Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *22*

Rozpakowane:

*MARZEC*
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena (1450g) i Julka (1800g) - Zaspa - CC

*KWIECIEŃ*
15.04 (01.05) magda30 - Synek Oskarek (3360g, 54cm) - Zaspa - CC
23.04 (01.05) katelajda - Synek Fabianek (3880g, 56cm) - Zaspa - SN
29.04 (04.05) devil83 - Córeczka Zuzanka (3520g, 55cm) - Zaspa - SN

*MAJ*
02.05 (05.05) trzydziestka - Córeczka Lenka (3360g, 54cm) - Redłowo - SN
09.05 (06.05) enjoy - Synek Mikołaj (3775g, 49cm) - SN
10.05 (18.05) Hope - córeczka Pola Anna (3535g, 55cm) - Kliniczna - SN
13.05 (31.05) aśku_85 - córeczka Jagoda (2760g, 50cm) - Swissmed - CC
15.05 (06.05) moonika - synek Mareczek (4300g, 57cm) - Redłowo - SN
15.05 (16.05) Ola - synek - (3980g, 57cm) - Wejherowo - SN
19.05 (24.06) GosiekG - córeczka Zosia (2880g) - Wejherowo - CC
23.05 (31.05) Witch_B - synek Mateusz (3950g, 57cm) - Wojewódzki - CC
23.05 (02.06) Luna - synek Jasiu (3370g, 54cm) - Zaspa - SN

Dwupaki:

*MAJ*
02.05 mila
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga - Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka

*CZERWIEC*
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
14.06 funny007 - córeczka
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon - Kliniczna
20.06 pirat - Córeczka - Wejherowo
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 adg2014- Syn - Swissmed lub Kliniczna
25.06 kkasita - córeczka - Zaspa
25.06 Mar-chew - synek Gabriel
26.06 styczniówka - Synek
27.06 Bozena19 -Synek - Wejherowo
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=542581&hl=9485962#op9485962
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *22*

Kasia a w jakim wieku masz starsze dzieci?? Dziewczynki czy chłopcy? Czy masz parkę?

No to się melduję z powrotem...
Wczoraj późnym wieczorem w końcu się dodzwoniliśmy do mojej Pani dr i kazała mi przyjechać do szpitala dziś z samego rana.
Tak też zrobiłam,badanie ktg okazało się poprawne,sama nie wiem co to miało być wczoraj,zbadała mnie,pobrała tez krew na CRP i powiedziała,że spokojnie mogę jechać do domu bo wszystko jest ok.
Kamień z serca dziewczyny...choć teraz na najchętniej położyłabym się spać po takiej nocy.Nerwy puściły.
Gratulacje dla kolejnych mam:)
Oby dzieciaczki ładnie Wam przybierały na wadze i spały jak aniołki!
Temat karmienia...to też będzie wyzwanie zaraz po tym jak juz powitamy swoje maluszki;)

Asku, to super wynik. 700 gr w 2 tygodnie, wow!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

GosiekG z własnego doświadczenia powiem Ci ze moja córka, która tez była wcześniakiem nie przybierała i pediatra stwierdziła źe traci za dużo energii podczas ssania piersi i kazała mi karmić na zmiAne najpierw pierś a następne karmienie ściągniętym mlekiem z butli. Poza tym moja tez zaraz zasypiala i to nie dlatego że sie najadła tylko z wysiłku. Wcześniaki inaczej sie zachowują niz donoszone dzieci. Wiec jak z jednej piersi zjadła i zasnęła to z drugiej ściągałem laktatorem żeby trochę pobudzić bo tez na początku to po 30 ml tylko sciagalam. U Viebie może to teraz kryzys laktacyjny on sie pojawia tak tydzień dwa po porodzie a potem juz sie normuje. Najważniejsze to pij pij pij jak najwiecej, bez tego mleko sie nie naorodukuje.
Aaa i jeszcze pamiętaj ze początkowo to jest bardzo słabe mleko druga faza jest bardziej tłusta wiec jak mała krótko je to mi tez położna kazała początkowe mleko ściągnąć laktatorem i podawać juz pierś z tym bardziej tresciwym. I takim to sposobem uniknęliśmy z córką szpitala i zaczęła w końcu przybierać. Było cieżko ńie powiem, bo karmienie co 2h czasem co 2,5h ale czego sie ńie zrobi dla tych naszych skarbów :) dobrze że to Twoje pierwsze dziecko to możesz sie poświecić całkowicie córci. Trzymam za Ciebie kciuki.

Gratuluje kolejnych rozpakwań!!!

Luna dzieki za info

Kamiku oszczędzaj się.

oj dziewczynki, pogoda się nad Wami ulitowała:) mnie na szczęście te upały zastały już w jednopaku, ale pamiętam jak puchłam 4 lata temu...

ja, graszka, gratuluje. graszka, Ty chyba się trochę nacierpiałaś zanim zrobili cc- podczytałam na wątku obiadowym, że kilka godzin pod ktg z oksytocynką spędziłaś....tak wyglądał mój pierwszy poród....

tyle godzin skurczy, oksytocyna wkółko, potem 2 h partych i finalnie cc, więc śmieję się, że przeszłam wszystkie stadia porodu, bez finału:)

my byliśmy na kontroli z Jagódką. ładnie przybrała bo z 2500 w dniu wyjścia ze szpitala, na 3200 przez 2 tygodnie:) także jestem spokojna, bo z synkiem wylądowaliśmy w szpitalu bo nie przybierał i miał żółtaczkę.

No i moj maly dal mi wczoraj niezly koncert wieczorem, kolka ewidentnie. Tak od 20 do 23.00! Nic juz nie pomagalo, nawet kropelki pierwszy raz wyciagnelam i podalam. Niestety znow wrazliwe dziecko mi sie trafilo, bo zjadlam wczoraj kawalek ciasta ze smietana :-(

Gosiek, staraj sie wlasnie przystawiac z obu piersi jak chcesz rozbujac laktacje. Z herbatek ja polecam ta z Herbapolu. Z domowych sposobow jest jeszcze bawarka, picie piwa karmi ( ale nie wiem czy przy tak malenkim dziecku juz mozna, jak moj starszy mial juz kilka miesiecy to zdarzalo mi sie wypic), no i tak jak pisze Devil- jak najwiecej pic.

gratulacje oczywiście mamusiom które urodziły :)

ja po odejściu tego czopa mam ciągle skurcze. Wczoraj miałam dwie serie gdzies po 10 skurczy co 5 min. I najlepsze jest to, że nie tylko spinanie brzucha, ale także ból i to czasami dosyć silny. Byle bym do soboty wytrwała bo wyprawiamy córce urodziny. No i w sumie do 3 czerwca bo mamy występy córki w szkole więc też bym chciała dotrwać. A później już niech Frans wychodzi :)

Luna, ale fajnie, ze juz w domku z Jasiem jestes :)

Ja3, Graszka, gratuluje!!! :)

Ja wczoraj mialam kolejne ktg (pierwsze bylo w 36 tc). Z zapisu wynika, ze skorcze dochodzily do 90, norma bylo 30-40.. Ja za bardzo to nic nie czulam, troche mnie ciagnelo, troche sie napinalo, nic nowego :) Lekarz jednak ogladajac zapis powiedzial, ze teoretycznie w ciagu tyg moge urodzic.. takze musze chyba znowu konkretnie przystopowoac i wiecej lezec, bo ciagle mam jeszcze ten szew zalozony i sciagac mi go maja za 1,5 tyg.

Ale pogoda zie zmienila.. non stop spiaca jestem :(

Dzięki dziewczyny :) ja sie stresuje trochę bo mała najczęściej zjada na jedno karmienie tylko z jednej piersi - jakieś 15 minut i po prostu nie chce wiecej choćby nie wiem jak w nią wmuszala. Zasypia albo wypluwa cyca. Tłumaczymy sobie z mezem ze jesli byłaby glodna to pewnie by ssala dalej. Ale sama nie wiem. Mam chyba jakiś kryzys. Jak sciagam laktatorem to widzę ile jest i ile zjadla a z piersi niestety nie. Choć i tak wcześniej laktatorem mogłam ściągnąć jakieś 70 ml a teraz 30/50. Martwie sie tym ze nie przybiera i w sumie to sama nie wiem co mam zrobic bo boje sie ze laktacja mi zanika. Moze gadam głupoty ale boje sie o Zosie :( Dzisiaj dała nam taka arie od 3 ze szok do 7 z mezem nie spalismy. Podkurczala nóżki wiec podejrzewam ze miała gazy. Póki co nakarmilam ja i spi.

Hejka :)

Luna super, że jesteście już w domku :)
Zapisałaś Jasia do naszej Morenowej przychodni? Do dr Langer może? Bo ja właśnie do niej chciałam, ale słyszałam, że ma takie obłożenie, że nie przyjmuje. A ponoć jest dobra. I tak jak piszesz rejestracja jest tylko w poniedziałki i na szczepienie podobno trzeba osobiście ustawić się w kolejce jeszcze przed otwartą przychodnią najlepiej o 7 rano. Bo podobno dodzwonienie się graniczy z cudem. I tak jak dodzwonisz się koło 9 to już nie ma miejsc na cały tydzień. Dlatego ja się waham.. my jesteśmy zapisani na Zaspie i tam czasami przyjmują tego samego dnia... ale wolalabym jednak bliżej

Gosiek tak jak pisze ewwa luzem w piersiach się nie przejmuj... wręcz się ciesz, bo przynajmniej nie będą cię bolały ;) dopóki mała się nie wścieka ciągnąc cyca to znaczy, że jej leci i naprawdę na lajcie - dokarmiać nie trzeba... a jeśli chodzi o zwiększenie produkcji, to lepsza od wszelkich herbatek jest czysta woda... pić pić i jeszcze raz pić... no i śmiało przystawiaj :) a do mózgu dojdzie komunikat, że trzeba więcej produkować i chwila moment będzie więcej ;) także się nie stresuj :)

Gosiek, czasem po cc musi się rozhulać laktacja także spokojnie.

Ja w ametriałach ze szkołyrodzenia mam takei rady:
Zadbać o wypoczynek, spokój, odżywianie, nawodnienie,
Pić herbatki laktacyjne (fitomix nr4 lub Hipp) oraz melisę (działa uspokajająco),
Przystawiać dziecko tak często jak potrzebuje nawet co godzinę,
Najlepiej karmić z obu piersi,
W przypadku gdy dziecko nie chce ssać często, dodatkowo odciągać pokarm ręką lub laktatorem,
Jeśli ssanie jest nieaktywne odciągnięty pokarm podawać łyżeczką, kieliszkiem, kubeczkiem,
Zaufać że kryzys nie trwa długo, najwyżej kilka dni,
Szukać wsparcia np. w poradni laktacyjnej lub u doświadczonych matek karmiących.

Hejka babki,

Mam pytanie o wszelkie skurcze. W pierwszej ciąży dziecko ułożyło mi się tak, że na nic nigdy nie uciskało. Do tego nie miałam przez całą ciążę żadnych skurczy, żadnego bólu w plecach, pachwinach czy podbrzuszu.
Poród zaczął się nagłym odpadnięciem czopa i odpłynięciem wód - całkowicie bezboleśnie. Później 9h na oksytocynie i zero rozwarcia, więc cesarka.
Obecna ciąża jest dokładnie na drugim biegunie. Pomijam prawie 6 miesięcy wymiotów i bezsenność.
Rodzę gdzieś za 3 tygodnie. Od tygodnia, szczególnie w nocy, mam silne bóle krzyża (jak przy okresie), boli mnie całe podbrzusze, pachwiny i ogólnie mam wrażenie, że każdy wieczór po 21:00 zapowiada mój rychły poród.
Stąd moje pytanie - czy tak wyglądają wszelkie skurcze przedporodowe? Wiem, że u każdej wygląda to inaczej, ale może dostanę jakieś wskazówki czego mam się spodziewać. W dzień takie bóle pojawiają się co parę godzin, szczególnie po posiłkach. Kiedy mam się zacząć stresować, że to już naprawdę blisko?

Pozdrawiam słonecznie mimo paskudnej pogody za oknem ;)

Jak masz luz w piersiach, to nie oznacza, że nie masz mleka, tylko, że laktacja się unormowała.
Z tego co pamiętam, to pokarm najbardziej tłusty i treściwy jest w nocy, więc wtedy jak najbardziej lepiej piersią karmić.
A herbatka nie zaszkodzi, ale trzeba z umiarem, żeby nie przedobrzyć.
Poza tym to co napisałaś: przystawiać, przystawiać i jeszcze raz przystawiać.

P.S. U mnie nadal nic :( Ale mała jakby spokojniejsza za to. KTG mam dopiero jutro o 9.30.

Dziewczyny jak jeszcze bardziej pobudzić laktacje? Ja mam teraz karmić mała co 2,5 godziny. Pokarm mam ale wydaje mi sie on trochę "cienki" już wieczorem. Czuje ze w piersiach mam luz i dajemy małej mm a wolałabym moje własne. Powinnam pic herbatę na laktacje?

devil, enjoy - dzięki za info o karmieniu :)
Ja mam nawał (a tak się bałam, że nie będę miała pokarmu :P)
zaczęłam go też podnosić do odbicia, bo wraz z nawałem zaczął ulewać a jak nie odbije przez 10 minut to odkładam na boczek (gdzieś czytałam, że jak powyżej tego czasu się nie odbije to znaczy, że maluch mógł nie nałykać się powietrza i nie trzeba odbijać.

do nas dziś przychodzi położna więc jak złoto na ten mój biust no i mam całą listę pytań :) zapytam się też o to kółko (do karmienai siedzę an fotelu, ale na krześle teraz np to siedzę na nim a w szpitalu też mówiły położne, że na kółko... co położna to opinia.

ja3 - GRATULACJE! jaki długaśny :) super!

styczniówka - nie było, dostałam to od siostry (jej córeczki były malutkie), a ona w spadku po kimś, na allegro jak piszesz "wkłądka do fotelika" to wyskakuje kilka podobnych
Swoją dorgą mam wrażenie, że mały w foteliku był "zgięty" - mój mąż stweirdził, że w brzuchu miał mniej miejsca i czuł się dobrze ;) tak czy inaczej jazda samochodem mu się podobała i ciągle spał, wydaje mi się, że producenci fotelików wiedzą jak powinny być one wyprofilowane i w końcu maluchy siedzą tam chwilkę

czerwcowa - nie denerwuj się, bo stres nie służy małej, dobrze, że jest ona ruchliwa :) Na ginekologii leżała ze mną dziewczyna w 33-36 tc (co lekarz to jej mówił inaczej, a zaszła w ciążę karmiąc piersią i biorąc tabletki anty więc nie wie do końca kiedy) i jej na ktg malutka też szalała i się gubiło wtedy tętno, bo za bardzo fikała i musiała leżeć dłużej.

Pirat - ja ktg miałam chyba w 36tc

Kasiu - jedź do szpitala jak powiedział lekarz, jśli chodzi o tętno to u nas Jasiu miał "w stanie spoczynku" 120-140, a jak fikał 150-180.
Lekarz dał skierowanie do szpitala prawidłowo i nie badał, bo właśnie po ktg na IP badają dokładnie i na USG i na fotelu, w zależności od potrzeb.
No i lepszy wg mnie asekurant, niż by to zbagatelizował. Lepiej dmuchać na zimne.

Gosiek - ja też się martwię, czy nasz przybiera...

Graszka - ale sobie zrobiłaś prezent na dzień mamy - gratuluję! Kawał kobitki!

Jasiu jest cudny - mogłabym patrzeć na niego godzinami... Tyle lat na tym świecie a odkryłam w sobie uczucia o których istnieniu nawet nie wiedziałam! Słodziak taki :)

Dzisiaj mąż jedzie po akt urodzenia, mam nadzieję, że będzie i bierzemy się za sprawy "urzędowe". Wczoraj udało się go zapisać do przychodni do dobrej lekarki więc się bardzo cieszę, tylko ponoć kolejki okrutne i zapisy tylko w poniedziałki na cały tydzień.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Graszka gratulacje :) Wspaniały prezent na Dzień Matki :)

Ja dzisiaj mam ostatnią wizytę u swojego gina, a później mykam do szpitala i niech w końcu zabiorą się za tego Borysa, żeby znalazł się już na świecie...

Miłego dnia dziewczyny :)

Graszka, gratuluje! Alez cudny prezent na Dzien Mamy! No i kawal dziewuchy Ci sie urodzil :-)

Coraz wieksza ta lista mamus rozpakowanych..
ja dziś wyszłam z siebie i stanęłam obok
...kupilismy fajny mebel do przedpokoju..maz montował nad nim lustro, wypadło mu z ręki i uderzyło o nowa szafkę..takim oto sposobem mam wielma dziurę w blacie a nie stoi ona u nas nawet kiku godzin......rrrr wiem ze to tylko rzecz ale przez te hormony ciążowe chce mi sie wyc..

ja po ktg...skurczy zero. Czekamy dalej.

Pięknie! Gratulacje!!!

Inne tematy z forum

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (20 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

tanie meble kuchenne?Jakie (73 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...