Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *30*

Rozpakowane:

*MARZEC*
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena (1450g) i Julka (1800g) - Zaspa - CC

*KWIECIEŃ*
15.04 (01.05) magda30 - Synek Oskarek (3360g, 54cm) - Zaspa - CC
23.04 (01.05) katelajda - Synek Fabianek (3880g, 56cm) - Zaspa - SN
24.04 (17.05) gaskaa - Synek Igorek (4250g, 58cm) - Wejherowo - CC
29.04 (04.05) devil83 - Córeczka Zuzanka (3520g, 55cm) - Zaspa - SN

*MAJ*
02.05 (05.05) trzydziestka - Córeczka Lenka (3360g, 54cm) - Redłowo - SN
09.05 (06.05) enjoy - Synek Mikołaj (3775g, 49cm) - SN
10.05 (18.05) Hope - córeczka Pola Anna (3535g, 55cm) - Kliniczna - SN
11.05 (07.05) asia87 - Synek Kacperek - Wojewódzki
13.05 (31.05) aśku_85 - córeczka Jagoda (2760g, 50cm) - Swissmed - CC
15,05 (04.05) kinham - synek Leonard Kazimierz (3795g, 53cm) - Swissmed -CC
15.05 (06.05) moonika - synek Mareczek (4300g, 57cm) - Redłowo - SN
15.05 (16.05) Ola - synek (3980g, 57cm) - Wejherowo - SN
18.05 (15.05) Lusia - synek Stefan (3735g, 56cm) - Kliniczna CC
19.05 (24.06) GosiekG - córeczka Zosia (2880g) - Wejherowo - CC
23.05 (31.05) Witch_B - synek Mateusz (3950g, 57cm) - Wojewódzki - CC
23.05 (02.06) Luna - synek Jasiu (3370g, 54cm) - Zaspa - SN
26.05 (26.05) Graszka - córeczka Aleksandra (4290g, 58cm) -Wejherowo - CC
27.05 (24.05) ja3 - synek Tymon (3400g, 59 cm)
31.05 (18.05) Usiaa - synek Borys (4270g, 59cm) - Zaspa - CC

*CZERWIEC*
03.06 (27.05) ewwa - córeczka Amelka (3500g, 55cm) - Zaspa - SN
08.06 (11.06) Kasia - córeczka Lena (4550g, 59cm) - Puck - CC
09.06 (07.06) justyna1 - synek Fabian (4010g, 59cm) - Wejherowo - SN
10.06 (26.06) styczniówka - synek Franek (3100g, 53cm) - Zaspa - SN
10.06 (18.06) aniax - synek Pawełek (3730g, 53cm) - Kliniczna - SN
10.06 (12.06) mamma - synek Ksawery (2940g, 54cm) - Redłowo - SN
11.06 (13.06) Adrienne - córeczka Weronika (3500g, 53cm) - Zaspa - SN
13.06 (07.06) czerwcowa2014 - córeczka Alicja (3810g, 59cm) - Wejherowo - SN
15.06 (08.06) monica88 - córeczka Martynka (3560g, 56cm) - Redłowo - SN
17.06 (21.06) Laguna_m - synek Franek (3820g, 57cm) - Kliniczna - SN
19.06 (19.06) kamiku - synek Hubert (3770g, 57cm) - Kliniczna - SN
20.06 (20.06) nusia85 - synek Szymon (3600g, 53cm) - Kliniczna - SN
21.06 (22.06) kalitta - córeczka Zuzia (3225g, 52cm) - Kliniczna - SN
21.06 (28.06) marketa - córeczka (3800g, 59cm) - CC
22.06 (24.06) adg2014- synek Rysiu (3000g, 50cm) - Swissmed - CC
23.06 (27.06) Bozena19 - synek (3400g, 57cm) - Wejherowo - SN
24.06 (13.06) mimmossa - synek Staś (3450g, 55cm) - Zaspa- CC
24.06 (25.06) kkasita - córeczka Alicja (3890g, 57cm) - Zaspa
25.06 (14.06) funny007 - córeczka Lilianka (3600g, 56cm) - Kliniczna - SN
27.06 (25.06) Mar-chew - synek Gabriel (3700g) - SN
28.06 (22.06) Rija666 - córeczka Joanna (3300g, 55cm) - Kliniczna - SN
28.06 (20.06) pirat - córeczka (3200g) - Wejherowo - SN

*LIPIEC*
02.07 (29.06) Eljotka- córeczka Oleńka - Zaspa

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-29-t554992,1,130.html#npu1
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *30*

devil ja już sama nie wiem co mam myśleć o tym zachowaniu Borysa. Może siedząc w Gdańsku bym się tym za bardzo nawet nie przejęła i uznała jako etap przejściowy ale siedząc w Poznaniu co chwilę słyszę od mojej mamy: "zwróć uwagę jak Borysowi bulgocze w brzuchu", "zwróć uwagę jak on przy jedzeniu podkurcza nóżki", "a widziałaś jak on łapczywie pije", "i znowu obudził się z płaczem" itd itp zaczynam się zastanawiać czy aby faktycznie coś mu nie dolega. A najlepiej to jakbym od razu poszła do lekarza, żeby małego obejrzał...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Usiaa a może to skok? Kurcze niby wszystko można na skoki zwalać, ale taki niepokój i płacz to w sumie może niepokoić.

A do używania krzesełka to już wcale nie aż tak daleko. Barti też miał chyba coś ok 6 m-cy jak zaczęliśmy używać, a poza tym to już niedługo zaczynamy rozszerzać dietę:D Co prawda Bartiego na początku karmiłam w bujaczku, więc może i tym razem tak zrobimy;)

usiaa ja stosuje esputicon i efekty byly po tygodniu, można chyba dac max 20 kropli na dobe, na poczatku takpodawałam jak widziałam że sie prezył, teraz juz tylko sporadycznie stosujemy

My do karmienia mamy krzesełko bardzo podobne do tego jakie luna wkleiła z tukanem i innymi zwierzakami. Służy nam już odkąd Igor skończył pół roku

Czy podając espumisan efekty widać od razu czy po kilku dniach (dawkach) podawania?
Borys niestety miał kolejny kiepski dzień. Mało spał, dużo się prężył, przy jedzeniu nerwowy, z drzemek wybudza się z przeraźliwym płaczem, jakby go ze skóry obdzierali - nie wiem o co chodzi. Zanim zaśnie to też jakoś tak nerwowo się wzdryga. Na szczęście nie ulewa już tak jak wczoraj. Noce spokojne - budzi się tak jak zawsze 2 razy zjada i od razu zasypia, natomiast w dzień tak jakby go coś męczyło

u nas jest podobnie ;) zęby jeszcze nie, bo chyba za wcześnie, chociaż szwagierki córcia zaczęla ząbkować jak miała 3 miesiące.....
ale teraz pełną parą zaczynają działać ślinianki, a rączka w buzi i paluszki to takie odkrywanie świata poprzez wsadzanie do buzi łapek :)

a jak nie chce jeść, a u nas zdarza się to dość często... trzeba odczekac pół godzinki, zająć go czyms innym, ja np. pokazuję książeczkę, zabawki, nosze chwilę na rękach, albo ide do drugiego pokoju karmić :-) oszukuję też go smoczkiem - tzn jak się rozryczy przy piersi, wkładam mu smoka,a jak go zaciągnie i już się na chwilę uspokoi, to wyciągam smoka i podtykam pierś - czasami zadziała, a niekiedy trzeba kilka razy próbować;)

a jak powyższe nic nie daje, to przed północą mam juz zalamke i podaję flachę z MM, jeśli jest głodny to zje, jeśli nie jest głodny to dalej ryczy... i wtyedy od początku, przewijam, bawie się ... itd ;)

jeny ja jeszcze nie myslę o krzesełku

u nas maaaasakra... Junior nie chce jesc, marudzi, jęczy, ślina mu cieknie, wklada cala raczke do buzi i jezdzi po dziasałach, czy to już zeby idą?

Witch - dokładnie, ja też chciałam kupowac jak będę miała z tego korzstać bo nie mam miejsca przede wszystkim na to by stało krzesełko nieużywane...
A mi po ciąży zostala asertywność -10 :P Mam nadzieję, że do powrotu do pracy mi wróci moja dawna "przebojowość", bo jak nie to cienko to widzę....

Większą rozmiarówkę ma wg mnie HM (porównując do smyka, czy ca)

devil - fajne to krzesełko i dużo kolorów :)

Moja mama siostrze kupowała krzesełko takie:
http://allegro.pl/krzeselko-baby-design-pepe-krzeselka-do-karmienia-i4459876425.html
z tukanem :)
mi się podoba też to z nosorożcem :)

Ogolnie jest po 2 córach i dalej sie dobrze sprawuje, gdyby nie to, ze mlodsza siostrzenica z niego korzysta (i starsza czasem tez :P) to bym pewnie dostala w spadku i by sie dalej dobrze sprawowało :)

my dzis zakupowy troche dzien (jako dobra synowa wozilismy tesciowa w poszukiwaniu sprzetu do kuchni :P)

i moj maz zaproponowal, ze wezmie Jasia na spacer zeby jeszcze pospal rpzed kapiela, bo ogolnie malo spal :P jestem pod wrazeniem...

a mi cos niedobrze :(

My mamy takie http://allegro.pl/longlife-lezaczek-nagumowane-kola-krzeselka-4-kola-i4482995973.html i gorąco polecam, bo jest to jedno z tańszych krzesełek, a jest ROZKŁADANE do pozycji leżącej (jak dzieciaczek jest mniejszy i jeszcze do końca nie siedzi to w pozycji półleżącej może być), a nie jak większość jest tylko odchylane (dziecko dalej pozostaje w pozycji siedzącej tylko całe siedzisko się odchyla). Nie wiem jak jest teraz, ale jak kupowałam dla Bartiego to się naszukałam, żeby był rozkładany. fakt, ze te droższe też to mają, ale dla mnie 4 stówy za krzesełko było nie do przeskoczenia :P więc szukałam tańszego ;)
no i jest na 4 kółkach :P

strasznie kolubryniaste to krzesełko, jak ktoś ma wielkie mieszkanie i kuchnię, to może ;) kolor mi akurat pasuje .... ale do sypialni, bo w kuchni mam turkus ;) nie chce cię podżegać do zlego, ale powinnas raz a porządnie wrzasnąć i drzwiami trzasnąć i tupnąc nóżką ;) i to mówie ja, ktora dostaje regularnie nietrafione prezenty....... które potem z reguły wystawiam na allegro hihihi ;);)

to karmidełko rainforest jest fajne :) ale my chyba pójdziemy na latwizne i kupimy w IKEA... no i dopiero jak będzie potrzebne, jeszcze trochę czasu upłynie zanim nasze chłopaki będą samodzielnie siedzieć i jeść przy stole ;)

przeglądałam nasze ciuszki i o zgrozo, niestety większa połowa jest juz za mała, jesienno zimowe ciuszki które mam po szwagierkach muszę znowu spakować w karton, bo Mati juz teraz sie mieści w 68, a w niektóroych to na styk, więc bez sensu to wszystko trzymać. Niedługo zaczę wystawiać nasze ubranka 62 i 68 ;) ;)

jakie firmy mają trochę większą rozmiarówke? wydaje mi się że HM i Cubus ciuszki są trochę większe, bo polskie firmy Danex, TipTop, i te ciuszki z Mama i ja są strasznie małe :(:(
68 jak wyciągnie nozki to się naciągają juz dość mocno, a 74 są jakies strasznie wielkie

a co do karmienia, to wczoraj daliśmy butlę MM (mamy zwykłe najtańsze mleko NAN) bo już szału dostawałam tak młody wył, ale zjadl niedużo, 60 ml, o 23-ciej... do 1 wszej znowu wierzgał, ale w końcu go zmuliło, podpał do 4 a potem do 8... a potem 9.40 kolejne karmienie ;)

Luna, mężowie juz tacy są ;) do gadania jacy są SUPER, to są pierwsi, ale wystarczy dziecko na kilka minut przekazać, to im sie odechciewa tautsiowania. Mojego wczoraj oderwałąm od pracy i kazałam się bawic i czytac książeczkę, bo chciałam sobie paznokcie obciąć, to mi cały czas focha strzelał.... a ksiiążeczki czytać i pokazywac obrazków i tak nie umie, ot co ;) ;) ;)

a takie oto dostaniemy:
http://www.babyblue.sklep.pl/img/products_mix/BabyDesign/candy_kolory_baby_design.png

nie jest ogólnie brzydkie, bo design ma fajny (nie liczac groszkowego koloru ktorego najzwyczajniej w swiecie nie lubie), ale funkcjonalnie wg mnie jest srednie (zwlaszcza, ze nie mamy wielkiego mieszkania i nie planowalam trzymac go na stale na wierzchu w salonie)... plecy mnie bolą na samą myśl o noszeniu ;)

Ja byłam raczej zdecydowana na to:
http://allegro.pl/krzeselko-do-karmienia-chicco-polly-2w1-prezent-x3-i4488354516.html
bez zbędnych bajerów, regulacja oparcia, wysokości, tacki, z kółkami, tapicerka nadajaca sie do prania, regulowany podnóżek, małe po złożeniu

wizualnie podoba mi się też to:
http://allegro.pl/fisher-price-krzeselko-do-karmienia-rainforest-i4503216795.html
tylko cena trochę wysoka, na plus że jest na 4 kółkach i mamy z tej serii mate i lezaczek :P, na minus, że to co jest pomiędzy nóżkami jest przytwierdzone do siedziska, a nie do tacki więc później maluch by tam sam nie wszedł pewnie lub musiał się nagimnastykować

i to:
http://allegro.pl/krzeselko-polly-magic-3w1-chicco-2014-7xkolor-bony-i4490510861.html
ale to już w ogóle drogie...

Luna - masakra :) powiedzialas teściowej ze za bardzo nie chcecie takie bo chcecie na kółkach to wam to samo kupiła :D

A powiedz proszę jakie Ty sobie wybrałas

a wrzuć linka do tego fantastycznego krzesełka :)

devil - zazdroszcze... bo moj to sie zna swietnie na wsyztskim ;) wszystko co kupi jest FANTASTYCZNE!

swoja droga powiedzialam mezowi, ze w smyku jest 30 dni na zwrot... mam nadzieje, ze jakos to rozwiazemy ze za ciezko mi je nosic, czy cos... :P i po chrzcinach jak juz je dostaniemy i niby przetestujemy bedziemy zmuszeni do wymiany ;)
na poczatku chodzily mi po glowie mysli by powiedziec, ze moja mama nam kupila (co wcale nie bylo by dziwne bo od poczatu mowila, ze chce nam kupic krzeselko, ktore sobie wybierzemy :P), ale ja to nie potrafie klamac :(

a jesli chodzi o to krzeselko to moja tesciowa poltora meisiaca temu mi je pokazywala, ze widziala fantastyczne krzeselkow smyku to powiedzialam jej, ze moze byc, ale my chcemy takie na kolkach, ktore bedzie mozna zlozyc itp....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Heh Luna najwyżej sprzedaj:p A tak poważnie to możesz przedstawić jej te wszystkie argumenty i poprosić, by następne tego typu prezenty uzgadniała z Tobą:/ a mężowi powiedz, żeby się nie wtryniał skoro głównym użytkownikiem tego fotelika będziesz Ty (nie licząc Jasia oczywiście). Albo po prostu żeby dawała Ci pieniążki na konkretny cel. Tak robi moja teściowa:p bo ona z kolei uważa, że się na tym nie zna:p

A u nas nocka super:) jak zjadła tą butlę przed 19 tak się obudziła o 4. Co prawda nie śpimy od 6:20, ale tego się spodziewałam skoro zasnęła o 19:p

ja miesiączki jeszcze nie miałam, ale karmię tylko piersią, moja kumpela przy karmieniu tylko piersią dostała natomiast po 4 tygodniach od końca połogu, moja przyjaciółka miesiąc po tym jak odstawiła od piersi, także to chyba bardzo indywidualna sprawa.

U nas ciężki poranek - uśmiałam się z męża :P
Jaś od czasu jak wstał 5.30 nie chce spać. Zrobił kupkę po pachy (dobrze, że spał na rożku, bo ten prawei przeciekł ;) ) - od tego czasu go zabawiałam i teraz po ziewakach chciałam go położyć, po godzinie płaczu przy odkładaniu, zawołałam męża, bo ręce mi odpadały (smacznie spał), najpierw stwierdził, że ejstem mało wytrzymałą (myślałam, że go strzelę), później wział go na ręce (ja poszłam się położyć), po niecałej minucie przyszedł z nim do sypialni i zdziwiony, że ja wychodzę (chyba liczył, że przyniesie małego i ja po całych jego 5 minutach tatusiowania znowu go przejmę ;) )

ale teraz odpukać płaczki ustały... pójdę zaraz skontrolować, czy we dwoje śpią :)

z takich newsów to u nas teściówka powiedziała, że kupiła nam krzesełko do karmienia na chrzest.
mój mąż twierdzi, że jestem niewdzięcznikiem.
ja na prawdę doceniam jej dobre chęci, ale uważam, że mebli bez konsultacji się nie kupuje...
krzesełko nie ma kółek (z moimi plecami na prawdę ciężko mi się dzwiga i przestawia rzeczy), nie ma regulacji wysokości siedzenia, regulację oparcia ma taką jakby jej nie było, nie składa się by je gdzieś schować (chociażby do czasu jak będę miała z niego korzystać) - no chyba, że się je cale rozkręci, a do tego ma wstawki w groszkowym kolorze, którego nie lubię, ale to najmniej istotne akurat.
dla mnie jak mam 2 najbliższe lata się wkurzać i męczyć to jest to kompletnie bez sensu, zwłaszcza, że kilka krzesełek miałam wybranych...
A teściowej nie chcę urazić, a do tego ona uważa, że to co kupuje jest najlepsze, najlepszej firmy i po prostu lepszych nie ma!

U nas espumisan jest sporadycznie (objawowo) i daje dosłownie kilka kropel (jak w ulotce) i działa, ale wiem, że można dawać większe dawki. Koleżanka dawała swojej małej prawie całą łyżeczkę, z tym że nie przekraczała dobowej dawki.

Kasita ja zawsze poza masażem brzuszka jeszcze uciskałam go nóżkami, najczęściej podczas przewijania. Tzn. kolanka brałam jak najbliżej brzuszka/bródki. Zawsze za którymś razem pomogło.

Usiaa ja dawalam tak jak jest napisane ale nie działało, wiec skonsultowalam sie z pediatra i powiedziała ze mogę dawać Zosi 20 kropel x 3

Ja poki co jeszcze nie dostałam i nie wiadomo kiedy dostanę...
Kkasita - u nas ze sprawdzonych sposobów to rumianek - działa 100%, bądź bardziej mechaniczne ( rzadziej ) czopki dla dzieci dzielone na 4 albo windi

witam wieczornie, długomnie nie było ijakoś nie mam kiedy przeczytać zaległości. Może dopiero jak wrócę do Gdańska to wtedy.

Dziewczyny, może któraś z was będzie mogła mi doradzić za nim skonsultuję się z pediatrą. Jak można pomoc małej zrobić kupkę???? jutro mija dokładnie tydzień jak nie robiła, puscza co chwilę bardzo smrodliwe bąki, ale kupy ani widu ani słychu. Już mała jest przez to coraz bardziej płaczliwa, rozdrażniona. Zaaczęłam przepajac ja herbatka z kopru wloskiego, ale to nic nie pomaga. Brzuszek standardowo masuję, pomagam jej się wyprutać itp. ehhh

Inne tematy z forum

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

Mamusie-wanna czy prysznic? (35 odpowiedzi)

Chciałabym wiedzieć jak to wygląda w praktyce gdy są małe dzieci. Bardzo chciałabym mieć prysznic...

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...