Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *29*

Rozpakowane:

*MARZEC*
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena (1450g) i Julka (1800g) - Zaspa - CC

*KWIECIEŃ*
15.04 (01.05) magda30 - Synek Oskarek (3360g, 54cm) - Zaspa - CC
23.04 (01.05) katelajda - Synek Fabianek (3880g, 56cm) - Zaspa - SN
24.04 (17.05) gaskaa - Synek Igorek (4250g, 58cm) - Wejherowo - CC
29.04 (04.05) devil83 - Córeczka Zuzanka (3520g, 55cm) - Zaspa - SN

*MAJ*
02.05 (05.05) trzydziestka - Córeczka Lenka (3360g, 54cm) - Redłowo - SN
09.05 (06.05) enjoy - Synek Mikołaj (3775g, 49cm) - SN
10.05 (18.05) Hope - córeczka Pola Anna (3535g, 55cm) - Kliniczna - SN
11.05 (07.05) asia87 - Synek Kacperek - Wojewódzki
13.05 (31.05) aśku_85 - córeczka Jagoda (2760g, 50cm) - Swissmed - CC
15,05 (04.05) kinham - synek Leonard Kazimierz (3795g, 53cm) - Swissmed -CC
15.05 (06.05) moonika - synek Mareczek (4300g, 57cm) - Redłowo - SN
15.05 (16.05) Ola - synek (3980g, 57cm) - Wejherowo - SN
18.05 (15.05) Lusia - synek Stefan (3735g, 56cm) - Kliniczna CC
19.05 (24.06) GosiekG - córeczka Zosia (2880g) - Wejherowo - CC
23.05 (31.05) Witch_B - synek Mateusz (3950g, 57cm) - Wojewódzki - CC
23.05 (02.06) Luna - synek Jasiu (3370g, 54cm) - Zaspa - SN
26.05 (26.05) Graszka - córeczka Aleksandra (4290g, 58cm) -Wejherowo - CC
27.05 (24.05) ja3 - synek Tymon (3400g, 59 cm)
31.05 (18.05) Usiaa - synek Borys (4270g, 59cm) - Zaspa - CC

*CZERWIEC*
03.06 (27.05) ewwa - córeczka Amelka (3500g, 55cm) - Zaspa - SN
08.06 (11.06) Kasia - córeczka Lena (4550g, 59cm) - Puck - CC
09.06 (07.06) justyna1 - synek Fabian (4010g, 59cm) - Wejherowo - SN
10.06 (26.06) styczniówka - synek Franek (3100g, 53cm) - Zaspa - SN
10.06 (18.06) aniax - synek Pawełek (3730g, 53cm) - Kliniczna - SN
10.06 (12.06) mamma - synek Ksawery (2940g, 54cm) - Redłowo - SN
11.06 (13.06) Adrienne - córeczka Weronika (3500g, 53cm) - Zaspa - SN
13.06 (07.06) czerwcowa2014 - córeczka Alicja (3810g, 59cm) - Wejherowo - SN
15.06 (08.06) monica88 - córeczka Martynka (3560g, 56cm) - Redłowo - SN
17.06 (21.06) Laguna_m - synek Franek (3820g, 57cm) - Kliniczna - SN
19.06 (19.06) kamiku - synek Hubert (3770g, 57cm) - Kliniczna - SN
20.06 (20.06) nusia85 - synek Szymon (3600g, 53cm) - Kliniczna - SN
21.06 (22.06) kalitta - córeczka Zuzia (3225g, 52cm) - Kliniczna - SN
21.06 (28.06) marketa - córeczka (3800g, 59cm) - CC
22.06 (24.06) adg2014- synek Rysiu (3000g, 50cm) - Swissmed - CC
23.06 (27.06) Bozena19 - synek (3400g, 57cm) - Wejherowo - SN
24.06 (13.06) mimmossa - synek Staś (3450g, 55cm) - Zaspa- CC
24.06 (25.06) kkasita - córeczka Alicja (3890g, 57cm) - Zaspa
25.06 (14.06) funny007 - córeczka Lilianka (3600g, 56cm) - Kliniczna - SN
27.06 (25.06) Mar-chew - synek Gabriel (3700g) - SN
28.06 (22.06) Rija666 - córeczka Joanna (3300g, 55cm) - Kliniczna - SN
28.06 (20.06) pirat - córeczka (3200g) - Wejherowo - SN

*LIPIEC*
02.07 (29.06) Eljotka- córeczka Oleńka - Zaspa

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-28-t552830,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *29*

Ja dostałam receptę tylko na dwie puszki na próbę i od razu wykupiłam obie, więc nie wiem czy to prawda z tym odpisem. W sumie byłoby to dziwne. W razie czego zawsze możesz poprosić lekarza, żeby Ci wypisał więcej recept z różnymi datami realizacji. Musiałam kiedyś brać dość drogi lek przez pół roku i dostałam trzy recepty z różnymi datami, żebym nie musiała płacić od razu za wszystko.

Marketa ja tez totalnie nie miałam pojęcia o mleku na receptę u zdebialam jak babka mi powiedziała ze wypisze receptę na mleko ;)

A czy tez Wam powiedzieli tak jak mi ze zeby miec z refundacja muszę kupić wszystkie naraz ( miałam receptę na 5 szt) jesli kupię jedna a resztę wezmę na odpis to juz ich nie bede miała na refundacji. To prawda ze tak jest?

Ja też zapłaciłam 17,5 zł za puszkę. Sprawdziłam, i dwójka kosztuje ok. 7 zł mniej.
Nusia, mi tak samo jak Gosiek pediatra sama dała receptę ze zniżką, ja nawet nie wiedziałam, że istnieje takie mleko na receptę i że jest refundowane. Wklejam Wam link do ciekawego wpisu na ten temat:
http://prawnik-na-macierzynskim.blog.pl/2013/05/27/recepta-albo-zaswiadczenie/
http://prawnik-na-macierzynskim.blog.pl/2013/06/19/bunt-prawnika/
Moim zdaniem pediatra ma jak najbardziej wystarczające kompetencje, aby zadecydować o sposobie karmienia niemowlęcia. Niektórzy pewnie nie chcą wypisywać, żeby nie mieć później problemów z NFZ.

Moja mała jest od tygodnia na bebilonie pepti dha w gemini płaciłam 17zl za puszkę, dzwoniłam do innej apteki ponoć ceny wszędzie takie same. U nas dalszy ciag biegunek z krwią nie wiem czy to wina znowu mleka czy jakas bakteria, czekamy na posiew kału.

Ja dostałam bez problemu recepte na bebilon pepti, nawet pediatra sama zaproponowała.

Wlasnie a czemu odradzala pneumokoki? Bo ja wlasnie dzisiaj Zosie zaszczepilam

Marketa, leki na receptę ze zniżką wszędzie są w tej samej cenie, natomiast do tej pory był problem ze zniżkami na bebilon pepti i nutramigen, bo pediatrzy podobno nie mogą zapisać recepty ze zniżką, dopóki dziecko nie ma zaświadczenia od alergologa o uczuleniu na białko krowie. Ale może Twoja pediatra jest mniej świadoma i zapisała Ci zniżkę.

U nas Szymon też jest alergikiem jak jego starszy brat, jestem od dwóch tygodni na diecie bezmlecznej...

A dlaczego odradzał pneumokoki?

marketa - cena powinna być taka sama w aptekach. Jak starszemu synowi kupowałam pepti to za 6 puszek płaciłam koło 60 zł :)

ja3, a dlaczego odradzał Ci pneumokoki?

U nas kryzys, bo pediatra stwierdziła u Małej alergię na mleko krowie a ja mam za mało pokarmu i dokarmiam mm :( Dostałam Bebilon pepti DHA na receptę i mam nadzieję, że to pomoże. Poza tym walczę dalej o laktację, ale do tej pory zrobiłam już chyba wszystko, co tylko można :( Teraz jeszcze taki stres, że gdybym miała więcej mleka, to mm nie byłoby konieczne i alergii by nie było...
Dziewczyny, czy któraś z Was wie może, czy cena takiego mleka na receptę w każdej aptece będzie taka sama? Zastanawiam się, czy szukać jak najtańszej apteki czy na receptę cena jest ustalana jakoś odgórnie.

A zapomniałam dodać, że pulmonolog namieszał mi w głowie, bo powiedział, żeby nie szczepić pneumokoków i teraz znowu jestem w kropce. Eh... te ciągłe wybory.

My po koszmarnej nocy, wstawał co godzinę, maks półtorej, jestem wykończona :( W dzień też był bardzo marudny, nie wytrzymałam i dałam mu mm. Padł i śpi. Zaczynam podejrzewać, że coś z moim mlekiem jest nie tak, mam go dużo, niby dobrze leci, często Tymon sam się odstawia, a jednak potem za szybko jest głodny. To chyba niemożliwe, by był aż taką marudą.
Z drugiej strony jak jest na spacerze (po moim mleku) to śpi 3h, wieczorem (po moim mleku) śpi ok 4-5 h. Ale potem to już koszmar...

Jesteśmy po wizycie u pulmonologa, super babka, bardzo nas uspokoiła, powiedziała, że można szczepić, a to się.... wchłonie. Czy ten mój syn musi zawsze odstawać od większości?

Tymuś bardzo ulewa, chlusta i pediatra i położna zaleciły nie odbijać, bo jak odbijaliśmy było jeszcze gorzej. Także chyba można czasami nie podnosić do odbicia.

W sobotę jedziemy na wesele, a ja jestem tak zmęczona, że nie mam siły nawet myśleć o tym wszystkim. Zaraz zacznę próbę pakowania, ale już wiem, że nasze kombi okaże się małe :P

Kasita, moja córka tez by sie nadawała, ale ja nie prowadzę auta, wiec nigdzie nie dojadę z dwójka w tych godzinach :(
Chyba, ze gdzieś na Przymorzu chcesz robic ten plener???

Właśnie kąpie ją w tym emolium... jeszcze sobie uświadomiłam, że zjadłam wczoraj łyżeczkę chałwy i to może być też to esh... no nic w takim razie czekam.

Funny to zwykle uczulenie. Nie musisz gnac do lekarza. Jesli karmisz piersią to możesz połykać allertec, ale generalnie to poczekać i np wykąpać w oilatum albo emolium..

Kkasita ja bym była bardzo chętna z moja Basia bo ona kocha sukienki, kapelusze itd ale dzien mi nie pasuje i bardzo ubolewam. Chyba ze teść dzieci weźmie jutro dopiero to wtedy by mi pasowało..

Cześć Dziewczyny!!

Witam nową mamę :)

U nas noc jak zwykle w miarę spokojnie. Ciekawe jaki będzie dzień bo... Przedwczoraj dostałam od przyjaciółki oliwkę Ziaji dla dzieci od 1 dnia życia. Przy kąpieli posmarowałam nią małą i wczoraj nic jej nie było. Wieczorem przy kąpieli znowu ją nią wysmarowałam i dzisiaj patrze a na szyji i brzuszku ma wysypkę. Skóra jest sucha i czerwona... Nie wiem za bardzo co zrobić. Czy to natłuścić, posmarować np bepanthenem? Może zasypać po prostu zasypką? Nie jestem panikarą ale nie chciałabym aby mój spokój jej zaszkodził i może powinnam od razu iść z tym do lekarza?

Witam sie z rana:) u nas noc super, tylko, że ja chodzę bardzo późno spać i chodzę niewyspana:/

Mala wczoraj pierwszy raz świadomie zaczęla sie usmiechać i gaworzyć...jakie to było słodkie:):)

No i mam już swoją chustę, wczoraj próbowałam z pomocami Youtube zawiązc ją i włozyc mała...ale czułam się niepewnie, mialam wrazenie ze głowkę za slabo jej podtrzymywało:/ coś źle pewnie robiłam....ale jak wsadzalam mała to ta najlepsze sobie gaworzyła hehhe

No i ja mam jeszcze jedno pytanko, prośbę czy co tam......do mam, które mają starsze córeczki:) Potrzebuję modelki w wieku 4-6 lat, która chętnie da zrobić sobie kilka fotek w plenerze:):) Muszę zrealizować jeden temat, do którego potrzebna mi będzie dziewczynka w kapeluszu w plenerze:):) oczywiście kapelusz posiadam:) Może byłaby któraś mama z córeczką chętna spotkać się jutro popołudniem tak kolo 17-18 (Gdańsk)??? W zamian otrzymacie ode mnie fotki, ja zaś potrzebuję ich do Akademii Fotografii no i do mojego portfolio przy okazji:)

I ja witam nowa mame ;-)

Ja w nocy tez nie odbijam. W dzien oczywiscie tak.

My w budynku Solidarnosci tez u Wyszomirskiej oczywiscie bylismy.

Ps. Witam nową mamusię

Witam porannie

Co do odbijania to w dzień jak najbardziej bierzemy Małą do odbicia, ale w nocy nie. W nocy dzieci jedzą zdecydowanie spokojniej niż w dzień, więc z zasady nie łapią tyle powietrza.

O powrocie do pracy staram się nie myśleć, chociaż wiem, że po macierzyńskim muszę wrócić. No ale że z zaległymi urlopami wyjdzie to ok połowy czerwca to na razie nie biorę sobie tego do bani. Z Bartim gorzej się z tym czułam, bo te pół roku to było za mało i wtedy wciąż powtarzałam, że macierzyński powinien być do roku (nawet gdyby mieli 80% płacić)-no o się ziścilo:D Ale na szczęście miałam tego farta, że te pierwsze razy wypadały i tak przy mnie :D Mam nadzieję, że i tym razem tak będzie:)

Usg brzuszka to ponoć najlepiej w Solidarności u dr Wyszomirskiej. Żeby na nfz do niej iść to twoja przychodnia musi mieć podpisaną umowę z Solidarnością. Jak nie to nawet prywatnie (nie wiem jak teraz ale 3 lata temu za brzuszek brała chyba 60 zł)

A co do dzisiejszej nocy to masakra jakaś:/ Mała w drugiej połowie często kwękała, Barti 3/4 nocy kaszlał, mąż chwilami chrapał, pies burczał... po prostu ekstra:/

Cześć:)
też jestem tu od niedawna, choć wcześniej podczytywałam forum.
zarejestruj się, to nie jest trudne :)
Mój synek jest z 18.05, też ma nietolerancje laktozy.
My zaczynaliśmy od zwykłego enfamilu (zanim była stwierdzona nietolerancja) i też były zaparcia. Teraz je Nan expert bezlaktozowy plus odrobina mojego mleka i jest dużo lepiej, choć nie idealnie. U nas nie ma problemów skórnych, ale koleżanka miała bardzo podobną sytuację z synkiem i u nich wszystko rozwiązał nutramigen. Podobno w dwa dni się mu polepszyło jak ręką odjął. Może porozmawiaj o tym z lekarzem? Choć wiem też, że to ostateczność i może być trudno z nutramigenu wrócić do normalnych mlek (choć owa koleżanka bez problemu w wieku 5-6 mca przestawiła synka na inne mleko).
Pozdrawiam i witam ciepło:)

Witajcie Dziewczyny! na wstepie przepraszam ale nie umiem ustawic innego loginu ciemna jestem w tych sprawach i pierwszy raz korzystam z forum. Prawde mowiac trafilam tu przypadkiem kilkam miesiecy temu jak okazalo sie ze mam ciaze zagrozona i musze lezec( krwawienia i wymioty do polowy ciazy) moja mala urodzona jest 11maja. I caly czas czytam wasze posty i wkoncu sie odwazylam sprobowac do was dolaczyc. Mam juz w domu szesciolatka ale i tak wszystko od nowa sobie przypominam. Niestety mamy male problemy z mala od urodzenia nietolerancja laktozy( strzelace kupy, prezenie przy piersi ) badanie kalu to powierdzilo wiec tylko pomogl nam enfamil 0lac, potem przelam bebilon comfor bo po enfamilu byly zaparcia no i sie zaczelo zmiany skorne pod kolanami i w zieciach lokciowych i biegunka wiec jestesmy na bebilonie pepti ale tydzien bylo tylko dobrze i znowu biegunka i to z krwia, morfologia oki czekam na posiew kalu i moczu jestem juz polamana moja lekarz twierdzi ze to od moczu ale ja sie upiam ze to alergia pokarmowa bo innych objawow nie ma i odziwo jest pogoda mimo biegunek. ale sie rozpisalam ale chcialabym sie wszystkim z wami podzielic. czy ktoras korzystala z porady dr Balandy z polanek bo leczyla kiedys mojego syna i od tamtej pory mam spokoj z infekcjami a teraz nie moge sie z nia skontaktowac? mam nadzieje ze przyjmiecie mnie do siebie? pozdrawiam wszystkie mamuski!

Inne tematy z forum

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (97 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (48 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (115 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...