak dojechali dostała. Ale później jej lekarz powiedział, że najprawdopodobniej ten zastrzyk nic nie da bo powinien być podany na 3-4 godziny przed porodem. A ona w ciągu godziny od zastrzyku urodziła. Teraz gdyby tej kuracji antybiotykowej nie miała, zastrzyk za późno.. dopiero by miała powody do zmartwień. Wiem, że wczoraj tej malutkiej pobrali krew i dzisiaj chyba maja być wyniki, żeby zobaczyć czy wszystko dobrze. Dlatego właśnie dziwi mnie opinia tego lekarza.. sytuacja przy porodzie naprawdę wygląda różnie.

Dziewczyny czy któraś z Was pakuje się w taką walizkę na kółkach?? B ja tak sobie myślę, że aby wszystko mi się ładnie zmieściło to chyba tylko taką walizkę musiałabym wziąć. Ale to tak chyba trochę dziwnie... sama już nie wiem

Luna- z tymi dziecmi to roznie. Ja czulam sie dobrze po porodzie (tzn zadnych bolow' trudnisci w chodzeniu itp) ale za to maluszek dawal strasznie popalic. W domu bylam ja, maz i moja mama. Cala nasza trojka przez pierwsze 2 tygodnie poprostu padala ze zmeczenia. Jak bym byla sama to bym sie wykonczyla. Ale dla odmiany, moj bratanek byl tak spokojny ze bratowa sama dawala rade, maly tylko spał i jadł co 3-4 godziny. Dopiero po 2-3 tygodniach stal sie aktywniejszy.

Inne tematy z forum

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

nie moge zajsc w ciaze (97 odpowiedzi)

Juz od dluzszego czasu staramy sie z mezem o dzidzie i nic. Wy tez mialysie takie problemy

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam