Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *26*

Rozpakowane:

*MARZEC*
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena (1450g) i Julka (1800g) - Zaspa - CC

*KWIECIEŃ*
15.04 (01.05) magda30 - Synek Oskarek (3360g, 54cm) - Zaspa - CC
23.04 (01.05) katelajda - Synek Fabianek (3880g, 56cm) - Zaspa - SN
29.04 (04.05) devil83 - Córeczka Zuzanka (3520g, 55cm) - Zaspa - SN

*MAJ*
02.05 (05.05) trzydziestka - Córeczka Lenka (3360g, 54cm) - Redłowo - SN
09.05 (06.05) enjoy - Synek Mikołaj (3775g, 49cm) - SN
10.05 (18.05) Hope - córeczka Pola Anna (3535g, 55cm) - Kliniczna - SN
11.05 (07.05) asia87 - Synek Kacperek - Wojewódzki
13.05 (31.05) aśku_85 - córeczka Jagoda (2760g, 50cm) - Swissmed - CC
15.05 (06.05) moonika - synek Mareczek (4300g, 57cm) - Redłowo - SN
15.05 (16.05) Ola - synek - (3980g, 57cm) - Wejherowo - SN
19.05 (24.06) GosiekG - córeczka Zosia (2880g) - Wejherowo - CC
23.05 (31.05) Witch_B - synek Mateusz (3950g, 57cm) - Wojewódzki - CC
23.05 (02.06) Luna - Synek Jasiu (3370g, 54cm) - Zaspa - SN
26.05 (26.05) Graszka - córeczka Aleksandra (4290g, 58cm) -Wejherowo - CC
27.05 (24.05) ja3 - synek (3400g, 59 cm)
31.05 (18.05) Usiaa - Synek Borys (4270g, 59cm) - Zaspa - CC

*CZERWIEC*
03.06 (27.05) ewwa - Córeczka Amelka (3500g, 55cm) - Zaspa - SN
08.06 (11.06) Kasia - Córeczka Lena (4550g, 59cm) - Puck - CC
09.06 (07.06) justyna1 - synek Fabian (4010g, 59cm) - Wejherowo - SN
10.06 (26.06) styczniówka - Synek Franek (3100g, 53cm) - Zaspa - SN
10.06 (18.06) aniax - synek Pawełek (3730g, 53cm) - Kliniczna - SN
10.06 (12.06) mamma - synek (2940g, 54cm) - Redłowo - SN
11.06 (13.06) Adrienne - Córeczka (3500g, 53cm) - Zaspa - SN
13.06 (07.06) czerwcowa2014 (3810g, 59cm) - córeczka - Wejherowo - SN
15.06 (08.06) monica88 - Córeczka Martynka (3560g, 56cm) - Redłowo - SN
17.06 (21.06) Laguna_m - synek Franek (3820g, 57cm) - Kliniczna
19.06 (19.06) kamiku - synek Hubert (3770g, 57cm) - Kliniczna - SN
20.06 (20.06) nusia85 - synek Szymon (3600g, 53cm) - Kliniczna - SN
21.06 (22.06) kalitta - córeczka Zuzia (3225g, 52cm) - Kliniczna - SN
22.06 (24.06) adg2014- synek Rysiu (3000g, 50cm) - Swissmed - CC
24.06 (13.06) mimmossa - synek Staś (3450g, 55cm) - Zaspa- CC

Dwupaki:

*MAJ*
02.05 mila
08.05 Andjaaa
17.05 gaskaa - Synek
26.05 Aga - Swissmed/Redłowo
30.05 Pocahontas - córeczka

*CZERWIEC*
12.06 Beata
14.06 funny007 - córeczka
20.06 pirat - Córeczka - Wejherowo
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
25.06 kkasita - córeczka - Zaspa
25.06 Mar-chew - synek Gabriel
27.06 Bozena19 -Synek - Wejherowo
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-25-t547352,1,130.html#npu1
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *26*

Dziewczyny rozpakowałam się:) 2.07 o 22.00 urodziłam śliczną i zdrową córcię. Wszystko poszło bardzo szybko i czuje sie super. Pozdrawiam z Zaspy.

Czy skakanie na zumbie byłoby niemadre miesiąc po porodzie???
Korci mnie ten maraton w Brzeznie... W ogóle uwielbiam zumbe i ubolewam, ze musiałam przestać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

My po USG bioderek jesteśmy i wszystko ok jest. Poszłam tez przy okazji pokazać mała ginowi - zeby zobaczyl kim sie opiekował przez te 9 miesięcy ;)
U mnie jakiś mini nawal pokarmu, bo i cycki twarde sie zdarzają, a już tego nie było od dawna.
Luna, ja przy nawale i zastojach robiłam dokładnie tak jak miałam na kartce z zaspy: przed karmieniem ciepłe okłady na piersi (a jak sie da, to najlepiej ciepły prysznic na cyce), przystawialam mała broda w kierunku zastoju, po karmieniu okłady ze zamrożonej pieluchy. Plus ze 2 razy miętę wypiłam - ona działa podobnie jak szałwia.

Moja mała ma ten odczyn taki mniej wiecej jak 5 gr, moze troche mniejszy i juz sama sie zaczęłam zastanawiać czy wszytsko z tym w porządku... Bo wcześniej była ta krosta troche mniejsza a teraz jednak jest spora :( ale położna oglądała ja w zeszłym tygodniu, mowila ze ok, lekarka oglądała wczoraj tez mowila ze ok wiec mam nadzieje ze tak jest :-/

Luna daj znać co powiedział lekarz.

Gosiek - tak z 5mm, raz pękło (widzialam po bodziaku), a teraz znowu się ropka zbiera lekko, spojrze wieczorem i Ci napiszę (teraz próbuję go ululać, więc nie chcę go rozbierać).
Położna powiedziała, że wygląda ok w zeszłym tygodniu.
W przyszłym tygodniu mamy mieć szczepienia więc poproszę lekarkę by na to spojrzała.

Ja bym wierzyła chyba lekarzowi.

Zapisałam się ze sobą do lekarza, bo mimo paracetamolu mam 38,5...

Już sama nie wiem czy mam jakieś zgrubienia na piersi, czy sobie wkręcam ;)
Tym bardziej, że położna mówiła, że Jaś pięknie ssie i dobrze opróżnia piersi.

mamma- kocyk zwinięty w U (rulon) i maluch umieszczony tak, że nad główką nic nie ma, a dół U jest w nóżkach

My po wizycie pani położnej. Pokazała jak fajnie karmić na stole, o dziwo naprawdę wygodnie :) trochę mnie zestresowala ze mała ma nieporzadany odczyn poszczepienny.
Luna - jakiej wielkości jest odczyn u Twojego Jasia?
Nam wczoraj ta pani neonatolog-pediatra powiedziała ze jest wszystko w porządku. Tak samo z kupa - położna powiedziała ze posiew trzeba zrobic a lekarka po mleku ha moze byc taka kupa... I weź bądź tu mądry...Ale i tak chyba zawierze lekarxe skoro jest dr nauk medycznych. We wtorek idziemy do naszego pediatry to zwrócę jej na to uwage.

Laguna, a w jaki sosob ukladać kocyk w litere U?
Nad głowką takie odwrócone U?
:)

no zapisałam się do lekarza, ale ani w medicoverze, ani w naszej przychodni moich lekarzy nie ma więc do losowego, w dodatku zapomniałam nazwiska :) hihi

Jaś dziś w nocy był łaskaw dla taty i względnie od razu po jedzonku zasypiał.
Teraz sobie leży obok i uspokaja się jak czytam mu bajki i zaczyna odjeżdżać - tylko gardlo mnie boli okrutnie więc ciężko mi się czyta ;)
Mam nadzieję, że to jakaś grypa, no i że Jasiowi nic nie będzie.

Ja wczoraj jak zoabczyłam 39st po paracetamolu to aż zaczelam szukać starych termometrów bo normalnie nie gorączkuję (a dostaliśmy nowy termometr bezdotykowy w prezencie u mnie w firmie :) zaczęłam wątpić czy dobrze działa)

Luna nie brzmi to zbyt dobrze. Ja tam Cię nie chce straszyć. Kup Ty sobie kapustę albo męża poproś by Ci kupił i zrób sobie okłady. Poczytaj co tam jeszcze można. Też raczej słyszałam ze zazwyczaj w jednej no ale różnie to bywa. Jak gorączka sie utrzymuje ponad 2 dni wyższa niż 38 to powinnaś do lekarza. Wczoraj trochę o tym czytałam.
Mimo wszystko trzymam kciuki by to nie bylo to. Ja po każdym porodzie jakiś miesiąc po miałam grype i to taka ze z wyra nie mogłam wstać. A normalnie nie choruje. Ale organizm osłabiony to wszystko lapie. Z dwojga złego lepiej byś grypę miała. Ale do lekarza i tak bym sie wybrała.

Mimmosa mi ta lekarka mowila ze to wlasnie sie bardzo ładnie goi. Narazie z mężem sie wyklucamy kto z nim tam pojdzie. Ciekawe czy jest jakas szansa ze to sie rozciągnie

Enjoy a moze też z innym lekarzem skonsultuj. A czy mały Ci ciumka jak ssie?

gaskaa gratulacje.

laguna - właśnie też się zastanawiałam (wieczorem miałam po paracetamolu 39 st, a teraz mam z rana 38st gorączki)
Tylko, że czytałam, że zapalenie piersi dotyczy jednaj a nie dwóch na raz, są one obrzmiałe, mają stwardnienia, są w tych miejscach czerwone, a mnie "tylko" bolą obie ;) Tj dziś jest lepiej jeśli chodzi o biust, ale reszta - masakra.
Nie pamiętam kiedy się czułam taka chora, zwłaszcza, że rzadko gorączkuję.

No wlasnie tego sie obawiam, ze teraz mi mowia, ze nie trzeba, a pozniej i tak bede musiala podcinac to wedzidelko.

Gosiek, nie wiem czy jest roznica jakiej to firmy, a mam Lenny Lamb. Do tej pory wiazalam tylko w kolyske, ale chce juz sprobowac wiazania w pionie przodem do mnie. Trenowalam wiazanie na misiu z filmikiem instruktazowym.

Laguna nie nazwalabym chyba tego rana. Przecinana jest tylko ta blonka a ranke ja bym chyba porownala do czegos takiego jak np podraznienie czy ranka na dziasle czy policzku. Moze ewentualnie taki dyskomfort czuc ale nie utrudni mu to jedzenia a wrecz pomoze bo gdyby nie ruszal jezyczkiem to blona mogla by sie zrosnac ale bez obaw to raczej sie u nas zdarzalo u kilkuletnich dzieci. Dla dzieciaczka mysle ze to wydarzenie podobne do szzepienia. Chwilka placzu i po sprawie.

Mój Mały miał krótkie wedzidelko języka. Najlepiej chyba podcinacq na Zaspie w szpitalu. Pierwsza wizyta to konsultacja i ewentualne ustalenie terminu. Sam zabieg trwa minutę, mój Mały zachowywał się po nim normalnie, żadnych dolegliwości. Po tygodniu idzie się na kontrolę. My podpisaliśmy jak mały miał 1,5 roku, bo nie miał problemów ze ssaniem itd., z perspektywy czasu uważam że to za późno.

ja mam chustę którą kupiłam dla Bartiego. Przy nim mi się sprawdziła na wyjścia do sklepu czy inne "5 minut" (bo nie zawsze chciało mi się wózek znosić z 4 piętra). Teraz małą już w nią wiązałam, ale na razie tylko na chwilę po domu, żeby się do niej przyzwyczaiła.
wiązanie chusty to nic trudnego. Ja co prawda znam jedno wiązanie, ale zamierzam nauczyć się pozostałych :P
aaaa no i mam NATI BABY

trzydziestko rozumiem cię doskonale z tym płaczem, bo ja też bym nie potrafiła powstrzymać łez patrząc na to niewinne maleństwo. Jednak trzeba być dobrej myśli. Skonsultuj się jeszcze z innym lekarzem. Trzymam za was kciuki :)

mimmosa dzięki za słowa pocieszenia. Mam nadzieję, że faktycznie tak będzie, że 5 min i po krzyku. Tak się tylko zastanawiam czy to będzie rana? i jak on będzie ssał i bo pewnie będzie go bolało zanim się zagoi..

Luna a Ty nie masz jakiegoś zapalenia piersi? Bo objawy są podobne jak przy grypie. Może Ty się do lekarza przejdź

gaskaa gratulacje!

A jakich firm macie chusty? To w ogóle ma jakieś znaczenie ?

Gosiek, ja mam chuste, uzywam czasami, ale tez sie wlasnie jednak boje i jedna reka podtrzymuje sobie malego. Nosidlo mam jeszcze po starszym synku, ale to jeszcze za jakis czas do uzytku, teraz jeszcze za maly.

Gosiek, ja mam chustę od siostry. Jeszcze nie używałam, zawiązanie jej graniczy dla mnie z cudem. Mamy też nosidło babybjorn one ale jaś jeszcze w nim nie wylądował (czekam aż mi przejdzie ból pleców ;-))

Jakby ktoś szukał akcesoriów MAM to są w aptece w Auchan w Rumii - smoczki 0-2 tez wlasnie zakupilam :) Byłam dzisiaj u pediatry-neonatologa i powiedział ze teraz jest uważane ze smoczki nie powodują wady zgryzu i smoczki wracają do łask. cudowna kobieta. Miałam trochę pytań, cierpliwie odpowiada na wszystkie. siedzielismy u niej godzine i nie patrzyła na zegarek ze juz powinna iść do domu...

Czy kupowaliscie dla swoich maluchów nosidelko albo chuste do noszenia? Ja sie trochę obawiam chusty ze bede sie bała ze zle zawiaze... Co myślicie o nosidelku? Kupowała któraś jakieś?

No i my dzis po pierwszym szczepieniu. Maly klopsik wazy 5330 gr i 58,5 cm na dlugosc, ale nozek do konca nie prostowali przy mierzeniu, bo podobno szkodzi to na bioderka. I tez wlasnie przespal caly dzien po tym szczepieniu z przerwami tylko na jedzenie i przewijanie. W pierwszych dniach zycia nie spal tyle co dzis, no ale nie budzilam.

Moj maly tez ma krotkie wedzidelko jezykowe, alelekarz powiedzial,
ze jezeli nie przeszkadza mu to w jedzeniu to nie trzeba podcinac. Nie do konca jestem przekonana dontej decyzji, bo po moze pozniej rowniez utrudniac mowienie, a chyba lepiej byloby zrobic to teraz niz kilkulatkowi w przyszlosci. No i nie pomyslalam o tym, ze to moze byc tez powodem dlaczego nie chce smoka.

Gaskaa, gratulacje!

Inne tematy z forum

Dobry ortodonta (39 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (38 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (108 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...